• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Ciorbe

Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 16 iul. 2025 · Publicată: 17 feb. 2020 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
121 shares
Mergi la rețetă

Citește rețeta în 11 minute

Ciorba rădăuțeană este o rețetă românească plină de savoare, care combină aromele clasice de smântână, usturoi și oțet, dar într-o variantă mai ușor de savurat decât celebra ciorbă de burtă.

farfurie cu ciorba raduteana cu carne de pui pe platou de lemn

Nu am mâncat acest tip de ciorba în Bucovina, "la mama ei", dar din câte am citit, rețeta a fost creată în 1979 de către doamna Cornelia Dumitrescu , la vremea aceea bucătar șef al Restaurantului Național din Rădăuți.

Ciorba rădăuțeană se situează cumva, ca mod de preparare, între ciorba de pui a la grec , fină și delicată și ciorba de burtă care este, poate, cea mai plină de personalitate dintre ciorbele noastre.

Dacă ne gândim strict la combinația de smântână, oțet și usturoi, am putea zice că sunt asemănătoare, dar ciorba rădăuțeană este mai blândă și mai accesibilă. Tot secretul ei stă în supa bine concentrată, făcută din carne de pasăre cu oase și cartilagii.

ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru 6 porții de ciorbă rădăuțeană
  • Cea mai bună ciorbă rădăuțeană - rețeta video detaliată
  • Cum se face ciorba rădăuțeană - rețeta pas cu pas
  • Cum se păstrează ciorba rădăuțeană mai multe zile
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Încearcă și alte rețete de ciorbe gustoase
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru 6 porții de ciorbă rădăuțeană

Așa cum ne spune chiar autoarea ei ciorba rădăuțeană se poate face cu carne de pasăre, fie el pui sau curcan. Cel mai important aspect: pentru ca supa să fie concentrată și gustoasă, trebuie să folosim carne cu oase și cartilagii: spinări, gâturi, aripi, pulpe, piept.

ingrediente listate cu etichete pentru reteta de ciorba radauteana cu carne de pui

Pentru supă:

Când vreau să gătesc ciorbă rădăuțeană, de obicei cumpăr un pui grill (fără cap, gât, măruntaie). În funcție de numărul de porții de care am nevoie, folosesc tot puiul sau opresc pieptul și/sau pulpele pentru alte mâncăruri. De data aceasta am avut un pui de aprox. 1, 2 kg din care am oprit pieptul și pulpele superioare. Restul pieselor rămase au cântărit aprox. 750 de grame și le-am folosit la rețeta de ciorbă pe care v-o arăt mai departe.

Orientativ, am scris între paranteze și gramajul legumelor, dar voi puteți folosi alte legume și alte proporții decât mine.

  • 750 g carne de pui - alegeți carne cu os, de exemplu piept, aripi, pulpe, spate. Acestea dau supei un gust intens.
  • 3 litri de apă
  • 1 ceapă mare (~160 g)
  • 2-3 morcovi (~230 g)
  • 1 felie mare de țelină (~150 g)
  • 1 rădăcină de pătrunjel (~100 g)
  • 1 rădăcină de păstârnac (~70 g)
  • 1 linguriță piper boabe - pentru un gust echilibrat și aromat.
  • 1 frunză de dafin - adaugă o aromă delicată.
  • sare și piper - după gust.

Pentru dres ciorba:

  • 150 ml smântână fermentată (acră) - pentru o textură cremoasă și mai ales ca să fiți siguri că nu se brânzește, folosiți o smântână cu minim 20% grăsime.
  • 4 gălbenușuri - adaugă consistență.
  • un praf de sare - pentru echilibrarea gustului.
  • 2 linguri rase de făină - sunt opționale, le adăugați doar dacă preferați ciorba mai groasă (eu nu am pus).

Pentru servire:

  • 3-4 căței de usturoi - aroma inconfundabilă a ciorbei rădăuțene.
  • oțet - după gust
  • smântână - se adaugă în farfurie pentru cei care doresc o ciorbă mai cremoasă
  • mărar sau pătrunjel proaspăt - pentru un strop de culoare și prospețime.
  • ardei iute - opțional, pentru cei care mănâncă picant.

