Oricând ți-e dor de o mâncare tradițională românească, încearcă această rețetă simplă și gustoasă de ciulama de pui cu smântână și usturoi!
Ciulamaua este o mâncare cu care am crescut mulți dintre noi și ca orice rețetă tradițională, suferă variații în funcție de specificul fiecărei zone din țară. În unele locuri se face cu lapte, în altele cu smântână acră, iar în alte părți doar cu făină, fără smântână. Am gustat din toate și fiecare este delicioasă în felul ei, dar știți cum e, niciuna nu e ca cea pe care ai pomenit-o de la bunici.
De fapt, cred că fiecare familie are o rețetă de ciulama pe care o respectă cu sfințenie de generații. Sau cel puțin așa e la noi în familie, iar astăzi vă arăt varianta mea de ciulama de pui cu smântână și usturoi, cea care îmi e cea mai aproape de suflet și pe care o fac cel mai des.
Uneori mai facem și ciulama din pipote și inimi, o rețetă foarte asemănătoare cu cea de astăzi și care ne place la fel de mult. Foarte gustoasă și cu o aromă deosebită este și rețeta de ciulama cu ciuperci, preferata soțului meu.
Ingrediente pentru rețeta de ciulama de pui cu smântână și usturoi
Ingredientele pentru rețeta de azi sunt simple și banale și se împart în 2 categorii:
- ingrediente pentru supa de pui și
- ingrediente pentru sosul de smântână la care folosim această supă.
Pentru supa de pui:
- carne de pui: folosim carne cu piele și oase, de exemplu: pulpe întregi, copănele, aripi. Pieptul de pui nu este potrivit pentru ciulama. Dacă aveți carne de la un pui de țară e minunat!
- legume: ceapă, morcov, țelină, rădăcină de păstârnac sau pătrunjel
- condimente: sare, piper boabe, dafin
Pentru sosul de smântână:
- grăsimi: unt și ulei
- smântână: folosim smântână acră, fermentată, cu cât mai grasă, cu atât de bine. Ca să evitați pericolul ca sosul "să se taie" sau "să se brânzească", folosiți o smântână cu min. 20% grăsime. Nu folosiți smântână lichidă pentru gătit!
- făină: este necesară pentru îngroșarea sosului. Pentru un sos mai fin, puteți înlocui făina cu amidon (jumătate din cantitatea prevăzută în rețetă)
- supă de pui: cea preparată mai sus
- condimente: sare și piper proaspăt măcinat, după gust
- legume: ceapă și usturoi
- opțional - mărar sau pătrunjel
Pentru cantitățile ingredientelor, vedeți rețeta completă mai jos.
Mod de preparare ciulama de pui cu smântână și usturoi
Rețeta de ciulama nu este grea deloc, nu necesită tehnici complicate și nici vreun echipament special. Are doar câteva mici secrete pe care le-am explicat în rețeta scrisă din caseta de mai jos, precum și în rețeta video de pe canalul de YouTube, pe care o găsiți imediat sub rețeta scrisă.
Servire și păstrare
Ciulamaua se servește caldă, imediat după ce îi stingeți focul și în mod tradițional stă tare bine lângă o mămăliguță, de asemenea fierbinte. Găsiți pe blog și o rețetă în care am explicat pas cu pas cum se face mămăliga.
Dacă totuși, ați făcut mai multă ciulama și a mai rămas și pentru a doua zi, păstrați-o la frigider într-o cratiță sau caserolă cu capac ca să nu se usuce și să facă pojghiță deasupra.
A doua zi se poate încălzi în cuptor sau la microunde.
Extra-sfaturi
- Folosiți de preferat o cratiță antiaderentă. Sosul de smântână îngroșat cu făină are tendința de a se lipi foarte ușor de fundul oricărei oale.
- Ca să nu "se taie" sau "să se brânzească" sosul de smântână, trebuie ca înainte să îl turnați în cratiță să îi ridicați temperatura cât mai aproape de temperatura supei. Pentru asta, cu un polonic, turnați puțină supă fierbinte peste smântână, amestecați, apoi turnați din nou supă și tot așa. Nu turnați niciodată smântâna rece în supa fierbinte!
