Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Aluaturi dulci

Budincă de cozonac - o rețetă simplă și economică

Publicat la 18 octombrie 2019 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

349 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta simplă de budincă de cozonac. Budincă de cozonac delicioasă, cu stafide, mere și nuci. Cum evităm risipa și cum salvăm resturile de cozonac, cornuri, colaci vechi care nu se mai mănâncă?

Budincă de cozonac

Cred că se întâmplă în orice casă ca la un moment dat să ne rămână un capăt de cozonac care s-a uscat, sau niște cornuri pe care nu le mănâncă nimeni, sau, ca în cazul meu, să primești de pomană un colăcel sau o prescură pe care să nu reușești să o mănânci ca atare.

prescură sau cozonac vechi

Am mai scris eu și cu alte ocazii că e mai mare păcatul - în sens religios sau în sensul risipei alimentare, cum vreți voi s-o luați - ca la parastase se împart colaci și prescuri cumpărate de la vreo patiserie, făcute dintr-un aluat fără nici o noimă și pe care nu le mănâncă nimeni.

De aceea eu prefer să îmi fac singură colacii pentru biserică , din aluat de pâine, pe care îi poate mânca omul cu plăcere la orice masă. Găsiți rețeta mea super-simplă de colăcei pentru parastase cu un click pe fotografia de mai jos.

Colăcei de post pentru parastas
Colăcei de post pentru parastas

Bun, revenind la rețeta de azi, a trebuit să salvez cumva prescura primită, că doar nu era să o arunc. Am tăiat-o cuburi, i-am adăugat câteva ingrediente de bază pe care le avem mereu în casă și am făcut din ea o budincă delicioasă, pe care am mâncat-o cu bucurie.

cozonac vechi taiat cuburi pentru budinca
ingrediente budinca de cozonac

Se poate proceda la fel cu orice rest de produs de patiserie : cozonac, cornuri sau chiar cu pâinea uscată care nu se mai mănâncă. Totul e să adaptați ingredientele la materia primă pe care o aveți.

Prescura mea era făcută dintr-un aluat de cozonac industrial, ușor dulce, fad, fără nici o umplutură. Așa că am adăugat în compoziție: cubulețe de unt, stafide, miez de nucă și bucățele de măr. Toate scăldate într-o compoziție vanilată cu lapte și ouă.

compozitie budinca de cozonac vechi
Budincă de cozonac

Rezultatul a fost nemaipomenit de gustos: o budincă de cozonac delicioasă, bogată, ușor umedă și foarte aromată. Era atât de aurie și de frumoasă și mirosea absolut minunat când am scos-o din cuptor!

Budincă scoasa din cuptor

Dacă voi aveți la dispoziție un rest de cozonac de casă umplut cu stafide, nuci sau rahat, va trebui să adaptați atât cantitatea de zahăr din rețetă cât și celelalte ingrediente.

Rețeta asta nu e deloc pretențioasă. Puteți improviza cu succes în funcție de preferințele voastre și de ceea ce aveți la dispoziție prin dulapuri. Puteți pune în compoziție orice fructe proaspete sau uscate, fulgi de migdale sau de cocos, bucățele de ciocolată, etc. Puteți pune iaurt sau smântână în loc de lapte, mai multe sau mai puține ouă, în funcție de cât cozonac aveți, etc.

Budincă de cozonac

Dacă vă place acest tip de deserturi, vă recomand să mai încercați și rețeta de budincă de orez cu sos de fructe (click aici) sau budinca de griș cu smochine (click aici pentru rețetă). Ambele sunt deosebite, aromate și foarte ușor de făcut.

Mai jos vă las, orientativ, cantitățile folosite de mine la rețeta de budincă de cozonac de astăzi, precum și rețeta în format video postată pe canalul de YouTube.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Budincă de cozonac

Budincă de cozonac

4.88 from 8 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • aprox. 350 g cozonac vechi (sau cornuri, colaci, pâine, etc.)
  • 4 ouă
  • 50 g zahăr
  • 500 ml lapte
  • 100 g unt rece
  • o mână de stafide
  • o mână de nuci
  • 1 măr mare, tăiat cubulețe
  • pudră de vanilie, coajă rasă de lămâie
  • un praf de sare

în plus - unt pentru uns forma

Instrucțiuni de preparare
 

  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade și ungeți cu unt o formă suficient de încăpătoare care va merge la cuptor.
  • Tăiați cubulețe jumătate din cantitatea de unt (adică 50 g) și puneți-le pe fundul formei de copt.
  • Tăiați cozonacul cuburi de 3-4 cm.
  • Într-un bol încăpător, bateți ouăle cu zahărul și un praf de sare până se albesc și zahărul este dizolvat.
  • Adăugați laptele, vanilia și coaja rasă de lămâie și omogenizați.
  • Peste compoziția de mai sus puneți cuburile de cozonac, stafidele, miezul de nucă și cubulețele de măr și amestecați.
  • Turnați compoziția de mai sus în forma unsă cu unt. Deasupra puneți restul de 50 g de unt tăiat cuburi.
  • Dați tava la cuptor pentru aproximativ 40-45 de minute, sau până când budinca este închegată și frumos rumenită.
  • Budinca de cozonac se servește caldă sau rece, după preferință. O puteți servi cu un glob de înghețată, cu sos de fructe, cu miere, dulceață sau doar pudrată cu zahăr vanilat.

Bine de știut:

Eu nu am hidratat stafidele, s-au umflat la cuptor, în laptele vanilat. Dacă doriți, le puteți hidrata în prealabil în puțin rom. 

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Budincă de cozonac

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă
  • Cozonac tradițional sau fără frământare? Diferențe, avantaje și dezavantaje.
  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
349 shares
4.88 from 8 votes (8 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x