Cea mai bună ciorbă rădăuțeană - rețeta video detaliată

Poate fi de folos să urmărești rețeta în format video dacă vrei să vezi cum am tranșat puiul și cum am temperat amestecul de gălbenușuri și smântână ca să nu se taie.  Nu uita să te abonezi la canal pentru mai multe rețete delicioase: Abonare YouTube

Cum se face ciorba rădăuțeană - rețeta pas cu pas

Ca și la ciorba a la grec, după fiebere, supa se strecoară, se îndepărtează oasele și pielea, iar carnea se taie cubulețe și se întoarce în supă împreună cu o parte din legume. După curățare, eu am obținut 300 g de carne și am mai pus în supă 200 g de legume fierte (morcov și țelină).

Pasul 1: Pregătiți supa din carne de pui

carne de pui pusa la fiert

1. Curățați puiul și tăiați-l în bucăți potrivite. Puneți carnea la fiert în 3 litri de apă cu o linguriță de sare, boabele de piper și frunza de dafin.

cum se indeparteaza spuma la supa de pui

2. Cu o spumieră, îndepărtați spuma care se formează la suprafață.

legume intregi adaugate in supa

3. Curățați zarzavaturile: morcovii, țelina, pătrunjelul și păstârnacul se taie în bucăți mari, iar ceapa se lasă întreagă. Adăugați-le în oala cu supă.

fierbere supa de pui cu capac

4. Puneți capacul și fierbeți totul la foc mic timp de aproximativ 30 de minute sau până când atât carnea, cât și legumele sunt bine fierte.

Pasul 2: Strecurați supa și curățați carnea

Ca și la ciorba a la grec, după fiebere, supa se strecoară, se îndepărtează oasele și pielea, iar carnea se taie cubulețe și se întoarce în supă împreună cu o parte din legume. După curățare, eu am obținut 300 g de carne și am mai pus în supă 200 g de legume fierte (morcov și țelină).

cum se strecoara supa de carne

5. Scoateți în vase separate carnea și legumele din oală, apoi strecurați supa în alt vas și lăsați-o la foc foarte mic.

curatare carne de pe oase pentru ciorba radauteana

6. Curătați carnea de pe oase și tăiați-o cubulețe sau fâsii mici, cât sa poată fi liate bine în lingură. Legumele pe care vreți să le folosiți la supă, fie le pasați, fie le tăiați felii, după preferințe.

Pasul 3: Cum se pune smântâna în ciorba rădăuțeană ca să nu se brânzească (să se taie)

pregatire amestec de smantana si galbenusuri pentru ciorba radauteana

7. Într-un castron mare, amestecați smântâna cu gălbenușurile, un praf de sare și făina, dacă o folosiți (eu nu am pus).

ridicare temperatura amestec de galbenusuri cu smantana

8. Adăugați treptat câteva polonice de supă fierbinte, amestecând continuu, pentru a ridica temperatura amestecului. Abia după ce amestecul de ouă și smântână devine și el fierbinte, îl puteți turna în oala cu supă fără riscul să se brânzească (să se taie).

legume felii puse in oala cu ciorba radauteana

9. Puneți în oală și carnea curățată și tăiată cuburi, precum și legumele pasate sau feliate. Potriviți gustul de sare.

fierbere finala ciorba radauteana

10. Dacă ați folosit făină, trebuie să mai fierbeți ciorba rădăuțeană la foc mic încă 10 minute ca să se gătească și făina. Dacă nu ați folosit făină, ciorba e gata, puteți să stingeți focul.

Pasul 4: Finalizare - cum să serviți ciorba rădăuțeană

pregatire sos de usturoi pentru ciorba radauteana

11. Pisați usturoiul sau îl treceți prin presă și amestecați-l cu puțină apă rece. Dacă știți că se mănâncă toată ciorba, puteți adăuga usturoiul și oțetul direct în oală. Dacă faceți ciorbă pentru mai multe zile, e mai bine să le puneți pe masă, astfel fiecare își poate adăuga aceste ingrediente în farfurie, după gust.

mod de servire ciorba raduteana alaturi de boluri cu smantana, usturoi si ardei iute

12. Serviți ciorba rădăuțeană fierbinte, cu pâine proaspătă și puneti pe masă și un bol cu smântănă, piper, ardei iute și oțet pentru doritori. Puteți folosi oțetul de la ardeii iuți care e foarte bun și aromat. Presărați pătrunjel sau mărar proaspăt tocat înainte de servire.

