Timp estimat pentru citit: 5 minute
Vreți aromă de turtă dulce, dar nu în fursecurile clasice? Încercați această rețetă de chec turtă dulce cu mere rase și nuci crocante! E moale, fructat, plin de texturi și arome de sărbătoare. O rețetă ușoară, de familie, pe gustul tuturor.
Checul acesta moale, umed și teribil de aromat este perfect pentru acele zile reci de toamnă sau de iarnă, când avem simțim nevoia să facem o bucurie dulce celor dragi. Este desertul perfect de pus lângă o ceașcă de ciocolată caldă de casă sau lângă un ceai cald.
Pe blog veți găsi și o variantă fără ouă și unt a acestui desert. Încercați rețeta mea de chec de post cu mere rase și nuci! Tot ce trebuie să faceți este să îi adăugați un mix de condimente pentru turtă dulce ca să capete aroma specifică a sărbătorilor de iarnă.
Mergi direct la:
Ingrediente
Câteva ingrediente comune - pe care poate că le aveți în casă chiar acum - se transformă ca prin magie într-un desert superb!
- mere - orice soi de mere e la fel de bun.
- făină - de patiserie, tip 000
- praf de copt - dacă nu îl aveți, puteți face praf de copt de casă din bicarbonat și sare de lămâie.
- mix de condimente pentru turta dulce - îl puteți cumpăra sau vedeți mai jos cum se face acasă
- sare
- unt - cu minim 80% grăsime și să fie moale, la temperatura camerei
- zahăr brun - se poate folosi și zahăr tos, alb, dar cel brun este mai umed și are o ușoară aromă de caramel
- ouă
- miere - lichidă, să nu fie zaharisită
- lapte - la temperatura camerei
- nuci - tocate grosier, din cuțit. Se pot folosi: nuci românești, nuci pecan, alune de pădure, migdale, fistic, etc.
Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.
Cum să faci un chec turtă dulce moale și aromat
- Curățați merele de coajă și dați-le pe răzătoarea cu găuri mari. Chiar dacă oxidează puțin cât timp pregătiți restul ingredientelor, nu e nicio problemă.
- Mixați untul moale cu zahărul până când obțineți o spumă și nu se mai simt cristalele de zahăr.
- Peste unt adăugați ouăle și mierea lichidă și mixați din nou până aveți o compoziție omogenă.
- Amestecați ingredientele uscate: făina, praful de copt, sarea și mixul de condimente și turnați-le peste amestecul de mai sus. Puneți acum merele și ¾ din cantitatea de nuci tocate. Amestecați să se încorporeze.
- Turnați laptele în fir subțire, amestecând continuu.
- Turnați compoziția în forma de chec unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt.
- Coaceți checul la 180de grade (static, căldură sus și jos) pentru aproximativ 45 de minute sau până când este bine închegat, rumenit ușor și trece testul cu scobitoarea.
- Lăsați checul să se răcească în tavă 10 minute, apoi îl scoateți pe un grătar.
- Feliați checul după ce se răcește complet.
Unde găsim condimente pentru turtă dulce
La rețetele specifice de iarnă folosim adesea un mix de condimente care să ne aducă acea aromă complexă pe care o asociem cel mai ades cu turta dulce.
Bineînțeles, amestecul de condimente pentru turtă dulce făcut acasă e cel mai bun deoarece suntem siguri că avem cea mai naturală și cea mai intensă aromă. În plus, putem folosi doar condimentele care ne plac.
Dar firește că lucrurile pot fi mai simple cu un amestec cumpărat. Găsiți mix de mirodenii pentru turtă dulce în supermarket sau îl puteți comanda în magazinele online, unde am văzut că au apărut și variante bio sau ecologice.
Cum să faci acasă amestec de mirodenii pentru turtă dulce
E foarte simplu să faci acasă acest amestec de condimente și avantajul este că poți folosi exact aromele care îți plac cel mai mult dintre cele de mai jos:
- scorțișoară
- nucșoară
- cuișoare
- ghimbir
- cardamom
- anason stelat
- ienibahar
- coriandru
- piper
Modul de preparare este foarte simplu:
- Dacă folosiți mirodenii întregi (boabe, păstăi, batoane, etc), va trebui să le pisați într-un mojar sau să le măcinați la robot sau într-o râșniță de cafea. Apoi le amestecați în proporția dorită și gata.
- Dacă folosiți mirodenii deja măcinate, totul e mult mai simplu pentru că nu trebuie decât să le amestecați.
Pentru a vă bucura de o aromă intensă cât mai mult timp, păstrați amestecul obținut într-un borcănel din sticlă, închis etanș.
Cum se păstrează acest chec turtă dulce
Merele rase dau aromă și mențin umiditatea în aluat, așa că vă puteți bucura de acest chec proaspăt mai multe zile.
Checul se păstrează acoperit, la temperatura camerei.
Alte rețete de turtă dulce
V-a plăcut această rețetă de chec? Vă las mai jos și alte câteva rețete de sezon cu aromă de turtă dulce.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Chec turtă dulce cu mere rase și nuci - rețeta de turtă dulce la tavă
Echipamente necesare
Ingrediente
- 2 mere (medii)
- 400 g făină (tip 000)
- 1 linguriță rasă praf de copt
- 1 linguriță cu vârf amestec de condimente pt turta dulce (scorțișoară, ghimbir pudră, cuișoare, anason, nucșoară)
- ½ linguriță de sare
- 120 g unt 80% grăsime (moale, la temperatura camerei)
- 120 g zahăr brun
- 2 ouă (medii)
- 120 g miere (lichidă)
- 170 ml lapte (3,5% grăsime)
- 100 g nuci tocate grosier (nuci românești, nuci pecan, alune, migdale, etc.)
Instrucțiuni de preparare
- Curățați merele de coajă și dați-le pe răzătoarea cu găuri mari. Chiar dacă oxidează puțin cât timp pregătiți restul ingredientelor, nu e o problemă.
- Mixați untul moale cu zahărul până când obțineți o spumă și nu se mai simt cristalele de zahăr.
- Peste unt adăugați ouăle și mierea lichidă și mixați din nou până aveți o compoziție omogenă.
- Amestecați ingredientele uscate: făina, praful de copt, sarea și mixul de condimente și turnați-le peste amestecul de mai sus. Puneți acum merele și ¾ din cantitatea de nuci tocate. Amestecați să se încorporeze.
- Turnați laptele în fir subțire, amestecând continuu.
- Turnați compoziția în forma de chec unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt.
- Coaceți checul la 180de grade (căldură sus și jos) pentru aproximativ 45 de minute sau până când este bine închegat, rumenit ușor și trece testul cu scobitoarea.
- Lăsați checul să se răcească în tavă 10 minute, apoi îl scoateți pe un grătar.
- Feliați checul după ce se răcește complet. Se păstrează acoperit, la temperatura camerei.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Ligia Achiței a zis
Când se pun merele ? Nu văd în rețetă decât că se curăță de coajă...????
Iuliana Sbîrnea a zis
Se pun odată cu ingredientele uscate.