Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Salate

Salată de cartofi cu iaurt și mărar – rapidă, răcoroasă și ideală pentru zilele toride!

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 10 iul. 2025 · Publicată: 25 iul. 2017 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
3227 shares
Mergi la rețetă

Citește rețeta în 7 minute

Când vine vara și nu mai știu ce să gătesc rapid și fără bătăi de cap, salata de cartofi cu iaurt, usturoi și mărar devine soluția salvatoare. De obicei fierb cartofii cu o seară înainte, iar a doua zi, în doar 5 minute, am o salată cremoasă, ușor usturoiată și perfect echilibrată. Sincer, nici nu-mi dau seama ce-i dă mai mult farmec - iaurtul gras și acrișor, mărarul proaspăt sau usturoiul intens, dar sigur le-aș pune în top 3 gusturi de vară!

Salată de cartofi fierți cu sos de iaurt și mărar, servită pe farfurie rustică

E genul de salată care merge perfect ca garnitură lângă o friptură, dar poate fi și o masă de sine stătătoare, mai ales în zilele toride când nu prea ne vine să aprindem aragazul. Am testat-o și la picnic, și la mesele de sărbătoare - n-a rămas niciodată în bol. Se păstrează bine la frigider, deci o puteți face chiar și cu o zi înainte.

Dacă vă plac rețetele simple, aruncați un ochi și pe salata de castraveți cu iaurt sau pe rețeta de sos tzatziki - tot în stil răcoros și ușor de pregătit.

📩 Vrei și alte idei asemănătoare în format PDF? Abonează-te la newsletter și le primești pe email în fiecare joi dimineața!

Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru 3-4 porții
  • Mod de preparare VIDEO
  • Rețeta pas cu pas (cu fotografii)
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum se servește
  • Cum se păstrează
  • Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete cu cartofi pe care să le încercați
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru 3-4 porții

lista vizuala de ingrediente pentru salată de cartofi fierți cu iaurt și mărar
  • 700 g cartofi - alegeți cartofi roz sau soirile speciale pentru salată care se găsesc în magazine. Sunt mai fermi și nu se fărâmițează la fiert.
  • 300 g iaurt - recomand iaurt grecesc (ideal cu 10% grăsime, dar merge și degresat).
  • 2-3 căței de usturoi - dați-i prin presă pentru ca aroma să se răspândească uniform în sos.
  • 2 linguri ulei de măsline - pentru un plus de gust și catifelare a sosului.
  • sare și piper după gust - de preferat piper proaspăt măcinat.
  • câteva fire de mărar proaspăt - nu săriți peste el, dă toată personalitatea salatei.

Mod de preparare VIDEO

Vezi în video cât de ușor se face sosul și cum tai cartofii ca să nu se sfărâme. Îți arăt toți pașii în detaliu, plus câteva idei de variațiuni pe care le poți testa.

🔔 Nu uita să te abonezi și la canalul meu de YouTube pentru rețete video noi în fiecare săptămână: Abonare YouTube

Rețeta pas cu pas (cu fotografii)

Cartofi întregi, fierți în apă cu sare până când furculița intră ușor în ei pentru rețeta de salata cu iaurt

1. Fierbeți cartofii în coajă, apoi lăsați-i să se răcească bine și curățați-i de coajă.

Cartofi fierți tăiați felii, pregătiți pentru salată cu iaurt și usturoi

2. Tăiați-i felii și puneți-i într-un bol încăpător sau, dacă preferați, distribuiți-i în farfurii pentru fiecare porție.

Cartofi fierți tăiați felii, pregătiți pentru salată cu iaurt și usturoi

3. Amestecați iaurtul cu usturoiul zdrobit, uleiul, sarea, piperul și mărarul tocat.

Salată de cartofi cu iaurt și mărar - sos cremos de iaurt turnat peste cartofi fierți

4. Turnați sosul de iaurt aromat peste cartofi și amestecați ușor sau la fel, distribuiți-l pe farfurii peste feliile de cartofi fierți. Decorați cu mărar proaspăt și serviți salata rece.

