Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Checuri

Chec turtă dulce cu mere rase și nuci - rețeta de turtă dulce la tavă

Publicat la 14 decembrie 2022 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

119 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 5 minute

Vreți aromă de turtă dulce, dar nu în fursecurile clasice? Încercați această rețetă de chec turtă dulce cu mere rase și nuci crocante! E moale, fructat, plin de texturi și arome de sărbătoare. O rețetă ușoară, de familie, pe gustul tuturor.

chec turta dulce cu mere rase

Checul acesta moale, umed și teribil de aromat este perfect pentru acele zile reci de toamnă sau de iarnă, când avem simțim nevoia să facem o bucurie dulce celor dragi. Este desertul perfect de pus lângă o ceașcă de ciocolată caldă de casă sau lângă un ceai cald.

Pe blog veți găsi și o variantă fără ouă și unt a acestui desert. Încercați rețeta mea de chec de post cu mere rase și nuci! Tot ce trebuie să faceți este să îi adăugați un mix de condimente pentru turtă dulce ca să capete aroma specifică a sărbătorilor de iarnă.

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum să faci un chec turtă dulce moale și aromat
  • Unde găsim condimente pentru turtă dulce
  • Cum să faci acasă amestec de mirodenii pentru turtă dulce
  • Cum se păstrează acest chec turtă dulce
  • Alte rețete de turtă dulce
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Câteva ingrediente comune - pe care poate că le aveți în casă chiar acum - se transformă ca prin magie într-un desert superb!

reteta chec turta dulce cu mere rase si nuci
  • mere - orice soi de mere e la fel de bun.
  • făină  - de patiserie, tip 000
  • praf de copt - dacă nu îl aveți, puteți face praf de copt de casă din bicarbonat și sare de lămâie.
  • mix de condimente pentru turta dulce - îl puteți cumpăra sau vedeți mai jos cum se face acasă
  • sare
  • unt - cu minim 80% grăsime  și să fie moale, la temperatura camerei
  • zahăr brun - se poate folosi și zahăr tos, alb, dar cel brun este mai umed și are o ușoară aromă de caramel
  • ouă
  • miere - lichidă, să nu fie zaharisită
  • lapte - la temperatura camerei
  • nuci - tocate grosier, din cuțit. Se pot folosi: nuci românești, nuci pecan, alune de pădure, migdale, fistic, etc.

Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.

Cum să faci un chec turtă dulce moale și aromat

  1. Curățați merele de coajă și dați-le pe răzătoarea cu găuri mari. Chiar dacă oxidează puțin cât timp pregătiți restul ingredientelor, nu e nicio problemă.
  2. Mixați untul moale cu zahărul până când obțineți o spumă și nu se mai simt cristalele de zahăr.
  3. Peste unt adăugați ouăle și mierea lichidă și mixați din nou până aveți o compoziție omogenă.
  4. Amestecați ingredientele uscate: făina, praful de copt, sarea și mixul de condimente și turnați-le peste amestecul de mai sus. Puneți acum merele și ¾ din cantitatea de nuci tocate. Amestecați să se încorporeze.
  5. Turnați laptele în fir subțire, amestecând continuu.
  6. Turnați compoziția în forma de chec unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt.
  7. Coaceți checul la 180de grade (static, căldură sus și jos) pentru aproximativ 45 de minute sau până când este bine închegat, rumenit ușor și trece testul cu scobitoarea.
  8. Lăsați checul să se răcească în tavă 10 minute, apoi îl scoateți pe un grătar.
  9. Feliați checul după ce se răcește complet.

Unde găsim condimente pentru turtă dulce

La rețetele specifice de iarnă folosim adesea un mix de condimente care să ne aducă acea aromă complexă pe care o asociem cel mai ades cu turta dulce.

Bineînțeles, amestecul de condimente pentru turtă dulce făcut acasă e cel mai bun deoarece suntem siguri că avem cea mai naturală și cea mai intensă aromă. În plus, putem folosi doar condimentele care ne plac.

Dar firește că lucrurile pot fi mai simple cu un amestec cumpărat. Găsiți mix de mirodenii pentru turtă dulce în supermarket sau îl puteți comanda în magazinele online, unde am văzut că au apărut și variante bio sau ecologice.

Cum să faci acasă amestec de mirodenii pentru turtă dulce

E foarte simplu să faci acasă acest amestec de condimente și avantajul este că poți folosi exact aromele care îți plac cel mai mult dintre cele de mai jos:

  • scorțișoară
  • nucșoară 
  • cuișoare
  • ghimbir 
  • cardamom
  • anason stelat
  • ienibahar
  • coriandru
  • piper

Modul de preparare este foarte simplu:

  1. Dacă folosiți mirodenii întregi (boabe, păstăi, batoane, etc), va trebui să le pisați într-un mojar sau să le măcinați la robot sau într-o râșniță de cafea. Apoi le amestecați în proporția dorită și gata.
  2. Dacă folosiți mirodenii deja măcinate, totul e mult mai simplu pentru că nu trebuie decât să le amestecați.

