Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de post

Mâncare de bame cu ceapă şi morcovi

Publicat la 28 martie 2018 de Iuliana Sbîrnea - 6 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

183 shares
Mergi la rețetă

Mâncare de bame. Cum se curăţă bamele, cum se opăresc şi cum se face o mâncare gustoasă şi săţioasă folosind bame proaspete sau congelate.

Se face foarte ușor această mâncare de bame cu ceapă și morcovi, este foarte gustoasă și poate fi un prânz sau o cină ușoară într-o zi de post ortodox.

Bamele sunt bogate în fibre solubile și insolubile și de asemenea sunt renumite pentru conținutul lor de vitamine: A, C, B1, B2, B9, de minerale: calciu, magneziu, potasiu și zinc, fiind extrem de benefice pentru sănătate:

Mâncare de bame

Pe blog și pe canalul meu de Youtube, veți mai găsi încă o rețetă de bame congelate cu sos de roșii , o mâncare tot de post, la fel de bună și de ușoară ca și rețeta de astăzi.

Dacă vă doriți, în schimb o mâncare mai consistentă cu bame, vă recomand să încercați mâncarea de bame cu bulgur, o rețetă de post foarte gustoasă și sățioasă.

Mergi direct la:
  • Bame proaspete sau congelate?
  • Cum gătim bamele?
  • Alte rețete de post
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Bame proaspete sau congelate?

Zilele trecute, mergând la cumpărături, spre surprinderea mea, am găsit bame congelate.

Deşi nu sunt ele prea arătoase, am făcut o poză bamelor congelate ca să ştiţi la ce să vă aşteptaţi în cazul în care doriţi să cumpăraţi şi voi. Au codiţele deja tăiate şi arată ca în poza de mai jos. Au fost toate sănătoase, fragede şi bune.

bame congelate

Dacă folosiţi bame proaspete, trebuie să le alegeţi pe cele mai micuţe, tinere şi fără pete. Codiţa este lemnoasă, de aceea trebuie tăiată.

Cum gătim bamele?

Indiferent dacă sunt proaspete sau congelate, înainte de gătire, bamele se opăresc pentru 5 minute în apă clocotită în care se pune puţin oţet şi puţină sare. După ce le opăriţi, le clătiţi cu apă rece şi sunt gata de gătit. Dacă nu faceţi această operaţiune, la gătit bamele vor lăsa un lichid lipicios, destul de neplăcut.

Bamele fierb destul de repede, aşa încât restul legumelor trebuie să fie pe jumătate gătite în momentul când le adăugaţi în mâncare. Dacă le fierbeţi mai mult decât trebuie, se vor înmuia. Bamele trebuie să rămână întregi, să îşi păstreze forma intactă şi să fie puţin ferme când le înţepi cu furculiţa.

Mâncare de bame

Bamele sunt bune într-un mod pe care mi-e greu să îl descriu. Nu au un gust sau o aromă pregnantă. Savoarea lor stă mai degrabă în formă şi textură decât în gust. De aceea eu am pus la mâncarea mea de bame multă ceapă, usturoi şi condimente pentru a-i da gust bun. Iar sucul de roşii puţin acrişor este tocmai ceea ce-i trebuie acestei reţete ca pună în valoare legumele.

Am folosit la mâncarea de astăzi câţiva morcovi baby pe care i-am găsit tot la raionul de legume congelate. Ar fi mers, la fel de bine, şi morcovi proaspeţi, doar că morcovii baby fiind mai fragezi, au timpul de gătire mai apropiat de cel al bamelor.

Alte rețete de post

  • Pilaf de bulgur cu legume
    Pilaf de bulgur cu legume, sănătos și dietetic
  • Mâncare de post cu țelină și morcovi
    Mâncare de post cu țelină și morcovi
  • Mâncare de praz cu măsline
    Mâncare de praz cu măsline, rețetă de post
  • Pilaf de hrisca cu ciuperci
    Pilaf de hrișcă cu legume - simplu și delicios

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Mâncare de bame

Mâncare de bame cu ceapă şi morcovi

Mâncare de bame. Cum se curăţă bamele, cum se opăresc şi cum se face o mâncare gustoasă şi săţioasă folosind bame proaspete sau congelate.
5 from 6 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

tigaie de fontă

Ingrediente
 

  • 400 g bame proaspete sau congelate
  • 3 linguri de oţet de 9 grade
  • 2 cepe medii
  • 1 ardei gras
  • 4 căţei de usturoi
  • 150 g morcov baby (sau 2 morcovi mari)
  • 120 ml de suc de roşii sau roşii pasate (eu am folosit bulion de roşii cu ardei kapia)
  • 50 ml de ulei
  • 1 frunza de dafin
  • 1 linguriţă de cimbru uscat
  • ½ linguriţă de boia de ardei (eu am pus dulce, dar poate fi şi iute)
  • sare şi piper după gust
  • pătrunjel proaspăt pentru servit