Ce puteți înlocui în rețetă

  • Puteți folosi iaurt vegetal (de soia sau cocos, neîndulcit) pentru o variantă vegană.
  • Dacă nu aveți mărar, merge și cu pătrunjel verde, deși gustul final va fi diferit.
  • Pentru un plus de textură, puteți adăuga și ceapă roșie tăiată solzișori sau castraveți murați tăiați cubulețe mici.
  • Nu vă place usturoiul? Omiteți-l sau înlocuiți-l cu un praf de ceapă verde.

Cum se servește

Salata de cartofi cu iaurt e perfectă ca garnitură lângă grătare, chiftele sau fripturi la cuptor. Merge bine și cu o salată verde sau o salată de crudități. Se servește rece, direct din frigider, mai ales în zilele toride de vară.

Salată de cartofi ușoară cu iaurt cremos și verdeață aromată

Cum se păstrează

Salata se păstrează la frigider, acoperită cu folie alimentară sau într-o caserolă închisă ermetic, maximum 3 zile. Dacă salata stă mai mult, amestecați ușor înainte de servire pentru a reîmprospăta sosul.

Nu recomand congelarea - iaurtul își schimbă textura și cartofii capătă un aspect apos.

Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei

  • Nu feliați cartofii cât sunt calzi - se vor sfărâma și vor absorbi prea mult sos.
  • Folosiți iaurt cu grăsime, nu variante light, ca sosul să fie cremos și gustos.
  • Dacă faceți salata cu o zi înainte, gustul se intensifică - usturoiul și mărarul se combină minunat.
  • Usturoiul proaspăt este ideal, dar dacă aveți doar granulat, folosiți-l cu măsură - e mai puternic.

Întrebări frecvente

Ce fel de ulei pot folosi în locul celui de măsline?

Un ulei neutru, cum e cel de floarea soarelui presat la rece, poate fi o alternativă.

Se poate adăuga carne?

Desigur! Bucăți de piept de pui fiert, friptură rece de la o masă anterioară sau șuncă tăiată cubulețe merg foarte bine.

Iaurtul se poate înlocui cu smântână?

Da, dar alegeți o smântână fermentată, nu folosiți smântână lichidă pentru gătit.

Pot folosi cartofi noi?

În principiu da, dar fierb mai repede și sunt mai fragili, e posibil să se zdrobească mai ușor la tăiat.

Ce alt dressing aș putea folosi?

Puteți încerca un sos pe bază de smântână, muștar și puțină zeamă de lămâie - e tot cremos, dar cu o altă personalitate.

E musai iaurt grecesc?

Nu neapărat, dar cel grecesc e mai dens, face sosul mai legat și nu-ți lasă zer în farfurie.

Alte rețete cu cartofi pe care să le încercați

Vreți să testezi și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Cartofi noi la cuptor cu pesmet și usturoi
    Cartofi noi la cuptor cu pesmet și usturoi
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar - rețetă de post, fără unt
  • Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
    Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Cartofi fierți cu dressing de iaurt, usturoi și mărar proaspăt

Salată de cartofi cu iaurt și mărar - rapidă, răcoroasă și ideală pentru zilele toride!

Salată de cartofi cu iaurt, usturoi și mărar - rapidă, gustoasă, gata în 5 minute dacă ai cartofii fierți. Perfectă pentru zilele de vară.
5 from 6 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 25 minutes minutes
Număr de porții: 3
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 700 g cartofi
  • 300 g iaurt grecesc (10% grăsime)
  • 2-3 căţei de usturoi
  • 2 linguri ulei de măsline
  • sare şi piper după gust
  • câteva fire de mărar proaspăt

