Rețeta tradițională de mâncare de cartofi cu cârnați. Tocăniță de cartofi cu cârnați. O mâncare românească simplă și gustoasă.
Hai că e deja mijlocul lui ianuarie! Ne-am îndepărtat suficient de mult de sărbătorile de iarnă, cât să uităm de excesele alimentare și să înceapă să ni se facă dor de cârnații din congelator. Sunt singura în situația asta sau se întâmplă și la voi? 🙂
Să zic drept, încă de când am făcut, ca în fiecare an, cârnați de casă, adică de pe la mijlocul lui decembrie, îmi doream să fac această mâncare simplă de cartofi în care să pun și cârnați.
>> Aici găsiți mai multe rețete cu cârnați <<<
De Crăciun parcă nu se cuvenea să fac o astfel de mâncare "țărănească" așa că am făcut cârnați la cuptor și i-am servit cu piure de cartofi și cu o salată de murături asortate.
Click pe fotografia de mai jos dacă vrei să afli rețeta mea de cârnați la cuptor.
Și mâncarea de astăzi merge de minune cu murăturile puse toamna trecută. Eu am scos unul dintre borcanele pe care le-am pus cu salată de varză cu morcov și chimen. Tare bine au mers împreună!
Mod de preparare mâncare de cartofi cu cârnați
Modul de preparare pentru această rețetă cred că îl intuiți deja. Se face la fel de ușor ca orice tocăniță. Doar că legumele se gătesc la un loc cu cârnații, împrumută din grăsimea acestora și capătă un gust fabulos.
Cârnații, fierb și ei înăbușiți printre legume, astfel că rămân suculenți și delicioși.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Mâncare de cartofi cu cârnați
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 6 cârnați (de casă, cumpărați, afumați sau de care doriți)
- aprox. 1 kg cartofi (de preferat albi, făinoși)
- 40 ml ulei
- 1 ceapă mare
- 1 ardei gras
- 150 ml suc de roșii
- sare, piper, cimbru, dafin, paprika - după gust
- 2 căței de usturoi
- mărar proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Într-o cratiță sau tigaie încăpătoare, căliți ceapa și ardeiul gras, ambele tocate cubulețe.
- Adăugați cârnații, apoi condimentele și cam 200 ml de apă. Lăsați cârnații să se gătească puțin, până când încep să își schimbe culoarea.
- Adăugați cartofii curățați și tăiați cuburi sau completați cu apă cât să îi acopere bine.
- Lăsați mâncarea să fiarbă la foc mic, acoperită cu un capac. Verificați din când în când dacă mai este nevoie de apă.
- Când cartofii sunt gătiți, adăugați sucul de roșii și mai lăsați mâncarea pe foc încă 15 minute.
- Eu prefer ca în aceste ultime 15 minute sa dau tigaia la cuptor. Cuptorul să fie preîncins la 190 de grade.
- Scoateți tigaia din cuptor, presărați deasupra cei 2 căței de usturoi și mărarul tocate mărunt.
- Acoperiți tigaia cu un capac și lăsați aromele să se combine pentru 10 minute.
- Mâncarea de cartofi cu cârnați se servește caldă, cu salată de varză murată sau cu murături asortate.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu