• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Torturi

Tort de ciocolată - rețeta rusească de tort moale și umed

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 21 iul. 2025 · Publicată: 27 dec. 2022 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 4 comentarii
129 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 8 minute

Acesta este cel mai bun tort de ciocolată, cu cele mai simple ingrediente și cel mai ușor mod de preparare. O rețetă rusească pentru un tort moale, umed, cu gust intens de ciocolată.

Cel mai bun tort de ciocolată rețeta rusească de tort moale și umed

Știți ce mai e grozav la tortul acesta? Nici nu are nevoie să fie umplut cu cremă! Se poate mânca ca atare, ca pe un chec cu ciocolată, pentru că este fraged, umed și ciocolatos și se menține așa 2-3 zile.

Dacă totuși îl faceți pentru o zi de sărbătoare, îl puteți folosi ca blat de tort . Fie doar îl îmbrăcați în cremă de ciocolată așa cum am făcut eu, fie îl tăiați pe orizontală, în 2 sau 3 blaturi pe care să le umpleți cu cremă. Vă recomand să folosiți rețeta mea de cremă cu nuci opărite și cafea. Se potrivește de minune cu acest blat!

Cel mai bun tort de ciocolată rețeta rusească de tort moale și umed
Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum să faci cel mai bun tort de ciocolată
  • Cum se păstrează
  • Extra sfaturi
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Pentru acest tort rusesc moale și ciocolatos folosim doar câteva ingrediente comune de patiserie pe care le avem mai mereu în casă. Iată mai jos ce ne trebuie pentru cel mai bun tort de ciocolată:

ingrediente listate pentru reteta de tort rusesc

pentru blat

  • făină - albă, de patiserie, tip 000
  • praf de copt
  • sare
  • cacao
  • zahăr tos
  • ouă
  • unt cu 82% grăsime - moale, la temperatura camerei
  • ulei
  • extract vanilie sau de cafea
  • lapte - cu 3.5% grăsime
  • oțet - de 5 sau 6 grade, dar nu balsamic!

pentru decor - opțional

  • smântână pentru frișcă - cu minim 30% grăsime
  • ciocolată neagră
  • crocant de nuci
  • bomboane de ciocolată

Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.

Cum să faci cel mai bun tort de ciocolată

blat de tort cu ciocolată

În general la torturile bune ne așteptăm să muncim mult și să avem de-a face cu manevre complicate. Dar la acest tort rusesc moale și umed, modul de preparare e la el de simplu ca și ingredientele.

Rețeta acestui tort de ciocolată am găsit-o pe site-ul unui chef rus și m-a cucerit prin simplitate, textură și aromă. Are 2 mici secrete care garantează cele mai bune rezultate și care pot fi aplicate și la alte rețete: oțetul din compoziție și păstrarea blatului înfoliat la frigider câteva ore 😉

ingrediente solide

Într-un castron puneți ingredientele uscate: făina, sare, praf de copt, cacao și zahăr. Amestecați cu un tel de mână să le omogenizați.

turnam otetul peste ingredientele lichide

În alt vas puneți toate ingredientele umede: untul moale, ulei, ouă, lapte, extract de cafea/vanilie și la final oțetul. Amestecați 1-2 minute cu un mixer de mână.

aluat pentru tort cu ciocolata

Turnați ingredientele umede peste cele uscate și mixați scurt cu mixerul, doar până când aveți un aluat omogen.

aluat pentru tort turnat in tava

Turnați aluatul într-o tavă de 18 cm tapetată cu hârtie de copt. Nivelați cu o spatulă. Coaceți blatul în cuptorul preîncălzit la 155 de grade pentru aprox. 80-90 de minute.

blat de tort la racit pe gratar

Scoateți blatul din formă și lăsați-l să se răcească pe un grătar cu partea dreaptă (care a fost la baza tăvii) în sus.

blat de tort taiat cu cutitul

După ce blatul s-a răcit, îndreptați cu un cuțit partea superioară care nu este dreaptă. Nu o aruncați! Este foarte bună ca desert lângă o cafea sau o puteți fărâmița și folosi firimiturile la decorul tortului.

blat de tort in folie alimentara

Împachetați blatul în folie alimentară și lăsați-l la frigider pentru 4-6 ore sau de pe o zi pe alta. Blatul va deveni moale, umed și elastic cu o textură absolut delicioasă!

blat de tort imbracat in ciocolata

Tortul poate fi consumat ca atare, nu are nevoie să fie însiropat sau umplut cu cremă, este ciocolatos și delicios.

Dacă totuși vreți să îl faceți mai festiv, e suficient să îl îmbrăcați într-o cremă de ciocolată și să îl decorați după preferințe.

decor - cremă de ciocolată, opțional

  • Puneți smântâna să se încălzească până când dă semne că începe să se umfle, apoi dați vasul deoparte.
  • Mărunțiți ciocolata cu un cuțit și puneți-o peste smântâna fierbinte. Nu amestecați, lăsați ciocolata să se topească lent, timp de 15 minute.
  • După 15 minute, amestecați cu o spatulă până aveți o cremă moale, omogenă. Acoperiți cu un capac sau cu folie alimentară și lăsați crema să se răcească la frigider 4-6 ore sau peste noapte.
  • Mixați crema cu un mixer de mână până când devine fermă, lucioasă și aerată.
  • Îmbrăcați tortul cu această cremă, iar deasupra presărați nuci, bomboane mici de ciocolată, etc.
rețeta rusească de tort moale și umed

Cum se păstrează

Mai ales dacă nu îl umpleți cu cremă, ca să aibă de unde să tragă umiditate, e bine să păstrați tortul la frigider, acoperit. În acest fel se va menține fraged, moale și delicios chiar și 2-3 zile.