Instrucțiuni de preparare
 

  • Fierbeți cartofii în coajă, apoi lăsați-i să se răcească bine și curățați-i de coajă.
    Cartofi spălați în coajă, fierți în apă cu sare până când furculița intră ușor în ei pentru rețeta de salata cu iaurt
  • Tăiați-i felii și puneți-i într-un bol încăpător sau, dacă preferați, distribuiți-i în farfurii pentru fiecare porție.
    Cartofi fierți tăiați felii, pregătiți pentru salată cu iaurt și usturoi
  • Amestecați iaurtul cu usturoiul zdrobit, uleiul, sarea, piperul și mărarul tocat.
    Sos de iaurt cu usturoi și mărar pentru salata de cartofi - preparare pas cu pas
  • Turnați sosul de iaurt aromat peste cartofi și amestecați ușor sau la fel, distribuiți-l pe farfurii peste feliile de cartofi fierți. Decorați cu mărar proaspăt și serviți salata rece.
    Salată de cartofi cu iaurt și mărar - sos cremos de iaurt turnat peste cartofi fierți

Bine de știut:

  • Nu feliați cartofii cât sunt calzi - se vor sfărâma și vor absorbi prea mult sos.
  • Folosiți iaurt cu grăsime, nu variante light, ca sosul să fie cremos și gustos.
  • Dacă faceți salata cu o zi înainte, gustul se intensifică - usturoiul și mărarul se combină minunat.
  • Usturoiul proaspăt este ideal, dar dacă aveți doar granulat, folosiți-l cu măsură - e mai puternic.
Nutrition Facts
Salată de cartofi cu iaurt și mărar - rapidă, răcoroasă și ideală pentru zilele toride!
Amount per Serving
Calorii
311
% Daily Value*
Grăsimi
 
8
g
12
%
Colesterol
 
5
mg
2
%
Carbohidrați
 
45
g
15
%
Fibre
 
5
g
21
%
Zahăr
 
5
g
6
%
Proteine
 
15
g
30
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Gata în 30 de minute și perfectă pentru orice masă - salata de cartofi cu iaurt, usturoi și mărar e rețeta pe care o vei face toată vara! Salveaz-o, testeaz-o și spune-mi cum ți-a ieșit în comentarii!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Pastă tartinabilă din dovlecei copți, ou fiert și iaurt grecesc, presărată cu muguri de pin crocanți și verdeață proaspătă.
    Salată de dovlecei copți cu iaurt și ou – fără maioneză, dar super cremoasă
  • Salată de vinete cu tahini și ulei de măsline, presărată cu sumac și pătrunjel, servită într-un bol rustic.
    Salată de vinete fără maioneză – rețeta cu tahini, mai sănătoasă și mai cremoasă
3227 shares

Comentarii

  1. maria a zis

    iulie 25, 2017 at 10:58 am

    In mod sigur e foarte buna aceasta mancare rece si simpla.
    Mie imi plac tare mancarurile simple, parca sunt mai fericita cand savurez gusturi simple 🙂
    Noi obisnuim sa mancam ceva foarte asemanator (doar ca la noi inca sunt calzi cartofii), adica mancam cartofi fierti cu tzatziki.
    Tzatziki-ul e facut din: iaurt grecesc, o lingurita de ulei de masline, marar, sare, usturoi ras si un castravete lung, ras si stors bine de apa.
    Cartofii: taiati ca pentru piure, fierti in apa cu sare, apoi scursi si amestecati (fierbinti), intr-un vas yena, cu putin ulei de masline si 1-2 catei de usturoi feliati si dati la cuptor pentru vreo 30-40 minute. Cartofii sunt super gustosi gatiti asa!
    Tzatziki-ul e la temperatura camerei cand il servim alaturi de cartofi.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iulie 27, 2017 at 7:14 am

      Cu sos tzatziki nu am incercat, dar cu cartofi calzi mai facem si noi, cu cartofii facuti la cuptor. Oricum, mancarea asta atat de simpla, e buna oricum si tare ne bucuram de ea.
      Multumesc pentru mesaj, Maria, te mai astept pe la mine 🙂

      Răspunde
5 from 6 votes (6 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Scovergi tradiționale de post din aluat de pâine, rumenite frumos, așezate în teanc pe farfurie
    Scovergi moi și pufoase de post - rețetă tradițională din aluat de pâine
  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.