Instrucțiuni de preparare
 

  • Dacă folosiţi bame proaspete, tăiaţi-le codiţele lemnoase.
  • Opăriţi bamele timp de 5 minute în aproximativ 1 litru de apă în care aţi pus cam 3 linguri de oţet şi un praf de sare.
  • Scurgeti bamele şi clătiţi-le cu apă rece. În acest fel vor păstra o culoare frumoasă.
  • Într-o tigaie sau crăti cioară căliţi ceapa şi ardeiul gras tăiate cubuleţe şi usturoiul trecut prin presă.
  • Adăugaţi morcovul, condimentele şi o ceşcuţă de apă şi lăsaţi legumele să fiarbă la foc mic cam 10-15 de minute.
  • Adăugaţi sucul de roşii şi lăsaţi să mai fiarbă 5 minute, apoi puneţi şi bamele în tigaie.
  • Lăsaţi să fiarbă la foc mic cam 15 minute, amestecând din când în când să nu se prindă de tigaie.
  • Serviţi mâncarea de bame caldă sau rece, presărată cu pătrunjel proaspăt tocat.
  • Poate fi şi o garnitură excelentă lângă o friptură făcută la grătar sau la cuptor.
Valori nutriționale
Mâncare de bame cu ceapă şi morcovi
Valori per porție
Calorii
410
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
26
g
40
%
Carbohidrați
 
43
g
14
%
Fibre
 
13
g
54
%
Zahăr
 
19
g
21
%
Proteine
 
8
g
16
%
Vitamina A
 
14554
IU
291
%
Calciu
 
236
mg
24
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Mâncare de bame

Dacă vă plac bamele, sper că v-am făcut poftă cu reţeta mea de azi. Dacă nu aţi mâncat bame niciodată, sper că măcar v-am făcut curioşi să le încercaţi 🙂

Poftă bună!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Borcan si lingura cu unt de arahide facut in casa
    Cum să faci unt de arahide acasă - rețeta rapidă, sănătoasă și ieftină
  • Mâncare de post cu prune și orez pe farfurie cu șervet
    Mâncare de orez cu prune uscate - rețetă tradițională de post
  • taietei cu varza in cratita
    Tăieței cu varză dulce de post – Rețetă ardelenească tradițională, fără carne
  • hummus cu dovlecei si nuci
    Hummus cremos cu dovlecei și nuci - Rețetă rapidă și sănătoasă
183 shares

Comentarii

  1. Mary a zis

    aprilie 19, 2022 at 8:14 pm

    Super bune . E prima dată când gătesc bame superbe

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      aprilie 20, 2022 at 9:42 am

      Mă bucur mult că v-au plăcut. Bamele sunt legume minunate, puțini le apreciază.

      Răspunde
  2. mariana a zis

    februarie 21, 2022 at 10:16 pm

    In copilarie am mancat bame conservate in bulion care se gaseau in borcane. Erau delicioase si se consumau ca atare chiar reci. Fara ceapa sau usturoi. Duc dorul alimentelor "comuniste". Toate erau foarte gustoase : paine, unt , fructe, marmelade, conserve de legume, de peste , pate de ficat, sunca , parizer si multe altele.
    Pacat ca nu s-a pastrat ce a fost bun in toate domeniile.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      februarie 22, 2022 at 7:33 am

      Așa este, toate aveau alt gust pe vremuri...

      Răspunde
  3. stela a zis

    noiembrie 15, 2019 at 4:06 pm

    Bine ca ati specificat ca si daca sunt congelate se oparesc.Am si eu un pachet congelat si am crezut ca sunt deja oparite Nici eu nu le suportam cand eram copil ,dar acum am zis sa mai incerc Ele sunt considerate o delicatesa ,plus ca sunt bune in anumite afectiuni

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 15, 2019 at 5:33 pm

      Am făcut și eu greșeala să nu le opăresc și nu mi-a plăcut ce a ieșit. Din greșeli învățăm, sau unii de la alții 🙂
      După ce le incluzi de 2-3 ori în meniu, descoperi că bamele sunt chiar bune. Soțul meu le-a acceptat mai greu, acum nu mai protestează, s-a obișnuit și el cu bamele.

      Răspunde
5 from 6 votes (6 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.