Mai ştiţi când v-am povestit despre week-endul meu de vis petrecut la Castelul Sturdza de la Miclăuşeni? Încă mă mai gândesc la el şi sper să îl repet cât de curând. Domeniul care înconjoară castelul trebuie să fie minunat îmbrăcat în culori de toamnă şi vreau neapărat să îl revăd.
Atunci când am fost acolo, am cumpărat de la Miclăuşeni o carte de bucate boiereşti “adunate, cercate şi adaptate la Castelul Sturdza”. V-am povestit şi despre această carte, la prima reţetă boierească încercată, cea de salvie pane. Ei bine, experimentele boiereşti continuă. Următoarea reţetă care mi-a făcut cu ochiul a fost cea pe care v-o arăt astăzi: păstrăv cu sos toscan. Chiar sună un pic boiereşte, nu-i aşa? Să vedeţi gustul! Regal! 🙂
Reţete cu păstrăv mai găsiţi pe blog, dar într-adevăr la reţeta de azi, sosul e deosebit de bogat, de aromat şi de gustos. Altfel, dacă mă întrebaţi pe mine, care mi-s dunăreancă get-beget, păstrăvul ar fi un peşte cam fad. Nu se compară nicidecum cu crapul sau somnul, nici măcar cu carasul sau bibanul care sunt atât de dulci şi de cărnoşi de poţi să nu le mai pui nimic alături, sunt gustoşi oricum i-ai găti, fie doar şi cu un pic de sare şi piper, fără nimic altceva.
Cu păstrăvul povestea e puţin diferită. Trebuie condimentat mai bine, asezonat, însoţit de legume, de usturoi, de lămâie, etc. Îi mai trebuie ceva care să îl pună în valoare, iar sosul toscan sugerat de bucătăresele iscusite de la Miclăuşeni, pe care doar un pic l-am adaptat gusturilor noastre şi ingredientelor pe care le aveam, este exact ce-i trebuia păstrăvului meu ca să devină de-li-cios!
N-am ajuns eu în Toscana, dar dacă gusturile de acolo sunt ca sosul ăsta, trebuie neapărat să o trec pe lista de locuri musai de vizitat în viaţa asta. Imaginaţi-vă ce regal de arome avem: roşii cărnoase şi bine coapte, ardei gras, ceapă verde şi fragedă, capere, usturoi şi nu în ultimul rând, rozmarin şi busuioc crescute de mine în balcon. Sublim! 🙂
Mod de preparare păstrăv cu sos toscan
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
- păstrăv - 2 buc. (sau multiplicaţi după numărul de persoane)
- sare (piper după gust)
sosul toscan
- 300 g roşii
- 30 ml ulei de măsline
- ½ ardei gras
- 2 căţei de usturoi
- 2 fire de ceapă verde
- 3-4 frunze de busuioc proaspăt
- 2 crenguţe de rozmarin
- 70-80 g de capere (eu am avut capere murate)
- sare şi piper după gust
Instrucțiuni de preparare
- Păstrăvul se curăţă, se eviscerează şi se spală, apoi se condimentează cu sare şi piper şi se frige pe grătar. Îl puteţi face pe argaz, folosind un grill de teflon ca acesta, sau la cuptor dacă locuiţi la bloc şi e mai greu cu grătarul.
- Într-o tigaie, se pune uleiul de măsline în care se călesc câteva minute ardeiul gras tocat cuburi mici, usturoiul trecut prin presă, ceapa verde tăiată rondele fine şi crenguţele de rozmarin.
- Se adaugă apoi roşiile tăiate cubuleţe mici, busuiocul şi caperele.
- Se potriveşte gustul de sare şi piper şi se lasă să dea sosul doar 2-3 clocote cât să se înmoaie foarte puţin cuburile de roşii, dar să nu se gătească complet.
- Pentru servit, se aşează păstrăvii pe un platou, iar deasupra se pune sosul toscan.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailProfit de ocazie să vă spun câte ceva despre următorul eveniment de week-end care va avea loc în zilele de 3 şi 4 septembrie la Castelul Miclăuşeni: o călătorie la 1900. Nu-i aşa că sună interesant? Programul evenimentului cuprinde o paradă a costumelor de epocă, o lansare de carte, concert de muzică de epocă, teatru în aer liber, concurs de vals, teatru de păpuşi şi multe, multe altele despre care puteţi afla de pe pagina de Facebook a castelului.
De la Conu Miclăuşanu am aflat şi despre cele 9 ateliere pregătite de organizatori, unul mai tentant decât altul: Mofturi cu dichis, atelier de vals, pictură pe ceramică sau atelierul de bune maniere sunt doar câteva dintre ele.
Dacă doriţi să participaţi şi vă gândiţi că nu aveţi o costumaţie potrivită, nu vă faceţi probleme! Organizatorii s-au gândit la toate, iar costumele se pot închiria în ziua evenimentului, direct de la castel 😉
Ştiu că am cititori din toată ţara, nu doar din zona Moldovei, aşa că trebuie să vă spun şi unde se întâmplă toate minunile astea, nu? Domeniul de la Miclăuşeni îl găsiţi la 65 km de Iaşi, pe drumul E85, între Roman şi Târgu Frumos. Încă e perioadă de vacanţe, dacă vă aflaţi prin zonă, nu rataţi un eveniment atât de frumos şi de deosebit.
Să nu uităm şi scopul care stă la baza acestei acţiuni: toate fondurile strânse cu această ocazie vor fi folosite la restaurarea acestei bijuterii arhitectonice şi istorice care este castelului Sturdza de la Miclăuşeni. Sper că v-am convins să participaţi la eveniment şi pentru că eu nu voi putea fi acolo, aştept de la voi fotografii şi povestiri de la castel.
Ca să vedeţi că nu sunt singura îndrăgostită de locul ăsta, Povestiri culinare de la castelul Miclăuşeni găsiţi şi pe blogul Danei. Să-i faceţi o vizită, o să vă placă! 😉
Lasă un comentariu