Cred că tortul de mere e printre cele mai apreciate torturi ale gospodinelor din România. Cel puţin la noi în familie e tare, tare iubit. Fac destul de des reţeta de tort de mere caramelizate în varianta "normală" ca să-i zic aşa. E varianta mea, oarecum personalizată, pentru că îi fac un blat de pandişpan pe care îmi place să îl însiropez după ce scot tortul din cuptor.
Deşi mi-a venit mie ideea asta de mai mult timp, până anul ăsta nu am făcut tortul de mere în varianta de post. De fapt nu prea fac torturi de post. Mai degrabă fac câte o plăcintă cu fructe sau o prăjitură rapidă. Acum însă, având o aniversare frumoasă în familie (X ani, sumă rotundă de când ne-am cunoscut, eu şi soţul meu, da' nu zic câţi că pe urmă ziceţi că-s bătrână 😀 ) am vrut să sărbătorim cu un desert ceva mai festiv şi atunci am făcut tortul ăsta frumos şi delicios.
Am avut ceva emoţii, pentru că tortul de mere fiind unul din preferatele noastre, aveam repere înalte. Mi-a fost teamă că varianta de post nu se va ridica la înălţimea aşteptărilor. Din fericire, m-am înşelat, tortul meu a ieşit foarte, foarte bun.
Untul de cocos adăugat în reţetă în locul untului, a dat o aromă deosebită merelor, iar blatul de post a fost un pic mai umed decât un blat de tort din pandişpan, dar foarte bun şi aromat de la coaja de lămâie pe care am folosit-o în compoziţie. Per total, tortul ăsta bogat în arome a fost un mare succes. Aşa că dacă aveţi sărbătoriţi în familie în perioada postului, poate de Sfântul Andrei sau de Sfântul Nicolae, reţineţi reţeta asta simplă şi bună, făcute cu ingrediente naturale şi la îndemâna oricui.
Eu am folosit mere ionatane, de-ale noastre, româneşti, dar cred că iese bine şi cu alte soiuri. Pentru un aspect mai frumos, nu le taiaţi felii, ci încercaţi să păstraţi merele întregi şi să le scoateţi doar cotoarele. Şi un ultim pont: la blat, folosiţi praf de copt cu şofran (se găseşte de cumpărat la pliculeţe). Îi va da o culoare frumoasă, uşor gălbuie pe care altfel nu are de unde să o ia, pentru că fiind o reţetă de post, nu conţine ouă.
Mod de preparare tort de mere cu caramel - reţeta de post
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru o formă de tort de 23 cm (o cratiţă)
pentru umplutura de mere
- 8-9 mere mari (eu am avut Ionatan)
- 5 linguri de zahăr
- câteva nuci şi stafide (sau bucăţele de rahat)
- 1 linguriţă de scorţişoară pudră
- 2 linguri de unt de cocos (solid)
blatul
- 2 căni făină
- 1 cană zahăr
- ½ cană de ulei
- 1 cană apă minerală
- 1 linguriţă de praf de copt
- 1 linguriţă coajă rasă de lămâie la borcan
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
- Cele 5 linguri de zahăr se pun la caramelizat în cratiţa în care urmează să facem tortul. Se aşează cratiţa pe focul mic de la aragaz. Încălzim zahărul amestecând din când în când cu o lingură de lemn până când acesta se topeşte şi devine fluid. Păstraţi focul mic ca să nu se ardă! Dacă începe să fumege devine amar.
- Rotiţi cratiţa în aşa fel încât zahărul caramelizat să îmbrace şi pereţii acesteia, cam până la jumătate, apoi daţi cratiţa deoparte. Caramelul se va întări şi îl veţi auzi că începe să pocnească.
- Curăţaţi merele de coajă şi îndepărtaţi cotoarele păstrând merele întregi. Există instrumente speciale pentru această operaţiune, dar dacă nu aveţi, folosiţi un cuţit cu lama îngustă.
