• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Ciorbe

    Ciorbă de cartofi, rețeta de post

    Publicat la 15 martie 2022 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    O ciorbă de cartofi, simplă, acrită cu borș sau cu zeamă de varză este o alegere gustoasă oricând, nu doar în perioadele de post ortodox?

    O ciorbă acră și fierbinte, plină de legume, mâncată cu mămăliguță și cu ceapă alături, ce bunătate, ce răsfăț simplu și ieftin, nu-i așa? 🙂

    Că românii au o relație specială cu ciorbele, e un lucru știut. Fie că sunt ciorbe de legume sau ciorbe cu carne, acestea rareori lipsesc de la masa de prânz a oricărei familii.

    Ciorba de cartofi de post-reteta

    Facem foarte des ciorbe simple, de legume chiar și dacă nu e perioadă de post. Preferata mea este ciorba de fasole verde cu rântaș, iar primăvara, îmbogățesc rețeta simplă de ciorbă de cartofi, adăugându-i ceapă verde și lobodă roșie. Vedeți aici cum fac eu o ciorbă de lobodă roșie cu cartofi atât de simplă și extraordinar de gustoasă!

    Dacă nu țineți post, puteți face o ciorbă de cartofi cu afumătură și zdrențe de ou, care este varianta cu carne a rețetei de astăzi.

    Mergi direct la:
    • Ingrediente
    • Cum se păstrează ciorba de cartofi
    • Alte ciorbe și supe de post
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ingrediente

    Ca la orice ciorbă de post, avem nevoie doar de câteva ingrediente simple și ieftine, și pe care le avem tot timpul în casă.

    În zona noastră, adică în sud-estul Moldovei, ciorbele sunt de obicei acrite cu borș, cu zeamă de varză sau cu suc de roșii.

    Ciorba de cartofi de post-reteta
    • cartofi - folosim cartofi roz, care își păstrează bine forma la fierbere. Cartofii albi, făinoși nu sunt potriviți în această rețetă.
    • alte legume - ceapă uscată, morcov, țelină, rădăcină de pătrunjel sau de păstârnac.
    • ulei - pentru călit legumele
    • suc de roșii - de preferat suc de roșii făcut în casă
    • pentru acrit - borș sau zeamă de la varza murată, dacă aveți
    • condimente - boia de ardei, semințe de chimen, cimbru
    • pentru servit - leuștean sau pătrunjel proaspăt. Puteți pune și tarhon dacă vă place.

    Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.

    Cum se păstrează ciorba de cartofi

    Este o idee bună să faceți ciorbă de cartofi pentru 2-3 zile deoarece se păstrează foarte bine la frigider și este ușor de încălzit pe aragaz sau în cuptorul cu microunde.

    Vara, nouă ne place să mâncăm această ciorbă rece, fără să o mai încălzim, eventual punem lângă ciorba rece o mămăliguță fierbinte. Merge de minune! 😉

    Ciorba de cartofi de post-reteta

    Alte ciorbe și supe de post

    • Ciorba de legume cu bors
      Ciorbă de legume cu borș și aromă de cimbru
    • Ciorbă de praz cu năut
      Ciorbă de praz cu năut
    • Supa de rosii cu orez
      Supă de roșii cu orez și busuioc. Deliciu în orice anotimp!
    • Supa crema de linte
      Supă cremă de linte roşie, cea mai bună rețetă

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ciorba de cartofi de post-reteta

    Ciorbă de cartofi, rețeta de post

    O ciorbă de cartofi, simplă, acrită cu borș sau cu zeamă de varză este o alegere gustoasă oricând, nu doar în perioadele de post ortodox.
    5 from 11 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 15 minutes minutes
    Gătire: 40 minutes minutes
    Timp total: 55 minutes minutes
    Număr de porții: 6
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • 700 g cartofi roz
    • 1 ceapă mare (100 g)
    • 1 morcov (100 g)
    • 1 felie țelină (50 g)
    • 1 rădăcină pătrunjel (50 g)
    • 30 ml ulei
    • 300 ml suc de roșii
    • 200 ml borș sau zeamă de varză (opțional)
    • 1 linguriță boia de ardei
    • 1 linguriță semințe de chimen
    • sare după gust
    • 1 crenguță cimbru uscat
    • pătrunjel sau leuștean (pentru servit)

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Curățați cartofii, îi spălați și îi tăiați cubulețe potrivite ca mărime.
      Ciorba de cartofi de post_Cartofi cubulete
    • Restul legumelor: ceapă, morcov, țelină, rădăcină de pătrunjel, se taie mărunt.
    • Puneți uleiul la încins direct în oala în care veți face ciorba. Căliți la început ceapa și semințele de chimen, apoi adăugați restul legumelor și un praf de sare.
      Ciorba de cartofi de post_calire legume
    • După ce legumele s-au înmuiat, iar ceapa a devenit ușor translucidă, puneți în oală cuburile de cartofi și condimentele: boia de ardei, dafin și cimbru.
      Ciorba de cartofi de post_adaugam cartofii
    • Adăugați cam 1,5-2 litri de apă încălzită în prealabil și lăsați ciorba să fiarbă la foc mic, cu capac, până când cartofii sunt fragezi.
      Ciorba de cartofi de post_adaugare apa
    • Îndepărtați crenguța de cimbru și frunza de dafin și puneți acum sucul de roșii și borșul sau zeama de varză încălzite, nu reci! Lăsați ciorba să mai fiarbă încă 10 minute.
      punem bors in oala
    • Presărați pătrunjel sau leuștean tocate mărunt și ciorba de cartofi e gata de servit.
      Ciorba de cartofi de post-servire

    Rețeta Video

    Valori nutriționale
    Ciorbă de cartofi, rețeta de post
    Valori per porție
    Calorii
    159
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    5
    g
    8
    %
    Carbohidrați
     
    26
    g
    9
    %
    Fibre
     
    4
    g
    17
    %
    Zahăr
     
    5
    g
    6
    %
    Proteine
     
    4
    g
    8
    %
    Vitamina A
     
    3803
    IU
    76
    %
    Calciu
     
    45
    mg
    5
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Din aceeași categorie

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • bors de sfecla rosie cu cartofi
      Borș de sfeclă roșie cu cartofi - rețeta de borș ucrainian
    • ciorba de fasole verde cu afumatura
      Ciorbă de fasole verde cu afumătură
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Mariana

      aprilie 11, 2023 at 3:28 pm

      5 stars
      Rețeta este foarte buna!
      Nu mi-am imaginat cum pot schimba chimenul, cimbrul si foaia de dafin gustul ciorbei…
      Încercați si va veți convinge!

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea

        aprilie 11, 2023 at 7:28 pm

        Mă bucur tare mult că v-a plăcut! Să vă fie de bine!

        Răspunde
    2. Iolanda

      martie 15, 2022 at 9:29 am

      5 stars
      Arată minunat ciorbica ta, Iuliana! Nu prea gătesc cu semințe de chimen dar as încerca și eu. Îmi poți spune dacă se simte tare gustul? Mi-e teamă să nu facă mofturi copiii.

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea

        martie 15, 2022 at 10:17 am

        Nu, chimenul nu schimbă foarte mult gustul mâncărurilor, ci lasă doar o aromă subtilă și foarte plăcută. Nici nu cred că vor sesiza copiii ceva schimbat.
        Poți încerca prima dată cu mai puține semințe și apoi, dacă vă place să crești treptat cantitatea.
        Succes!

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!
    • Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
      Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.