Timp estimat pentru citit: 8 minute
Acesta este cel mai bun tort de ciocolată, cu cele mai simple ingrediente și cel mai ușor mod de preparare. O rețetă rusească pentru un tort moale, umed, cu gust intens de ciocolată.
Știți ce mai e grozav la tortul acesta? Nici nu are nevoie să fie umplut cu cremă! Se poate mânca ca atare, ca pe un chec cu ciocolată, pentru că este fraged, umed și ciocolatos și se menține așa 2-3 zile.
Dacă totuși îl faceți pentru o zi de sărbătoare, îl puteți folosi ca blat de tort. Fie doar îl îmbrăcați în cremă de ciocolată așa cum am făcut eu, fie îl tăiați pe orizontală, în 2 sau 3 blaturi pe care să le umpleți cu cremă. Vă recomand să folosiți rețeta mea de cremă cu nuci opărite și cafea. Se potrivește de minune cu acest blat!
Mergi direct la:
Ingrediente
Pentru acest tort rusesc moale și ciocolatos folosim doar câteva ingrediente comune de patiserie pe care le avem mai mereu în casă. Iată mai jos ce ne trebuie pentru cel mai bun tort de ciocolată:
pentru blat
- făină - albă, de patiserie, tip 000
- praf de copt
- sare
- cacao
- zahăr tos
- ouă
- unt cu 82% grăsime - moale, la temperatura camerei
- ulei
- extract vanilie sau de cafea
- lapte - cu 3.5% grăsime
- oțet - de 5 sau 6 grade, dar nu balsamic!
pentru decor - opțional
- smântână pentru frișcă - cu minim 30% grăsime
- ciocolată neagră
- crocant de nuci
- bomboane de ciocolată
Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.
Cum să faci cel mai bun tort de ciocolată
blat de tort cu ciocolată
În general la torturile bune ne așteptăm să muncim mult și să avem de-a face cu manevre complicate. Dar la acest tort rusesc moale și umed, modul de preparare e la el de simplu ca și ingredientele.
Rețeta acestui tort de ciocolată am găsit-o pe site-ul unui chef rus și m-a cucerit prin simplitate, textură și aromă. Are 2 mici secrete care garantează cele mai bune rezultate și care pot fi aplicate și la alte rețete: oțetul din compoziție și păstrarea blatului înfoliat la frigider câteva ore 😉
Într-un castron puneți ingredientele uscate: făina, sare, praf de copt, cacao și zahăr. Amestecați cu un tel de mână să le omogenizați.
În alt vas puneți toate ingredientele umede: untul moale, ulei, ouă, lapte, extract de cafea/vanilie și la final oțetul. Amestecați 1-2 minute cu un mixer de mână.
Turnați ingredientele umede peste cele uscate și mixați scurt cu mixerul, doar până când aveți un aluat omogen.
Turnați aluatul într-o tavă de 18 cm tapetată cu hârtie de copt. Nivelați cu o spatulă. Coaceți blatul în cuptorul preîncălzit la 155 de grade pentru aprox. 80-90 de minute.
Scoateți blatul din formă și lăsați-l să se răcească pe un grătar cu partea dreaptă (care a fost la baza tăvii) în sus.
După ce blatul s-a răcit, îndreptați cu un cuțit partea superioară care nu este dreaptă. Nu o aruncați! Este foarte bună ca desert lângă o cafea sau o puteți fărâmița și folosi firimiturile la decorul tortului.
Împachetați blatul în folie alimentară și lăsați-l la frigider pentru 4-6 ore sau de pe o zi pe alta. Blatul va deveni moale, umed și elastic cu o textură absolut delicioasă!
Tortul poate fi consumat ca atare, nu are nevoie să fie însiropat sau umplut cu cremă, este ciocolatos și delicios.
Dacă totuși vreți să îl faceți mai festiv, e suficient să îl îmbrăcați într-o cremă de ciocolată și să îl decorați după preferințe.
decor - cremă de ciocolată, opțional
- Puneți smântâna să se încălzească până când dă semne că începe să se umfle, apoi dați vasul deoparte.
- Mărunțiți ciocolata cu un cuțit și puneți-o peste smântâna fierbinte. Nu amestecați, lăsați ciocolata să se topească lent, timp de 15 minute.
- După 15 minute, amestecați cu o spatulă până aveți o cremă moale, omogenă. Acoperiți cu un capac sau cu folie alimentară și lăsați crema să se răcească la frigider 4-6 ore sau peste noapte.
- Mixați crema cu un mixer de mână până când devine fermă, lucioasă și aerată.
