• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Aluaturi

Aluat fraged cu mascarpone - rețeta simplă cu 2 ingrediente!

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 28 aug. 2025 · Publicată: 13 dec. 2022 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
815 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 7 minute

Cauți o rețetă simplă de aluat cu puține ingrediente care să fie ușor de făcut și foarte versatil? Acest aluat fraged cu mascarpone are doar 2 ingrediente, cere doar 5 minute de muncă și poți face din el orice produs dulce sau sărat dorești: cornuri, fursecuri, covrigei, sărățele, pateuri cu brânză, etc.

Reteta aluat fraged cu mascarpone din 2 ingrediente

Această rețetă de aluat fraged este absolut perfectă! Are puține ingrediente și nu necesită mult timp de preparare, ustensile speciale sau tehnici complicate!

Cu doar 5 minute de "muncă" obținem un aluat suplu, fin, elastic, perfect pentru orice produs de patiserie dorim, fie el dulce sau sărat. Din acest aluat fraged cu mascarpone ies cele mai bune pateuri cu brânză, cornuri cu magiun, sărățele sau covrigei cu mac!

La fel de ușoară este și rețeta mea simplificată de foietaj de casă cu unt. Dacă vă plac produsele de patiserie aerate, care se desfac în foițe, trebuie neapărat să o încercați!

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum se face cel mai simplu aluat fraged cu mascarpone
  • Cum se coace aluatul fraged cu mascarpone
  • La ce se folosește
  • Extra sfaturi
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Este aproape incredibil cum doar 2 ingrediente de bază plus un praf de sare pot să ne dea un aluat atât de fraged și de versatil! Iată ce ne trebuie:

ingrediente cu etichete pentru reteta de aluat fraged cu mascarpone
  • făină - pentru a obține produse fine și pufoase, trebuie să folosim faină de patiserie, tip 000
  • mascarpone - trebuie să fie rece, de la frigider
  • sare - chiar dacă urmează să faceți produse dulci, aluatul are nevoie de sare! Folosiți sare fină ca să se dizolve ușor.

Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.

Cum se face cel mai simplu aluat fraged cu mascarpone

Manopera pentru acest aluat fraged cu mascarpone e joacă de copil! Iată cât de ușor se pregătește:

framantare aluat

Cerneți făina și sarea printr-o sită. Peste făină puneți mascarpone rece. Frământați puțin cu mâna, doar până când obțineți o bilă de aluat elastic care nu se lipește de mâini.

aluat in punga

Puneți aluatul într-o pungă și băgați-l la frigider pentru 30 de minute.

impaturire aluat

Întindeți aluatul într-o foaie dreptunghiulară de aprox. 5 mm grosime. Împărțiți "din ochi" aluatul în 3 părți egale și împăturiți prima treime peste cea din mijloc, apoi cealaltă treime peste primele două.

aluat impaturit

Răsuciți aluatul la 90 de grade și îl împăturiți din nou aluatul, exact la fel ca prima dată.

Două mâini ținând o bucată de aluat

Acum aluatul este gata, dar trebuie să se răcească la frigider încă 30 de minute înainte de a-l întinde din nou și de a face bunătăți cu el.

cum se coace aluatul fraged

Produsele pregătite din acest aluat fraged cu mascarpone se coc la 200 de grade și trebuie să fie reci înainte să le băgați la cuptor (lăsați-le 10 minute la frigider).

Sfat: înainte de a-l împături, îndepărtați excesul de făină de pe aluat cu o pensulă de patiserie !

Vedeți mai jos și rețeta în variantă video!

Cum se coace aluatul fraged cu mascarpone

  • Produsele pregătite din acest aluat fraged cu mascarpone trebuie să fie reci înainte să le băgați la cuptor, așa ca e bine să le lăsați măcar 10 minute la frigider înainte de coacere. În acest fel se vor desface mai frumos în fâșii.
  • Coaceți aluatul la 200 de grade Celsius până când produsele se rumenesc frumos. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit atunci când băgați tava!
  • Produsele subțiri (covrigei, sărățele, etc.) sunt gata în aprox. 15 minute. Produsele mai groase (cornuri, pateuri) sunt gata în aprox. 20 de minute.

La ce se folosește

Bun, acum că cel mai simplu și cel mai versatil aluat fraged cu mascarpone este gata, să vedem ce produse de patiserie putem face el!

Vă arăt mai jos, pentru inspirație 3 produse dulci și 3 produse sărate pe care eu le-am făcut cu acest aluat, dar voi îl puteți folosi la orice altceva doriți: la tarte, la plăcinte c brânză sau cu fructe, merdenele, rulouri, etc.

