Cartofi dulci - ce sunt și ce gust au? Află cum să îi alegi și cum să îi gătești. Descoperă calitățile și beneficiile lor pentru sănătate!
Despre cartofii dulci, numai de bine! Îi vedem adesea în lădițe pe rafturile magazinelor. Au forme alungită și culori ciudate pentru un cartof: sunt uneori mov, alteori portocalii.
Mergi direct la:
Ce sunt cartofii dulci?
Cartoful dulce este o legumă originară de pe continentul american, destul de puțin cultivată in România. Cartofii dulci sunt înrudiți doar pe departe cu cei obișnuiți dar au, în schimb, o valoare nutritiva excepțională. Deși au aceeași cantitate de carbohidrați ca și cartofii obișnuiți, au mai multe fibre, de două ori mai multă vitamina C și mult mai multă vitamina A.
Miezul acestora poate avea culori de la alb, portocaliu și până la mov sau chiar maro. Soiurile cu pulpa alba sau galben deschis, sunt mai puțin dulci decât cele cu pulpa mov sau portocalie.
Ce gust au cartofii dulci?
Dacă vă plac cartofii obișnuiți, și dacă vă place dovleacul, atunci cu siguranță vă vor plăcea și cartofii dulci, pentru că par a fi o încrucișare reușită a celor două: textura de cartof, gust și culoare de dovleac.
Fideli numelui lor, cartofii dulci au o aromă dulce naturală, care este îmbunătățită și mai mult prin metode de gătit precum prăjirea sau coacerea.
Cum se gătesc cartofii dulci?
Cartofii dulci se folosesc ca și cartofii obișnuiți: fierți, prăjiți sau gătiți în cuptor.
Coaja cartofilor dulci este foarte hrănitoare, așa încât este de preferat să îi gătiți cu tot cu coajă, după ce în prealabil i-ați spălat bine.
Fierberea cartofilor dulci reține mai mult beta-caroten și face nutrienții mai ușor de absorbit decât alte metode de gătit, cum ar fi coacerea sau prăjirea.
Până la 92% din nutrienți pot fi reținuți prin limitarea timpului de gătire - de exemplu fierberea într-o oală cu un capac timp de 20 de minute. Gătitul cartofilor dulci în coajă ajută de asemenea la minimizarea pierderii de nutrienți, inclusiv beta-caroten și vitamina C.
Cum să alegi cartofii dulci buni pentru gătit?
Căutați cartofi dulci de dimensiuni mici sau medii. În general, cu cât cartoful este mai mare, cu atât are mai mult amidon.
O culoare portocalie mai intensă indică la un conținut mai mare de vitamina A.
Evitați să cumpărați cartofi dulci cu tăieturi și lovituri, deoarece aceștia se vor strica mai repede.
Păstrați cartofii dulci într-un loc răcoros și uscat, cum ar fi cămară sau balcon, (nu la frigider), timp de 1 săptămână de la cumpărare.
Sunt cartofii dulci potriviți pentru diete?
Cartofii dulci și-au câștigat numele de „super-aliment” datorită conținutului de nutrienți pe care îi au. Aproape nu conțin grăsimi, ceea ce îi face alimentul ideal pentru persoanele care sunt la dietă.
Având un conținut scăzut de carbohidrați dar find bogați în fibre, cartofii dulci mențin senzația de sațietate pentru mai mult timp și vă oferă toți nutrienții esențiali.
Rețete cu cartofi dulci
O porție de cartofi dulci la cuptor pot fi o gustare delicioasă și săracă în calorii. Îi puteți servi ca snack atunci când vreți doar să ronțăiți ceva la un pahar de bere cu prietenii sau îi puteți servi drept garnitură lângă friptura voastră preferată.
Dacă vă plac supele cremoase, catifelate și ușoare, făcute din multe legume, atunci o supă cremă de cartofi dulci va fi exact pe gustul vostru! Trebuie neapărat să o încercați!
Pentru un prânz delicios sau o cină lejeră în familie, rețeta de cartofi dulci umpluți cu cremă de brânză și somon afumat este ideală! Se face ușor și e plină de arome!
Știați că?
- Înainte ca George Washington să devină general președinte al SUA , el a fost fermier de cartofi dulci?
- Pe lângă rădăcină, frunzele și lăstarii de cartofi dulci sunt, de asemenea, comestibile și sunt consumate în mod obișnuit în unele țări?
Lasă un comentariu