• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Aluaturi dulci

Budincă de cozonac - o rețetă simplă și economică

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 14 iun. 2024 · Publicată: 18 oct. 2019 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
354 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta simplă de budincă de cozonac. Budincă de cozonac delicioasă, cu stafide, mere și nuci. Cum evităm risipa și cum salvăm resturile de cozonac, cornuri, colaci vechi care nu se mai mănâncă?

Budincă de cozonac

Cred că se întâmplă în orice casă ca la un moment dat să ne rămână un capăt de cozonac care s-a uscat, sau niște cornuri pe care nu le mănâncă nimeni, sau, ca în cazul meu, să primești de pomană un colăcel sau o prescură pe care să nu reușești să o mănânci ca atare.

prescură sau cozonac vechi

Am mai scris eu și cu alte ocazii că e mai mare păcatul - în sens religios sau în sensul risipei alimentare, cum vreți voi s-o luați - ca la parastase se împart colaci și prescuri cumpărate de la vreo patiserie, făcute dintr-un aluat fără nici o noimă și pe care nu le mănâncă nimeni.

De aceea eu prefer să îmi fac singură colacii pentru biserică , din aluat de pâine, pe care îi poate mânca omul cu plăcere la orice masă. Găsiți rețeta mea super-simplă de colăcei pentru parastase cu un click pe fotografia de mai jos.

Colăcei de post pentru parastas
Colăcei de post pentru parastas

Bun, revenind la rețeta de azi, a trebuit să salvez cumva prescura primită, că doar nu era să o arunc. Am tăiat-o cuburi, i-am adăugat câteva ingrediente de bază pe care le avem mereu în casă și am făcut din ea o budincă delicioasă, pe care am mâncat-o cu bucurie.

cozonac vechi taiat cuburi pentru budinca
ingrediente budinca de cozonac

Se poate proceda la fel cu orice rest de produs de patiserie : cozonac, cornuri sau chiar cu pâinea uscată care nu se mai mănâncă. Totul e să adaptați ingredientele la materia primă pe care o aveți.

Prescura mea era făcută dintr-un aluat de cozonac industrial, ușor dulce, fad, fără nici o umplutură. Așa că am adăugat în compoziție: cubulețe de unt, stafide, miez de nucă și bucățele de măr. Toate scăldate într-o compoziție vanilată cu lapte și ouă.

compozitie budinca de cozonac vechi
Budincă de cozonac

Rezultatul a fost nemaipomenit de gustos: o budincă de cozonac delicioasă, bogată, ușor umedă și foarte aromată. Era atât de aurie și de frumoasă și mirosea absolut minunat când am scos-o din cuptor!

Budincă scoasa din cuptor

Dacă voi aveți la dispoziție un rest de cozonac de casă umplut cu stafide, nuci sau rahat, va trebui să adaptați atât cantitatea de zahăr din rețetă cât și celelalte ingrediente.

Rețeta asta nu e deloc pretențioasă. Puteți improviza cu succes în funcție de preferințele voastre și de ceea ce aveți la dispoziție prin dulapuri. Puteți pune în compoziție orice fructe proaspete sau uscate, fulgi de migdale sau de cocos, bucățele de ciocolată, etc. Puteți pune iaurt sau smântână în loc de lapte, mai multe sau mai puține ouă, în funcție de cât cozonac aveți, etc.

Budincă de cozonac

Dacă vă place acest tip de deserturi, vă recomand să mai încercați și rețeta de budincă de orez cu sos de fructe (click aici) sau budinca de griș cu smochine (click aici pentru rețetă). Ambele sunt deosebite, aromate și foarte ușor de făcut.

Mai jos vă las, orientativ, cantitățile folosite de mine la rețeta de budincă de cozonac de astăzi, precum și rețeta în format video postată pe canalul de YouTube.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Budincă de cozonac

Budincă de cozonac

4.88 from 8 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • aprox. 350 g cozonac vechi (sau cornuri, colaci, pâine, etc.)
  • 4 ouă
  • 50 g zahăr
  • 500 ml lapte
  • 100 g unt rece
  • o mână de stafide
  • o mână de nuci
  • 1 măr mare, tăiat cubulețe
  • pudră de vanilie, coajă rasă de lămâie
  • un praf de sare

în plus - unt pentru uns forma

Instrucțiuni de preparare
 

  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade și ungeți cu unt o formă suficient de încăpătoare care va merge la cuptor.
  • Tăiați cubulețe jumătate din cantitatea de unt (adică 50 g) și puneți-le pe fundul formei de copt.
  • Tăiați cozonacul cuburi de 3-4 cm.
  • Într-un bol încăpător, bateți ouăle cu zahărul și un praf de sare până se albesc și zahărul este dizolvat.
  • Adăugați laptele, vanilia și coaja rasă de lămâie și omogenizați.
  • Peste compoziția de mai sus puneți cuburile de cozonac, stafidele, miezul de nucă și cubulețele de măr și amestecați.
  • Turnați compoziția de mai sus în forma unsă cu unt. Deasupra puneți restul de 50 g de unt tăiat cuburi.
  • Dați tava la cuptor pentru aproximativ 40-45 de minute, sau până când budinca este închegată și frumos rumenită.
  • Budinca de cozonac se servește caldă sau rece, după preferință. O puteți servi cu un glob de înghețată, cu sos de fructe, cu miere, dulceață sau doar pudrată cu zahăr vanilat.

Bine de știut:

Eu nu am hidratat stafidele, s-au umflat la cuptor, în laptele vanilat. Dacă doriți, le puteți hidrata în prealabil în puțin rom. 

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Budincă de cozonac

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • vas alb plin cu gogosi aurii moi si pufoase
    Gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată rețetă simplă fără pahar!
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
354 shares
4.88 from 8 votes (8 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.