Eclere cu cremă de vanilie și frișcă, un desert irezistibil, potrivit pentru orice masă de sărbătoare în familie. După aceeași rețetă se pot face și choux umplute cu vanilie și frișcă.
Sunt multe rețete de eclere și choux cu glazuri și umpluturi care mai de care mai delicioase. Totuși, eclerele cu vanilie, deși sunt, poate, cele mai simple, sunt și cele mai cunoscute și cele mai iubite.
Nimeni nu poate refuza un ecler delicat umplut cu cremă de vanilie fină ca mătasea!
Rețeta de eclere cu cremă de vanilie și frișcă, aduce la un loc trei dintre cele mai accesate rețete de pe blog. La finalul postării găsiți rețeta completă, dar vă las mai jos și cele 3 componente ale rețetei, tratate separat, pentru situația în care aveți nevoie de mai multe explicații la una dintre ele.
Avem nevoie în primul rând de coji de eclere sau de choux. Următoarea componentă a rețetei este crema de vanilie. La eclere folosim crema de vanilie de bază, fără să o amestecăm cu unt, mascarpone sau frișcă bătută.
Mai avem nevoie și e o frișcă naturală, bătută corect, care să își păstreze o formă frumoasă atunci când o aplicăm cu poșul.
Dacă nu doriți să faceți eclere, pe blog veți găsi și rețeta de choux a la creme cu vanilie și frișcă.
Alte rețete de eclere și choux
Mod de preparare eclere cu cremă de vanilie și frișcă naturală
În caseta de mai jos găsiți rețeta completă atât în format scris, pe care o puteți tipări, cât și rețeta video postată pe canalul meu de YouTube.
Dacă încă nu v-ați abonat la canal, vă recomand să vă abonați chiar acum pentru că în fiecare săptămână postez 2 sau uneori chiar 3 rețete noi. Click aici pentru abonare.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Eclere cu cremă de vanilie și frișcă naturală
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
crema de vanilie
- 250 ml lapte cu 3.5% grăsime
- 2 gălbenușuri
- 50 g zahăr pudră
- 1 plic zahăr vanilat Bourbon
- 25 g amidon alimentar
- un praf de sare
coji de eclere
- 70 ml lapte cu 3.5% grăsime
- 100 ml apă plată
- 70 g unt cu 82% grăsime
- 90 g făină (de preferat tip 650)
- 3 ouă mărimea M
- 1 linguriță zahăr
- un praf de sare
frișcă
- 200 ml smântână pentru frișcă
- 1 linguriță zahăr pudră
în plus
- zahăr pudră pentru finisat
Instrucțiuni de preparare
crema de vanilie
- Într-un castron puneți: gălbenușurile, zahărul pudră și cel Bourbon, sarea și amidonul.
- Turnați 50 ml de lapte rece, din cei 250 ml specificați în lista de ingrediente. Amestecați cu un tel de mână până când dispar toate cocoloașele iar ouăle sunt ușor spumate.
- Restul de lapte îl puneți la fiert într-o crăticioară cu fund gros sau dublu.
- Când laptele dă semne că începe să fiarbă, turnați amestecul de ouă, reduceți focul la mic și amestecați continuu în cremă cu un tel de mână.
- Veți simți la mână când crema s-a îngroșat. Din acel moment, mai lăsați crema pe foc încă un minut, pentru a o stabiliza.
- Lăsați crema să se răcească. Ca să nu facă crustă, acoperiți-o cu o folie alimentară, lipită chiar pe suprafața cremei.
- Înainte de folosire, trebuie aerată folosind un mixer de mână timp de câteva minute ca să devină fină și mătăsoasă.
cojile de eclere
- Punem laptele la fiert împreună cu apa, untul, zahărul şi puţină sare.
- Când laptele începe să se umfle iar untul este complet topit, dăm focul la mic şi turnăm făina, toată deodată amestecând continuu cu telul de mână.
- Continuăm apoi să amestecăm cu o lingură de lemn până când aluatul se leagă şi nu se mai lipeşte de pereţii vasului. Dăm cratiţa deoparte şi lăsăm aluatul să se răcească.
- Aprindem cuptorul la 210 grade şi să punem hârtie de copt în tava aragazului.
- Mixăm aluatul rece cu un mixer de mână şi adăugăm primul ou întreg. După ce primul ou este bine încorporat îl adăugăm pe al doilea. Aluatul va începe să se lege şi să se relaxeze.
- Al treilea ou îl spargem într-un castron şi îl batem cu furculiţa. Adăugăm din al treilea ou cu o lingură puţin câte puţin, până simţim că avem un aluat cremos, dar care nu curge şi care îşi păstrează forma.
- Punem aluatul într-un poş cu dui larg şi formăm eclere sau choux.
- Băgăm tava în cuptorul încins, în partea de sus, unde temperatura este mai mare.
- Coacem eclerele timp de 20 de minute la 210 grade. Atenţie, nu trebuie să deschidem deloc cuptorul în acest timp!
- După cele 20 de minute, deschidem cuptorul, înţepăm eclerele cu o scobitoare, coborâm tava la mijlocul cuptorului şi reducem temperatura la 180 de grade. Coacem în continuare încă 15-20 de minute.
- Lăsăm eclerele să se răcească pe un grătar apoi le tăiem în jumătăţi pe orizontală.
frișca
- Bateți smântâna împreună cu zahărul pudră până obțineți o frișcă fermă.
umplere eclere
- Umplem eclerele mai întâi cu cremă de vanilie, apoi cu frișcă.
- Pudrăm cu zahăr și servim
Bine de știut:
- 6-8 eclere mari
- 12-15 mini eclere sau choux
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu