• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu carne

Tocăniță de pui cu arpagic

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 25 iun. 2024 · Publicată: 2 nov. 2018 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 4 comentarii
110 shares
Mergi la rețetă

Când am dat cu ochii în magazin de lădițele cu arpagic, am cârcotit în gând: "cine mai seamănă ceapă, acum, în luna noiembrie?" Apoi, plimbându-mă printre rafturi, mi-am adus aminte că în copilăria mea rurală și fericită, parcă am mâncat de câteva ori un fel de tocăniță la care bunica punea arpagic și nu ceapă.

Tocăniță de pui cu arpagic

Singura care mai știe ce invenții făcea bunica mea în mica ei bucătărioară de lut, e mama. Fericită a mia oară că s-au inventat telefoanele mobile, am făcut cu mama o transmisiune în direct de la fața locului. "Cum îl fac? Cât să iau, și de care, alb sau roșu?"

Mama mi-a spus - ceea ce știam și eu, de altfel - că la țară nu se arunca absolut nimic, totul se folosea cumva. Ca atare și arpagicul rămas în plus rămas după ce se semănau primăvara parcelele cu ceapă în grădini. Așa a apărut tocănița cu arpagic. Cât de simple și cât de firești erau toate pe vremuri, nu-i așa? Cu un zâmbet cât toată fața și cu certitudinea că ajunsă acasă voi găti un prânz pe cinste, am pus în coș vreo 300 de grame de arpagic alb.

Tocăniță de pui cu arpagic

Mod de preparare tocăniță de pui cu arpagic

Să faci o tocăniță nu e mare inginerie. Dar când faci o tocăniță cu arpagic, lucrurile pot fi complicate! 😀

M-am apucat voinicește să curăț arpagicul, fiind convinsă că nu e mare lucru și că cepșoarele astea mici și simpatice se vor lăsa ușor dezgolite. După ce m-am luptat cu vreo 10 bucăți m-a apucat plânsul și la propriu și la figurat. Cine m-a pus să mă leg la cap cu arpagicul nu puteam să stau eu liniștită? M-a salvat tot mama: "Păi ce, tu crezi că mamaia avea toată ziua la dispoziție să curețe arpagic? Îl opărea 1 minut și gata, pe urmă aproape că se curăță singur!"  Doamne, că multe mai am de învățat! L-am opărit și da, curățatul mărgelușelor de ceapă a devenit floare la ureche!

Tocăniță de pui cu arpagic

Mai departe totul merge strună, ca la orice tocăniță. Am prăjit carnea 2-3 minute, am adăugat arpagicul și l-am lăsat să se înmoaie și el puțin, apoi am turnat în tigaie cam 120 ml de vin alb. Desigur, mamaia mea nu punea vin alb la o biată tocăniță, dar vorba 'ceea pe care nu știu cine a zis-o: "vai de profesorul pe care nu îl întrece elevul!" 😀

Nu renunțați la vin și nu vă faceți griji dacă aveți și copii la masă! Alcoolul se evaporă, aroma minunată, rămâne! Că doar și copiii trebuiesc învățați cu gustul bun, nu-i așa?

Tocăniță de pui cu arpagic

Tocanei mele i-au mai trebuit câteva mirodenii, niște cuburi de roșii puse la borcan astă vară și un pic de răbdare. Am dat-o la cuptor să fiarbă molcom, iar eu între timp am pus-o de mămăligă făcut o mămăliguță. Ne-am așezat voioși la masă și tocănița mea de pui cu arpagic a fost un succes!

Dacă sunteți începățori într-ale bucătăriei, vedeți aici explicații detaliate despre cum se face mămăliga.

Vă scriu mai jos rețeta tocăniței de pui cu arpagic și vă îndemn să o încercați. Tocănița asta e o bucurie-n farfurie! E delicioasă și deosebită, puțin dulceagă de la ceapă, acrișoară de la sosul de roșii, cu aromă grozavă de vin și de mirodenii. Poftă bună și vouă! 🙂

Iar dacă vă place rețeta aceasta, trebuie neapărat să o încercați și pe cea de ciuperci la tigaie cu ceapă verde și usturoi. E la fel de bună și de rapidă! 😉

Tocăniță de pui cu arpagic

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Tocăniță de pui cu arpagic

Tocăniță de pui cu arpagic

5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 400 g carne de pui (eu am avut pulpe dezosate)
  • 70 ml de ulei
  • 250 g arpagic (cântărit după ce a fost curățat)
  • 200 ml cuburi de roșii (sau suc de roșii cu pulpă)
  • 120 ml vin alb
  • 2 căței de usturoi
  • 1 linguriță boia de ardei
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • ½ linguriță semințe de chimen
  • 1 frunză de dafin
  • sare și piper după gust
  • rozmarin proaspăt

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți la fiert aproximativ 500 ml de apă. Opăriți arpagicul 1 minut, apoi se va curăța foarte ușor. Puneți uleiul la încins într-o tigaie sau cratiță care ulterior va merge la cuptor.
  • Puneți carnea în tigaie, usturoiul trecut prin presă, puțină sare și puțin piper. Prăjiți carnea 2-3 minute pe toate părțile doar până își schimbă puțin culoarea.
  • Adăugați arpagicul curățat și lăsați-l câteva minute să se înmoaie, amestecând continuu să se prăjiească pe toate părțile.
  • Adaugați vinul și lăsați să fiarbă la foc mediu până se evaporă alcoolul și rămâne doar aroma în tigaie.
  • Puneți condimentele și cuburile de roșii, lăsați să dea 2-3 clocote, apoi băgați tigaia în cuptorul preîncins la 180 de grade.
  • Tocănița va fi gata în jumătate de oră, timp în care vă puteți ocupa de mămăliguță.
  • Tocănița de pui cu arpagic e grozav de bună și se servește caldă.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Tocăniță de pui cu arpagic

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Gogoșari copți umpluți, gata de servit, în sos de roșii, cu felii de pâine și smântână
    Gogoșari umpluți cu carne de pui și ciuperci – rețetă gustoasă de toamnă
  • Chifteluțe de pui fragede în sos de smântână, cu mazăre și morcovi, servite cald într-un bol alb, rețetă tradițională rapidă
    Mâncare de mazăre cu smântână și chifteluțe – rețeta ușoară și gustoasă
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină
110 shares

Comentarii

  1. Mihaela a zis

    aprilie 30, 2022 at 9:06 am

    Bună dimineața. Mă bucur tare mult că am redescoperit această rețetă. Am făcut-o,prima dată, acum vreo 10 ani și a fost un succes. Băiatul meu a fost foarte încântat, deși el nu e fan carne. A fost distractiv să curățăm, împreună, arpagicul după ce l-am opărit puțin. Nu știu de ce nu am mai făcut-o de atunci. De abia aștept să o fac azi. Este minunată!!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      aprilie 30, 2022 at 8:26 pm

      Și eu o fac cam rar, nu știu de ce. Mă bucur că mi-ați amintit și mie de ea 🙂

      Răspunde
  2. Klaudia a zis

    noiembrie 05, 2018 at 12:42 am

    Mulțumesc 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 05, 2018 at 8:05 am

      🙂

      Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.