O ciorbă de cartofi, simplă, acrită cu borș sau cu zeamă de varză este o alegere gustoasă oricând, nu doar în perioadele de post ortodox?
O ciorbă acră și fierbinte, plină de legume, mâncată cu mămăliguță și cu ceapă alături, ce bunătate, ce răsfăț simplu și ieftin, nu-i așa? 🙂
Că românii au o relație specială cu ciorbele, e un lucru știut. Fie că sunt ciorbe de legume sau ciorbe cu carne, acestea rareori lipsesc de la masa de prânz a oricărei familii.
Facem foarte des ciorbe simple, de legume chiar și dacă nu e perioadă de post. Preferata mea este ciorba de fasole verde cu rântaș, iar primăvara, îmbogățesc rețeta simplă de ciorbă de cartofi, adăugându-i ceapă verde și lobodă roșie. Vedeți aici cum fac eu o ciorbă de lobodă roșie cu cartofi atât de simplă și extraordinar de gustoasă!
Dacă nu țineți post, puteți face o ciorbă de cartofi cu afumătură și zdrențe de ou, care este varianta cu carne a rețetei de astăzi.
Mergi direct la:
Ingrediente
Ca la orice ciorbă de post, avem nevoie doar de câteva ingrediente simple și ieftine, și pe care le avem tot timpul în casă.
În zona noastră, adică în sud-estul Moldovei, ciorbele sunt de obicei acrite cu borș, cu zeamă de varză sau cu suc de roșii.
- cartofi - folosim cartofi roz, care își păstrează bine forma la fierbere. Cartofii albi, făinoși nu sunt potriviți în această rețetă.
- alte legume - ceapă uscată, morcov, țelină, rădăcină de pătrunjel sau de păstârnac.
- ulei - pentru călit legumele
- suc de roșii - de preferat suc de roșii făcut în casă
- pentru acrit - borș sau zeamă de la varza murată, dacă aveți
- condimente - boia de ardei, semințe de chimen, cimbru
- pentru servit - leuștean sau pătrunjel proaspăt. Puteți pune și tarhon dacă vă place.
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Cum se păstrează ciorba de cartofi
Este o idee bună să faceți ciorbă de cartofi pentru 2-3 zile deoarece se păstrează foarte bine la frigider și este ușor de încălzit pe aragaz sau în cuptorul cu microunde.
Vara, nouă ne place să mâncăm această ciorbă rece, fără să o mai încălzim, eventual punem lângă ciorba rece o mămăliguță fierbinte. Merge de minune! 😉
Alte ciorbe și supe de post
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ciorbă de cartofi, rețeta de post
Rețeta Video
Ingrediente
- 700 g cartofi roz
- 1 ceapă mare (100 g)
- 1 morcov (100 g)
- 1 felie țelină (50 g)
- 1 rădăcină pătrunjel (50 g)
- 30 ml ulei
- 300 ml suc de roșii
- 200 ml borș sau zeamă de varză (opțional)
- 1 linguriță boia de ardei
- 1 linguriță semințe de chimen
- sare după gust
- 1 crenguță cimbru uscat
- pătrunjel sau leuștean (pentru servit)
Instrucțiuni de preparare
- Curățați cartofii, îi spălați și îi tăiați cubulețe potrivite ca mărime.
- Restul legumelor: ceapă, morcov, țelină, rădăcină de pătrunjel, se taie mărunt.
- Puneți uleiul la încins direct în oala în care veți face ciorba. Căliți la început ceapa și semințele de chimen, apoi adăugați restul legumelor și un praf de sare.
- După ce legumele s-au înmuiat, iar ceapa a devenit ușor translucidă, puneți în oală cuburile de cartofi și condimentele: boia de ardei, dafin și cimbru.
- Adăugați cam 1,5-2 litri de apă încălzită în prealabil și lăsați ciorba să fiarbă la foc mic, cu capac, până când cartofii sunt fragezi.
- Îndepărtați crenguța de cimbru și frunza de dafin și puneți acum sucul de roșii și borșul sau zeama de varză încălzite, nu reci! Lăsați ciorba să mai fiarbă încă 10 minute.
- Presărați pătrunjel sau leuștean tocate mărunt și ciorba de cartofi e gata de servit.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Ica a zis
Super rețeta.❤????
Iuliana Sbîrnea a zis
Multumesc! Mă bucur că vă place!
Mariana a zis
Rețeta este foarte buna!
Nu mi-am imaginat cum pot schimba chimenul, cimbrul si foaia de dafin gustul ciorbei…
Încercați si va veți convinge!
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur tare mult că v-a plăcut! Să vă fie de bine!
Iolanda a zis
Arată minunat ciorbica ta, Iuliana! Nu prea gătesc cu semințe de chimen dar as încerca și eu. Îmi poți spune dacă se simte tare gustul? Mi-e teamă să nu facă mofturi copiii.
Iuliana Sbîrnea a zis
Nu, chimenul nu schimbă foarte mult gustul mâncărurilor, ci lasă doar o aromă subtilă și foarte plăcută. Nici nu cred că vor sesiza copiii ceva schimbat.
Poți încerca prima dată cu mai puține semințe și apoi, dacă vă place să crești treptat cantitatea.
Succes!