Pentru a vă bucura de o aromă intensă cât mai mult timp, păstrați amestecul obținut într-un borcănel din sticlă, închis etanș.

reteta chec turta dulce cu mere rase si nuci

Cum se păstrează acest chec turtă dulce

Merele rase dau aromă și mențin umiditatea în aluat, așa că vă puteți bucura de acest chec proaspăt mai multe zile.

Checul se păstrează acoperit, la temperatura camerei.

Alte rețete de turtă dulce

V-a plăcut această rețetă de chec? Vă las mai jos și alte câteva rețete de sezon cu aromă de turtă dulce.

  • Tort cu blat de turtă dulce şi cremă de brânză
    Tort de turtă dulce cu cremă de brânză
  • turta dulce cu ciocolata
    Turtă dulce cu ciocolată - cea mai simplă rețetă de post
  • Turtă dulce decorată cu glazură de zahăr
    Turtă dulce decorată cu glazură de zahăr – rețeta ideală pentru Crăciun
  • tava si farfurie alba cu turta dulce moale
    Turtă dulce moale şi pufoasă - rețeta de turtă dulce cu miere la tavă

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

reteta chec turta dulce cu mere rase si nuci

Chec turtă dulce cu mere rase și nuci - rețeta de turtă dulce la tavă

Chec turtă dulce cu mere rase și nuci crocante, un desert fructat, plin de texturi și arome de sărbătoare. O rețetă ușoară, de familie, pe gustul tuturor.
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 50 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 5 minutes minutes
Număr de porții: 12 felii
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
tava chec sau cozonac
tavă chec
hârtie de copt

Ingrediente
 

  • 2 mere (medii)
  • 400 g făină (tip 000)
  • 1 linguriță rasă praf de copt
  • 1 linguriță cu vârf amestec de condimente pt turta dulce (scorțișoară, ghimbir pudră, cuișoare, anason, nucșoară)
  • ½ linguriță de sare
  • 120 g unt 80% grăsime (moale, la temperatura camerei)
  • 120 g zahăr brun
  • 2 ouă (medii)
  • 120 g miere (lichidă)
  • 170 ml lapte (3,5% grăsime)
  • 100 g nuci tocate grosier (nuci românești, nuci pecan, alune, migdale, etc.)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Curățați merele de coajă și dați-le pe răzătoarea cu găuri mari. Chiar dacă oxidează puțin cât timp pregătiți restul ingredientelor, nu e o problemă.
  • Mixați untul moale cu zahărul până când obțineți o spumă și nu se mai simt cristalele de zahăr.
  • Peste unt adăugați ouăle și mierea lichidă și mixați din nou până aveți o compoziție omogenă.
  • Amestecați ingredientele uscate: făina, praful de copt, sarea și mixul de condimente și turnați-le peste amestecul de mai sus. Puneți acum merele și ¾ din cantitatea de nuci tocate. Amestecați să se încorporeze.
  • Turnați laptele în fir subțire, amestecând continuu.
  • Turnați compoziția în forma de chec unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt.
  • Coaceți checul la 180de grade (căldură sus și jos) pentru aproximativ 45 de minute sau până când este bine închegat, rumenit ușor și trece testul cu scobitoarea.
  • Lăsați checul să se răcească în tavă 10 minute, apoi îl scoateți pe un grătar.
  • Feliați checul după ce se răcește complet. Se păstrează acoperit, la temperatura camerei.
Valori nutriționale
Chec turtă dulce cu mere rase și nuci - rețeta de turtă dulce la tavă
Valori per porție
Calorii
355
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
16
g
25
%
Colesterol
 
51
mg
17
%
Carbohidrați
 
50
g
17
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
23
g
26
%
Proteine
 
6
g
12
%
Vitamina A
 
334
IU
7
%
Calciu
 
38
mg
4
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți place genul acesta de rețete?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felii de chec umed cu ciocolata
    Chec umed cu ciocolată, cea mai ușoară rețetă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi
  • reteta chec cu lamaie si mac
    Chec cu lămâie și mac - cea mai bună rețetă
  • trei felii taiate de chec cu nuci
    Chec cu mere și nuci - rețeta de post explicată pas cu pas
119 shares

Comentarii

  1. Ligia Achiței a zis

    ianuarie 26, 2024 at 6:50 am

    Când se pun merele ? Nu văd în rețetă decât că se curăță de coajă...????

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      ianuarie 26, 2024 at 7:17 am

      Se pun odată cu ingredientele uscate.

      Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți place genul acesta de rețete?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți place genul acesta de rețete?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x