Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu prune

Prăjitură răsturnată cu prune caramelizate și nuci

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 12 sept. 2024 · Publicată: 25 sept. 2019 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 5 comentarii
1502 shares
Mergi la rețetă

Prăjitură răsturnată cu prune și nuci, un desert cu arome de toamnă. Rețeta de prăjitură cu prune delicioasă și foarte ușor de făcut. Blat pe bază de unt și iaurt și un strat dulce-acrișor de prune caramelizate.

Prajitura rasturnata cu prune

O prăjitură irezistibilă! Blatul are aromă de unt, de iaurt și de nuci. Deasupra avem un strat dulce-acrișor de prune caramelizate presărate cu nuci crocante. E o rețetă cu ingrediente atât de simple , pe care le avem mereu în cămară, iar rezultatul final e absolut delicios.

Este exact genul acela de prăjitură de care nu te mai saturi, ai tot tăia câte o felie, câte o felie... Merge foarte bine și lângă un ceai cald, lângă un pahar cu lapte, dar și lângă o cafea. Eu am mâncat din prăjitura asta și dimineața la micul dejun, cu iaurt. Și ce bună a fost!

E minunată și la desert, iar dacă aveți musafiri, nu vă sfiiți să o puneți pe masă, prăjitura asta îi va cuceri și pe ei 🙂

Prajitura rasturnata cu prune-felie

Chiar acum câteva zile am publicat o colecție de 10 rețete cu prune, o găsiți aici sau cu un click pe poza de mai jos.

10 retete cu prune

Îmi pare rău că prăjitura asta am făcut-o după ce am publicat colecția. Ar fi fost prima în top, pentru că e cea mai bună prăjitură cu prune pe care am făcut-o până acum.

Foarte asemănătoare, la fel de bună și de aromată este și prăjitura răsturnată cu gutui caramelizate. Cred că veți dori să o încercați și pe aceea. Încă nu au apărut gutuile, dar mult nu mai durează, așa că rețineți și această rețetă! 😉 O găsiți cu un click pe fotografia de mai jos.

Prăjitură răsturnată cu gutui

Și gata, acum chiar trecem la treabă și preparăm prăjitura cu prune. Vă las mai jos cantitățile în formatul pe care îl puteți printa și adăuga la colecția voastră de rețete aromate. Poftă bună la prăjitură! 🙂

Mod de preparare prăjitură răsturnată cu prune caramelizate și nuci

  • Zahar caramelizat si jumatati de prune
  • Prajitura rasturnata cu prune

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Prajitura rasturnata cu prune

Prăjitură răsturnată cu prune caramelizate și nuci

5 from 13 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 25 minutes minutes
Gătire: 45 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 10 minutes minutes
Număr de porții: 8 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

Folosiți o formă cu pereți mai înalți și diametrul de 20-21 cm.

  • 40 g zahăr tos - pentru caramelizat
  • 400 g prune (cântărite fără sâmburi)
  • 100 g unt rece pentru pus peste prune
  • 3 ouă
  • 100 g zahăr
  • 60 g unt topit și răcit
  • 200 ml iaurt cu 3.5% grăsime
  • ½ linguriță pudră de vanilie
  • 150 g făină
  • 5 g praf de copt
  • un praf de sare
  • 50 g miez de nucă măcinat
  • miez de nucă tocat grosier pentru decor

