Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Pește uscat cu orez - rețeta veche, pescărească

Publicat la 15 decembrie 2019 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

75 shares
Mergi la rețetă

Rețeta veche de pește uscat cu orez. Cum se gătește peștele sărat și uscat. Cum se desărează peștele uscat. Rețeta pescărească cu pește uscat și sărat.

V-am mai povestit pe blog că satul bunicilor mei era situat pe malul unei întregi rețele de bălți bogate în pește. Deși oamenii din sat aveau alte meserii, iar mulți dintre ei făceau naveta la oraș. Dar în timpul liber toți erau pescari. Când balta e la 5 minute de casă, peștele e din abundență, iar mâncărurile pescărești devin un mod de viață.

peste uscat cu orez

Peștele care prisosea peste consumul zilnic, primea multă sare și era întins pe sârmă, să se usuce pentru zilele de iarnă când balta îngheța și pescuitul nu mai era chiar la îndemână.

Iarna ajungeam la bunici în decembrie, când luam vacanță. Era încă Postul Crăciunului iar bunica îl ținea cu sfințenie. Nimic n-ar fi convins-o vreodată să mănânce de dulce când nu se cuvenea. Credința făcea parte din ființa ei.

Din fericire pentru mine, Postul Crăciunului atunci, ca și acum, avea multe dezlegări la pește, așa că se întâmpla des ca bunica să mă aștepte exact cu mâncarea mea preferată: pește uscat cu orez.

peste uscat cu orez

Mâncarea asta era foarte sărată. Și ușor amăruie. Și se lipea mereu de cratiță că nu se auzise la vremea aia de tigăi antiaderente, iar peștele avea multe oase. Cu toate astea, îmi plăcea atât de mult peștele cu orez încât aș fi putut mânca așa ceva în fiecare zi.

După mulți ani și foarte greu, am reușit "să fac rost" de câțiva peștișori uscați exact de acolo, din satul în care am copilărit. Deși bălțile sunt încă la locul lor, ceva, nu știu ce, s-a schimbat și peștele nu mai e la fel de ușor de găsit. E puțin și sătenii preferă să facă mai ales pește mic prăjit în mălai, din cel crocant care se mănâncă cu totul, nu mai ajunge să fie întins la uscat.

peste uscat si sarat

M-am apucat să refac rețeta de pește cu orez a bunicii din amintiri. M-am bucurat că mi-a reușit și că am regăsit același gust pe care îl știam. Parcă m-aș fi întors în timp, în copilărie, în vacanța de iarnă. E iar Postul Crăciunului și azi a fost ultima dezlegare la pește.

Sper să reușiți vreodată să găsiți undeva niște pește uscat, sau poate îl uscați singuri și încercați rețeta bunicii mele.

Mod de preparare pește uscat cu orez

Am opărit peștele în apă clocotită, pentru 5 minute. În primul rând ca să îl "spăl", căci peștele uscat stă zile întregi întins afară, e de așteptat să se depună ceva praf pe el. Al doilea motiv pentru care îl opăresc la început, este că în felul ăsta se desărează. Peștele uscat nu ar rezista altfel dacă nu ar avea atât de multă sare, care are rol de conservant natural.

După cele 5 minute, am aruncat apa și l-am pus la fiert în altă apă, curată.

fierbere peste uscat si sarat

Mai departe, rețeta este cumva, una clasică, de pilaf. Un pilaf cu pește uscat. Am călit o ceapă mare și un ardei gras care să-i dea un pic de dulceață. Bunica punea la fiert ardei lungi, uscați. Eu nu am avut, așa că am pus unul "proaspăt", de supermarket.

Am adăugat orezul clătit și el în 2-3 ape, apoi am început să torn din apa în care a fiert peștele. Știți voi, lichidul trebuie să fie cam de 3 ori volumul orezului.

  • orez
  • orez cu peste sarat

Am pus în tigaie și peștișorii fierți cam pe trei sferturi. Mai departe vor fierbe la un loc cu orezul și legumele. Nu am pus deloc sare, își lasă peștele suficientă. Am pus doar puțin piper proaspăt măcinat și niște cimbru uscat de mine astă toamnă.

fierbere

Rezultatul final e în fotografia de mai jos. Nu știu, poate că n-o fi o mâncare pentru toate gusturile, dar pentru mine orezul ăsta simplu cu pește sărat și plin de oase, e raiul pe pământ.

