• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Rețete dietetice

    Supă cremă de linte roşie, cea mai bună rețetă

    Publicat la 20 ianuarie 2015 de Iuliana Sbîrnea - 7 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Rețeta simplă si rapidă de supă-cremă de linte roşie. Cum se fierbe lintea, cum faci o supa crema fină și catifelată? Cum se servește supa de linte?

    Cu toții ne dorim mese ușoare, cu ingrediente ieftine și la îndemâna oricui, dar care să fie nutritive și sănătoase. Și mai ales gustoase, evident! O supă cremă de linte întrunește toate aceste condiții.

    Supa crema de linte

    Lintea este un ingredient care nu ar trebui să lipsească din meniul niciunei familii. Deşi e din aceeași familie cu fasolea, lintea fierbe mult mai repede și nici nu are efectele neplăcute ale acesteia. În plus, este ieftină, are puțin calorii, dar multe proteine, fibre și vitamine.

    Pe blog veți găsi un articol foarte detaliat despre linte: tipuri de linte și recomandări de gătire pentru fiecare, timpi de fierbere și valori nutritive, etc. Luați-vă puțin timp să îl citiți, vă asigur că veți afla multe lucruri interesante despre această leguminoasă!

    Supa crema de linte
    Mergi direct la:
    • Mici secrete pentru un gust desăvârșit
    • Cum se păstrează supa de linte roșie
    • Întrebări frecvente
    • Alte rețete cu linte
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Mici secrete pentru un gust desăvârșit

    Supa cremă de linte este fină, cremoasă și sățioasă. Este o rețetă care se face foarte ușor, la fel de ușor ca orice altă ciorbă sau supă. Să spunem că are doar câteva mici-mici secrete care fac diferența între o supă bună și una extraordinară 🙂

    • folosiți linte roșie - deși puteți face supa aceasta cu orice alt tip de linte, totuși cea roșie nu doar că fierbe mai repede, dar are și un gust ușor mai dulce, se desface la fiert și se pasează mai bine la blender. Per total, lintea roșie face supa mai cremoasă și mai bună. Bonus: are și o culoare mai frumoasă decât lintea verde sau cea maro.
    • folosiți tije de țelină apio - știu că nu le găsim peste tot și nu le avem mereu în casă, dar pentru supa aceasta zău că merită să facem tot posibilul să avem câteva tije de țelină în oală. Schimbă complet și în bine aroma supei!
    • căliți legumele - tăiați legumele cuburi și căliți-le pentru câteva minute înainte să adăugați apa și să puneți supa la fiert. Astfel, legumele își eliberează mai bine aromele decât dacă le punem la fiert direct în apă.
    • fiți generoși cu condimentele - o supă bine condimentată va fi o supă gustoasă! Folosiți boia de ardei, fulgi de chilli (sau ardei iute) și neapărat măcar o linguriță de chimion măcinat. Chimionul este cel mai bun prieten pe care îl are lintea, așa că ar fi tare bine să nu lipsească din oală!
    • serviți supa de linte cu mentă proaspătă și un strop de lămâie. Menta se potrivește minunat cu supa aceasta și schimbă radical toată ecuația aromelor. Vă recomand să încercați neapărat și sunt convinsă că îmi veți da dreptate. Dacă totuși nu vă place menta, va fi la fel de bine și cu pătrunjel.
    • câteva crutoane din pâine vor face supa aceasta și mai consistentă.

    Cum se păstrează supa de linte roșie

    Supa cremă de linte se păstrează la frigider, într-un recipient cu capac, până la 5 zile. Se poate încălzi pe aragaz la foc mic, amestecând din când în când sau în cuptorul cu microunde.

    Dacă ați făcut mai multă supă și vreți să o păstrați pentru mai târziu, o puteți congela în caserole etanșe sau în pungi cu fermoar. În acest fel puteți congela porții individuale din care să decongelați doar atât cât aveți nevoie.

    Pentru decongelare lăsați recipientele la temperatura camerei timp de câteva ore sau peste noapte în frigider.

    Întrebări frecvente

    Ce fel de linte se folosește la supă

    Pentru supă cremă, recomand lintea roșie. Puteți folosi și linte verde, dar supa nu va fi la fel de cremoasă și de fină.

    Câte calorii are supa de linte?

    Lintea este un aliment foarte dietetic. O porție de supă de linte are aprox. 180 kcal.

    Lintea trebuie lăsată la înmuiat înainte?

    Nu, lintea fierbe foarte repede și nu are nevoie de înmuiere, așa cum procedăm cu fasolea sau năutul.

    Lintea se fierbe separat?

    Nu, nu trebuie să fierbem lintea separat, ci o fierbem direct în supă.

    Alte rețete cu linte

    Dacă iubiți lintea sau dacă vreți să îi descoperiți toate calitățile, vă recomand să încercați și rețetele de mai jos. Toate se fac ușor și sunt extraordinar de gustoase. Sunt convinsă că o să vă placă mult!