Fursecuri cu miez de nucă pe fund de lemn
fursecuri cu nuca
cornulete pudrate cu zahar
cornulețe cu rahat
corn din aluat fraged
cornuri cu magiun
pateuri cu branza presarate cu seminte de chimen negru
pateuri cu brânză sărată
covrigei cu susan
covrigei cu susan
saratele cu chimen
sărățele cu chimen

Extra sfaturi

Frământați doar până când reușiți să formați o bilă de aluat, nu mai mult! Dacă frământați prea mult, dezvoltați rețeaua de gluten, iar aluatul nu va mai fi fraged!

Rețete asemănătoare

Ți-a plăcut această rețetă simplă de aluat fraged cu mascarpone? Aruncă o privire pe blog, vei găsi și alte rețete la fel de ușoare și de bune! Iată mai jos doar câteva exemple:

  • mini rulouri cu scortisoara din aluat fraged
    Mini rulouri cu scorțișoară - rețeta cu aluat fraged, fără dospire
  • Blat simplu de pizza
    Blat simplu de pizza. Rețeta de aluat dospit pentru pizza
  • Eclere de casă umplute cu cremă de ciocolată
    Coji pentru eclere și choux. Rețeta de aluat opărit
  • Ruladă cu șerbet de trandafiri
    Blat de ruladă din pandișpan, cea mai simplă rețetă

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

produse coapte din aluat fraged cu mascarpone

Aluat fraged cu mascarpone. Simplu și rapid, cu doar 2 ingrediente!

Cea mai simplă rețeta de aluat fraged cu mascarpone! Doar 2 ingrediente, și 5 minute de muncă. Poți face din el orice produs dulce sau sărat!
5 from 8 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
repaus la frigider: 1 hour hour
Timp total: 1 hour hour 5 minutes minutes
Număr de porții: 800 g aluat fraged
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 300 g făină (tip 000)
  • 500 g mascarpone (rece)
  • 6 g sare

Instrucțiuni de preparare
 

  • Cerneți făina și sarea printr-o sită. Peste făină puneți mascarpone rece. Frământați puțin cu mâna, doar până când obțineți o bilă de aluat elastic care nu se lipește de mâini.
  • Puneți aluatul într-o pungă și băgați-l la frigider pentru 30 de minute.
  • Întindeți aluatul într-o foaie dreptunghiulară de aprox. 5 mm grosime. Împărțiți "din ochi" aluatul în 3 părți egale și împăturiți prima treime peste cea din mijloc, apoi cealaltă treime peste primele două.
  • Răsuciți aluatul la 90 de grade și îl împăturiți din nou aluatul, exact la fel ca prima dată.
  • Acum aluatul este gata, dar trebuie să se răcească la frigider încă 30 de minute înainte de a-l întinde din nou și de a face bunătăți cu el.
  • Produsele pregătite din acest aluat fraged cu mascarpone se coc la 200 de grade și trebuie să fie reci înainte să le băgați la cuptor (lăsați-le 10 minute la frigider).

Bine de știut:

  • Frământați doar până când reușiți să formați o bilă de aluat, nu mai mult! Dacă frământați prea mult, dezvoltați rețeaua de gluten, iar aluatul nu va mai fi fraged!
  • Înainte de a-l împături, îndepărtați excesul de făină de pe aluat cu o pensulă de patiserie!
  • Coaceți aluatul la 200 de grade Celsius până când produsele se rumenesc frumos. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit atunci când băgați tava!
  • Produsele subțiri (covrigei, sărățele, etc.) sunt gata în aprox. 15 minute. Produsele mai groase (cornuri, pateuri) sunt gata în aprox. 20 de minute.
Nutrition Facts
Aluat fraged cu mascarpone. Simplu și rapid, cu doar 2 ingrediente!
Amount per Serving
Calorii
3342
% Daily Value*
Grăsimi
 
228
g
351
%
Colesterol
 
500
mg
167
%
Carbohidrați
 
239
g
80
%
Fibre
 
8
g
33
%
Zahăr
 
1
g
1
%
Proteine
 
66
g
132
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Rețetă de covridog – gustare cu crenvurști în aluat rumen și fraged, presărați cu semințe, ideali pentru pachet
    Covridog – rețetă de crenvuști în aluat de casă
  • Plăcinte turcești cu unt la tigaie, fără drojdie – rețetă simplă și fragedă
    Plăcinte turcești la tigaie - rețeta de lipii cu unt care se desfac în fâșii
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • covrigi bavarezi impletiți presarati cu sare si seminte de susan
    Cum să faci covrigi bavarezi opăriți cu bicarbonat – rețeta pas cu pas
815 shares
5 from 8 votes (8 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.