Cum se păstrează ciorba rădăuțeană mai multe zile

Ciorba rădăuțeană cu carne de pui se păstrează la frigider, într-un recipient acoperit, timp de 3-4 zile. Dacă doriți să o congelați, faceți acest lucru înainte de a adăuga amestecul de gălbenușuri și smântână. La servire, încălziți ciorba încet, pe foc mic, pregătiți amestecul așa cum am arătat mai sus și îl adăugați proaspăt.

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

  • Nu fierbeți ciorba la foc mare după ce ați adăugat smântâna, pentru a evita separarea proteinelor.
  • Dacă vă place o ciorbă mai groasă, adăugați făină, dar nu exagerați - trebuie să rămână o ciorbă, să fie fluidă, nu legată ca un sos!

Întrebări frecvente

Pot folosi doar piept de pui la ciorba rădăuțeană?

Da, dar gustul supei nu va fi la fel de intens. Pentru cea mai bună ciorbă, recomand carnea de pasăre cu os și cartilagii.

Se poate face fără gălbenușuri?

Da, dar textura va fi mai puțin cremoasă.

Ce tip de smântână trebuie la ciorba rădăuțeană?

Pentru cel mai bun gust folosiți smântână fermentată (acră, ca pentru sarmale), cu un conținut de grăsime de minimum 20%.

Ce fac dacă supa a scăzut prea mult la fiert?

Adăugați apă fierbinte și ajustați sarea și condimentele.

Pot folosi smântână lichidă pentru ciorba rădăuțeană?

Da, puteți folosi smântâna lichidă pentru gătit și procedați exact la fel. Totuși, nu are aceeași notă acrișoară ca smântâna fermentată, așa că e posibil să fie nevoie să ajustați cantitatea de oțet sau să adăugați puțină zeamă de lămâie pentru echilibru.
Dacă preferați textura mai cremoasă oferită de smântâna lichidă, aceasta poate fi o alternativă bună, însă rețeta clasică rămâne cea cu smântână fermentată.

Încearcă și alte rețete de ciorbe gustoase

Ți-a plăcut această rețetă detaliată de ciorbă rădăuțeană? Încearcă și alte rețete asemănătoare de pe blog:

  • ciorba de văcuță din rasol
    Ciorbă țărănească din rasol de vită acrită cu suc de roșii - rețeta pas cu pas
  • Ciorbă de cartofi cu afumătură
    Ciorbă de cartofi cu afumătură și zdrențe de ou
  • ciorba din cap de peste
    Ciorbă din cap de pește cu orez
  • reteta ciorba de perisoare cu bors
    Ciorbă de perişoare din carne amestec - rețeta tradițională

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

farfurie cu ciorba raduteana cu carne de pui pe platou de lemn

Ciorbă rădăuțeană - rețeta tradițională explicată pas cu pas

Ciorbă rădăuțeană - rețeta tradițională cu pui, smântână și usturoi, perfectă pentru mese de familie. Descoperă secretul supei cremoase!
5 from 5 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 50 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 5 minutes minutes
Număr de porții: 6 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

supa

  • 750 g carne de pui cu os (piept, aripi, pulpe, spate)
  • 3 litri de apă
  • 1 ceapă mare (~160 g)
  • 2-3 morcovi (~230 g)
  • 1 felie mare de țelină (~150 g)
  • 1 rădăcină de pătrunjel (~ 100 g)
  • 1 rădăcină de păstârnac (~ 70 g)
  • 1 linguriță piper boabe
  • 1 frunză de dafin
  • sare și piper după gust

pentru dres ciorba rădăuțeană

  • 150 ml smântână fermentată (acră) (min. 20% grăsime)
  • 4 gălbenușuri
  • un praf de sare
  • opțional - 2 linguri rase de făină

pentru servit

  • 3-4 căței de usturoi
  • oțet după gust
  • smântână
  • mărar sau pătrunjel proasp ăt
  • ardei iute

