Vinete cu usturoi la cuptor, o rețetă atât de simplă, pentru care avem nevoie de doar câteva ingrediente, dar cu un rezultat nemaipomenit de bun.

Vinetele sunt crestate, bine împănate în fiecare tăietură cu felii de usturoi și frunze de ceapă verde. Sunt apoi stropite din belșug cu ulei de măsline aromat și date la cuptor până când sunt pătrunse de arome minunate și devin rumene, crocante pe margini și absolut delicioase!

Atunci când am scos tava din cuptor, vinetele mele cu usturoi arătau ca în fotografia de mai jos: rumene, aurii, crocante, delicioase! În bucătărie mirosea minunat și atât de apetisant a usturoi copt.
Pentru usturoiul copt am o adevărată pasiune. Vedeți aici rețeta mea de hummus cu usturoi copt, deosebit de cremos și de aromat.Iar dacă vă place și vouă usturoiul la fel de mult, cu siguranță veți dori să încercați și supa cremă de usturoi, una dintre cele mai fine și mai bune supe de pe blog 🙂

Rețeta asta am văzut-o și la fetele de la Savori Urbane, în varianta cu usturoi și cu brânză. Eu încă nu am încercat-o, dar dacă nu țineți post, cred că e o idee nemaipomenită să strecurați prin tăieturi și câteva felii de brânză care să se topească delicios. Sau puteți încerca și varianta de post, cu tofu, dacă vă place. Cred că tofu afumat sau cel cu chimen, merg de minune la rețeta asta.
Tot delicioasă și tot cu vinete este și rețeta celebră a lui Ottolenghi de vinete cu sos de iaurt și sâmburi de rodie (o găsiți aici).

Mod de preparare vinete cu usturoi la cuptor
Mai jos găsiți rețeta scrisă în formatul pe care îl puteți tipări, dar și rețeta în format video postată pe canalul de YouTube.
Dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, o puteți face accesând acest link.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Rețeta Video
Ingrediente
- 2 vinete
- 150 ml ulei de măsline
- 4-5 căței de usturoi
- frunze de ceapă verde
- pătrunjel proaspăt
- 1 linguriță boia de ardei (de preferat afumată)
- 1 linguriță de cimbru uscat
- sare și piper, după gust
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 220 de grade și ungeți cu ulei o tavă potrivită ca mărime.
- Crestați vinetele în romburi, așa cum vedeți în pozele rețetei.
- Presărați vinetele cu sare și insistați ca aceasta să intre bine și între tăieturi.
- Tăiați usturoiul felii subțiri pe care le introduceți printre tăieturi. La fel procedați și cu frunzele de ceapă verde și pătrunjelul, ambele tocate mărunt.
- Amestecați uleiul de măsline cu boiaua de ardei, piper și cimbru uscat și turnați-l peste vinete, cu grijă, să intre prin toate tăieturile.
- Dați tava la cuptor pentru aproximativ 45 de minute, sau până când vinetele sunt moi și rumenite atât cât vă place. În acest timp, deschideți de 2-3 ori ușa cuptorului și stropiți vinetele cu uleiul adunat în tavă.
- Serviți vinetele cu usturoi la cuptor cât sunt calde, presărate cu pătrunjel proaspăt.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Nicholas Adams a zis
Prima reteta a fost peste la cuptor cu vegetale. Trebuie sa recunosc ca nu ma asteptam sa fie asa de buna! Acum am cautat reteta de vinete crestate la cuptor. Am mai facut-o de vreo doua-trei ori, mi-a placate dar vreau sa fiu sigur. Asa cum mi-aduc aminte, reteta este la fel cu ce stiam. Imi place site-ul tau, se vede ca esti un chef de clasa. Multumesc pentru retete.
Iuliana Sbîrnea a zis
Mulțumesc și eu foarte mult!
Antonia a zis
Foarte foarte bune! 💐❤️
Iuliana a zis
Nu-i așa? Mă bucur că ți-au plăcut! 🙂
Raluca a zis
Sunt foarte gustoase vinetele gatite dupa aceasta reteta! Se prepara rapid, se folosec putine ingrediente, insa gustul este divin. Multumim frumos, Iuliana!
Iuliana a zis
Ma bucur mult ca v-au placut vinetele. Diseara le fac si eu din nou 🙂