• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de post

Mâncare de bame cu ceapă şi morcovi

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 19 mart. 2022 · Publicată: 28 mart. 2018 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 6 comentarii
186 shares
Mergi la rețetă

Mâncare de bame. Cum se curăţă bamele, cum se opăresc şi cum se face o mâncare gustoasă şi săţioasă folosind bame proaspete sau congelate.

Se face foarte ușor această mâncare de bame cu ceapă și morcovi, este foarte gustoasă și poate fi un prânz sau o cină ușoară într-o zi de post ortodox.

Bamele sunt bogate în fibre solubile și insolubile și de asemenea sunt renumite pentru conținutul lor de vitamine: A, C, B1, B2, B9, de minerale: calciu, magneziu, potasiu și zinc, fiind extrem de benefice pentru sănătate:

Mâncare de bame

Pe blog și pe canalul meu de Youtube, veți mai găsi încă o rețetă de bame congelate cu sos de roșii , o mâncare tot de post, la fel de bună și de ușoară ca și rețeta de astăzi.

Dacă vă doriți, în schimb o mâncare mai consistentă cu bame, vă recomand să încercați mâncarea de bame cu bulgur, o rețetă de post foarte gustoasă și sățioasă.

Mergi direct la:
  • Bame proaspete sau congelate?
  • Cum gătim bamele?
  • Alte rețete de post
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Bame proaspete sau congelate?

Zilele trecute, mergând la cumpărături, spre surprinderea mea, am găsit bame congelate.

Deşi nu sunt ele prea arătoase, am făcut o poză bamelor congelate ca să ştiţi la ce să vă aşteptaţi în cazul în care doriţi să cumpăraţi şi voi. Au codiţele deja tăiate şi arată ca în poza de mai jos. Au fost toate sănătoase, fragede şi bune.

bame congelate

Dacă folosiţi bame proaspete, trebuie să le alegeţi pe cele mai micuţe, tinere şi fără pete. Codiţa este lemnoasă, de aceea trebuie tăiată.

Cum gătim bamele?

Indiferent dacă sunt proaspete sau congelate, înainte de gătire, bamele se opăresc pentru 5 minute în apă clocotită în care se pune puţin oţet şi puţină sare. După ce le opăriţi, le clătiţi cu apă rece şi sunt gata de gătit. Dacă nu faceţi această operaţiune, la gătit bamele vor lăsa un lichid lipicios, destul de neplăcut.

Bamele fierb destul de repede, aşa încât restul legumelor trebuie să fie pe jumătate gătite în momentul când le adăugaţi în mâncare. Dacă le fierbeţi mai mult decât trebuie, se vor înmuia. Bamele trebuie să rămână întregi, să îşi păstreze forma intactă şi să fie puţin ferme când le înţepi cu furculiţa.

Mâncare de bame

Bamele sunt bune într-un mod pe care mi-e greu să îl descriu. Nu au un gust sau o aromă pregnantă. Savoarea lor stă mai degrabă în formă şi textură decât în gust. De aceea eu am pus la mâncarea mea de bame multă ceapă, usturoi şi condimente pentru a-i da gust bun. Iar sucul de roşii puţin acrişor este tocmai ceea ce-i trebuie acestei reţete ca pună în valoare legumele.

Am folosit la mâncarea de astăzi câţiva morcovi baby pe care i-am găsit tot la raionul de legume congelate. Ar fi mers, la fel de bine, şi morcovi proaspeţi, doar că morcovii baby fiind mai fragezi, au timpul de gătire mai apropiat de cel al bamelor.

Alte rețete de post

  • Pilaf de bulgur cu legume
    Pilaf de bulgur cu legume, sănătos și dietetic
  • Mâncare de post cu țelină și morcovi
    Mâncare de post cu țelină și morcovi
  • Mâncare de praz cu măsline
    Mâncare de praz cu măsline, rețetă de post
  • Pilaf de hrisca cu ciuperci
    Pilaf de hrișcă cu legume - simplu și delicios

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Mâncare de bame

Mâncare de bame cu ceapă şi morcovi

Mâncare de bame. Cum se curăţă bamele, cum se opăresc şi cum se face o mâncare gustoasă şi săţioasă folosind bame proaspete sau congelate.
5 from 6 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

tigaie de fontă

Ingrediente
 

  • 400 g bame proaspete sau congelate
  • 3 linguri de oţet de 9 grade
  • 2 cepe medii
  • 1 ardei gras
  • 4 căţei de usturoi
  • 150 g morcov baby (sau 2 morcovi mari)
  • 120 ml de suc de roşii sau roşii pasate (eu am folosit bulion de roşii cu ardei kapia)
  • 50 ml de ulei
  • 1 frunza de dafin
  • 1 linguriţă de cimbru uscat
  • ½ linguriţă de boia de ardei (eu am pus dulce, dar poate fi şi iute)
  • sare şi piper după gust
  • pătrunjel proaspăt pentru servit