Instrucțiuni de preparare
 

  • Curățați puiul și tăiați-l în bucăți potrivite. Puneți carnea la fiert în 3 litri de apă cu o linguriță de sare, boabele de piper și frunza de dafin.
    carne de pui pusa la fiert
  • Cu o spumieră, îndepărtați spuma care se formează la suprafață.
    cum se indeparteaza spuma la supa de pui
  • Curățați zarzavaturile: morcovii, țelina, pătrunjelul și păstârnacul se taie în bucăți mari, iar ceapa se lasă întreagă. Adăugați-le în oala cu supă.
    legume intregi adaugate in supa
  • Puneți capacul și fierbeți totul la foc mic timp de aproximativ 30 de minute sau până când atât carnea, cât și legumele sunt bine fierte.
    fierbere supa de pui cu capac
  • Scoateți în vase separate carnea și legumele din oală, apoi strecurați supa în alt vas și lăsați-o la foc foarte mic.
    cum se strecoara supa de carne
  • Curătați carnea de pe oase și tăiați-o cubulețe sau fâsii mici, cât sa poată fi liate bine în lingură. Legumele pe care vreți să le folosiți la supă, fie le pasați, fie le tăiați felii, după preferințe.
    curatare carne de pe oase pentru ciorba radauteana
  • Într-un castron mare, amestecați smântâna cu gălbenușurile, un praf de sare și făina, dacă o folosiți (eu nu am pus).
    pregatire amestec de smantana si galbenusuri pentru ciorba radauteana
  • Adăugați treptat câteva polonice de supă fierbinte, amestecând continuu, pentru a ridica temperatura amestecului. Abia după ce amestecul de ouă și smântână devine și el fierbinte, îl puteți turna în oala cu supă fără riscul să se brânzească (să se taie).
    ridicare temperatura amestec de galbenusuri cu smantana
  • Puneți în oală și carnea curățată și tăiată cuburi, precum și legumele pasate sau feliate. Potriviți gustul de sare.
    legume felii puse in oala cu ciorba radauteana
  • Dacă ați folosit făină, trebuie să mai fierbeți ciorba rădăuțeană la foc mic încă 10 minute ca să se gătească și făina. Dacă nu ați folosit făină, ciorba e gata, puteți să stingeți focul.
    fierbere finala ciorba radauteana
  • Pisați usturoiul sau îl treceți prin presă și amestecați-l cu puțină apă rece. Dacă știți că se mănâncă toată ciorba, puteți adăuga usturoiul și oțetul direct în oală. Dacă faceți ciorbă pentru mai multe zile, e mai bine să le puneți pe masă, astfel fiecare își poate adăuga aceste ingrediente în farfurie, după gust.
    pregatire sos de usturoi pentru ciorba radauteana
  • Serviți ciorba rădăuțeană fierbinte, cu pâine proaspătă și puneti pe masă și un bol cu smântănă, piper, ardei iute și oțet pentru doritori. Puteți folosi oțetul de la ardeii iuți care e foarte bun și aromat. Presărați pătrunjel sau mărar proaspăt tocat înainte de servire.
    mod de servire ciorba raduteana alaturi de boluri cu smantana, usturoi si ardei iute
Nutrition Facts
Ciorbă rădăuțeană - rețeta tradițională explicată pas cu pas
Amount per Serving
Calorii
351
% Daily Value*
Grăsimi
 
19
g
29
%
Colesterol
 
453
mg
151
%
Carbohidrați
 
18
g
6
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
5
g
6
%
Proteine
 
27
g
54
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Aceeași ciorbă rădăuțeană delicioasă, într-o fotografie mai veche:

Ciorba radauteana

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
  • storceag de sturion
    Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
  • bors de sfecla rosie cu cartofi
    Borș de sfeclă roșie cu cartofi - rețeta de borș ucrainian
121 shares
5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.