- Îmbrăcați tortul cu această cremă, iar deasupra presărați nuci, bomboane mici de ciocolată, etc.
Cum se păstrează
Mai ales dacă nu îl umpleți cu cremă, ca să aibă de unde să tragă umiditate, e bine să păstrați tortul la frigider, acoperit. În acest fel se va menține fraged, moale și delicios chiar și 2-3 zile.
Extra sfaturi
- Acest blat de tort își dublează volumul la copt, așa că aveți grijă să folosiți o formă înaltă, pe care să o umpleți cu aluat doar pe jumătate!
- Nu coaceți blatul la temperatură mare și nu îl țineți în cuptor mai mult 90 de minute pentru că se va usca!
- Înainte sa scoateți blatul din cuptor, faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că tortul este bine copt în mijloc.
Rețete asemănătoare
Dacă v-a plăcut această rețetă de tort de ciocolată, atunci poate veți dori să încercați și alte rețete asemănătoare de pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cel mai bun tort de ciocolată - rețeta rusească de tort moale și umed
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
blat - 18 cm
- 240 g făină (tip 000)
- 7 g praf de copt
- 4 g sare
- 65 g cacao neagră
- 250 g zahăr tos
- 2 ouă (mărime M)
- 60 g unt 82% grăsime (moale)
- 60 g ulei
- 1 lingură extract vanilie (sau cafea)
- 260 ml lapte (3.5% grasime)
- 7 g oțet ( de 5 sau 6 grade)
decor - cremă de ciocolată, opțional
- 150 ml smântână pentru frișcă (min 30% grăsime)
- 150 g ciocolată neagră
- crocant de nuci
- bomboane de ciocolată
Instrucțiuni de preparare
- Într-un castron puneți ingredientele uscate: făina, sare, praf de copt, cacao și zahăr. Amestecați cu un tel de mână să le omogenizați.
- În alt vas puneți toate ingredientele umede: untul moale, ulei, ouă, lapte, extract de cafea/vanilie și la final oțetul. Amestecați 1-2 minute cu un mixer de mână.
- Turnați ingredientele umede peste cele uscate și mixați scurt cu mixerul, doar până când aveți un aluat omogen.
- Turnați aluatul într-o tavă de 18 cm tapetată cu hârtie de copt. Nivelați cu o spatulă. Coaceți blatul în cuptorul preîncălzit la 155 de grade pentru aprox. 80-90 de minute.
- Scoateți blatul din formă și lăsați-l să se răcească pe un grătar cu partea dreaptă (care a fost la baza tăvii) în sus.
- După ce blatul s-a răcit, îndreptați cu un cuțit partea superioară care nu este dreaptă. Nu o aruncați! Este foarte bună ca desert lângă o cafea sau o puteți fărâmița și folosi firimiturile la decorul tortului.
- Împachetați blatul în folie alimentară și lăsați-l la frigider pentru 4-6 ore sau de pe o zi pe alta. Blatul va deveni moale, umed și elastic cu o textură absolut delicioasă!
- Tortul poate fi consumat ca atare, nu are nevoie să fie însiropat sau umplut cu cremă, este ciocolatos și delicios.Dacă totuși vreți să îl faceți mai festiv, e suficient să îl îmbrăcați într-o cremă de ciocolată și să îl decorați după preferințe.
decor - cremă de ciocolată, opțional
- Puneți smântâna să se încălzească până când dă semne că începe să se umfle, apoi dați vasul deoparte.
- Mărunțiți ciocolata cu un cuțit și puneți-o peste smântâna fierbinte. Nu amestecați, lăsați ciocolata să se topească lent, timp de 15 minute.
- După 15 minute, amestecați cu o spatulă până aveți o cremă moale, omogenă. Acoperiți cu un capac sau cu folie alimentară și lăsați crema să se răcească la frigider 4-6 ore sau peste noapte.
- Mixați crema cu un mixer de mână până când devine fermă, lucioasă și aerată.
Bine de știut:
- Acest blat de tort își dublează volumul la copt, așa că aveți grijă să folosiți o formă înaltă, pe care să o umpleți cu aluat doar pe jumătate!
- Nu coaceți blatul la temperatură mare și nu îl țineți în cuptor mai mult 90 de minute pentru că se va usca!
- Înainte sa scoateți blatul din cuptor, faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că tortul este bine copt în mijloc.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
ClauM a zis
Multumesc pentru retete. Foarte bine explicate, cu multe sfaturi. Imposibil de gresit reteta.
Iuliana Sbîrnea a zis
Cu drag! Mă bucur mult că vă plac rețetele. Mulțumesc și eu!