>>> Aici găsiți mai multe rețete cu pește <<<

Vă las mai jos cantitățile folosite de mine. Poate cândva, cuiva, îi va fi de folos.

mancare de peste cu orez

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

peste uscat cu orez

Pește uscat cu orez

5 from 9 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 4 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 300 g pește uscat mărunt
  • 50 ml ulei
  • 1 ceapă uscată
  • 1 ardei gras
  • ½ cană orez cu bob rotund
  • piper, cimbru uscat

Instrucțiuni de preparare
 

  • Opăriți peștele timp de 5 minute în apă clocotită pentru a-l curăța de praf și a-l desăra.
  • Aruncați apa în care l-ați opărit și puneți peste pește cam 2 căni de apă curată. Lăsați-l la fiert cam 10 minute, timp în care vă ocupați de legume.
  • Într-o tigaie încăpătoare căliți în ulei încins, ceapa și ardeiul tocate mărunt.
  • Adăugați orezul și puțin câte puțin din apa în care a fiert peștele. Ar trebui să puneți cam o cană și jumătate de lichid.
  • Nu cred că mai e nevoie să adăugați sare, depinde și cât de sărat a fost peștele. Gustați și decideți. Adăugați piper măcinat proaspăt și cimbru uscat.
  • Spre final puneți și peștele în tigaie și lăsați mâncarea să mai dea câteva clocote. Lăsați orezul cu pește să se odihnească sub capac 10 minute înainte de servire.
  • Se servește cald.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Servire

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
75 shares

Comentarii

  1. Petre a zis

    iulie 17, 2022 at 12:52 pm

    5 stars
    Am gătit plătică uscată și sărată după rețeta dvs. cu mici modificari .Mâncarea a fost delicioasă !

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iulie 18, 2022 at 7:39 am

      Mă bucur mult că v-a plăcut! Plătica e minunată!

      Răspunde
      • Ciobanu Bogdan a zis

        noiembrie 08, 2024 at 10:29 pm

        5 stars
        Mulțumesc mult,
        În această poveste mă încadrez și eu consider că face parte din gustul și aroma copilăriei, îl făcea bunica mea exact În aceleași condiții povestite de dumneavoastră.
        am incercat să povestesc soției mele,
        Dar într adevăr trebuie să mă apuc să l usuc eu căci nu se mai găsește.
        înainte cu 40 de ani, se găsea la alimentară la noi în sat, se aducea pește uscat în lazi de lemn.
        Da, Cooperativele de stat făceau schimb de produse între ele, un fel de troc la nivel instituțional.
        satul nostru de lângă Giurgiu trimitea către zonele lipovene roșii în lăzi de lemn și le primeam înapoi cu pește uscat sau pește afumat sau pește proaspăt pe pat de sare..

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          noiembrie 10, 2024 at 9:42 am

          5 stars
          Povestea mea e tot dintr-un sat de lângă Giurgiu. Am crescut la Malu, bunicii aveau casa chiar pe malul gârlei 🙂

          Răspunde
5 from 9 votes (6 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Provizii pentru gătit rapid: ingrediente de bază din cămară, congelator, frigider și verdețuri proaspete.
    Ce să ai mereu în casă ca să gătești rapid — lista mea de provizii esențiale
  • Mâncare cu cuscus, legume și carne de pui gătită în cratiță, gata de servire
    Cuscus cu pui și legume – rețeta rapidă într-o singură tigaie
  • Crème brûlée servită în ramekin, decorată cu căpșuni, afine, mentă proaspătă și o păstaie de vanilie.
    Crème brûlée – rețeta clasică pas cu pas
  • Lava cake cald, cu miez lichid de ciocolată, presărat cu zahăr pudră și frunze de mentă
    Lava Cake – Rețetă Simplă cu Ciocolată Topită, Gata în 20 de Minute

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.