Tiramisu cu ciocolată şi căpşuni, o reţetă atât de simplă şi atât de delicioasă!
Poate că postarea asta nu are cele mai reuşite fotografii, în schimb ăsta e de departe cel mai reuşit tiramisu al meu. Da, lucrurile devin uneori paradoxale! Când îmi place ceva foarte tare, nu am răbdare să se răcească, nu am răbdare să îi fac fotografii frumoase, nu reuşesc să fiu atentă la detalii, nu mă gândesc decât să bag odată linguriţa în minunea din faţa mea! 😀
Oricum, dacă e să fim sinceri, tiramisu nici nu e vreo frumuseţe de prăjitură. Ce pierde la aspect, recuperează însă la gust şi arome. Iar al meu, cel de azi, la capitolul ăsta excelează, de-a dreptul! Reţeta are toate ingredientele reţetei clasice: mascarpone, ouă şi pişcoturi de şampanie însiropate cu un expresso tare în care am scăpat un pic de vin licoros românesc şi anume Lacrima lui Ovidiu, că asta am găsit în cămară. A mers de minune, aşa că dacă nu aveţi Marsala sau Amaretto, vă recomand acest compromis autohton. Aaa şi fireşte, am avut şi cacao presărată la final, căci fără ea, n-ar mai fi tiramisu, nu-i aşa?
Cred că tiramisu e printre puţinele prăjituri la care mâncăm pudra de cacao ca atare, neprelucrată, ne-ascunsă în cremă, ci efectiv în stare crudă. Şi multă. Vă recomand ca în general să folosiţi o cacao neagră, de bună calitate şi cu atât mai mult la un tiramisu, unde gustul ei este atât de pregnant încât practic face toată diferenţa între un tiramisu memorabil şi o prăjitură oarecare.
Pe lângă reţeta clasică, contribuţia mea personală, dar nu neapărat prea originală, a fost să rad ciocolată peste mascarpone şi să pun bucăţele de căpşuni proaspete în interior. Habar n-am ce părere ar avea italienii de inovaţia mea, dar dacă nu o apreciază e problema lor, nici nu ştiu ce pierd! 😀
De fapt nici nu sunt la prima abatere. Anul trecut am mai făcut o inovaţie: tiramisu îngheţat cu zmeură, o reţetă care ne-a plăcut foarte mult şi pe care o voi repeta negreşit cu prima ocazie când găsesc zmeură proaspătă.
Am și o variantă video pentru tiramisu cu căpșuni, dar fără ciocolată. La această variantă, am înmuiat pișcoturile în sirop de căpșuni și nu în cafea. Eu cred că v-ar plăcea. Găsiți rețeta video cu un clip pe fotografia de mai jos:
Mod de preparare tiramisu cu ciocolată şi căpşuni
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 100 g pişcoturi de şampanie
- 250 g mascarpone
- 2 gălbenusuri
- 60 g zahăr
- seminţele unei păstăi de vanilie
- 200 ml cafea expresso tare (rece)
- 30 ml de vin licoros (sau Marsala, Amaretto)
- 2-3 linguri de cacao neagră
în plus
- 50 g ciocolată neagră sau cu lapte
- 4-5 căpşuni proaspete
Instrucțiuni de preparare
- Pregătim o cafea expresso tare, pe care o lăsăm la răcit. Apoi adăugăm în cafea cei 30 ml de vin licoros.
- Va trebui să încălzim gălbenuşurile la bain marie, aşa că întâi ne ocupăm de partea tehnica a problemei. Puneți pe foc o cratiță cu apă şi aveți în vedere că în ea trebuie să încapă crăticioara cu galbenuşuri.
- În crăticioara mică se mixează gălbenuşurile împreună cu zahărul până devin spumoase, apoi se pun la încălzit la bain marie, amestecând continuu până când acestea se transformă într-o cremă fină, omogenă şi bine legată. Nu le încălziţi prea mult, ci doar până când îşi schimbă culoarea şi consistenţa. Lăsăm crema la răcit.
- Amestecăm crema de gălbenuşuri cu mascarpone și semințele unei păstăi de vanilie.
- Într-o formă adâncă aşezăm un strat de pişcoturi trecute pentru 2 secunde prin cafea. Ştiu că tentaţia e mare, dar încercaţi să nu le scufundaţi mai mult de 1 secundă pe fiecare parte. Sunt foarte aerate şi se înmoaie uşor.
- Radem jumătate din cantitatea de ciocolată (25 g) peste pişcoturi, apoi punem jumătate din cantitatea de cremă și peste ea căpșuni proaspete tăiate cubuleţe.
- Aşezăm peste cremă încă un strat de pişcoturi trecute prin cafea şi deasupra restul de cremă.
- Pudrăm cu un strat generos de cacao, radem deasupra restul de ciocolată şi dăm prăjitura la frigider.
- Înainte de servire o decorăm cu căpșuni proaspete.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
relutza68
Ba e tare frumusel tiramisù tau! Buna idee de a folosi pentru pudrat cacao sita de ceai. Si despre faptul ca nu respecta tocmai reteta originala nu iti fa probleme. Eu sunt in Italia de mult, mult timp si am facut tiramisù in fel si fel(chiar si cu limoncello, afine, zmeura si ribes.Doar gatitul e pasiune si fantazie. Nu? Voi proba si aceasta varianta, ca tot e perioada capsunilor.
Iuliana
Ce frumos ai spus, gatitul e pasiune si fantezie! 🙂