Incredibil dar adevărat, deşi e sfârşitul lui august, încă se mai găsesc caise în piaţă. Româneşti! Or fi aduse de pe undeva de la munte unde se coc mai târziu, cine ştie? De bucurie că le-am găsit nici n-am mai întrebat din ce zonă a ţării sunt, am cumărat 2 kilograme şi am zburat cu ele spre casă.
Nu apucasem să pun caise la congelator când erau în plin sezon şi tare rău îmi părea. Îmi place să fac iarna câte o prăjitură cu caise, sau câte un compot aromat pe care să îl bem cald în zilele de week-end când afară ninge şi viscoleşte. Din cele 2 kg cumpărate, am reuşit să pun la congelator 4 pungi mari cu jumătăţi de caise, iar ½ de kilogram l-am folosit la plăcinta crocantă cu care vreau să vă ispitesc astăzi.
La urma urmei, de ce atunci când vine vorba de plăcintă o facem tradiţional doar cu mere şi dovleac? De ce să nu facem şi cu alte fructe? Cu caise şi migdale, cu prune şi nuci, cu piersici, cu struguri etc? Promit să încerc mai multe variante de plăcinte cu fructe şi să vin să vă prezint rezultatele.
Să zicem că prima din seria încercărilor este plăcinta cu caise de astăzi. Sper să mai găsiţi şi voi caise pe undeva şi să o încercaţi, sau dacă aveţi deja caise la congelator, puteţi folosi o parte din ele la reţeta asta. Vă promit că n-o să vă pară rău!
Multe nu ar fi de explicat despre reţeta asta, căci tehnica e oarecum aceeaşi ca la plăcinta cu mere, să zicem. Am pus caisele la călit cu foarte puţin ulei, doar cât să nu se lipească de cratiţă şi cu zahărul brut. În scurt timp au început să lase o zeamă delicios de aromată. Când caisele s-au înmuiat puţin am stins focul şi am adăugat fulgii de migdale, seminţele de cardamom (dacă nu aveţi sau nu vă plac, se poate şi fără ele) şi pesmetul.
Apoi am format 3 suluri din foi de plăcintă umplute cu delicioasa compoziţie de fructe şi cam asta-i tot. Băgăm plăcinta la cuptor şi ne înarmăm cu răbdare, asta fiind partea cea mai grea a reţetei 🙂
Pentru umplutura de fructe am folosit şi de data asta tot zahăr brut, ca şi la tarta de post cu caise şi afine, iar gustul lui ciocolatiu a completat excelent aroma caiselor.
Mod de preparare plăcintă crocantă cu caise şi migdale
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 12 foi fine de plăcintă
- aprox. 400 g caise (fără sâmburi)
- 150-200 g zahăr brut muscovado (sau zahăr tos)
- 2-3 linguri de pesmet fin
- 50 g fulgi de migdale
- 50 ml de ulei
- 1-2 păstăi de cardamom - opţional
- zahăr pudră pentru presărat deasupra - optional
Instrucțiuni de preparare
- Caisele desfăcute în jumătăţi sau tăiate felii daca sunt mai mari, se pun la fiert împreună cu zahărul şi un strop de ulei cât să nu se lipească de cratiţă.
- Când zahărul s-a dizolvat şi caisele s-au înmuiat, se dă cratiţa deoparte şi se lasă să se răcorească puţin.
- Se adaugă fulgii de migdale, seminţele de cardamom şi pesmetul care va absorbi sucul lăsat de caise. Se omogenizează compoziţia şi se împarte în 3 părţi egale.
- Se iau câte 4 foi de plăcintă, se stropesc fiecare cu un fir de ulei şi se înfăşoară sub formă de rulouri umplute cu compoziţia de fructe pregătită mai sus. Vor rezulta 3 rulouri mari.
- Se pun rulourile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se ung cu ulei, se presară cu zahăr şi fulgi de migdale şi se dau la cuptor la 180 de grade, pentru aprox. 35 de minute sau până când se rumenesc frumos.
- Se lasă plăcinta să se răcească, apoi se porţionează.
- După preferinţă, se poate servi pudrată cu zahăr vanilat.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
doina a zis
Uau chiar iti lasa gura apa de cum arata si cum am imaginatie bogata cand am citit reteta simteam deja gustul si aroma prajiturii . Am s-o fac neaparat pentru ca si la noi inca se mai gasesc caise .O saptamana asa cum iti doresti tu sa fie.Cu drag Doina.
Iuliana a zis
Sa-mi spui cum ti-a iesit! Desi...nu are cum sa iasa decat delicioasa. Imbratisari de la mine!