Citește rețeta în 7 minute
Când vine vara și nu mai știu ce să gătesc rapid și fără bătăi de cap, salata de cartofi cu iaurt, usturoi și mărar devine soluția salvatoare. De obicei fierb cartofii cu o seară înainte, iar a doua zi, în doar 5 minute, am o salată cremoasă, ușor usturoiată și perfect echilibrată. Sincer, nici nu-mi dau seama ce-i dă mai mult farmec - iaurtul gras și acrișor, mărarul proaspăt sau usturoiul intens, dar sigur le-aș pune în top 3 gusturi de vară!

E genul de salată care merge perfect ca garnitură lângă o friptură, dar poate fi și o masă de sine stătătoare, mai ales în zilele toride când nu prea ne vine să aprindem aragazul. Am testat-o și la picnic, și la mesele de sărbătoare - n-a rămas niciodată în bol. Se păstrează bine la frigider, deci o puteți face chiar și cu o zi înainte.
Dacă vă plac rețetele simple, aruncați un ochi și pe salata de castraveți cu iaurt sau pe rețeta de sos tzatziki - tot în stil răcoros și ușor de pregătit.
📩 Vrei și alte idei asemănătoare în format PDF? Abonează-te la newsletter și le primești pe email în fiecare joi dimineața!
Mergi direct la:
Ingrediente pentru 3-4 porții

- 700 g cartofi - alegeți cartofi roz sau soirile speciale pentru salată care se găsesc în magazine. Sunt mai fermi și nu se fărâmițează la fiert.
- 300 g iaurt - recomand iaurt grecesc (ideal cu 10% grăsime, dar merge și degresat).
- 2-3 căței de usturoi - dați-i prin presă pentru ca aroma să se răspândească uniform în sos.
- 2 linguri ulei de măsline - pentru un plus de gust și catifelare a sosului.
- sare și piper după gust - de preferat piper proaspăt măcinat.
- câteva fire de mărar proaspăt - nu săriți peste el, dă toată personalitatea salatei.
Mod de preparare VIDEO
Vezi în video cât de ușor se face sosul și cum tai cartofii ca să nu se sfărâme. Îți arăt toți pașii în detaliu, plus câteva idei de variațiuni pe care le poți testa.
🔔 Nu uita să te abonezi și la canalul meu de YouTube pentru rețete video noi în fiecare săptămână: Abonare YouTube
Rețeta pas cu pas (cu fotografii)

1. Fierbeți cartofii în coajă, apoi lăsați-i să se răcească bine și curățați-i de coajă.

2. Tăiați-i felii și puneți-i într-un bol încăpător sau, dacă preferați, distribuiți-i în farfurii pentru fiecare porție.

3. Amestecați iaurtul cu usturoiul zdrobit, uleiul, sarea, piperul și mărarul tocat.

4. Turnați sosul de iaurt aromat peste cartofi și amestecați ușor sau la fel, distribuiți-l pe farfurii peste feliile de cartofi fierți. Decorați cu mărar proaspăt și serviți salata rece.
Ce puteți înlocui în rețetă
- Puteți folosi iaurt vegetal (de soia sau cocos, neîndulcit) pentru o variantă vegană.
- Dacă nu aveți mărar, merge și cu pătrunjel verde, deși gustul final va fi diferit.
- Pentru un plus de textură, puteți adăuga și ceapă roșie tăiată solzișori sau castraveți murați tăiați cubulețe mici.
- Nu vă place usturoiul? Omiteți-l sau înlocuiți-l cu un praf de ceapă verde.
Cum se servește
Salata de cartofi cu iaurt e perfectă ca garnitură lângă grătare, chiftele sau fripturi la cuptor. Merge bine și cu o salată verde sau o salată de crudități. Se servește rece, direct din frigider, mai ales în zilele toride de vară.

Cum se păstrează
Salata se păstrează la frigider, acoperită cu folie alimentară sau într-o caserolă închisă ermetic, maximum 3 zile. Dacă salata stă mai mult, amestecați ușor înainte de servire pentru a reîmprospăta sosul.
Nu recomand congelarea - iaurtul își schimbă textura și cartofii capătă un aspect apos.
Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
- Nu feliați cartofii cât sunt calzi - se vor sfărâma și vor absorbi prea mult sos.
- Folosiți iaurt cu grăsime, nu variante light, ca sosul să fie cremos și gustos.
- Dacă faceți salata cu o zi înainte, gustul se intensifică - usturoiul și mărarul se combină minunat.
- Usturoiul proaspăt este ideal, dar dacă aveți doar granulat, folosiți-l cu măsură - e mai puternic.
Întrebări frecvente
Un ulei neutru, cum e cel de floarea soarelui presat la rece, poate fi o alternativă.
Desigur! Bucăți de piept de pui fiert, friptură rece de la o masă anterioară sau șuncă tăiată cubulețe merg foarte bine.
Da, dar alegeți o smântână fermentată, nu folosiți smântână lichidă pentru gătit.
În principiu da, dar fierb mai repede și sunt mai fragili, e posibil să se zdrobească mai ușor la tăiat.
Puteți încerca un sos pe bază de smântână, muștar și puțină zeamă de lămâie - e tot cremos, dar cu o altă personalitate.
Nu neapărat, dar cel grecesc e mai dens, face sosul mai legat și nu-ți lasă zer în farfurie.
Alte rețete cu cartofi pe care să le încercați
Vreți să testezi și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Salată de cartofi cu iaurt și mărar - rapidă, răcoroasă și ideală pentru zilele toride!
Ingrediente
- 700 g cartofi
- 300 g iaurt grecesc (10% grăsime)
- 2-3 căţei de usturoi
- 2 linguri ulei de măsline
- sare şi piper după gust
- câteva fire de mărar proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Fierbeți cartofii în coajă, apoi lăsați-i să se răcească bine și curățați-i de coajă.

- Tăiați-i felii și puneți-i într-un bol încăpător sau, dacă preferați, distribuiți-i în farfurii pentru fiecare porție.

- Amestecați iaurtul cu usturoiul zdrobit, uleiul, sarea, piperul și mărarul tocat.

- Turnați sosul de iaurt aromat peste cartofi și amestecați ușor sau la fel, distribuiți-l pe farfurii peste feliile de cartofi fierți. Decorați cu mărar proaspăt și serviți salata rece.

Bine de știut:
- Nu feliați cartofii cât sunt calzi - se vor sfărâma și vor absorbi prea mult sos.
- Folosiți iaurt cu grăsime, nu variante light, ca sosul să fie cremos și gustos.
- Dacă faceți salata cu o zi înainte, gustul se intensifică - usturoiul și mărarul se combină minunat.
- Usturoiul proaspăt este ideal, dar dacă aveți doar granulat, folosiți-l cu măsură - e mai puternic.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailGata în 30 de minute și perfectă pentru orice masă - salata de cartofi cu iaurt, usturoi și mărar e rețeta pe care o vei face toată vara! Salveaz-o, testeaz-o și spune-mi cum ți-a ieșit în comentarii!
👩🍳 Îți plac rețetele mele?
Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.
🍪 Abonează-te aici









maria a zis
In mod sigur e foarte buna aceasta mancare rece si simpla.
Mie imi plac tare mancarurile simple, parca sunt mai fericita cand savurez gusturi simple 🙂
Noi obisnuim sa mancam ceva foarte asemanator (doar ca la noi inca sunt calzi cartofii), adica mancam cartofi fierti cu tzatziki.
Tzatziki-ul e facut din: iaurt grecesc, o lingurita de ulei de masline, marar, sare, usturoi ras si un castravete lung, ras si stors bine de apa.
Cartofii: taiati ca pentru piure, fierti in apa cu sare, apoi scursi si amestecati (fierbinti), intr-un vas yena, cu putin ulei de masline si 1-2 catei de usturoi feliati si dati la cuptor pentru vreo 30-40 minute. Cartofii sunt super gustosi gatiti asa!
Tzatziki-ul e la temperatura camerei cand il servim alaturi de cartofi.
Iuliana a zis
Cu sos tzatziki nu am incercat, dar cu cartofi calzi mai facem si noi, cu cartofii facuti la cuptor. Oricum, mancarea asta atat de simpla, e buna oricum si tare ne bucuram de ea.
Multumesc pentru mesaj, Maria, te mai astept pe la mine 🙂