Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete cu carne

Ciulama de pui cu smântână și usturoi, rețeta tradițională

Publicat la 7 ianuarie 2022 de Iuliana Sbîrnea - 6 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

119 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Oricând ți-e dor de o mâncare tradițională românească, încearcă această rețetă simplă și gustoasă de ciulama de pui cu smântână și usturoi!

Ciulamaua este o mâncare cu care am crescut mulți dintre noi și ca orice rețetă tradițională, suferă variații în funcție de specificul fiecărei zone din țară. În unele locuri se face cu lapte, în altele cu smântână acră, iar în alte părți doar cu făină, fără smântână. Am gustat din toate și fiecare este delicioasă în felul ei, dar știți cum e, niciuna nu e ca cea pe care ai pomenit-o de la bunici.

Ciulama de pui cu smantana

De fapt, cred că fiecare familie are o rețetă de ciulama pe care o respectă cu sfințenie de generații. Sau cel puțin așa e la noi în familie, iar astăzi vă arăt varianta mea de ciulama de pui cu smântână și usturoi, cea care îmi e cea mai aproape de suflet și pe care o fac cel mai des.

Uneori mai facem și ciulama din pipote și inimi, o rețetă foarte asemănătoare cu cea de astăzi și care ne place la fel de mult. Foarte gustoasă și cu o aromă deosebită este și rețeta de ciulama cu ciuperci, preferata soțului meu.

Ciulama de pui cu smantana

Ingrediente pentru rețeta de ciulama de pui cu smântână și usturoi

Ingredientele pentru rețeta de azi sunt simple și banale și se împart în 2 categorii:

  1. ingrediente pentru supa de pui și
  2. ingrediente pentru sosul de smântână la care folosim această supă.

Pentru supa de pui:

  • carne de pui: folosim carne cu piele și oase, de exemplu: pulpe întregi, copănele, aripi. Pieptul de pui nu este potrivit pentru ciulama. Dacă aveți carne de la un pui de țară e minunat!
  • legume: ceapă, morcov, țelină, rădăcină de păstârnac sau pătrunjel
  • condimente: sare, piper boabe, dafin
ingrediente supa de pui
Ingrediente supa de pui

Pentru sosul de smântână:

  • grăsimi: unt și ulei
  • smântână: folosim smântână acră, fermentată, cu cât mai grasă, cu atât de bine. Ca să evitați pericolul ca sosul "să se taie" sau "să se brânzească", folosiți o smântână cu min. 20% grăsime. Nu folosiți smântână lichidă pentru gătit!
  • făină: este necesară pentru îngroșarea sosului. Pentru un sos mai fin, puteți înlocui făina cu amidon (jumătate din cantitatea prevăzută în rețetă)
  • supă de pui: cea preparată mai sus
  • condimente: sare și piper proaspăt măcinat, după gust
  • legume: ceapă și usturoi
  • opțional - mărar sau pătrunjel

Pentru cantitățile ingredientelor, vedeți rețeta completă mai jos.

ingrediente sos de smantana
Ingrediente sos de smântână

Mod de preparare ciulama de pui cu smântână și usturoi

Rețeta de ciulama nu este grea deloc, nu necesită tehnici complicate și nici vreun echipament special. Are doar câteva mici secrete pe care le-am explicat în rețeta scrisă din caseta de mai jos, precum și în rețeta video de pe canalul de YouTube , pe care o găsiți imediat sub rețeta scrisă.

Servire și păstrare

Ciulamaua se servește caldă, imediat după ce îi stingeți focul și în mod tradițional stă tare bine lângă o mămăliguță, de asemenea fierbinte. Găsiți pe blog și o rețetă în care am explicat pas cu pas cum se face mămăliga.

Dacă totuși, ați făcut mai multă ciulama și a mai rămas și pentru a doua zi, păstrați-o la frigider într-o cratiță sau caserolă cu capac ca să nu se usuce și să facă pojghiță deasupra.

A doua zi se poate încălzi în cuptor sau la microunde.

Extra-sfaturi

  • Folosiți de preferat o cratiță antiaderentă. Sosul de smântână îngroșat cu făină are tendința de a se lipi foarte ușor de fundul oricărei oale.
  • Ca să nu "se taie" sau "să se brânzească" sosul de smântână, trebuie ca înainte să îl turnați în cratiță să îi ridicați temperatura cât mai aproape de temperatura supei. Pentru asta, cu un polonic, turnați puțină supă fierbinte peste smântână, amestecați, apoi turnați din nou supă și tot așa. Nu turnați niciodată smântâna rece în supa fierbinte!
  • Dacă mai rămâne supă nefolosită la ciulama, poate fi o bază gustoasă pentru un sos sau pentru o altă supă de carne sau de legume. Dacă nu o folosiți imediat, o puteți păstra la congelator într-un recipient cu capac.
  • Nu aruncați legumele fierte în supa de pui! Sunt foarte gustoase și se pot folosi la o salată de boeuf clasică sau la o salată de boeuf cu maioneză dietetică.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ciulama de pui cu smantana

