Prăjitură cu pișcoturi și banane, un desert fin, răcoros, cu cremă de lapte condensat și frișcă. Se face foarte simplu și rapid, nici măcar nu trebuie să aprindem aragazul.
Am fost foarte entuziasmată de cât de fină și de bună a ieșit prăjitura asta cu pișcoturi de șampanie și cremă bogată de lapte condensat, așa că nu puteam să nu împărtășesc rețeta și cu voi.
E una dintre cele mai rapide prăjituri pe care le știu. O rețetă de păstrat "la sertar" pentru că te va scoate de multe ori din impas în cel mai ușor și mai elegant mod cu putință.
La fel de ușor se face și prăjitura cu pişcoturi de şampanie, cremă de ciocolată şi fructe tropicale (rețeta aici).
O altă sugestie de desert simplu și rapid, fără bătăi de cap în ceea ce privește decorul, ar fi să încercați varianta de tiramisu la pahar. Eu l-am făcut anul trecut de sărbători și a fost foarte apreciat de musafiri.
Dacă ai de pregătit un meniu mai complex sau o masă pentru mai multe persoane, un desert din ăsta la care nu ai de făcut mare lucru, te salvează de la multe emoții și multă oboseală. Ba încă mai primești și felicitări pentru el! 😉
La rețeta pe care v-o prezint astăzi muncești foarte puțin, maxim 15 minute. În schimb e musai să lași prăjitura la frigider măcar 4 ore ca să aibă timp stratul ăla gros de cremă să se închege așa cum trebuie. Nu riscați să o scoateți mai devreme!
Mie mi se pare că bananele se potrivesc cel mai bine cu umplutura cremoasă de lapte condensat și frișcă, dar le puteți înlocui cu orice alte fructe vă plac. Cred că ar arăta frumos această prăjitură și cu fructe roșii (căpșuni, zmeură), dar și cu afine sau felii de piersici. Pot fi și fructe din compot dacă aveți grijă să le scurgeți foarte bine de sirop.
Dacă vreți un desert cu adevărat festiv care sa se facă ușor și rapid, vă recomand să încercați tortul fără coacere cu pișcoturi de șampanie, frișcă naturală și ciocolată.
Mod de preparare prăjitură cu pișcoturi și banane
Să faci prăjitura asta e o nimica toată, dar trebuie totuși puțină atenție la câteva lucruri importante pentru o reușită sigură.
Laptele condensat care se folosește este din cel la cutie de tablă, cum sunt conservele. Găsiți acest lapte condensat în toate supermarketurile mari, la unele chiar sub marcă proprie. Nu folosiți lapte condensat pentru cafea!!!
Eu l-am folosit pe cel din fotografia de mai jos, cumpărat din Carrefour. A fost neîndulcit, de aceea am adăugat zahăr pudră. Dacă folosiți o conservă de lapte condensat îndulcit, firește, nu veți mai pune zahăr suplimentar.
Laptele condensat îl mai folosesc cu succes și la rețetele de înghețate pentru că este cremos și nu face ace de gheață. Vezi aici rețeta de înghețată de ciocolată cu lapte condensat și rețeta de înghețată de zmeură.
Sucul de lămâie specificat în lista ingredientelor este obligatoriu, el contribuie la întărirea cremei.
În funcție de forma folosită, e posibil să vă intre mai multe pișcoturi decât mi-au încăput mie. Eu am folosit o formă specială pentru pâinea de secară. Are pereți drepți și e mai adâncă dar și mai scurtă decât o formă de chec obișnuită.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 12 buc pișcoturi de șampanie (în funcție de forma folosită poate fi nevoie de mai multe pișcoturi)
- 1 conservă de lapte condensat (al meu a fost neîndulcit)
- 400 ml smântână pentru frișcă cu 32% grăsime (200 ml în cremă, 200 ml pentru decor)
- 150 g zahăr pudră (120 g în cremă, 30 g în frișca de decor)
- 1 plic gelatină granule (10g)
- sucul și coaja rasă de la 1 lămâie mare
- 1 vârf de linguriță pudră de vanilie
- 3 banane mari
Instrucțiuni de preparare
- Îmbrăcați în folie alimentară o formă de chec sau de cozonac.
- Așezați un strat de pișcoturi de șampanie pe fundul formei. La mine au încăput 6 pișcoturi.
- Puneți gelatina la hidratat conform instrucțiunilor de pe pachet.
- Puneți într-un bol: laptele condensat, 200 ml de smântână pentru frișcă și sucul de la o lămâie.
- Mixați până când observați că s-a legat crema. Adăugați zahărul pudră și coaja de lămâie și mixați din nou să omogenizați crema.
- Încălziți gelatina în cuptorul cu microunde (de două ori scurt, câte 30 de secunde) sau la bain marie, dacă vă e mai ușor. Important e să nu ajungă să fiarbă gelatina, pentru că își va pierde proprietățile.
- Adăugați gelatina în crema de lapte condensat și omogenizați.
- Turnați jumătate din cantitatea de cremă în formă, peste pișoturi. Dați forma la congelator pentru 15 minute.
- După ce crema s-a întărit puțin în congelator, puneți bananele curățate așezate pe lungimea tăvii și peste ele turnați restul de cremă.
- Peste cremă așezați un nou strat de pișcoturi, apoi acoperiți prăjitura cu folie alimentară și o lăsați la frigider cel puțin 4 ore.
- Din restul de 200 ml de smântână și 30 g zahăr, bateți o frișcă fermă. Adăugați și pudra de vanilie. Vedeți aici cum se face frișca naturală din smântână.
- Răsturnați prăjitura pe un platou și o decorați cu frișcă folosind un poș cu dui stelat.
Bine de știut:
- Atât laptele condensat, cât și smântâna pentru frișcă trebuie să fie reci, de la frigider.
- Sucul de lămâie este obligatoriu. Între laptele condensat și sucul de lămâie are loc o reacție acidă, astfel încât acesta contribuie la închegarea cremei, alături de gelatină.
- Dacă aveți o conservă de lapte condensat îndulcit, nu mai este nevoie să folosiți zahăr pudră.
- Nu este nevoie să înmuiați pișcoturile. Se vor înmuia suficient în contact cu crema de lapte.
- În ultima vreme eu sunt cam zgârcită cu zahărul. Vă rog să gustați crema înainte să puneți gelatina și să o potriviți de dulce după gustul vostru.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Teodora Andrei a zis
Buna ziua.
Ma bucur ca am descoperit retetele dvs, sunt foarte clare,si usor de urmat pas cu pas.
Am gasit si alte etete pe Savori,dar nu corespund ingedientele de pe video cu cele din retetele alaturate,lipsesc. Indicatia lor fiind sa ne luam dupa ingredientele din video. Adica,sa opresti video de cite ori apare uningredient cu gramajul. Naspa.
Cred ca am sa ramin numai pe retelele dvs.
Felicitari pentru munca depusa,si miiii de multumiri.
Teo
Iuliana a zis
Mulțumesc mult! Mă bucur că vă plac rețetele mele și vă mai aștept pe la mine!