Rețeta simplă de somon în crustă de parmezan e atât de gustoasă încât va deveni și preferata voastră alături de sosul de muștar și vin alb.
Aceasta este una dintre acele rețete la care muncești atât de puțin, dar cu care impresionezi atât de mult. Indiferent de situație, fie că e doar un prânz simplu în familie sau vreo masă de sărbătoare, cu aceste fileuri de somon îmbrăcate în crustă de parmezan mergeți la sigur! Nu doar că vor fi pe gustul tuturor, dar pentru sosul de muștar cu vin alb, toată lumea o să vă ceară rețeta. Garantat! 🙂
Ingrediente cheie pentru rețeta de somon în crustă de parmezan
Avem foarte puține ingrediente în rețeta de azi și tocmai de aceea calitatea lor este foarte importantă:
- somon - chiar dacă cumpărați file de somon, cercetați-le bine pentru că e posibil să mai rămână oase ascunse. Îndepărtați-le cu o pensetă sau ajutându-vă de vârful unui cuțit. Pentru această rețetă eu am cumpărat de la pescăria Selgros un file de somon sălbatic care a fost curățat impecabil. Nu am avut de îndepărtat nici măcar un oscior! 🙂
- parmezan - nu vă recomand să îl înlocuiți cu nicio altă brânză sau cașcaval. Avem nevoie de aroma parmezanului în această rețetă. Dacă aveți felie întreagă de parmezan, trebuie ras pe răzătoarea cu găuri mici.
- pesmet - folosiți un pesmet fin, de granulație apropiată de cea a parmezanului ras. Vrem o crustă fină!
- unt - topit și răcit. Vom unge cu el somonul pentru ca parmezanul și pesmetul să adere mai bine.
- condimente - sare, piper, fulgi de chilli, pătrunjel tocat fin - toate după gust
De ce să nu renunțați la sosul de muștar cu vin alb
Am gătit de multe ori somon în crustă de pesmet, frigărui de somon sau somon în foietaj și de fiecare dată a fost delicios. Dar trebuie să recunosc că până acum nu am folosit acest tip de sos și rău am făcut!
Sosul de muștar cu vin alb este fin, cremos și absolut minunat. Reunește la un loc câteva arome grozave care se potrivesc de minune cu peștele, mai ales atunci când acesta este gătit la cuptor sau la grătar. Este exact ceea ce face diferența între un platou cu pește bun și unul extraordinar.
Ingredientele pentru sos sunt doar câteva:
- muștar
- smântână de gătit cu min. 20% grăsime
- vin alb
- piper
- suc de lămâie
Doar le amestecați pe toate într-un bol, fără blender, fără mixer, simplu, doar cu o linguriță! Puteți pune ingredientele chiar și "din ochi" plusând acolo unde vă place mai mult. De exemplu puteți pune ceva mai mult muștar sau poate mai multă smântână. Ce nu trebuie să lipsească din sos este un strop de vin alb, bun și aromat. Puteți folosi puțin din vinul pe care îl veți servi la masă alături de acest somon în crustă de parmezan.
Dar să știți că nu doar la pește se potrivește acest sos. De când l-am descoperit, ne-a plăcut atât de mult încât l-am folosit și la alte cărnuri gătite la cuptor sau la grătar și mereu a avut mare succes. Rețineți, așadar ideea! Nu veți da greș niciodată cu acest sos!
Mod de preparare somon în crustă de parmezan cu sos de muștar și vin alb (VIDEO inclus)
E tare ușoară rețeta de somon în crustă de parmezan, dar întotdeauna e util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.
Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Somon în crustă de parmezan cu sos de muștar și vin alb
Rețeta Video
Ingrediente
- 3 buc somon file (aprox. 150 g/buc)
- 50 g pesmet
- 20 g parmezan
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri pătrunjel tocat fin
- sare, piper, fulgi de chilli - după gust
- 20 g unt topit și răcit
- lămâie pentru servit
sos de muștar cu vin alb
- 50 g muștar
- 1 lingură ulei de măsline
- 30 ml smântână pentru gătit cu 20% grăsime
- 30 ml vin alb
- piper după gust
- suc de lămâie după gust
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt într-o tavă.
- Cercetați atent peștele, îndepărtați oasele și pielea, dacă este cazul.
- Presărați fileurile cu sare și piper pe toate părțile și lăsați-le puțin deoparte.
- Tocați mărunt pătrunjelul și usturoiul.
- Într-un vas puneți: pesmetul, parmezanul și condimentele, după gust. Atenție la sare, parmezanul este deja sărat!
- Ungeți fileurile de somon cu unt topit pe toate părțile, apoi le treceți prin amestecul de pesmet, parmezan și condimente.
- Așezați peștele în tavă peste hârtia de copt și dați tava la cuptor pentru 15 minute.
- Pentru prepararea sosului, pur și simplu puneți într-un bol toate ingredientele din listă. Amestecați energic cu o linguriță, nu e nevoie de mixer sau blender.
- Serviți somonul cât e cald, alături de sosul pregătit mai sus, o salată sau o garnitură de cartofi.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu