Prăjitură cu pişcoturi de şampanie și fructe, un desert rapid și elegant, foarte potrivit pentru orice sărbătoare de familie.
Rămăsesem datoare cu reţeta asta de prăjitură cu pişcoturi de şampanie şi fructe tropicale pe care am avut-o în meniul nostru de sărbători. E o prăjitură uşoară şi răcoritoare datorită pişcoturilor aerate şi fructelor tropicale din compot care îi dau o notă foarte fresh, exact ceea ce avem nevoie să simţim după o masă îmbelşugată.
Ca manoperă, prăjitura asta se face tare repede, ca de altfel orice prăjitură cu pişcoturi de şampanie, la care practic ai blatul gata făcut. Dar dacă vrei totuşi să o umpli cu o cremă fină şi delicioasă de ciocolată, ai de aşteptat vreo 4 ore pâna când aceasta se răceşte la frigider.
V-am spus asta din capul locului ca să ştiţi cum stă treaba. Cel mai bine ar fi să faceţi crema cu o seară înainte şi să o lăsaţi peste noapte la frigider. Timpul de aşteptare merită din plin, pentru că a doua zi veţi avea o cremă fabuloasă. Amintiţi-vă că lucrurile bune nu se fac cu una, cu două şi înarmaţi-vă cu puţintică răbdare 🙂
Mod de preparare prăjitură cu pişcoturi de şampanie şi fructe tropicale
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitură cu pişcoturi de şampanie şi fructe tropicale
Echipamente necesare
Ingrediente
pentru o formă mică de chec
- 24 fursecuri de şampanie
- 600 ml smântână pentru frişcă (30-35%grăsime)
- 2-3 linguriţe de rom sau coniac
- 180 g ciocolată neagră
- 150 g brânză ricotta
- 40 g zahăr pudră
- 2 linguriţe extract de vanilie
- 1 cutie de compot de fructe tropicale
- frunzuliţe de mentă pentru decor
Instrucțiuni de preparare
- Mărunţim ciocolata cu un cuţit.
- Punem 400 ml de smântână pentru frişcă la încălzit şi când începe să fiarbă stingem focul şi turnăm ciocolata mărunţită.
- Lăsăm ciocolata timp de 10 minute să se topească, apoi amestecăm cu un tel de mână să omogenizăm compoziţia.
- Dăm crema de ciocolată la rece pentru cel puţin 6 ore. Ideal ar fi să o faceţi de seara şi să o lăsaţi peste noapte la frigider.
- A doua zi adăugăm romul sau coniacul şi mixăm crema de ciocolată timp de 4-5 minute până obţinem o cremă fină şi mătăsoasă.
- Batem restul de smântână (200 g) cu zahărul vanilat şi o transformăm în frişcă.
- Amestecăm frişca cu ricotta şi 1 linguriţă de extract de vanilie. Dacă o vreţi mai dulce, acum e momentul să mai puneţi puţin zahăr.
- Adăugăm în crema de ricotta şi 2-3 linguri de fructe din compot scurse bine de lichid şi tăiate mărunt.
- Tapetăm o formă mică de chec cu folie alimentară sau cu hârtie de copt ca să putem răsturna uşor prăjitura.
- Scurgem fructele din compot, iar în lichidul rămas adăugăm o linguriţă de extract de vanilie.
- Trecem 6 fursecuri timp de o secundă (nu mai mult!!) prin compot, apoi le aşezăm pe fundul formei de chec.
- Peste stratul de fursecuri punem jumătate din crema de ciocolată, apoi încă un strat de fursecuri trecute prin compot.
- Dăm deoparte 2-3 linguri de cremă ricotta, iar restul o punem peste pişcoturi.
- Continuăm cu un alt strat de pişcoturi, din nou ciocolată şi din nou pişcoturi.
- Lăsăm prăjitura la rece minim o oră (ideal ar fi 2-3 ore), apoi o răsturnăm pe un platou potrivit.
- Întindem peste pişcoturile de deasupra crema ricotta păstrată deoparte, iar peste cremă punem fructele din compot.
- Înainte de servire, decorăm prăjitura cu frunze proaspete de mentă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună la prăjitura cu pişcoturi de şampanie şi fructe tropicale!
Ela
Retetele tale sunt simple, dar pline de rafinament si pt toate buzunarele. Iti apreciez creativitatea si modul tau sanatos de a gati!
Iuliana
Dragă Ela, mulțumesc din suflet!
Antonia
Prajitura aceasta am facut-o eu aseara dar in forma de tort si am pus fructe si intre straturi, azi am taiat si e ff buna, baiatul meu m-a rugat sa ii fac si la ziua lui! Deci nota 10, multumesc!
Iuliana
Ma bucur mult ca v-a placut si mai ales baiatului. Sa o ceara si e ziua lui asta chiar e ceva! 🙂