Azi avem brioşe frumoase, aromate şi parfumate, din aluat cu unt şi ricotta. Că zmeura merge de minune cu brânza ricotta ştiam deja, de când am făcut celebrul meu entremet cu ricotta, zmeură şi iaurt. Am mers la sigur cu brioşele astea, ştiam că vor fi de nerefuzat. Şi am avut dreptate, au mers minunat la micul dejun lângă cafeaua de dimineaţă. Dar la fel de bine au mers şi la birou sau după-amiza, lângă o ceaşcă de ceai rooibos.
Nu prea sunt eu o mare băutoare de ceai. Destul de rar mă convinge vreun amestec de plante să renunţ la o ceaşcă de cafea în favoarea uneia de ceai. Prietenii de la Solaris mi-au trimis însă, printre alte bunătăţi şi un pachet de ceai rooibos cu mere. Rooibos este un ceai roşu sud-african care nu conţine cofeină şi are o concentraţie mai redusă de tanin comparativ cu ceaiul negru sau cu cel verde. Este foarte bogat în antioxidanţi şi printre altele este renumit pentru proprietăţile sale antiinflamatoare şi antialergenice.
Ceaiul rooibos are o frumoasă culoare roşie, un gust fin, dulce-acrişor şi cel puţin pentru mine nu necesită îndulcire suplimentară. Este aromat şi nu devine amar chiar dacă îl infuzezi mai mult, aşa cum se întâmplă cu alte ceaiuri. Dacă nu cunoaşteţi acest tip de ceai, merită să îi daţi o şansă, sunt sigură că vă veti îndrăgosti si voi de el, mai ales dacă îi puneţi alături câteva brioşe cu zmeură făcute după reţeta de mai jos 😉
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru 10 brioşe
- 150 g unt topit şi răcit
- 150 g brânză ricotta (sau urdă)
- 150 g zahăr
- 350 g făină
- 3 ouă
- 3 linguri de lapte
- 1 linguriţă de praf de copt
- coaja rasă de la o lămâie
- 150 g zmeură (proaspătă sau congelată)
Instrucțiuni de preparare
- Aprindem cuptorul la 180 de grade şi pregătim o tavă specială pentru brioşe. Dacă folosiţi o tavă din silicon nu e nevoie de alte pregătiri. Dacă folosiţi altfel de forme, acestea vor trebui unse cu puţin unt sau tapetate cu hârtiuţe speciale pentru brioşe.
- Se bat ouăle cu zahărul până când îşi dublează volumul, iar zahărul este dizolvat.
- Se încorporează untul topit, brânza ricotta şi laptele şi se omogenizează compoziţia.
- Se adaugă făina amestecată cu praful de copt şi coaja de lămâie.
- Punem zmeura în compoziţia de brioşe şi amestecăm uşor să se distribuie în aluat, dar pe cât posibil fără să o zdrobim.
- Umplem formele pe ¾ cu aluat (pentru ca mai cresc la copt) şi coacem brioşele timp de 25-30 de minute până când încep să se rumenească şi trec testul cu scobitoarea.
- Dacă doriţi, le puteţi pudra cu zahăr vanilat după ce le scoateţi din cuptor.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Sper că v-am convins să încercaţi atât reţeta mea de brioşe cu zmeură cât si ceaiul rooibos al prietenilor mei de la Solaris şi vă aştept cu impresii. Iar dacă sunteţi curioşi să aflaţi mai multe despre acest ceai deosebit, vă las mai jos un filmuleţ despre producerea lui 🙂
Claudia a zis
Ah....as alege o briosa, doua dar totusi ma abtin. 🙂 Vreau o cana cu ceai mai bine :p
Iuliana a zis
Alegerea cea mai buna este: 1 briosa + 1 ceasca de ceai = love :))