Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu căpșuni

Tiramisu cu ciocolată şi căpşuni, absolut delicios!

Publicat la 16 mai 2017 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

77 shares
Mergi la rețetă

Tiramisu cu ciocolată şi căpşuni, o reţetă atât de simplă şi atât de delicioasă!

Poate că postarea asta nu are cele mai reuşite fotografii, în schimb ăsta e de departe cel mai reuşit tiramisu al meu. Da, lucrurile devin uneori paradoxale! Când îmi place ceva foarte tare, nu am răbdare să se răcească, nu am răbdare să îi fac fotografii frumoase, nu reuşesc să fiu atentă la detalii, nu mă gândesc decât să bag odată linguriţa în minunea din faţa mea! 😀

Tiramisu cu ciocolată şi căpşuni

Oricum, dacă e să fim sinceri, tiramisu nici nu e vreo frumuseţe de prăjitură. Ce pierde la aspect, recuperează însă la gust şi arome. Iar al meu, cel de azi, la capitolul ăsta excelează, de-a dreptul! Reţeta are toate ingredientele reţetei clasice: mascarpone, ouă şi pişcoturi de şampanie însiropate cu un expresso tare în care am scăpat un pic de vin licoros românesc şi anume Lacrima lui Ovidiu, că asta am găsit în cămară. A mers de minune, aşa că dacă nu aveţi Marsala sau Amaretto, vă recomand acest compromis autohton. Aaa şi fireşte, am avut şi cacao presărată la final, căci fără ea, n-ar mai fi tiramisu, nu-i aşa?

Cred că tiramisu e printre puţinele prăjituri la care mâncăm pudra de cacao ca atare, neprelucrată, ne-ascunsă în cremă, ci efectiv în stare crudă. Şi multă. Vă recomand ca în general să folosiţi o cacao neagră, de bună calitate şi cu atât mai mult la un tiramisu, unde gustul ei este atât de pregnant încât practic face toată diferenţa între un tiramisu memorabil şi o prăjitură oarecare.

Tiramisu cu ciocolată şi căpşuni

Pe lângă reţeta clasică, contribuţia mea personală, dar nu neapărat prea originală, a fost să rad ciocolată peste mascarpone şi să pun bucăţele de căpşuni proaspete în interior. Habar n-am ce părere ar avea italienii de inovaţia mea, dar dacă nu o apreciază e problema lor, nici nu ştiu ce pierd! 😀

De fapt nici nu sunt la prima abatere. Anul trecut am mai făcut o inovaţie: tiramisu îngheţat cu zmeură, o reţetă care ne-a plăcut foarte mult şi pe care o voi repeta negreşit cu prima ocazie când găsesc zmeură proaspătă.

Tiramisu cu ciocolată şi căpşuni

Am și o variantă video pentru tiramisu cu căpșuni, dar fără ciocolată. La această variantă, am înmuiat pișcoturile în sirop de căpșuni și nu în cafea. Eu cred că v-ar plăcea. Găsiți rețeta video cu un clip pe fotografia de mai jos:

Mod de preparare tiramisu cu ciocolată şi căpşuni

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Tiramisu cu ciocolată şi căpşuni

Tiramisu cu ciocolată şi căpşuni

5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 10 minutes minutes
Timp total: 20 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 100 g pişcoturi de şampanie
  • 250 g mascarpone
  • 2 gălbenusuri
  • 60 g zahăr
  • seminţele unei păstăi de vanilie
  • 200 ml cafea expresso tare (rece)
  • 30 ml de vin licoros (sau Marsala, Amaretto)
  • 2-3 linguri de cacao neagră

în plus

  • 50 g ciocolată neagră sau cu lapte
  • 4-5 căpşuni proaspete

Instrucțiuni de preparare
 

  • Pregătim o cafea expresso tare, pe care o lăsăm la răcit. Apoi adăugăm în cafea cei 30 ml de vin licoros.
  • Va trebui să încălzim gălbenuşurile la bain marie, aşa că întâi ne ocupăm de partea tehnica a problemei. Puneți pe foc o cratiță cu apă şi aveți în vedere că în ea trebuie să încapă crăticioara cu galbenuşuri.
  • În crăticioara mică se mixează gălbenuşurile împreună cu zahărul până devin spumoase, apoi se pun la încălzit la bain marie, amestecând continuu până când acestea se transformă într-o cremă fină, omogenă şi bine legată. Nu le încălziţi prea mult, ci doar până când îşi schimbă culoarea şi consistenţa. Lăsăm crema la răcit.
  • Amestecăm crema de gălbenuşuri cu mascarpone și semințele unei păstăi de vanilie.
  • Într-o formă adâncă aşezăm un strat de pişcoturi trecute pentru 2 secunde prin cafea. Ştiu că tentaţia e mare, dar încercaţi să nu le scufundaţi mai mult de 1 secundă pe fiecare parte. Sunt foarte aerate şi se înmoaie uşor.
  • Radem jumătate din cantitatea de ciocolată (25 g) peste pişcoturi, apoi punem jumătate din cantitatea de cremă și peste ea căpșuni proaspete tăiate cubuleţe.
  • Aşezăm peste cremă încă un strat de pişcoturi trecute prin cafea şi deasupra restul de cremă.
  • Pudrăm cu un strat generos de cacao, radem deasupra restul de ciocolată şi dăm prăjitura la frigider.
  • Înainte de servire o decorăm cu căpșuni proaspete.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Tiramisu cu ciocolată şi căpşuni

Dragilor, vă doresc poftă bună la tiramisu cu ciocolată şi căpşuni!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Crumble cu capsuni si fulgi de ovaz
    Crumble cu căpșuni și fulgi de ovăz
  • Prăjitură cu mascarpone și gem de căpșuni (fără coacere)
    Prăjitură fără coacere cu mascarpone și gem de căpșuni
  • prajitura cu capsuni si crema de branza
    Prăjitură rapidă cu brânză dulce și căpșuni
  • inghetata de capsuni cu lapte condensat
    Înghețată de căpșuni cu lapte condensat
77 shares

Comentarii

  1. relutza68 a zis

    mai 19, 2017 at 2:38 pm

    Ba e tare frumusel tiramisù tau! Buna idee de a folosi pentru pudrat cacao sita de ceai. Si despre faptul ca nu respecta tocmai reteta originala nu iti fa probleme. Eu sunt in Italia de mult, mult timp si am facut tiramisù in fel si fel(chiar si cu limoncello, afine, zmeura si ribes.Doar gatitul e pasiune si fantazie. Nu? Voi proba si aceasta varianta, ca tot e perioada capsunilor.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      mai 21, 2017 at 11:06 pm

      Ce frumos ai spus, gatitul e pasiune si fantezie! 🙂

      Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Provizii pentru gătit rapid: ingrediente de bază din cămară, congelator, frigider și verdețuri proaspete.
    Ce să ai mereu în casă ca să gătești rapid — lista mea de provizii esențiale
  • Mâncare cu cuscus, legume și carne de pui gătită în cratiță, gata de servire
    Cuscus cu pui și legume – rețeta rapidă într-o singură tigaie
  • Crème brûlée servită în ramekin, decorată cu căpșuni, afine, mentă proaspătă și o păstaie de vanilie.
    Crème brûlée – rețeta clasică pas cu pas
  • Lava cake cald, cu miez lichid de ciocolată, presărat cu zahăr pudră și frunze de mentă
    Lava Cake – Rețetă Simplă cu Ciocolată Topită, Gata în 20 de Minute

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.