Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Articole utile

Plantele aromatice, vedetele bucătăriei

15 shares

Este deja știut că plantele aromatice adaugă culoare şi savoare reţetelor noastre şi că fără ele preparatele noastre nu ar fi la fel de apetisante.

plante aromatice la uscat

O frunzuliţă verde pusă frumos la locul ei poate face dintr-un preparat banal, unul de gală. Cât despre gust, ce să mai discutăm! Aproape că nu ne mai putem imagina un sos de roşii fără puţin busuioc, o limonadă fără mentă, cartofi la cuptor fără rozmarin sau o friptură fără cimbru. Viaţa ne-ar fi mai puţin aromată fără plantele care-i dau gust.

plante aromatice in gradina

Deşi este de preferat să le folosim în stare proaspătă, majoritatea plantelor aromatice se pot usca sau congela , astfel încât să ne bucurăm de ele chiar şi în sezoanele răcoroase, când nu e vremea lor.

Sau, şi mai bine, putem alege un balcon sau un pervaz luminos, poate chiar cel din bucătărie, pe care să aşezăm câteva ghivece cu plantele noastre preferate, astfel încât să le avem mereu la îndemână în stare proaspătă.

plante aromatice in bucatarie

Iată mai jos o listă cu cele mai folosite plante aromatice şi sugestii de pentru mâncăruri la care le puteţi folosi:

  • Busuiocul - frunzele lui au o aroma specifică şi foarte puternică. Este ingredientul de bază pentru sosul pesto şi se potriveşte minunat în sosurile sau mâncărurile pe bază de roşii, dar şi la peşte, pui sau miel.
  • Cimbrul - are o aromă puternică atât în stare proaspătă, cât şi uscat. Merge de minune la friptura de pasăre sau la cărnurile roşii şi face grăsimile mai uşor de digerat. De asemenea, cimbrul se asortează perfect şi cu ciupercile sau fasolea.
  • Cresonul de grădină - frunzele de creson au un gust uşor picant, piperat  şi sunt nepreţuite în sosuri reci şi salate. În combinaţie cu uleiul de măsline face un dressing minunat şi este un excelent aromatizant pentru untul de pe tartinele de la micul dejun.
  • Levanţica - florile de levănţică, bogate în tanini și uleiuri ete­rice au efect calmant și stimulativ asupra sistemului nervos central, de aceea sunt folosite mai ales în ceaiuri, dar mie îmi place să aromatizez cu flori de levănţică zahărul pe care îl folosesc la prăjituri, fursecuri şi budinci, deoarece acestea capătă o aromă subtilă şi deosebită.
  • Menta - este una dintre cele mai folosite plante aromatice din lume. Se potriveşte atât în preparate dulci, cât şi în cele sărate. Este un excelent aromatizant pentru friptura de ied sau de miel, dar şi pentru cartofi, mazăre sau dovlecei.
  • Oregano - frunzele lui proaspete sau uscate merg foarte bine la sosurile de roşii sau în preparatele pe bază de brânză şi ouă, dar si la pizza şi salate.
  • Salvia - are un gust amărui şi puţin înţepător, dar tocmai asta o face deosebită. Se foloseşte în cantităţi mici la rulade  de carne, cârnaţi, costiţă, sau peşte gras, ajutând la digestie şi reducând efectele grăsimilor. Frunzele de salvie făcute pane sunt o delicatesă!
  • Rozmarinul - are un gust astringent şi pregnant, poate fi folosit proaspăt sau uscat. Acele de rozmarin aromatizează cartofii la cuptor sau fripturile de miel, porc, sau pui, iar pe tijele lemnoase, curăţate de ace se pot face frigarui minunate la grătar.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Borcane și capace sterilizate în cuptor, așezate în tavă la 150 de grade timp de 15 minute – pas esențial pentru conserve de casă sigure
    Cum se sterilizează borcanele și capacele pentru conserve – Metode simple și sigure
  • Provizii pentru gătit rapid: ingrediente de bază din cămară, congelator, frigider și verdețuri proaspete.
    Ce să ai mereu în casă ca să gătești rapid — lista mea de provizii esențiale
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
15 shares

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • colecție de rețete de deserturi fără coacere pentru vară și mese festive
    Cele mai bune deserturi fără coacere – 20 de rețete rapide
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.