• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Găluşte de ştiucă în sos de smântână şi mărar

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 27 iun. 2024 · Publicată: 1 mart. 2018 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 10 comentarii
167 shares
Mergi la rețetă

Găluşte de ştiucă în sos de smântână şi mărar, o reţetă care stătea cumva ascunsă printre amintirile din copilăria mea culinară şi pe care am redescoperit-o neaşteptat.

Multe erau preparatele pe bază de peşte care se găteau la noi, la Galaţi, la orice sărbătoare de familie. De departe specialitatea cea mai apreciată a oricărei gospodine, cea cu care îşi impresiona întotdeauna musafirii, era ştiuca umplută. Să faci ştiucă umplută e complicat şi delicat, pentru că îţi trebuie o precizie de chirurg pentru a scoate întreagă pielea peştelui care apoi se umple la loc cu carnea de ştiucă tocată, amestecată cu pâine înmuiată în lapte, ouă, legume şi mirodenii.

Găluşte de ştiucă cu sos de smântână

În copilărie am asistat-o pe mama de câteva ori la tot procesul preparării reţetei de ştiucă umplută, iar după atâta muncă de reconstrucţie a peştelui, rezultatul era de fiecare dată că nu mă mai puteam atinge cu nici un chip de respectivul fel de mâncare.

Ca să mă păcălească cumva şi ca să mănânc, totuşi, şi eu ceva, mama făcea special pentru mine, din aceeaşi compoziţie cu care umplea ştiuca, câteva găluşte pe care mi le punea dinainte scăldate într-un sos bogat de smântână cu mărar . Specialitatea asta era numai şi numai pentru mine, nu o împărţeam cu nimeni şi mă simţeam importantă şi răsfăţată peste măsură.

Găluşte de ştiucă cu sos de smântână

Foarte mult timp, practic toată viaţa mea, am crezut că mama a inventat special pentru mine găluştele de ştiucă. Asta până de curând, când, răsfoind o carte veche de bucate - cea de la 1962 din care de altfel am făcut recent reţeta de rasol de şalău cu scordolea şi nuci - am regăsit între paginile ei reţeta de găluşte de ştiucă cu sos de smântână cu care mama m-a alintat de atâtea ori.

Pentru mine reţeta asta era indestructibil legată de cea de ştiucă umplută. Deşi îmi era atât de dor de ea, niciodată nu m-am gândit că o pot face şi separat, ca o reţetă de sine stătătoare. Tare m-am bucurat când am găsit-o!

Mod de preparare găluşte de ştiucă în sos de smântână şi mărar

Nu pot să nu remarc cât de succint sunt descrise reţetele în cărţile vechi de bucate! Reţeta asta de găluşte din peşte are fix 3 rânduri. Dacă te numeri printre pasionaţii de bunătături şi ai cât de puţină experienţă în bucătărie, nici nu ai nevoie de mai mult. Eu o voi explica, totuşi, pe îndelete, ca să fiu sigură că şi găluştele voastre vor fi o reuşită.

Găluşte de ştiucă cu sos de smântână

Lista de ingrediente pentru reţeta asta e tare scurtă, dar ce rezultat delicios din aşa puţine ingrediente! Vă trebuie, fireşte o ştiucă cam de 1 kg din care să scoateţi carnea în fileuri. Dacă nu vă descurcaţi acasă, puteţi solicita asta personalului de la pescărie. La Selgros, de exemplu, acest serviciu este gratuit. Oricum, odată ajunşi acasă cu fileurile de ştiucă va trebui să le mai luaţi la controlat cu simţ de răspundere şi să îndepărtaţi, folosindu-vă de o pensetă, toate oasele rămase eventual în fibra cărnii. Merge repede, nu vă descurajaţi!

Ştiuca e un peşte slab şi e considerat pe nedrept cam fad. Are nevoie de puţină îndrăzneală în folosirea celorlalte ingrediente care o însoţesc şi în dozarea condimentelor ca să îi punem în valoare gustul specific. De aceea nu vă zgârciţi cu piperul şi nici cu mărarul. Iar nucşoara din sosul de smântână face toţi banii. E opţională, în reţeta din cartea veche de bucate nu apare, dar eu vă sfătuiesc să nu renunţaţi la ea.

Serviţi găluştele de ştiucă cât sunt calde, cu mult sos de smântână şi eventual alături de o pâine de casă şi-o să fie foarte bine, iar mesenii mulţumiţi.

Găluşte de ştiucă cu sos de smântână

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Găluşte de ştiucă în sos de smântână şi mărar

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 10 minutes minutes
Timp total: 25 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • o ştiucă de aprox. 1 kg (filetată)
  • 3 felii de franzelă albă
  • 150 ml de lapte
  • 1 ceapă micuţă
  • 2 ouă
  • 2 linguri de făină
  • mărar proaspăt
  • sare şi piper după gust
  • aprox. 600 ml supă de legume
  • 200 g smântână
  • opţional - un vârf de linguriţa de nucşoară măcinată