- Aşezaţi merele întregi în cratiţă, iar printre ele, în locurile goale îndesaţi felii tăiate din merele rămase.
- Umpleţi găurile din locul cotorului cu miez de nucă şi stafide (sau bucăţele de rahat).
- Presăraţi merele cu pudră de scorţişoară şi puneţi din loc în loc bucăţele de unt de cocos.
- Daţi cratiţa la cuptor pentru 15 minute, timp în care vă ocupaţi de prepararea blatului.
blatul
- Amestecaţi ingredientele solide: făina, sarea, zahărul, coaja de lămâie şi praful de copt.
- Peste ingredientele solide turnaţi lichidele: apa minerală şi uleiul.
- Omogenizaţi compoziţia, scoateţi cratiţa din cuptor şi turnaţi aluatul peste mere.
- Coaceţi la 180 de grade timp de 30-35 de minute. Faceţi testul cu scobitoarea să vă asiguraţi că blatul e bine copt.
- Scoateţi tortul din cuptor şi treceţi un cuţit de jur împrejur ca să desprindeţi blatul şi merele de pereţii formei.
- Aşezaţi deasupra cratiţei un platou potrivit ca mărime şi cu o mişcare rapidă răsturnati tortul pe platou, dar nu îndepărtaţi cratiţa, ci doar o ridicaţi puţin într-o parte (puneţi un cuţit dedesubt să stea cratiţa ridicată) pentru ca tortul să poată respira.
- Lăsaţi tortul să se răcească complet în această poziţie, apoi puteţi îndepărta cratiţa.
- Nouă ne place mai mult tortul păstrat la frigider şi servit a doua zi, dar e bun şi imediat după ce s-a răcit.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Carmen a zis
Cine nu gaseste praf de copt cu sofran poate folosi turmeric, varianta mai ieftina, care confera, de asemenea, o culoate galbuie, frumoasa, ce inlocuieste cu succes culoarea galbenusurilor de ou. Voi incerca si eu reteta, felicitari ! Sper ca tortul este la fel de gustos precum arata !
Iuliana a zis
Într-adevăr, pentru culoare se poate folosi și un vârf de cuțit de turmeric.
Te asigur că da, tortul este la fel de bun pe cât de frumos am reușit eu să îl surprind în fotografii 🙂
Sper să îl încerci și să revii cu impresii.
Silviana a zis
Imi puteti da cantitatile in gramaj va rog? Eu nu locuiesc in Romania, iar “cana” nu este la fel. Cand ziceti cana va referiti la cana Romaneasca sau cups in Engleza? Multumesc.
Iuliana a zis
Ma refer la canile romanesti. Daca masori cu o cana de 220 sau 250 ml va fi bine 🙂
Iuliana a zis
Cam de care persoane este tortul? Iese cumva putin "uscacios" tortul? Eu puneam smantana pe cel de dulce si as vrea sa stiu daca acesta e nevoie sa fie însiropat sau sunt suficiente merele si untul de cocos. Multumesc!
Iuliana a zis
*de cate persoane
Iuliana a zis
Ies cam 8-10 portii, depinde cum reusesti sa il tai.
Da, blatul e putin uscat. Noua ne-a placut asa, dar poti face un sirop din apa cu zahar si o aroma care iti place: rom, vanilie, coaja de lamaie si sa il insiropezi putin inainte sa rastorni tortul pe platou.
Iuliana a zis
Multumesc!
Antonia a zis
Am avut niste mere plictisite si ma gandeam ce sa fac cu ele ca nu aveam oua destule si mi-am amintit de aceasta reteta si iute am pus in practica si a iesit super tortul!! Am mereu curaj sa fac retete postate aici.Multumesc!!
Iuliana a zis
Ma bucur mult cand primesc mesaje asa frumoase. Multumesc si eu! 🙂
Claudia a zis
Yam, yam! Ce bine arata! Si mai are si caramel si e de post! Pai, e desertul perfect acum 😉
Iuliana a zis
Asa este 🙂