Cum să faci cea mai gustoasă ciorbă de lobodă roșie cu cartofi. O rețetă tradițională, de primăvară, de post, simplă și de sănătoasă.
Nu știu dacă toată lumea se bucură de verdețurile de primăvară așa, ca mine, dar eu când încep să apară loboda și ștevia simt că renasc și eu odată cu natura. Și parcă nimic nu e mai bun, mai plin de vitamine și mai dătător de energie decât o ciorbă cu multă lobodă roșie.
În mod tradițional, ciorba de lobodă roșie este de post sau cel puțin eu așa o știu de la bunici, pentru că dintotdeauna vremea verdețurilor de primăvară se nimerește în Postul Paștelui. Când nu e post, o mai dregem și cu ouă bătute sau cu smântână și este o minune de ciorbă!
Tot în varianta de post, eu mai fac uneori și ciorba de cartofi, acrită cu zeamă de la murături în loc de borș. Ce bună e și aceea și ce aromă deosebită are!
De data aceasta am pus în ciorbă și 2 cartofi tăiați cubulețe și o mână de fidea, ca să fie mai consistentă și să țină mai bine de foame 🙂
Ciorba de lobodă e bună și caldă, e bună și rece, se poate servi cu mămăliguță sau cu pâine de casă și câteva fire de ceapă verde lângă ea.
În caz de poftă sau de nevoie, vezi aici cum se face mămăliga 🙂
Mod de preparare ciorbă de lobodă roșie cu cartofi
Ciorba de lobodă se face la fel de ușor și de rapid ca orice ciorbă de zarzavat. Folosiți multe rădăcinoase, ca să aveți o ciorbă bogată și plină de vitamine și minerale!
Nu adăugați loboda și ștevia decât la final, pentru că fierb foarte repede. Nu le fierbeți în exces pentru că distrugeți tot ceea ce acestea conțin bun și benefic pentru sănătatea noastră.
Rețete asemănătoare
Vă las mai jos și alte sugestii de ciorbe sau supe de post, ușoare și sănătoase pe care sunt sigură că v-ar plăcea să le încercați:
- ciorbă de fasole verde cu rântaș
- ciorbă de praz cu năut
- ciorbă de legume cu borș și aromă de cimbru
- supă de roșii cu orez
- supă cremă de usturoi
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 1 ceapă uscată mare
- cozi de ceapă verde, dacă aveți
- 2 morcovi
- 1 felie mare de țelină
- 1 rădăcină de pătrunjel sau păstârnac
- 1 ardei gras
- 2 linguri de ulei
- 2 cartofi roșii
- 2 legături mari de lobodă roșie
- 1 legătură de ștevie
- 200 ml roșii la borcan sau suc de roșii cu pulpă
- o mână de fidea
- 200 ml borș - sau după gust
- sare
- leuștean proaspăt (sau mărar, pătrunjel)
Instrucțiuni de preparare
- Dați pe răzătoare sau tocați mărunt rădăcinoasele și ardeiul gras și le căliți câteva minute în uleiul încins cât să își dezvolte aromele.
- Turnați peste legume cam 3 litri de apă, adaugați cartofii curățați și tăiați cuburi, sare după gust și lăsați ciorba să fiarbă până se înmoaie cartofii.
- Puneți roșiile la borcan, fideaua, loboda, ștevia și borșul încălzit.
- Lăsați ciorba să mai dea câteva clocote, stingeți focul.
- Serviți ciorba de lobodă roșie caldă sau rece, presărată cu leuștean proaspăt.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Pnina a zis
Bunica mea dregea borsul cu un galbrnus crud amestecat cu putina ciorba calda si amesteca sunt din Israel si continu sa Gatesc ca bunica .
Maria a zis
Bună ziua,
Cea mai bună ciorbiţă. Fac şi eu astăzi. E aşa frumos în piaţă, au apărut verdeţurile şi e plin de arome şi c. Mulţumesc. Multă sănătate!
Iuliana a zis
Daaa și eu am fost ieri în piață, îmi venea să rămân acolo, între legăturile de leurdă, ștevie, lobodă și grămăjoarele cu urzici! :))
Vladimir Semianu a zis
EXCELENT!!!!!!!
Iuliana a zis
Mulțumesc!
Numai bine!