    • chifteluțe de linte la cuptor
    • pate de linte cu roșii uscate
    • mâncare de linte cu cârnați
    • mâncare de linte cu roșii (de post)
    • piure de linte
    • salată de linte

    E foarte ușoară rețeta de  supă cremă de linte, dar întotdeauna e util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi  Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.

    Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Supa crema de linte

    Supă cremă de linte roşie

    Vrei un prânz sănătos și sățios? Iată cum să prepari o supă cremă de linte roșie hrănitoare și catifelată!
    5 from 17 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 15 minutes minutes
    Gătire: 30 minutes minutes
    Timp total: 45 minutes minutes
    Număr de porții: 10
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Echipamente necesare

    blender de mână

    Ingrediente
     

    • 400 g de linte roșie
    • 2 linguri de ulei
    • 2 cepe
    • 2 căţei de usturoi
    • 2 morcovi
    • 1 ardei gras
    • 1 felie de ţelină mare
    • 4-5 tije de țelină apio
    • 1 cartof alb, mediu
    • 3 roșii mari ((sau o ½ de conservă de roșii pasate))
    • 1 linguriță boia de ardei dulce
    • 1 linguriță fulgi de chilli
    • 1 linguriță chimion măcinat
    • 1 frunză de dafin
    • sare şi piper după gust
    • aproximativ 3,5 litri de apă

    pentru servit

    • zeamă de lămâie, după gust
    • mentă sau pătrunjel verde
    • crutoane din pâine

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Alegem lintea de eventualele impurități, o punem într-o sită şi o spălăm sub jet de apă.
    • Spălăm, curăţăm şi tăiem legumele bucăţi nu foarte mari.
    • Într-o cratiță încăpătoare (de aprox. 5-6 litri) punem uleiul la încins și călim la început ceapa și usturoiul, apoi adăugăm: ardeiul, țelina și morcovul. Lăsăm legumele să se călească cam 10 minute, cât să se înmoaie și să își dezvolte aromele.
    • Turnăm în oală cam 3,5 litri de apă, apoi punem lintea și cartofii.
    • Lăsăm legumele să fiarbă pentru aprox. 30 de minute. Îndepărtăm spuma care se formează.
    • Când cartofii sunt fierți, adăugăm roșiile tăiate cuburi sau pasate și continuăm fierberea încă 10 minute. Tot acum gustăm și mai adăugăm sare dacă mai este nevoie.
    • Îndepărtăm frunza de dafin și pasăm supa cu un blender de mână până când devine fină și omogenă.
    • Servim supa cremă de linte caldă, asezonată cu mentă proaspătă sau pătrunjel și cu câteva crutoane din pâine.

    Rețeta Video

    Valori nutriționale
    Supă cremă de linte roşie
    Valori per porție
    Calorii
    180
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    1
    g
    2
    %
    Carbohidrați
     
    32
    g
    11
    %
    Fibre
     
    14
    g
    58
    %
    Zahăr
     
    4
    g
    4
    %
    Proteine
     
    12
    g
    24
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!
    Supa crema de linte

    Această rețetă a fost inițial publicată în ianuarie 2015 și actualizată cu fotografii noi în august 2021 🙂

    Poftă bună la supa-cremă de linte roşie!

    Din aceeași categorie

    • vinete umplute cu legume si mozzarella
      Vinete umplute cu legume și mozzarella - rețeta simplă de vinete la cuptor
    • salata de dovlecei cruzi
      Salată de dovlecei cruzi în 5 minute! Cea mai simplă rețetă.
    • 3 retete de salate cu oua fierte
      3 rețete de salată cu ouă fierte - simple, delicioase, gata în 15 minute
    • reteta stufat de post cu ciuperci
      Stufat de post cu ciuperci - rețeta tradițională cu ceapă și usturoi verde

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Miruna

      aprilie 25, 2023 at 2:47 pm

      5 stars
      Foarte gustoasa!Multumim de rețeta!

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea

        aprilie 25, 2023 at 5:45 pm

        Cu mare drag! Mă bucur tare mult că v-a plăcut!

        Răspunde
    2. anna

      noiembrie 20, 2020 at 4:34 pm

      5 stars
      uspr de facut si foarte gustoasa

      Răspunde
      • Iuliana

        noiembrie 20, 2020 at 5:15 pm

        Mă bucur că v-a plăcut! 🙂

        Răspunde
    3. Claudia

      ianuarie 20, 2015 at 11:02 am

      Vai ce bine mi-ar prinde si mie o supica acum 🙂 Mai ai? Trag o fuga pana la tine 😉

      Răspunde
      • Cami

        august 11, 2022 at 9:04 am

        Cantitatea de linte din trecuta rețetă este cea obținută după fierbere, nu?

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea

          august 11, 2022 at 2:11 pm

          Nu, este linte uscată. Dar atenție, cantitățile sunt pentru 10 porții!

          Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.