Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de post

Plăcinte cu varză murată la tigaie, ca la bunica acasă

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 13 dec. 2024 · Publicată: 2 feb. 2021 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 4 comentarii
93 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta tradițională de plăcinte cu varză murată la tigaie. O mâncare simplă, economică și grozav de gustoasă.

Oricâte bunătăți simandicoase s-ar găsi în zilele noastre și oricât ni s-au rafinat nouă gusturile, când te lovește dorul de mâncarea bunicii, n-ai scăpare, nicio altă delicatesă de pe planeta Pământ nu te satisface!

Așa e și cu plăcintele astea umplute cu varză călită și coapte în tigaie. Bunica le cocea pe plită, noi ne descurcăm cum putem cu tigăile noastre antiaderente, sperând să regăsim măcar o fărâmă din gustul copilăriei.

Plăcinte cu varză murată la tigaie

Cum se face aluatul pentru plăcinte cu varză murată

Bunica mea când avea timp și când găsea drojdie, făcea un aluat dospit. Când nu, făcea un aluat simplu, din apă cu făină și puțin ulei care să-l frăgezească.

Eu prefer mereu să fac acest aluat simplu, fără drojdie. Nu neapărat pentru că m-aș grăbi - căci și aluatul fără drojdie tot are nevoie de 1 oră de odihnă la temperatura camerei - dar am constat că noi tolerăm mult mai bine genul acesta de aluat, decât pe cel dospit cu drojdie sau cu praf de copt.

Dar în funcție de preferințele voastre, desigur că plăcintele se pot face și cu aluat dospit cu drojdie sau puteți adăuga ½ de linguriță de praf de copt peste făina cernută, care le va face mai pufoase.

Alte variante de plăcinte cu același aluat

Din același aluat eu mai fac uneori și turte fragede la tigaie (vezi aici rețeta). Când am exces de maia naturală, îl folosesc în această rețetă, când nu, folosesc exact ingredientele menționate mai jos, în rețetă.

Turte la tigaie
Turte fragede la tigaie

Același aluat îl folosesc și cu alte umpluturi. Fac de exemplu rețeta de plăcinte cu gem la tigaie, un desert de post simplu, sățios și foarte bun. Puteți folosi la aceste plăcinte orice fel de gem aveți în cămară, cu condiția să fie gros și bine legat, ca să nu curgă în tigaie.

Placinte cu gem la tigaie
Plăcinte umplute cu gem

Alte idei de umpluturi delicioase cu care să încercați aceste plăcinte:

  • brânză sărată amestecată cu cozi de ceapă verde
  • urdă cu mărar
  • dovleac sau mere rase pregătite ca pentru plăcintă
  • carne tocată călită în prealabil
  • pastă de măsline
  • brânză dulce cu stafide
  • spanac și cuburi de tofu crocant în zilele de post
  • cartofi rași și rumeniți puțin în tigaie
  • bacon sau șunculiță tăiată fin și cașcaval ras
  • pesto de pătrunjel sau minunatul și deliciosul pesto de leurdă, dacă e primăvară

Mai aveți vreo idee de umplutură delicioasă pe care eu am uitat să o scriu mai sus? Lăsați-o în comentarii ca să completăm lista împreună! 🙂

Mod de preparare plăcinte cu varză murată la tigaie

Pentru rețeta de azi eu am folosit varza pusă la murat toamna trecută pe care acum am călit-o puțin împreună cu o ceapă mare și suc de roșii.

Varza mea din borcan (o rețetă de varză la borcan aici) avea deja semințe de chimen și cimbru, așa că singurele condimente pe care le-am adăugat acum au fost piperul proaspăt măcinat și frunze de dafin.

Dacă varza voastră e mai puțin condimentată, adăugați condimente după preferințe. Iar dacă nu aveți varză murată, puteți proceda exact în același fel și cu varza proaspătă.

Găsiți mai jos rețeta scrisă, pe care la nevoie o puteți tipări și imediat sub ea găsiți și rețeta în format video, dacă vreți să vedeți exact cum am împachetat și cum am copt eu plăcintele.