Instrucțiuni de preparare
 

  • Dacă folosiţi bame proaspete, tăiaţi-le codiţele lemnoase.
  • Opăriţi bamele timp de 5 minute în aproximativ 1 litru de apă în care aţi pus cam 3 linguri de oţet şi un praf de sare.
  • Scurgeti bamele şi clătiţi-le cu apă rece. În acest fel vor păstra o culoare frumoasă.
  • Într-o tigaie sau crăti cioară căliţi ceapa şi ardeiul gras tăiate cubuleţe şi usturoiul trecut prin presă.
  • Adăugaţi morcovul, condimentele şi o ceşcuţă de apă şi lăsaţi legumele să fiarbă la foc mic cam 10-15 de minute.
  • Adăugaţi sucul de roşii şi lăsaţi să mai fiarbă 5 minute, apoi puneţi şi bamele în tigaie.
  • Lăsaţi să fiarbă la foc mic cam 15 minute, amestecând din când în când să nu se prindă de tigaie.
  • Serviţi mâncarea de bame caldă sau rece, presărată cu pătrunjel proaspăt tocat.
  • Poate fi şi o garnitură excelentă lângă o friptură făcută la grătar sau la cuptor.
Nutrition Facts
Mâncare de bame cu ceapă şi morcovi
Amount per Serving
Calorii
410
% Daily Value*
Grăsimi
 
26
g
40
%
Carbohidrați
 
43
g
14
%
Fibre
 
13
g
54
%
Zahăr
 
19
g
21
%
Proteine
 
8
g
16
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Mâncare de bame

Dacă vă plac bamele, sper că v-am făcut poftă cu reţeta mea de azi. Dacă nu aţi mâncat bame niciodată, sper că măcar v-am făcut curioşi să le încercaţi 🙂

Poftă bună!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Sarmale de post cu păsat servite calde, cu mămăligă și ardei
    Sarmale de post cu păsat (crupe de porumb) în oală de lut – rețetă pas cu pas
  • Salată de vinete cu tahini și ulei de măsline, presărată cu sumac și pătrunjel, servită într-un bol rustic.
    Salată de vinete fără maioneză – rețeta cu tahini, mai sănătoasă și mai cremoasă
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
186 shares

Comentarii

  1. Mary a zis

    aprilie 19, 2022 at 8:14 pm

    Super bune . E prima dată când gătesc bame superbe

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      aprilie 20, 2022 at 9:42 am

      Mă bucur mult că v-au plăcut. Bamele sunt legume minunate, puțini le apreciază.

      Răspunde
  2. mariana a zis

    februarie 21, 2022 at 10:16 pm

    In copilarie am mancat bame conservate in bulion care se gaseau in borcane. Erau delicioase si se consumau ca atare chiar reci. Fara ceapa sau usturoi. Duc dorul alimentelor "comuniste". Toate erau foarte gustoase : paine, unt , fructe, marmelade, conserve de legume, de peste , pate de ficat, sunca , parizer si multe altele.
    Pacat ca nu s-a pastrat ce a fost bun in toate domeniile.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      februarie 22, 2022 at 7:33 am

      Așa este, toate aveau alt gust pe vremuri...

      Răspunde
  3. stela a zis

    noiembrie 15, 2019 at 4:06 pm

    Bine ca ati specificat ca si daca sunt congelate se oparesc.Am si eu un pachet congelat si am crezut ca sunt deja oparite Nici eu nu le suportam cand eram copil ,dar acum am zis sa mai incerc Ele sunt considerate o delicatesa ,plus ca sunt bune in anumite afectiuni

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 15, 2019 at 5:33 pm

      Am făcut și eu greșeala să nu le opăresc și nu mi-a plăcut ce a ieșit. Din greșeli învățăm, sau unii de la alții 🙂
      După ce le incluzi de 2-3 ori în meniu, descoperi că bamele sunt chiar bune. Soțul meu le-a acceptat mai greu, acum nu mai protestează, s-a obișnuit și el cu bamele.

      Răspunde
5 from 6 votes (6 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)
  • Sarmale de post cu păsat servite calde, cu mămăligă și ardei
    Sarmale de post cu păsat (crupe de porumb) în oală de lut – rețetă pas cu pas

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.