Este deja știut că plantele aromatice adaugă culoare şi savoare reţetelor noastre şi că fără ele preparatele noastre nu ar fi la fel de apetisante.
O frunzuliţă verde pusă frumos la locul ei poate face dintr-un preparat banal, unul de gală. Cât despre gust, ce să mai discutăm! Aproape că nu ne mai putem imagina un sos de roşii fără puţin busuioc, o limonadă fără mentă, cartofi la cuptor fără rozmarin sau o friptură fără cimbru. Viaţa ne-ar fi mai puţin aromată fără plantele care-i dau gust.
Deşi este de preferat să le folosim în stare proaspătă, majoritatea plantelor aromatice se pot usca sau congela, astfel încât să ne bucurăm de ele chiar şi în sezoanele răcoroase, când nu e vremea lor.
Sau, şi mai bine, putem alege un balcon sau un pervaz luminos, poate chiar cel din bucătărie, pe care să aşezăm câteva ghivece cu plantele noastre preferate, astfel încât să le avem mereu la îndemână în stare proaspătă.
Iată mai jos o listă cu cele mai folosite plante aromatice şi sugestii de pentru mâncăruri la care le puteţi folosi:
- Busuiocul - frunzele lui au o aroma specifică şi foarte puternică. Este ingredientul de bază pentru sosul pesto şi se potriveşte minunat în sosurile sau mâncărurile pe bază de roşii, dar şi la peşte, pui sau miel.
- Cimbrul - are o aromă puternică atât în stare proaspătă, cât şi uscat. Merge de minune la friptura de pasăre sau la cărnurile roşii şi face grăsimile mai uşor de digerat. De asemenea, cimbrul se asortează perfect şi cu ciupercile sau fasolea.
- Cresonul de grădină - frunzele de creson au un gust uşor picant, piperat şi sunt nepreţuite în sosuri reci şi salate. În combinaţie cu uleiul de măsline face un dressing minunat şi este un excelent aromatizant pentru untul de pe tartinele de la micul dejun.
- Levanţica - florile de levănţică, bogate în tanini și uleiuri eterice au efect calmant și stimulativ asupra sistemului nervos central, de aceea sunt folosite mai ales în ceaiuri, dar mie îmi place să aromatizez cu flori de levănţică zahărul pe care îl folosesc la prăjituri, fursecuri şi budinci, deoarece acestea capătă o aromă subtilă şi deosebită.
- Menta - este una dintre cele mai folosite plante aromatice din lume. Se potriveşte atât în preparate dulci, cât şi în cele sărate. Este un excelent aromatizant pentru friptura de ied sau de miel, dar şi pentru cartofi, mazăre sau dovlecei.
- Oregano - frunzele lui proaspete sau uscate merg foarte bine la sosurile de roşii sau în preparatele pe bază de brânză şi ouă, dar si la pizza şi salate.
- Salvia - are un gust amărui şi puţin înţepător, dar tocmai asta o face deosebită. Se foloseşte în cantităţi mici la rulade de carne, cârnaţi, costiţă, sau peşte gras, ajutând la digestie şi reducând efectele grăsimilor. Frunzele de salvie făcute pane sunt o delicatesă!
- Rozmarinul - are un gust astringent şi pregnant, poate fi folosit proaspăt sau uscat. Acele de rozmarin aromatizează cartofii la cuptor sau fripturile de miel, porc, sau pui, iar pe tijele lemnoase, curăţate de ace se pot face frigarui minunate la grătar.
Lasă un comentariu