Ciulama de pui cu smântână și usturoi, rețeta tradițională

Oricând ți-e dor de o mâncare tradițională românească, încearcă această rețetă simplă și gustoasă de ciulama de pui cu smântână și usturoi!
5 from 8 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 1 hour hour
Timp total: 1 hour hour 10 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

supă de pui

  • 500 g carne de pui cu piele și oase ((pulpe întregi, copănele, aripi))
  • 1 ceapă mică
  • 1 morcov
  • 1 felie țelină
  • 1 rădăcină păstârnac sau pătrunjel
  • 1 linguriță piper boabe
  • 1 frunză dafin
  • ½ linguriță sare
  • 1 litru apă

sos de smântână

  • 20 g unt
  • 1 lingură ulei
  • 1 ceapă medie
  • 300 g smântână fermentată cu min. 20% grăsime ((nu smântână pentru gătit!))
  • 30 g făină
  • 500 ml supă de pui ((preparată din ingredientele de mai sus))
  • sare și piper după gust
  • 3-4 căței usturoi
  • opțional - mărar sau pătrunjel

Instrucțiuni de preparare
 

cum se face supa de pui pentru ciulama

  • Puneți la fiert carnea și legumele. Îndepărtați spuma care se formează deasupra și lăsați supa să fiarbă la foc mic până când și carnea, și legumele sunt fierte.
  • Scoateți deoparte legumele fierte și păstrați-le pentru o salată.
  • Scoateți și carnea din supă. În acest moment puteți îndepărta pielea de pe pulpele de pui dacă vă displace sau dacă doriți să mai scăpați de o mică parte din grăsimi.
  • Supa rămasă în oală o strecurați printr-o sită fină. Măsurați 500 ml de supă pe care îi veți folosi la ciulama, restul o puteți folosi la o altă supă, la un sos sau să o păstrați la congelator.
  • Într-o cratiță antiaderentă puneți uleiul și untul. După ce untul s-a topit, adăugați ceapa tăiată mărunt. Presărați un praf de sare și lăsați ceapa să se gătească 5-6 minute până când se înmoaie și devine ușor sticloasă.
  • Puneți carnea de pui în cratiță, peste ceapa călită și lăsați-le 4-5 minute să se încălzească, timp în care mai amestecați ca să se îmbrace pe toate părțile cu aroma de unt și ceapă.

cum se face sosul de smântână pentru ciulama

  • Turnați în cratiță, peste ceapă și carne, cei 500 ml de supă.
  • Într-un castron puneți smântâna și turnați făina puțin câte puțin amestecând continuu cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe.
  • Cu un polonic luați puțin din supa fierbinte și turnați peste smântână amestecând continuu ca să nu se taie. Abia după ce lichidul fierbinte e complet încorporat, turnați din nou încă puțină supă și tot așa până când amestecul de smântână devine aproape la fel de fierbinte ca și supa din cratiță
  • Turnați amestecul de smântână în cratiță și lăsați ciulamaua să mai fiarbă timp de 15-20 de minute până când făina este fiartă și îngroașă sosul.
  • Înainte de servire adăugați usturoiul trecut prin presă și opțional, puțin mărar sau pătrunjel tocat fin.
  • Ciulamaua se servește cu caldă, cu mămăliguță.
Valori nutriționale
Ciulama de pui cu smântână și usturoi, rețeta tradițională
Valori per porție
Calorii
629
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
53
g
82
%
Colesterol
 
236
mg
79
%
Carbohidrați
 
16
g
5
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
3
g
3
%
Proteine
 
23
g
46
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Ciulama de pui cu smantana

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • osso bucco fraged cu mamaliguta si sos cu multe legume presarat cu gremolata
    Cum să faci Osso Buco cu gremolata – rețeta clasică italiană (video)
  • ceafa de porc cu cartofi prajiti la air fryer
    Cum faci ceafă de porc fragedă și cartofi crocanți la air fryer, în același timp!
  • Taci și Înghite – Rețeta Tradițională de Mămăligă în Straturi cu Brânză și Afumătură
  • o felie de lasagna bolognese servita pe farfurie alba
    Lasagna bolognese cu carne tocată și Bechamel – rețeta italiană clasică
119 shares

Comentarii

  1. Nico a zis

    iunie 30, 2022 at 2:45 am

    5 stars
    Este o reteta foarte buna 🙂

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iunie 30, 2022 at 6:37 am

      Mulțumesc! 🙂

      Răspunde
  2. Alexandra a zis

    ianuarie 27, 2022 at 10:55 pm

    5 stars
    Foarte gustoasă,am încercat și a fost pe placul tuturor ❤️

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      ianuarie 28, 2022 at 7:34 am

      Mă bucur tare mult că v-a plăcut rețeta mea de ciulama. Vă mai aștept și la alte rețete. Numai bine! ❤️

      Răspunde
      • Hilca Margareta a zis

        martie 12, 2024 at 12:24 pm

        5 stars
        Acum o fac și eu. Abia aștept să fie gata.

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          martie 12, 2024 at 1:19 pm

          Poftă bună! Să îmi spuneți cum a ieșit!

          Răspunde
5 from 8 votes (5 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x