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți 40 g de zahăr la caramelizat în cratița în care veți face prăjitura. Aveți grijă ca zahărul să nu se ardă și să nu înceapă să fumege pentru că va deveni amar. Zahărul corect caramelizat trebuie să aibă o culoare brun-auriu, omogenă. Rotiți cratița în așa fel încât zahărul caramelizat să acopere uniform fundul acesteia.
  • Lăsați cratița cu zahărul deoparte cât timp spălați prunele și le scoateți sâmburii.
  • Tot acum este momentul să aprindeți cuptorul la 180 de grade.
  • Din cele 100 g de unt rece tăiați cubulețe cam 50 g și puneți-le peste zahărul caramelizat, apoi începeți să puneți prunele, în 2 straturi unele peste altele, așa cum vă încap.
    Peste prune puneți și restul de unt, tot așa, tăiat cubulețe sau fâșii, cum vă e mai ușor.
  • Dați cratița cu prunele la cuptor pentru 10 minute, cât timp vă ocupați de blat.
  • Mixați ouăle împreună cu zahărul, până când acesta este dizolvat.
  • Adăugați untul topit și răcit, iaurtul și vanilia și omogenizați.
  • Turnați făina amestecată cu praful de copt și sarea. Încorporați în compoziția de mai sus.
  • Puneți în aluat și miezul de nucă măcinat, omogenizați și turnați blatul în cratiță peste prune.
  • Dați cratița la cuptor pentru 40-45 de minute până când blatul e rumenit frumos și trece testul scobitorii.
  • Treceți cu un cuțit de jur împrejurul blatului ca să îl desprindeți frumos de formă.
  • Așezați un platou potrivit ca mărime peste cratiță și cu o mișcare hotărâtă răsturnați prăjitura pe platou. Răsturnați prăjitura imediat ce ați scos-o din cuptor, nu întârziați! Dacă începe să se răcească prunele vor rămâne lipite de cratiță!
  • După ce ați răsturnat prăjitura, cât e încă fierbinte, presărați miezul de nucă tocat grosier.
  • Lăsați prăjitura să se răcească înainte să o serviți.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Prajitura rasturnata cu prune

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Mâncare de post cu prune și orez pe farfurie cu șervet
    Mâncare de orez cu prune uscate - rețetă tradițională de post
  • felie de prăjitură pandișpan cu prune și brânză de vaci
    Pandișpan pufos cu prune și brânză de vaci - rețeta video de prăjitură cu prune
  • Barcute din foietaj umplute cu gem
    Bărcuțe din foietaj umplute cu gem de prune și nuci
  • Mancare de prune uscate cu zahar ars
    Mâncare de prune uscate cu zahăr ars
1502 shares

Comentarii

  1. Gabi a zis

    octombrie 05, 2023 at 3:42 pm

    5 stars
    Buna ziua! Am facut aceasta prajitura si cand am intors cratita a curs foarte multa zeama (a trebuit s-o scurg de pe farfurie). Prunele par mai mult fierte 🙂 Trebuie sa spun ca am respectat intocmai reteta. Stiti cumva de ce am patit acest lucru? Altfel e foarte buna prajitura 🙂 Multumesc

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      octombrie 06, 2023 at 8:30 am

      Îmi pare rău că ați pățit așa ceva... Ați folosit cumva unt cu 65% grăsime? Acela are mai multă apă...se mai poate întâmpla dacă ați pus mai mult unt sau mai multe prune. Sau poate pur și simplu ați avut "noroc" de niște prune mai zemoase.
      Ideea e că sucul lăsat de prune dizolvă zahărul caramelizat și însiropează ușor blatul. Dacă s-a format prea mult sirop, blatul nu a reușit să îl absoarbă pe tot și a rămas în tavă.

      Răspunde
      • Gabi a zis

        octombrie 06, 2023 at 5:16 pm

        Untul folosit a fost Prezident de 82%. Probabil ca prunele au fost prea zemoase. O s-o mai incerc cu alt soi de prune. Multumesc

        Răspunde
  2. Mona a zis

    iulie 01, 2023 at 11:24 am

    5 stars
    Prajituta este absolut delicioasa!
    Din păcate, nu am verificat înainte dacă am un platou pe măsura tăvii și am rasturnat-o pe o farfurie mai mica ca diametru. Rezultatul: evident, s-a rupt! ????

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iulie 01, 2023 at 11:52 am

      Oh, ce rău îmi pare! Sper însă că gustul a salvat aspectul! 🙂
      Mulțumesc frumos pentru vizită și pentru comentariu. Numai bine!

      Răspunde
5 from 13 votes (11 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Plăcinte turcești cu unt la tigaie, fără drojdie – rețetă simplă și fragedă
    Plăcinte turcești la tigaie - rețeta de lipii cu unt care se desfac în fâșii
  • Conserve pentru iarnă: zarzavat în suc de roșii la borcan – rețetă simplă pentru ciorbe gustoase
    Zarzavat în suc de roșii la borcan - perfect pentru ciorbe
  • doua felii de chec pufos zebra cu cacao si un pahar cu lapte
    Chec zebră cu cana – rețeta simplă și pufoasă pentru orice ocazie
  • Pastă tartinabilă din dovlecei copți, ou fiert și iaurt grecesc, presărată cu muguri de pin crocanți și verdeață proaspătă.
    Salată de dovlecei copți cu iaurt și ou – fără maioneză, dar super cremoasă

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.