Nu uitați să vă abonați la canalul de YouTube Bucate Aromate! Postez rețete video noi, de două ori pe săptămână. Nu le ratați! 😉

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Plăcinte cu varză murată la tigaie

Plăcinte cu varză murată la tigaie

Rețeta tradițională de plăcinte cu varză murată la tigaie. O mâncare simplă, economică și grozav de gustoasă.
4.89 from 9 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 8 plăcinte
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

aluatul

  • 400 g făină tip 650 sau 000
  • 210 ml apă
  • 30 ml ulei
  • 5 g sare

umplutura

  • 500 g varză murată tocată
  • 50 ml ulei
  • 1 ceapă mare
  • 200 ml suc de roșii
  • piper, frunze de dafin

Instrucțiuni de preparare
 

umplutura

  • Într-o tigaie încăpătoare puneți uleiul să se încingă.
  • Adăugați ceapa tocată cubulețe și lăsați-o să se călească puțin până devine translucidă.
  • Puneți varza murată în tigaie, apoi sucul de roșii și condimentele.
  • Lăsați varza să se gătească până se înmoaie și devine ușor uscată. Amestecați din când în când.
  • Dați tigaia deoparte și lăsați varza să se răcească.

aluatul

  • Puneți toate ingredientele din listă într-un bol și frământați 10 minute la mână sau 5 minute la robot.
  • Strângeți aluatul în formă de bilă și lăsați-l să se odihnească timp de o oră la temperatura camerei, acoperit cu un prosop de bucătărie.
  • Dacă este nevoie, ungeți blatul de lucru cu foarte puțin ulei și răsturnați aluatul. Aluatul este elastic și nelipicios, la mine nu a fost nevoie de ulei.
  • Împărțiți aluatul în 8 părți egale pe care le modelați în formă de bilă.
  • Puneți la încins o tigaie antiaderentă și începeți să întindeți plăcintele cu sucitorul pe măsură ce le coaceți.
  • Puneți pe fiecare foaie câte 2-3 linguri de varză călită, apoi împăturiți plăcintele ca pe un plic sau așa cum vedeți în video.

cum se coc plăcintele

  • Coaceți plăcintele la foc mediu spre mic, câte 3-4 minute pe fiecare parte sau până se rumenesc. Nu măriți focul! Plăcintele se vor arde la exterior, dar nu vor apuca să se coacă corect și în exterior.
  • Scoateți plăcintele pe o farfurie, unele peste altele. Ca să se mențină fragede, acoperiți-le cu un prosop de bumbac.
  • Plăcintele cu varză murată sunt bune și reci. Dacă rămân de pe o zi pe alta și vă plac mai mult calde, se pot încălzi în tigaie al foc mic, la cuptor sau la microunde.

Bine de știut:

Așa cum am arătat în rețeta video, din aluatul de mai sus, eu am făcut 4 plăcinte cu varză și 4 le-am umplut cu gem de prune. Dacă doriți să faceți și voi ca mine, trebuie să aveți în vedere să înjumătățiți cantitatea de varză pentru umplutură.
Nutrition Facts
Plăcinte cu varză murată la tigaie
Serving Size
 
155 g
Amount per Serving
Calorii
279.75
% Daily Value*
Grăsimi
 
9.91
g
15
%
Carbohidrați
 
41.56
g
14
%
Fibre
 
1.25
g
5
%
Proteine
 
5.9
g
12
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Plăcinte cu varză murată la tigaie

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Scovergi tradiționale de post din aluat de pâine, rumenite frumos, așezate în teanc pe farfurie
    Scovergi moi și pufoase de post - rețetă tradițională din aluat de pâine
  • Sarmale de post cu păsat servite calde, cu mămăligă și ardei
    Sarmale de post cu păsat (crupe de porumb) în oală de lut – rețetă pas cu pas
  • Salată de vinete cu tahini și ulei de măsline, presărată cu sumac și pătrunjel, servită într-un bol rustic.
    Salată de vinete fără maioneză – rețeta cu tahini, mai sănătoasă și mai cremoasă
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
93 shares

Comentarii

  1. Ianes Maria a zis

    martie 05, 2023 at 7:06 pm

    Super mulțumi frumos

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      martie 06, 2023 at 6:17 am

      Mă bucur că vă place. Numai bine!

      Răspunde
  2. Mihaela Catana a zis

    martie 12, 2021 at 10:21 am

    Buna Iuliana, pot fi puse in cuptor in loc de prajit in tigaie? Multumesc!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 12, 2021 at 1:23 pm

      Da, se pot face și la cuptor, dar cred că va dura mai mult. Oricum, ca și în tigaie va trebuie să le întorci pe ambele părți.

      Răspunde
4.89 from 9 votes (9 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Scovergi tradiționale de post din aluat de pâine, rumenite frumos, așezate în teanc pe farfurie
    Scovergi moi și pufoase de post - rețetă tradițională din aluat de pâine
  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.