- Dacă mai rămâne supă nefolosită la ciulama, poate fi o bază gustoasă pentru un sos sau pentru o altă supă de carne sau de legume. Dacă nu o folosiți imediat, o puteți păstra la congelator într-un recipient cu capac.
- Nu aruncați legumele fierte în supa de pui! Sunt foarte gustoase și se pot folosi la o salată de boeuf clasică sau la o salată de boeuf cu maioneză dietetică.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ciulama de pui cu smântână și usturoi, rețeta tradițională
Rețeta Video
Ingrediente
supă de pui
- 500 g carne de pui cu piele și oase ((pulpe întregi, copănele, aripi))
- 1 ceapă mică
- 1 morcov
- 1 felie țelină
- 1 rădăcină păstârnac sau pătrunjel
- 1 linguriță piper boabe
- 1 frunză dafin
- ½ linguriță sare
- 1 litru apă
sos de smântână
- 20 g unt
- 1 lingură ulei
- 1 ceapă medie
- 300 g smântână fermentată cu min. 20% grăsime ((nu smântână pentru gătit!))
- 30 g făină
- 500 ml supă de pui ((preparată din ingredientele de mai sus))
- sare și piper după gust
- 3-4 căței usturoi
- opțional - mărar sau pătrunjel
Instrucțiuni de preparare
cum se face supa de pui pentru ciulama
- Puneți la fiert carnea și legumele. Îndepărtați spuma care se formează deasupra și lăsați supa să fiarbă la foc mic până când și carnea, și legumele sunt fierte.
- Scoateți deoparte legumele fierte și păstrați-le pentru o salată.
- Scoateți și carnea din supă. În acest moment puteți îndepărta pielea de pe pulpele de pui dacă vă displace sau dacă doriți să mai scăpați de o mică parte din grăsimi.
- Supa rămasă în oală o strecurați printr-o sită fină. Măsurați 500 ml de supă pe care îi veți folosi la ciulama, restul o puteți folosi la o altă supă, la un sos sau să o păstrați la congelator.
- Într-o cratiță antiaderentă puneți uleiul și untul. După ce untul s-a topit, adăugați ceapa tăiată mărunt. Presărați un praf de sare și lăsați ceapa să se gătească 5-6 minute până când se înmoaie și devine ușor sticloasă.
- Puneți carnea de pui în cratiță, peste ceapa călită și lăsați-le 4-5 minute să se încălzească, timp în care mai amestecați ca să se îmbrace pe toate părțile cu aroma de unt și ceapă.
cum se face sosul de smântână pentru ciulama
- Turnați în cratiță, peste ceapă și carne, cei 500 ml de supă.
- Într-un castron puneți smântâna și turnați făina puțin câte puțin amestecând continuu cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe.
- Cu un polonic luați puțin din supa fierbinte și turnați peste smântână amestecând continuu ca să nu se taie. Abia după ce lichidul fierbinte e complet încorporat, turnați din nou încă puțină supă și tot așa până când amestecul de smântână devine aproape la fel de fierbinte ca și supa din cratiță
- Turnați amestecul de smântână în cratiță și lăsați ciulamaua să mai fiarbă timp de 15-20 de minute până când făina este fiartă și îngroașă sosul.
- Înainte de servire adăugați usturoiul trecut prin presă și opțional, puțin mărar sau pătrunjel tocat fin.
- Ciulamaua se servește cu caldă, cu mămăliguță.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nico a zis
Este o reteta foarte buna 🙂
Iuliana Sbîrnea a zis
Mulțumesc! 🙂
Alexandra a zis
Foarte gustoasă,am încercat și a fost pe placul tuturor ❤️
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur tare mult că v-a plăcut rețeta mea de ciulama. Vă mai aștept și la alte rețete. Numai bine! ❤️
Hilca Margareta a zis
Acum o fac și eu. Abia aștept să fie gata.
Iuliana Sbîrnea a zis
Poftă bună! Să îmi spuneți cum a ieșit!