Instrucțiuni de preparare
 

  • Tocaţi carnea la maşină împreună cu ceapa crudă.
  • Puneţi franzela la înmuiat în lapte, fără coajă, apoi o stoarceţi foarte bine în palme, o mărunţiţi şi o puneţi în castron peste carnea tocată.
  • Adăugati ouăle, cam 2 linguri de mărar proaspăt tocat fin, cele 2 linguri de făină, sare şi piper după gust.
  • Frământaţi bine cu mâinile toate ingredientele. Trebuie să aveţi o compoziţie omogenă şi bine legată.
  • Puneți la fiert supa de legume. Dacă nu aveţi supă de legume gata făcută, atunci, înainte să vă apucați de găluşte, trebuie să faceţi această supă fierbând câteva rădăcinoase (morcov, ţelină, rădăcină de pătrunjel, ceapă) cam într-un litru şi jumătate de apă.
  • Cât timp se încălzeşte supa, formaţi găluştele cu palmele umede şi le aşezaţi pe o farfurie până le terminaţi de făcut pe toate.
  • Când supa începe să fiarbă daţi drumul găluştelor pe rând, cu grijă să nu se sfărâme. Daţi focul la mediu spre mic şi nu amestecaţi în supă, în primul minut. În acest fel găluştele vor avea timp să se închege. Apoi puteţi amesteca, dar foarte încet, cu mare grijă să nu le zdrobiţi.
  • Găluştele de ştiucă fierb foarte repede, cam în 10 minute ar trebui să fie fierte. Sunt gata când încep să se ridice singure la suprafaţă.
  • Scoateţi găluştele cu o spumieră şi așezați-le într-un vas ținut în prealabil la cald. Eu am folosit o tigaie de fontă.
  • Daţi deoparte cam 200 ml din supa în care au fiert galuştile şi turnaţi-o încet peste smântână, amestecând să se desfacă. Tot acum adăugaţi şi nucşoara măcinată (opţional).
  • Turnaţi sosul de smântână peste găluşte. Presăraţi cu mărar proaspăt şi serviţi găluştele cât sunt calde.

Bine de știut:

Cercetaţi cu atenţie fileurile de ştiucă şi îndepărtaţi oasele ajutându-vă de o pensetă. Oasele mici, cele subţiri şi fine se vor mărunţi atunci când tocăm carnea, dar din oasele mari e posibil să rămână bucăţi întregi, aşa că fiţi atenţi cu acestea.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Găluşte de ştiucă cu sos de smântână

Dragilor, sper că va face cu ochiul reţeta mea, aşa că vă doresc poftă bună la găluşte de ştiucă cu sos de smântână şi mărar!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
167 shares

Comentarii

  1. Daniela a zis

    august 01, 2018 at 10:22 pm

    Ca o tulceanca get beget ; crescuta de o matusa , maestra in arta gatitului retetelor cu peste de Dunare , va sfatuiesc sa renuntati definitiv la painea din carnea de peste.Incercati!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      august 02, 2018 at 7:31 am

      Nu sunt tulceanca, dar sunt crescuta la Giurgiu si locuiesc in Galati, deci tot pe malul apei si tot cu peste in meniu de cand eram mica.
      Da, stiu ca mamaliga face casa buna cu pestele, dar dupa gustul nostru unele mancaruri pur si simplu se potrivesc mai bine cu paine.

      Răspunde
  2. Alexei a zis

    martie 12, 2018 at 10:51 pm

    Sunt de fapt un fel de perisoare mai mari sau mi se pare mie? Interesant oricum, de incercat cui ii place stiuca.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 14, 2018 at 8:14 am

      Poti sa le spui si perisoare, desi in mod normal perisoarele au si orez in compozitie, iar galustele nu. Intr-adevar stiuca nu e chiar un peste pe gustul oricui, dar e pestele perfect pentru felul asta de mancare.

      Răspunde
  3. CristinaCris a zis

    martie 11, 2018 at 10:04 pm

    Si la noi in familie se faceau galuste din peste doar ca sosul parca era ca la ciulama cu faina fiarta. Oricum sunt foarte bune, nu am mai mancat demult. Mmultumesc pentru reteta!!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 11, 2018 at 10:10 pm

      Interesanta si ideea sosului de faina, cred ca e bun si asa.

      Răspunde
  4. Constantin a zis

    martie 09, 2018 at 12:01 pm

    Daca nu avem stiuca din ce peste se poate face reteta?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 10, 2018 at 7:18 pm

      Cred ca le poti face din carnea oricarui peste, dar eu as alege totusi un peste de Dunare, nu foarte gras, gen salau sau crap.

      Răspunde
  5. Relutza a zis

    martie 02, 2018 at 6:44 pm

    Îmi face cu ochiul reteta asta, poți fi sigura! Dar, draga Iuliana, ceapă cât pun? Una - doua? Nu văd printre ingrediente. Aici nu găsesc stiuca dar găsesc o mulțime de alte tipuri de pește slab.Cred că merge și așa. Ce zici?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 02, 2018 at 8:17 pm

      Multumesc ca mi-ai atras atentia, intr-adevar, uitasem sa trec ceapa in lista.
      Eu am pus o ceapa micuta. Nu as pune mai multa sau o ceapa mai mare pentru ca acopera gustul pestelui.
      Cred ca se pot face galustele cu orice peste, ba chiar cred ca ies mai bune daca folosesti un peste mai gustos decat stiuca.
      Sper sa iti placa. Imbratisari! 🙂

      Răspunde
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.