Brioșe cu ciocolată pufoase și delicioase, pline cu chipsuri de ciocolată. Aceste brioșe au un gust incredibil și sunt foarte ușor de făcut, perfecte pentru micul dejun sau ca gustare!
Dacă sunteți iubitori de brioșe, veți iubi rețeta aceasta! Brioșele acestea au gust intens de cacao naturală și multe, ba chiar foarte multe chipsuri de ciocolată care după răcire rămân crocante. Vă veți întâlni cu ele în fiecare mușcătură! 🙂
Este o rețetă cu ingrediente simple, iar brioșele cu ciocolată se vor păstra proaspete timp de câteva zile, astfel că va puteți bucura toată săptămâna de brioșe la micul dejun sau la pachetul de la serviciu!
Ingrediente cheie pentru cele mai pufoase și mai delicioase brioșe cu ciocolată
Chipsuri (picături) de ciocolată termostabilă - asigurați-vă atunci când le cumpărați că sunt chipsuri pentru deserturi pregătite la cuptor. Acestea nu se vor topi în cuptor, nu vor curge, iar după răcire redevin crocante. Există și chipsuri pentru creme sau glazuri. Acelea nu sunt potrivite în această rețetă pentru că se topesc ușor.
Cacao - cea mai mare parte a aromelor din aceste brioșe provin din pudra de cacao, așadar alegeți una de calitate, cu gust intens și cu procent de grăsimi între 20% și 24% . Nu vă lăsați păcăliți de marketing! O cacao cu mai puține grăsimi nu e deloc mai bună, dimpotrivă, e lipsită de toate substanțele nutritive!
Iaurt - adaugă umiditate și frăgezime în aluat. Eu folosesc iaurt obișnuit, cu 3.5% grăsime pe care îl las la scurs într-o sită. Puteți folosi și iaurt grecesc sau smântână fermentată. Nu înlocuiți cu lapte. Laptele va face brioșele uscate!
Unt - îl folosim topit și răcit. Va da aduce un plus de grăsime în aluat iar aroma lui minunată o va completa pe cea a pudrei de cacao. Se poate înlocui cu ulei, dar ar fi păcat să pierdeți aroma de unt din aluat.
Extract de cafea - a fost alegerea mea. Mi se pare că se potrivește minunat în toate aluaturile cu cacao. Se poate înlocui cu extract de vanilie.
Mici secrete, mari efecte
Ca orice rețetă, și aceasta are micile ei secrete care fac diferența în modul de preparare:
- utilizați mixerul doar atunci când bateți ouăle, apoi renunțați la el și folosiți o spatulă sau un tel de mână.
- după ce adăugați făina, praful de copt și pudra de cacao, amestecați cu un tel de mână - în niciun caz cu mixerul! - și doar cât să se omogenizeze compoziția, nu mai mult! Amestecarea în exces duce la un aluat dur, dens.
- evitați formele de silicon și folosiți o formă metalică pentru brioșe. Eu am o tavă mică doar pentru 6 brioșe și de obicei completez cu încă 2 forme din silicon. Din ceea ce am observat de-a lungul timpului, brioșele cresc mai frumos în tava metalică decât în formele de silicon.
- păstrați câteva chipsuri de ciocolată pentru presărat deasupra. Vor da un aspect minunat și vor fi crocante și delicioase.
- nu coaceți brioșele mai mult decât timpul indicat pentru că se vor usca. Dacă sunt ferme și trec testul cu scobitoarea, înseamnă că sunt gata.
- nu deschideți ușa cuptorului până la final!
Sigur veți dori să încercați și aceste rețete de brioșe
Brioșele sunt mereu fascinante și delicioase. Dacă și voi le iubiți, atunci sigur veți dori să încercați și alte rețete de pe blog:
- brioșe cu iaurt și fructe de pădure
- brioșe cu banane și cacao
- brioșe glazurate cu căpșuni
- brioșe din pandișpan cu dulceață de afine
- brioșe cu zmeură
Mod de preparare brioșe cu ciocolată (VIDEO inclus)
Brioșele de azi se fac foarte ușor, dar întotdeauna e util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.
Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Brioșe cu ciocolată
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 2 ouă
- 130 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- un praf de sare
- 50 g unt topit și răcit
- 170 g iaurt cu 3.5% grăsime
- 1 linguriță extract de cafea ((sau altă aromă la alegere))
- 200 g făină tip 000
- 30 g cacao
- 10 g praf de copt
- 120 g picături( chipsuri) de ciocolată termostabilă
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și pregătiți tava pentru brioșe. Folosiți hârtiuțe speciale sau ungeți tava cu unt.
- Spargeți cele 2 ouă într-un castron. Peste ele puneți sarea, zahărul și zahărul vanilat. Mixați până când ouăle își triplează volumul și se deschid la culoare.
- Turnați untul topit și răcit, iaurtul și extractul de cafea (sau vanilie). Omogenizați.
- Cerneți făină, pudra de cacao și praful de copt peste amestecul din castron. Încorporați cu un tel de mână, nu cu mixerul!
- Puneți în aluat 100 g de picături de ciocolată, restul păstrați-le deoparte.
- Puneți compoziția în tava de brioșe, eventual ajutați-vă de o lingură de înghețată ca măsură ca să le faceți egale.
- Presărați deasupra restul picăturilor de ciocolată și dați tava la cuptor pentru 30 de minute.
- Lăsați brioșele să se răcească în tavă 5-10 minute, apoi le scoateți pe un grătar.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu