Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Masa de Crăciun

Ruladă Tiramisu, un desert elegant și delicios

Publicat la 20 septembrie 2018 de Iuliana Sbîrnea - 7 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

1111 shares
Mergi la rețetă

Ruladă Tiramisu, o variantă mai elegantă și mai aspectuoasă a celebrului tiramisu italian. Cum să faci o ruladă cu cremă de mascarpone și aromă de cafea.

Știți care e după părerea mea neajunsul oricărei rețete de tiramisu? Că nu e prea fotogenic. Sau mă rog, mie până acum nu mi-a reușit un tiramisu chiar atât de frumos încât să îi smulg niște cadre pe măsură. Așa că m-am gândit să transform rețeta în ceva ce știam că îmi va reuși într-o formă mult mai prezentabilă: ruladă tiramisu. Acum, ziceți voi, mi-a reușit sau nu? Mă alint, știu! 😀

Rulada Tiramisu

Rulada tiramisu păstrează toate atuurile rețetei de bază: are gust de cafea, are cremă onctuoasă de mascarpone și e presărată cu cacao. Bine, și cu un pic de ciocolată pe ici, pe colo, prin punctele esențiale, pentru a fi siguri că decadența e supremă.

Dacă totuși nu vreți un tiramisu sub formă de ruladă, găsiți pe blog rețeta de tiramisu clasic și pe cea de tiramisu cu căpșuni, ambele extraordinar de bune.

Pentru amatorii de "senzații reci" am și o rețetă de tiramisu înghețat cu zmeură pentru care iarăși îmi pun reputația de blogger zălog. Dacă vă încumetați să o încercați, sunt absolut convinsă că o să vă placă!

Rulada Tiramisu

Știu că mulți dintre voi nu prea obișnuiți să faceți rulade. Mărturisesc că nu înțeleg de ce. Mie ruladele mi se par printre deserturile cel mai ușor de realiza și le prefer adesea chiar și rețetelor de tort.

Ruladele se fac mai ușor, se feliază mai frumos, sunt parcă mai spornice și reușesc să arate excelent chiar și cu un decor mai stângaci, sau chiar și fără decor. Eu una votez oricând cu o ruladă! 🙂

Mod de preparare ruladă tiramisu

Totul începe cu un banal blat din pandișpan întins în tava cea mare a cuptorului. Când e gata îl desprindem de foaia de copt folosind o paletă mai lată, și îl rulăm în aceeași foaie. Două elastice la capete îl vor ajuta să învețe să stea rulat cum se cuvine 😉

Vă las mai jos rețeta video pentru cel mai simplu blat de ruladă - un blat din pandișpan.

Iar dacă încă nu te-ai abonat la canalul meu de YouTube, poate că vei dori să o faci chiar acum. Click aici pentru abonare!

Cât timp a stat blatul la răcit, m-am ocupat de cremă. Am preferat ca pentru rulada de azi să fac o cremă fermă de mascarpone cu frișcă, și nu una cu ouă, așa cum se face în mod clasic crema pentru tiramisu. După ce blatul s-a răcit complet, îl umplem cu cremă, radem ceva ciocolată peste cremă și rulăm blatul la loc. Gata, acum avem o ruladă. Nu ne rămâne decât să o decorăm. Sau nu. Când o vom felia, tot bine va arăta, că doar ăsta e marele, marele avantaj al ruladelor!

Rulada Tiramisu

Să zicem că eu am decorat rulada tiramisu de azi. Dacă a o presăra cu cacao și a-i face câteva dungi cu ciocolată topită înseamnă că am decorat prăjitura, atunci așa rămâne, e decorată!

A fost foarte simplu, dar recunoașteți că efectul e maxim și că rulada mea arată foarte apetisant cu acest decor minimalist la care practic nu ai ce să greșești?

Rulada Tiramisu

La final, capodopera delicioasă arăta ca în fotografia de mai jos. Un desert simplu, dar elegant, cu arome surprinzătoare. Este incredibil cât de bine se simte ness-ul în blatul de ruladă!

Când am mixat gălbenușurile cu nessul s-a format o spumă bogată care mi-a amintit de vremurile când eram băutoare de ness Amigo și frecam cu abnegație în fiecare dimineață două lingurițe de ness cu o linguriță de zahăr și 2 picături de apă. Ce vremuri! Nu am mai băut ness de o veșnicie! Între timp am devenit băutoare convinsă de cafea la ibric , dar am în dulap un borcan de ness pe care îl țin doar pe post de aromatizant pentru prăjituri.

Dacă vă plac prăjiturile cu ness, am pentru voi două rețete grozave: prăjitură cu cremă de ness și crocant de migdale și încă o rețetă de prăjitură cu pișcoturi de șampanie și cremă de nuci cu ness. Pe cea din urmă am avut-o anul trecut pe masa de Crăciun și a fost pe cât de rapid de făcut, pe atât de apreciată de toată familia.

Rulada Tiramisu

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Rulada Tiramisu

Ruladă Tiramisu

5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 30 minutes minutes
Număr de porții: 10
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

blatul - pentru tava mare de la cuptor (35x40 cm)

  • 5 ouă
  • 5 linguri de zahăr
  • 5 linguri de făină
  • 1 lingură și jumătate de ness
  • un praf de sare
  • 1 linguriță extract de vanilie

umplutura

  • 400 g mascarpone
  • 200 g smântână pentru frișcă (min. 30% grăsime)
  • 150 g zahăr pudră
  • 20 g ciocolată rasă

decor

  • 2-3 linguri de cacao
  • 30 g ciocolată neagră

Instrucțiuni de preparare
 

  • Aprindem cuptorul la 180 de grade şi punem hârtie de copt în tavă.
  • Mixăm gălbenuşurile, cu jumătate din cantitatea de zahăr, extractul de vanilie, un praf de sare și ness-ul.
  • Batem albuşurile împreună cu un praf de sare, până când devin spumă fermă şi nu mai cad de pe teluri.
  • Adăugăm zahărul rămas şi mixăm până când acesta este dizolvat şi albuşurile se întăresc din nou.
  • Încorporăm spuma de albușuri în crema de gălbenușuri și ness.
  • Încorporăm făina amestecând de jos în sus cu o spatulă, cât mai încet ca să nu scoatem aerul înglobat în spuma de albuşuri.
  • Întindem uniform compoziţia în tavă şi coacem timp de 12-15 minute, până când blatul devine auriu și începe să se desprindă de margini. Nu trebuie să se rumenească, ci doar să fie auriu și să treacă testul cu scobitoarea.
  • Scoatem tava din cuptor, lăsăm blatul să se răcorească 2-3 minute, îl desprindem cu grijă de hârtia de copt folosind o spatulă sau o paletă mai lată, apoi îl rulăm ajutându-ne de hârtia de copt şi îl lăsăm aşa rulat până se răceşte de tot şi poate fi umplut. Între timp, noi ne ocupăm de cremă.

umplutura

  • Batem smântâna pentru frișcă până se întărește.
  • Peste frișcă punem mascarpone puțin câte puțin, apoi zahărul pudră și omogenizăm.

asamblarea

  • Desfacem blatul de ruladă, întindem crema și nivelăm. Presărăm ciocolată rasă și rulăm blatul.
  • Lăsăm rulada la frigider 3-4 ore înainte să ne ocupă de decor sau să o servim.

decor

  • Topim ciocolata la bain marie.
  • Pudrăm rulada cu cacao și folosind o linguriță sau o furculiță prelingem peste ruladă câteva dungi de ciocolată topită.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Rulada Tiramisu

Sper că v-a plăcut ideea mea de azi. Vă doresc poftă bună la ruladă tiramisu!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Tort Paradis cu cremă de brânză (urdă) și fructe din compot
    Tort Paradis cu cremă de brânză și fructe – rețetă ușoară pentru ocazii speciale
  • pogacele cu untura cu seminte de negrilixa si susan
    Pogăcele fragede cu brânză și untură - rețetă tradițională românească, pas cu pas
  • rețeta fursecuri piersici de casă umplute cu gem
    Piersici (caise) fragede de casă umplute cu gem - rețeta veche cu unt și untură
1111 shares

Comentarii

  1. cherei nicoleta a zis

    septembrie 21, 2022 at 9:19 pm

    Am încercat-o! E minunată ! Mulțumesc mult pentru rețetă !🙏

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      septembrie 22, 2022 at 6:28 am

      Tare mult mă bucur că v-a plăcut! Mulțumesc și eu pentru comentariu. Numai bine!

      Răspunde
  2. Mira a zis

    iunie 30, 2019 at 4:00 pm

    Chiar ați pus umplutura din toate cantitățile indicate?? A ieșit prea mult, nici nu se rula cum trebuie.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iunie 30, 2019 at 5:07 pm

      Da, exact atât am pus, se vede și în poze ca e o umplutură generoasă. Poate ați avut tava mai mică?

      Răspunde
  3. Mirela a zis

    septembrie 22, 2018 at 6:58 pm

    5 stars
    Oooo! Ți-a reușit pe deplin! E frumușică foc rulada. Și, ca să-ți spun pe cea dreaptă, mie mi-au plăcut mult și celelalte variate de tiramisù pe care le-ai făcut mai demult. Mie nu-mi reușesc niciodată așa frumoase. Apoi, mi-ai amintit că nu am mai făcut demult o ruladă. Nu știu de ce? Că înainte le făceam mai des. Iar acum trebuie să las iar să treacă un pic de timp, pentru că abia azi am terminat de mâncat o prăjitură cu ness și cacao. Și, la mine, nu prea merge una după alta așa. Dar o fac, nu-mi scapă! 😀 Pentru că, văzând-o îmi plouă ☔ în gură 👄, nu alta. O fi că avem gusturi comune în ale 'prăjiturelii', dar când văd o nouă rețetă de a ta vreau să o fac și eu neapărat. Asta, pentru că ești tare BRAVA, parol! 😘

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 22, 2018 at 7:31 pm

      Esti tu draguta, Mirela! Multumesc mult!
      Nu stiu ce-o sa fac cu prajiturile ca m-am cam rotunjit din cale-afara de mult si ar trebui s-o las mai moale.
      Sper sa fiu in stare sa inventez niste prajituri dietetice, alta sansa n-am! :))

      Răspunde
      • Mirela a zis

        septembrie 22, 2018 at 9:47 pm

        Și eu sunt cam rotunjoară. Dar am o glicemie tare mică, iar doctorița îmi zice să umblu cu bombonele în buzunar. Asta nu! Doamne ferește! Dar, oricum de dulciuri tot nu mă las. De ceva timp încerc sa pun mai puțin zahăr decât în rețete și mai multe arome. Din totdeauna mi-au plăcut mai aromate decât dulci. Și, apoi, trebuie să avem și noi câte un viciu, că doar nimeni nu-i perfect. 😁.

        Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x