Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Ciorbe

Ciorbă de cartofi, rețeta de post

Publicat la 15 martie 2022 de Iuliana Sbîrnea - 6 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

608 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

O ciorbă de cartofi, simplă, acrită cu borș sau cu zeamă de varză este o alegere gustoasă oricând, nu doar în perioadele de post ortodox?

O ciorbă acră și fierbinte, plină de legume, mâncată cu mămăliguță și cu ceapă alături, ce bunătate, ce răsfăț simplu și ieftin, nu-i așa? 🙂

Că românii au o relație specială cu ciorbele , e un lucru știut. Fie că sunt ciorbe de legume sau ciorbe cu carne, acestea rareori lipsesc de la masa de prânz a oricărei familii.

Ciorba de cartofi de post-reteta

Facem foarte des ciorbe simple, de legume chiar și dacă nu e perioadă de post . Preferata mea este ciorba de fasole verde cu rântaș, iar primăvara, îmbogățesc rețeta simplă de ciorbă de cartofi, adăugându-i ceapă verde și lobodă roșie. Vedeți aici cum fac eu o ciorbă de lobodă roșie cu cartofi atât de simplă și extraordinar de gustoasă!

Dacă nu țineți post, puteți face o ciorbă de cartofi cu afumătură și zdrențe de ou, care este varianta cu carne a rețetei de astăzi.

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum se păstrează ciorba de cartofi
  • Alte ciorbe și supe de post
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Ca la orice ciorbă de post, avem nevoie doar de câteva ingrediente simple și ieftine, și pe care le avem tot timpul în casă.

În zona noastră, adică în sud-estul Moldovei, ciorbele sunt de obicei acrite cu borș, cu zeamă de varză sau cu suc de roșii.

Ciorba de cartofi de post-reteta
  • cartofi - folosim cartofi roz, care își păstrează bine forma la fierbere. Cartofii albi, făinoși nu sunt potriviți în această rețetă.
  • alte legume - ceapă uscată, morcov, țelină, rădăcină de pătrunjel sau de păstârnac.
  • ulei - pentru călit legumele
  • suc de roșii - de preferat suc de roșii făcut în casă
  • pentru acrit - borș sau zeamă de la varza murată, dacă aveți
  • condimente - boia de ardei, semințe de chimen, cimbru
  • pentru servit - leuștean sau pătrunjel proaspăt. Puteți pune și tarhon dacă vă place.

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.

Cum se păstrează ciorba de cartofi

Este o idee bună să faceți ciorbă de cartofi pentru 2-3 zile deoarece se păstrează foarte bine la frigider și este ușor de încălzit pe aragaz sau în cuptorul cu microunde.

Vara, nouă ne place să mâncăm această ciorbă rece, fără să o mai încălzim, eventual punem lângă ciorba rece o mămăliguță fierbinte. Merge de minune! 😉

Ciorba de cartofi de post-reteta

Alte ciorbe și supe de post

  • Ciorba de legume cu bors
    Ciorbă de legume cu borș și aromă de cimbru
  • Ciorbă de praz cu năut
    Ciorbă de praz cu năut
  • Supa de rosii cu orez
    Supă de roșii cu orez și busuioc. Deliciu în orice anotimp!
  • Supa crema de linte
    Supă cremă de linte roşie, cea mai bună rețetă

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ciorba de cartofi de post-reteta

Ciorbă de cartofi, rețeta de post

O ciorbă de cartofi, simplă, acrită cu borș sau cu zeamă de varză este o alegere gustoasă oricând, nu doar în perioadele de post ortodox.
5 from 14 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 55 minutes minutes
Număr de porții: 6
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 700 g cartofi roz
  • 1 ceapă mare (100 g)
  • 1 morcov (100 g)
  • 1 felie țelină (50 g)
  • 1 rădăcină pătrunjel (50 g)
  • 30 ml ulei
  • 300 ml suc de roșii
  • 200 ml borș sau zeamă de varză (opțional)
  • 1 linguriță boia de ardei
  • 1 linguriță semințe de chimen
  • sare după gust
  • 1 crenguță cimbru uscat
  • pătrunjel sau leuștean (pentru servit)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Curățați cartofii, îi spălați și îi tăiați cubulețe potrivite ca mărime.
    Ciorba de cartofi de post_Cartofi cubulete
  • Restul legumelor: ceapă, morcov, țelină, rădăcină de pătrunjel, se taie mărunt.
  • Puneți uleiul la încins direct în oala în care veți face ciorba. Căliți la început ceapa și semințele de chimen, apoi adăugați restul legumelor și un praf de sare.
    Ciorba de cartofi de post_calire legume
  • După ce legumele s-au înmuiat, iar ceapa a devenit ușor translucidă, puneți în oală cuburile de cartofi și condimentele: boia de ardei, dafin și cimbru.
    Ciorba de cartofi de post_adaugam cartofii
  • Adăugați cam 1,5-2 litri de apă încălzită în prealabil și lăsați ciorba să fiarbă la foc mic, cu capac, până când cartofii sunt fragezi.
    Ciorba de cartofi de post_adaugare apa
  • Îndepărtați crenguța de cimbru și frunza de dafin și puneți acum sucul de roșii și borșul sau zeama de varză încălzite, nu reci! Lăsați ciorba să mai fiarbă încă 10 minute.
    punem bors in oala
  • Presărați pătrunjel sau leuștean tocate mărunt și ciorba de cartofi e gata de servit.
    Ciorba de cartofi de post-servire
Valori nutriționale
Ciorbă de cartofi, rețeta de post
Valori per porție
Calorii
159
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
5
g
8
%
Carbohidrați
 
26
g
9
%
Fibre
 
4
g
17
%
Zahăr
 
5
g
6
%
Proteine
 
4
g
8
%
Vitamina A
 
3803
IU
76
%
Calciu
 
45
mg
5
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
  • ciorba de văcuță din rasol
    Ciorbă țărănească din rasol de vită acrită cu suc de roșii - rețeta pas cu pas
  • storceag de sturion
    Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
  • bors de sfecla rosie cu cartofi
    Borș de sfeclă roșie cu cartofi - rețeta de borș ucrainian
608 shares

Comentarii

  1. Ica a zis

    martie 22, 2024 at 6:00 pm

    5 stars
    Super rețeta.❤????

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      martie 23, 2024 at 6:51 am

      Multumesc! Mă bucur că vă place!

      Răspunde
  2. Mariana a zis

    aprilie 11, 2023 at 3:28 pm

    5 stars
    Rețeta este foarte buna!
    Nu mi-am imaginat cum pot schimba chimenul, cimbrul si foaia de dafin gustul ciorbei…
    Încercați si va veți convinge!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      aprilie 11, 2023 at 7:28 pm

      Mă bucur tare mult că v-a plăcut! Să vă fie de bine!

      Răspunde
  3. Iolanda a zis

    martie 15, 2022 at 9:29 am

    5 stars
    Arată minunat ciorbica ta, Iuliana! Nu prea gătesc cu semințe de chimen dar as încerca și eu. Îmi poți spune dacă se simte tare gustul? Mi-e teamă să nu facă mofturi copiii.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      martie 15, 2022 at 10:17 am

      Nu, chimenul nu schimbă foarte mult gustul mâncărurilor, ci lasă doar o aromă subtilă și foarte plăcută. Nici nu cred că vor sesiza copiii ceva schimbat.
      Poți încerca prima dată cu mai puține semințe și apoi, dacă vă place să crești treptat cantitatea.
      Succes!

      Răspunde
5 from 14 votes (11 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x