Mâncare de bame. Cum se curăţă bamele, cum se opăresc şi cum se face o mâncare gustoasă şi săţioasă folosind bame proaspete sau congelate.
Se face foarte ușor această mâncare de bame cu ceapă și morcovi, este foarte gustoasă și poate fi un prânz sau o cină ușoară într-o zi de post ortodox.
Bamele sunt bogate în fibre solubile și insolubile și de asemenea sunt renumite pentru conținutul lor de vitamine: A, C, B1, B2, B9, de minerale: calciu, magneziu, potasiu și zinc, fiind extrem de benefice pentru sănătate:
Pe blog și pe canalul meu de Youtube, veți mai găsi încă o rețetă de bame congelate cu sos de roșii, o mâncare tot de post, la fel de bună și de ușoară ca și rețeta de astăzi.
Dacă vă doriți, în schimb o mâncare mai consistentă cu bame, vă recomand să încercați mâncarea de bame cu bulgur, o rețetă de post foarte gustoasă și sățioasă.
Mergi direct la:
Bame proaspete sau congelate?
Zilele trecute, mergând la cumpărături, spre surprinderea mea, am găsit bame congelate.
Deşi nu sunt ele prea arătoase, am făcut o poză bamelor congelate ca să ştiţi la ce să vă aşteptaţi în cazul în care doriţi să cumpăraţi şi voi. Au codiţele deja tăiate şi arată ca în poza de mai jos. Au fost toate sănătoase, fragede şi bune.
Dacă folosiţi bame proaspete, trebuie să le alegeţi pe cele mai micuţe, tinere şi fără pete. Codiţa este lemnoasă, de aceea trebuie tăiată.
Cum gătim bamele?
Indiferent dacă sunt proaspete sau congelate, înainte de gătire, bamele se opăresc pentru 5 minute în apă clocotită în care se pune puţin oţet şi puţină sare. După ce le opăriţi, le clătiţi cu apă rece şi sunt gata de gătit. Dacă nu faceţi această operaţiune, la gătit bamele vor lăsa un lichid lipicios, destul de neplăcut.
Bamele fierb destul de repede, aşa încât restul legumelor trebuie să fie pe jumătate gătite în momentul când le adăugaţi în mâncare. Dacă le fierbeţi mai mult decât trebuie, se vor înmuia. Bamele trebuie să rămână întregi, să îşi păstreze forma intactă şi să fie puţin ferme când le înţepi cu furculiţa.
Bamele sunt bune într-un mod pe care mi-e greu să îl descriu. Nu au un gust sau o aromă pregnantă. Savoarea lor stă mai degrabă în formă şi textură decât în gust. De aceea eu am pus la mâncarea mea de bame multă ceapă, usturoi şi condimente pentru a-i da gust bun. Iar sucul de roşii puţin acrişor este tocmai ceea ce-i trebuie acestei reţete ca pună în valoare legumele.
Am folosit la mâncarea de astăzi câţiva morcovi baby pe care i-am găsit tot la raionul de legume congelate. Ar fi mers, la fel de bine, şi morcovi proaspeţi, doar că morcovii baby fiind mai fragezi, au timpul de gătire mai apropiat de cel al bamelor.
Alte rețete de post
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Mâncare de bame cu ceapă şi morcovi
Echipamente necesare
Ingrediente
- 400 g bame proaspete sau congelate
- 3 linguri de oţet de 9 grade
- 2 cepe medii
- 1 ardei gras
- 4 căţei de usturoi
- 150 g morcov baby (sau 2 morcovi mari)
- 120 ml de suc de roşii sau roşii pasate (eu am folosit bulion de roşii cu ardei kapia)
- 50 ml de ulei
- 1 frunza de dafin
- 1 linguriţă de cimbru uscat
- ½ linguriţă de boia de ardei (eu am pus dulce, dar poate fi şi iute)
- sare şi piper după gust
- pătrunjel proaspăt pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Dacă folosiţi bame proaspete, tăiaţi-le codiţele lemnoase.
- Opăriţi bamele timp de 5 minute în aproximativ 1 litru de apă în care aţi pus cam 3 linguri de oţet şi un praf de sare.
- Scurgeti bamele şi clătiţi-le cu apă rece. În acest fel vor păstra o culoare frumoasă.
- Într-o tigaie sau crăti cioară căliţi ceapa şi ardeiul gras tăiate cubuleţe şi usturoiul trecut prin presă.
- Adăugaţi morcovul, condimentele şi o ceşcuţă de apă şi lăsaţi legumele să fiarbă la foc mic cam 10-15 de minute.
- Adăugaţi sucul de roşii şi lăsaţi să mai fiarbă 5 minute, apoi puneţi şi bamele în tigaie.
- Lăsaţi să fiarbă la foc mic cam 15 minute, amestecând din când în când să nu se prindă de tigaie.
- Serviţi mâncarea de bame caldă sau rece, presărată cu pătrunjel proaspăt tocat.
- Poate fi şi o garnitură excelentă lângă o friptură făcută la grătar sau la cuptor.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dacă vă plac bamele, sper că v-am făcut poftă cu reţeta mea de azi. Dacă nu aţi mâncat bame niciodată, sper că măcar v-am făcut curioşi să le încercaţi 🙂
Poftă bună!
Mary a zis
Super bune . E prima dată când gătesc bame superbe
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur mult că v-au plăcut. Bamele sunt legume minunate, puțini le apreciază.
mariana a zis
In copilarie am mancat bame conservate in bulion care se gaseau in borcane. Erau delicioase si se consumau ca atare chiar reci. Fara ceapa sau usturoi. Duc dorul alimentelor "comuniste". Toate erau foarte gustoase : paine, unt , fructe, marmelade, conserve de legume, de peste , pate de ficat, sunca , parizer si multe altele.
Pacat ca nu s-a pastrat ce a fost bun in toate domeniile.
Iuliana Sbîrnea a zis
Așa este, toate aveau alt gust pe vremuri...
stela a zis
Bine ca ati specificat ca si daca sunt congelate se oparesc.Am si eu un pachet congelat si am crezut ca sunt deja oparite Nici eu nu le suportam cand eram copil ,dar acum am zis sa mai incerc Ele sunt considerate o delicatesa ,plus ca sunt bune in anumite afectiuni
Iuliana a zis
Am făcut și eu greșeala să nu le opăresc și nu mi-a plăcut ce a ieșit. Din greșeli învățăm, sau unii de la alții 🙂
După ce le incluzi de 2-3 ori în meniu, descoperi că bamele sunt chiar bune. Soțul meu le-a acceptat mai greu, acum nu mai protestează, s-a obișnuit și el cu bamele.