Cum se fac feliile de lămâi și portocale uscate pentru bradul de Crăciun. Cum se usucă lămâile și portocalele în cuptor. Decoruri naturale pentru Crăciun.
Ok, ok, postarea asta nu e vreo rețetă de mâncare dar până la urmă tot despre mâncare este vorba 😀
Îmi propusesem ca bradul de Crăciun din acest an să fie împodobit cu figurine de turtă dulce decorată cu glazură de zahăr și cu felii de lămâi și portocale uscate.
De turtă dulce încă nu m-am apucat, dar rețeta o găsiți cu un click pe fotografia de mai jos. Nu-i așa că arată minunat? 🙂
Tot cu omuleți și brăduți de turtă dulce am decorat și tortul de Crăciun de anul trecut. Are blaturi de turtă dulce și cremă fină de brânză, o combinație nemaipomenit de bună. Dacă vă tentează ideea, găsiți rețeta cu click pe fotografie.
Bun, deci ziceam că de meșterit turta dulce încă nu m-am apucat, ci am început cu feliile de citrice pentru că eram foarte curioasă cum ies la cuptorul meu pe gaz.
Am folosit portocale și lămâi. Mă gândisem să încerc și un kiwi dar m-am răzgândit în ultimul moment.
Mod de preparare lămâi și portocale uscate pentru bradul de Crăciun
Am tăiat lămâile și portocalele felii cu grosimea cam de 5 mm. Încercați să le tăiați pe toate la fel de groase, altfel cele mai subțiri se vor usca înaintea celorlalte sau chiar se vor arde.
Tamponați fiecare felie cu un prosop de hârtie pentru a elimina excesul de suc. În acest fel reducem mult timpul de uscare în cuptor.
Preîncălziți cuptorul la 150 de grade. Așezați feliile de portocale și lămâi într-o tavă în care ați pus hârtie de copt și dați tava la cuptor.
După 30 de minute, deschideți ușa cuptorului și întoarceți toate feliile pe partea cealaltă. Scădeți temperatura la 140 de grade pentru încă 30 de minute.
După acest timp, verificați feliile de fructe. La mine unele deveniseră prea maronii și le-am îndepărtat, iar câteva felii de lămâie mi s-au părut suficient de bine uscate, așa că le-am scos pe o farfurie.
Întoarceți din nou toate feliile pe partea cealaltă și reduceți temperatura cuptorului la 130 de grade (minim la cuptorul meu pe gaz) sau chiar la 100 de grade. La mine a mai durat încă o oră până să fie toate gata, dar pe parcurs le-am tot verificat și le-am scos pe cele care mi s-au părut că erau deja suficient de uscate.
Când toate feliile sunt frumos uscate, legați-le cu câte o sfoară, pamblică, șnur sau orice aveți prin casă și agățați-le în brad.
Rezultatul îl vedeți în fotografii. Aș zice că îmi place mai mult cum s-au comportat feliile de portocale uscate decât cele de lămâie, dar parcă cele de lămâie arată, cumva, mai interesant. Li se văd mai bine nervurile și caseta cu semințe.
Oricum, toate sunt simpatice, arată tare drăguț pe crengile verzi ale bradului și miros frumos.
Dacă cumva ați folosit lămâi și portocale bio, capetele rămase nefolosite le puteți tăia mai mărunt și le puneți într-un borcan cu miere de albine și scorțișoară. Amestecul este minunat pentru ceaiurile din sezonul rece. Click pe fotografia de mai jos pentru modul de preparare.
Sper să vă placă ideea și să o puneți și voi în aplicare. Spor la treabă și să-mi dați de știre cum v-au ieșit portocalele uscate! 🙂
Iulia a zis
Cat se pastreaza aceste felii uscate de portocala? Multumesc!
Iuliana a zis
Dacă sunt uscate bine, țin și 2-3 luni.
Cosmina Marginean a zis
buna seara, multumesc mult pentru idee si descrierea procesului, foarte utile informatii. as avea totusi o intrrebare.grosimea feliei este de 5 cm? imi pare putin cam groasa. multumesc
Iuliana a zis
Scuzeee!!! Sunt 5 mm! Corectez imediat. Mulțumesc mult pentru că mi-ați spus! 🙂