Rețeta de drob de pește cu smântână, un aperitiv delicios pentru orice sărbătoare. Drobul de pește are doar câteva ingrediente și se face foarte ușor.
Astăzi am pentru voi o rețetă care îi va cuceri prin savoare atât pe iubitorii de pește cât și pe cei care, declarativ, nu prea îl iubesc: drob de pește cu smântână. Un aperitiv excelent pentru orice masă de sărbătoare sau pur și simplu un prânz sau o cină gustoasă alături de o salată bogată.
Dacă e să mă întrebați pe mine, nu se poate să nu îți placă peștele. Poate nu ai gustat încă preparatul care să te convingă - și sper că drobul meu de astăzi o va face - sau poate că ai un conflict doar cu solzii și oasele de pește, caz în care te înțeleg perfect. Din fericire pentru problema asta există soluții și oameni bucuroși să curețe peștele în locul tău, ba chiar și să îl tranșeze sau să îl fileteze exact pentru nevoile tale.
Cititorii mei mai vechi știu deja că îmi place peștele atât de mult, încât obișnuiesc să adaptez rețete care în mod tradițional se fac altfel. Îmi place să arăt că varianta cu pește a oricărui preparat este cel puțin la fel de bună ca cea consacrată. Dacă nu cumva întrece originalul, așa cum este, după părerea mea, zacusca de pește.
Pe lângă zacuscă, de-a lungul timpului am mai făcut și plăcintă cu pește în aluat fraged, dar și un bulz de pește, care este absolut delicios și pe care îl putem face foarte ușor și noi, cei care locuim la bloc. Vezi aici cum.
Anul trecut am făcut chiar și un gulaș de pește pe care degustătorii l-au declarat senzațional. Așa că, vedeți voi, apariția drobului de pește, era, doar o chestiune de timp 🙂
Cum este drobul de pește? În primul rând este foarte gustos. Carnea de pește se asortează foarte bine cu verdețurile, de aceea și chifteluțele de pește sunt mereu atât de bune! În al doilea rând, drobul este un aperitiv foarte decorativ, este spornic și se feliază ușor.
Cred eu că o să vă placă și vouă foarte mult și că veți căuta ocazii să repetați cât mai des rețeta! 🙂
Mod de preparare drob de pește cu smântână | VIDEO inclus
Modul de preparare nu este diferit față de orice altă rețetă de drob. Peștele se fierbe câteva minute, doar cât să se înmoaie și să îl putem mărunți cu mâna. Tot acum mai cercetăm peștele să nu aibă oase, dacă este cazul.
Eu am folosit file de crap, iar crapul e un pește cu multe oase. Dacă veți folosi alt tip de pește, de exemplu file de lavrac sau de somon, aproape că nu va trebui să vă faceți griji din pricina oaselor.
Am ales pentru drobul de pește o crustă crocantă de pesmet Panko cu care am tapetat tava și l-am presărat generos și deasupra compoziției înainte să bag drobul la cuptor. Pesmetul Panko se găsește cu ușurință, dar dacă nu îl aveți, puteți folosi și pesmet obișnuit. O altă variantă aspectuoasă ar fi să îmbrăcați drobul în foi de plăcintă sau cea mai simplă și sigură metodă este să tapetați tava cu hârtie de copt.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Drob de pește cu smântână
Rețeta Video
Ingrediente
- aprox. 600 g file de pește (crap, șalău, lavrak, somon, etc sau orice combinație de mai mulți pești)
- 1 ceapă uscată
- 1 legătură de ceapă verde
- 3-4 căței de usturoi (sau usturoi verde)
- 1 ardei gras colorat (eu am pus roșu și galben)
- 40 ml ulei
- 30 ml vin alb sau rose
- 1 lingură de orez
- 3 ouă
- 2 linguri de smântână grasă
- ½ legătură mărar
- ½ legătură pătrunjel
- 50 g pesmet Panko (sau obișnuit)
- condimente: sare, piper, piper boabe, frunze de dafin, nucșoară
pentru decor - sugestie
- salată verde, ceapă verde, ridichi, pătrunjel
Instrucțiuni de preparare
- Peștele curățat și spălat se pune la fiert în aprox 1 litru de apă în care am pus: sare, câteva boabe de piper și o frunză de dafin. Nu vrem să îl gătim, ci doar să se înmoaie foarte puțin carnea, cât să o putem mărunți. 10 minute e suficient.
- Lăsați peștele să se răcească, îl mărunțiți cu degetele și profitați de operațiunea asta ca să îndepărtați oasele, dacă au mai rămas.
- Tocați mărunt ceapa, usturoiul și ardeiul gras și le căliți câteva minute în ulei. Când ceapa devine translucidă, adăugați vinul și lăsați tigaia pe foc până când acesta înmoaie legumele și se evaporă.
- Puneți într-un bol încăpător: peștele mărunțit, ceapa și ardeiul călite, smântâna, orezul, verdeața tocată, ouăle bătute și condimente după gust.
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade. Ungeți cu ulei și tapetați cu pesmet Panko o formă potrivită ca mărime. Dacă nu aveți pesmet, folosiți hârtie de copt.
- Turnați compoziția în formă, nivelați și presărați deasupra restul de pesmet.
- Coaceți drobul pentru aproximativ 40-45 de minute, până când este bine închegat și frumos rumenit.
- Lăsați drobul să se răcească în formă pentru 15-20 de minute pentru că este foarte fraged și dacă încercați să îl scoateți prea devreme se poate rupe. După ce îl scoateți din formă, îl lăsați să se răcească complet pe un grătar.
- Păstrați drobul de pește la frigider și dacă doriți felii frumoase, tăiați-l numai după ce s-a răcit.
- Serviți drobul alături de verdețuri proaspete: salată verde, ceapă verde, ridichi, roșii, etc.
Bine de știut:
- Puteți folosi și pește întreg, nu neapărat file. În acest caz trebuie fiert câteva minute în plus, până când carnea se desprinde ușor de pe oase.
- Nu aruncați apa în care a fiert peștele! O puteți folosi la o supă. Dacă nu o folosiți imediat, se poate congela pentru mai târziu.
- Dacă nu aveți pesmet, tapetați tava cu hârtie de copt.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Stela a zis
Arata intr_un anume fel ,trebuie sa o incerc
Iuliana a zis
Mulțumesc, dragă Stela! Eu cred că o să vă placă, este foarte gustos! 🙂