Când am dat cu ochii în magazin de lădițele cu arpagic, am cârcotit în gând: "cine mai seamănă ceapă, acum, în luna noiembrie?" Apoi, plimbându-mă printre rafturi, mi-am adus aminte că în copilăria mea rurală și fericită, parcă am mâncat de câteva ori un fel de tocăniță la care bunica punea arpagic și nu ceapă.
Singura care mai știe ce invenții făcea bunica mea în mica ei bucătărioară de lut, e mama. Fericită a mia oară că s-au inventat telefoanele mobile, am făcut cu mama o transmisiune în direct de la fața locului. "Cum îl fac? Cât să iau, și de care, alb sau roșu?"
Mama mi-a spus - ceea ce știam și eu, de altfel - că la țară nu se arunca absolut nimic, totul se folosea cumva. Ca atare și arpagicul rămas în plus rămas după ce se semănau primăvara parcelele cu ceapă în grădini. Așa a apărut tocănița cu arpagic. Cât de simple și cât de firești erau toate pe vremuri, nu-i așa? Cu un zâmbet cât toată fața și cu certitudinea că ajunsă acasă voi găti un prânz pe cinste, am pus în coș vreo 300 de grame de arpagic alb.
Mod de preparare tocăniță de pui cu arpagic
Să faci o tocăniță nu e mare inginerie. Dar când faci o tocăniță cu arpagic, lucrurile pot fi complicate! 😀
M-am apucat voinicește să curăț arpagicul, fiind convinsă că nu e mare lucru și că cepșoarele astea mici și simpatice se vor lăsa ușor dezgolite. După ce m-am luptat cu vreo 10 bucăți m-a apucat plânsul și la propriu și la figurat. Cine m-a pus să mă leg la cap cu arpagicul nu puteam să stau eu liniștită? M-a salvat tot mama: "Păi ce, tu crezi că mamaia avea toată ziua la dispoziție să curețe arpagic? Îl opărea 1 minut și gata, pe urmă aproape că se curăță singur!" Doamne, că multe mai am de învățat! L-am opărit și da, curățatul mărgelușelor de ceapă a devenit floare la ureche!
Mai departe totul merge strună, ca la orice tocăniță. Am prăjit carnea 2-3 minute, am adăugat arpagicul și l-am lăsat să se înmoaie și el puțin, apoi am turnat în tigaie cam 120 ml de vin alb. Desigur, mamaia mea nu punea vin alb la o biată tocăniță, dar vorba 'ceea pe care nu știu cine a zis-o: "vai de profesorul pe care nu îl întrece elevul!" 😀
Nu renunțați la vin și nu vă faceți griji dacă aveți și copii la masă! Alcoolul se evaporă, aroma minunată, rămâne! Că doar și copiii trebuiesc învățați cu gustul bun, nu-i așa?
Tocanei mele i-au mai trebuit câteva mirodenii, niște cuburi de roșii puse la borcan astă vară și un pic de răbdare. Am dat-o la cuptor să fiarbă molcom, iar eu între timp am pus-o de mămăligă făcut o mămăliguță. Ne-am așezat voioși la masă și tocănița mea de pui cu arpagic a fost un succes!
Dacă sunteți începățori într-ale bucătăriei, vedeți aici explicații detaliate despre cum se face mămăliga.
Vă scriu mai jos rețeta tocăniței de pui cu arpagic și vă îndemn să o încercați. Tocănița asta e o bucurie-n farfurie! E delicioasă și deosebită, puțin dulceagă de la ceapă, acrișoară de la sosul de roșii, cu aromă grozavă de vin și de mirodenii. Poftă bună și vouă! 🙂
Iar dacă vă place rețeta aceasta, trebuie neapărat să o încercați și pe cea de ciuperci la tigaie cu ceapă verde și usturoi. E la fel de bună și de rapidă! 😉
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 400 g carne de pui (eu am avut pulpe dezosate)
- 70 ml de ulei
- 250 g arpagic (cântărit după ce a fost curățat)
- 200 ml cuburi de roșii (sau suc de roșii cu pulpă)
- 120 ml vin alb
- 2 căței de usturoi
- 1 linguriță boia de ardei
- 1 linguriță de cimbru uscat
- ½ linguriță semințe de chimen
- 1 frunză de dafin
- sare și piper după gust
- rozmarin proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Puneți la fiert aproximativ 500 ml de apă. Opăriți arpagicul 1 minut, apoi se va curăța foarte ușor. Puneți uleiul la încins într-o tigaie sau cratiță care ulterior va merge la cuptor.
- Puneți carnea în tigaie, usturoiul trecut prin presă, puțină sare și puțin piper. Prăjiți carnea 2-3 minute pe toate părțile doar până își schimbă puțin culoarea.
- Adăugați arpagicul curățat și lăsați-l câteva minute să se înmoaie, amestecând continuu să se prăjiească pe toate părțile.
- Adaugați vinul și lăsați să fiarbă la foc mediu până se evaporă alcoolul și rămâne doar aroma în tigaie.
- Puneți condimentele și cuburile de roșii, lăsați să dea 2-3 clocote, apoi băgați tigaia în cuptorul preîncins la 180 de grade.
- Tocănița va fi gata în jumătate de oră, timp în care vă puteți ocupa de mămăliguță.
- Tocănița de pui cu arpagic e grozav de bună și se servește caldă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Mihaela a zis
Bună dimineața. Mă bucur tare mult că am redescoperit această rețetă. Am făcut-o,prima dată, acum vreo 10 ani și a fost un succes. Băiatul meu a fost foarte încântat, deși el nu e fan carne. A fost distractiv să curățăm, împreună, arpagicul după ce l-am opărit puțin. Nu știu de ce nu am mai făcut-o de atunci. De abia aștept să o fac azi. Este minunată!!
Iuliana Sbîrnea a zis
Și eu o fac cam rar, nu știu de ce. Mă bucur că mi-ați amintit și mie de ea 🙂
Klaudia a zis
Mulțumesc 🙂
Iuliana a zis
🙂