Rețeta veche de pește uscat cu orez. Cum se gătește peștele sărat și uscat. Cum se desărează peștele uscat. Rețeta pescărească cu pește uscat și sărat.
V-am mai povestit pe blog că satul bunicilor mei era situat pe malul unei întregi rețele de bălți bogate în pește. Deși oamenii din sat aveau alte meserii, iar mulți dintre ei făceau naveta la oraș. Dar în timpul liber toți erau pescari. Când balta e la 5 minute de casă, peștele e din abundență, iar mâncărurile pescărești devin un mod de viață.
Peștele care prisosea peste consumul zilnic, primea multă sare și era întins pe sârmă, să se usuce pentru zilele de iarnă când balta îngheța și pescuitul nu mai era chiar la îndemână.
Iarna ajungeam la bunici în decembrie, când luam vacanță. Era încă Postul Crăciunului iar bunica îl ținea cu sfințenie. Nimic n-ar fi convins-o vreodată să mănânce de dulce când nu se cuvenea. Credința făcea parte din ființa ei.
Din fericire pentru mine, Postul Crăciunului atunci, ca și acum, avea multe dezlegări la pește, așa că se întâmpla des ca bunica să mă aștepte exact cu mâncarea mea preferată: pește uscat cu orez.
Mâncarea asta era foarte sărată. Și ușor amăruie. Și se lipea mereu de cratiță că nu se auzise la vremea aia de tigăi antiaderente, iar peștele avea multe oase. Cu toate astea, îmi plăcea atât de mult peștele cu orez încât aș fi putut mânca așa ceva în fiecare zi.
După mulți ani și foarte greu, am reușit "să fac rost" de câțiva peștișori uscați exact de acolo, din satul în care am copilărit. Deși bălțile sunt încă la locul lor, ceva, nu știu ce, s-a schimbat și peștele nu mai e la fel de ușor de găsit. E puțin și sătenii preferă să facă mai ales pește mic prăjit în mălai, din cel crocant care se mănâncă cu totul, nu mai ajunge să fie întins la uscat.
M-am apucat să refac rețeta de pește cu orez a bunicii din amintiri. M-am bucurat că mi-a reușit și că am regăsit același gust pe care îl știam. Parcă m-aș fi întors în timp, în copilărie, în vacanța de iarnă. E iar Postul Crăciunului și azi a fost ultima dezlegare la pește.
Sper să reușiți vreodată să găsiți undeva niște pește uscat, sau poate îl uscați singuri și încercați rețeta bunicii mele.
Mod de preparare pește uscat cu orez
Am opărit peștele în apă clocotită, pentru 5 minute. În primul rând ca să îl "spăl", căci peștele uscat stă zile întregi întins afară, e de așteptat să se depună ceva praf pe el. Al doilea motiv pentru care îl opăresc la început, este că în felul ăsta se desărează. Peștele uscat nu ar rezista altfel dacă nu ar avea atât de multă sare, care are rol de conservant natural.
După cele 5 minute, am aruncat apa și l-am pus la fiert în altă apă, curată.
Mai departe, rețeta este cumva, una clasică, de pilaf. Un pilaf cu pește uscat. Am călit o ceapă mare și un ardei gras care să-i dea un pic de dulceață. Bunica punea la fiert ardei lungi, uscați. Eu nu am avut, așa că am pus unul "proaspăt", de supermarket.
Am adăugat orezul clătit și el în 2-3 ape, apoi am început să torn din apa în care a fiert peștele. Știți voi, lichidul trebuie să fie cam de 3 ori volumul orezului.
Am pus în tigaie și peștișorii fierți cam pe trei sferturi. Mai departe vor fierbe la un loc cu orezul și legumele. Nu am pus deloc sare, își lasă peștele suficientă. Am pus doar puțin piper proaspăt măcinat și niște cimbru uscat de mine astă toamnă.
Rezultatul final e în fotografia de mai jos. Nu știu, poate că n-o fi o mâncare pentru toate gusturile, dar pentru mine orezul ăsta simplu cu pește sărat și plin de oase, e raiul pe pământ.
>>> Aici găsiți mai multe rețete cu pește <<<
Vă las mai jos cantitățile folosite de mine. Poate cândva, cuiva, îi va fi de folos.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 300 g pește uscat mărunt
- 50 ml ulei
- 1 ceapă uscată
- 1 ardei gras
- ½ cană orez cu bob rotund
- piper, cimbru uscat
Instrucțiuni de preparare
- Opăriți peștele timp de 5 minute în apă clocotită pentru a-l curăța de praf și a-l desăra.
- Aruncați apa în care l-ați opărit și puneți peste pește cam 2 căni de apă curată. Lăsați-l la fiert cam 10 minute, timp în care vă ocupați de legume.
- Într-o tigaie încăpătoare căliți în ulei încins, ceapa și ardeiul tocate mărunt.
- Adăugați orezul și puțin câte puțin din apa în care a fiert peștele. Ar trebui să puneți cam o cană și jumătate de lichid.
- Nu cred că mai e nevoie să adăugați sare, depinde și cât de sărat a fost peștele. Gustați și decideți. Adăugați piper măcinat proaspăt și cimbru uscat.
- Spre final puneți și peștele în tigaie și lăsați mâncarea să mai dea câteva clocote. Lăsați orezul cu pește să se odihnească sub capac 10 minute înainte de servire.
- Se servește cald.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Petre
Am gătit plătică uscată și sărată după rețeta dvs. cu mici modificari .Mâncarea a fost delicioasă !
Iuliana Sbîrnea
Mă bucur mult că v-a plăcut! Plătica e minunată!