Extra sfaturi

  1. Acest blat de tort își dublează volumul la copt, așa că aveți grijă să folosiți o formă înaltă, pe care să o umpleți cu aluat doar pe jumătate!
  2. Nu coaceți blatul la temperatură mare și nu îl țineți în cuptor mai mult 90 de minute pentru că se va usca!
  3. Înainte sa scoateți blatul din cuptor, faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că tortul este bine copt în mijloc.
Felie de tort

Rețete asemănătoare

Dacă v-a plăcut această rețetă de tort de ciocolată, atunci poate veți dori să încercați și alte rețete asemănătoare de pe blog:

  • Tort Amaretti cu cremă de nuci și ness
    Tort Amaretti cu cremă de nuci și ness
  • Tort spirală cu cremă de ciocolată
    Tort spirală cu cremă de ciocolată
  • Tort musuroi de cartita_reteta cu mascarpone
    Tort muşuroi de cârtiţă cu banane și cremă mascarpone
  • Cheese cake fără coacere cu caramel şi nuci pecan
    Cheese cake fără coacere cu caramel şi nuci pecan

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Cel mai bun tort de ciocolată rețeta rusească de tort moale și umed

Cel mai bun tort de ciocolată - rețeta rusească de tort moale și umed

Acesta este cel mai bun tort de ciocolată, cu ingrediente simple și ușor de preparat. Tort rusesc moale, cu gust intens de ciocolată.
5 from 8 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 1 hour hour 30 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 40 minutes minutes
Număr de porții: 10
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
formă rotundă cu inel 18 cm
hârtie de copt

Rețeta Video

Ingrediente
 

blat - 18 cm

  • 240 g făină (tip 000)
  • 7 g praf de copt
  • 4 g sare
  • 65 g cacao neagră
  • 250 g zahăr tos
  • 2 ouă (mărime M)
  • 60 g unt 82% grăsime (moale)
  • 60 g ulei
  • 1 lingură extract vanilie (sau cafea)
  • 260 ml lapte (3.5% grasime)
  • 7 g oțet ( de 5 sau 6 grade)

decor - cremă de ciocolată, opțional

  • 150 ml smântână pentru frișcă (min 30% grăsime)
  • 150 g ciocolată neagră
  • crocant de nuci
  • bomboane de ciocolată

Instrucțiuni de preparare
 

  • Într-un castron puneți ingredientele uscate: făina, sare, praf de copt, cacao și zahăr. Amestecați cu un tel de mână să le omogenizați.
  • În alt vas puneți toate ingredientele umede: untul moale, ulei, ouă, lapte, extract de cafea/vanilie și la final oțetul. Amestecați 1-2 minute cu un mixer de mână.
  • Turnați ingredientele umede peste cele uscate și mixați scurt cu mixerul, doar până când aveți un aluat omogen.
  • Turnați aluatul într-o tavă de 18 cm tapetată cu hârtie de copt. Nivelați cu o spatulă. Coaceți blatul în cuptorul preîncălzit la 155 de grade pentru aprox. 80-90 de minute. 
  • Scoateți blatul din formă și lăsați-l să se răcească pe un grătar cu partea dreaptă (care a fost la baza tăvii) în sus.
  • După ce blatul s-a răcit, îndreptați cu un cuțit partea superioară care nu este dreaptă. Nu o aruncați! Este foarte bună ca desert lângă o cafea sau o puteți fărâmița și folosi firimiturile la decorul tortului.
  • Împachetați blatul în folie alimentară și lăsați-l la frigider pentru 4-6 ore sau de pe o zi pe alta. Blatul va deveni moale, umed și elastic cu o textură absolut delicioasă!
  • Tortul poate fi consumat ca atare, nu are nevoie să fie însiropat sau umplut cu cremă, este ciocolatos și delicios.
    Dacă totuși vreți să îl faceți mai festiv, e suficient să îl îmbrăcați într-o cremă de ciocolată și să îl decorați după preferințe.

decor - cremă de ciocolată, opțional

  • Puneți smântâna să se încălzească până când dă semne că începe să se umfle, apoi dați vasul deoparte.
  • Mărunțiți ciocolata cu un cuțit și puneți-o peste smântâna fierbinte. Nu amestecați, lăsați ciocolata să se topească lent, timp de 15 minute.
  • După 15 minute, amestecați cu o spatulă până aveți o cremă moale, omogenă. Acoperiți cu un capac sau cu folie alimentară și lăsați crema să se răcească la frigider 4-6 ore sau peste noapte.
  • Mixați crema cu un mixer de mână până când devine fermă, lucioasă și aerată.

Bine de știut:

  1. Acest blat de tort își dublează volumul la copt, așa că aveți grijă să folosiți o formă înaltă, pe care să o umpleți cu aluat doar pe jumătate!
  2. Nu coaceți blatul la temperatură mare și nu îl țineți în cuptor mai mult 90 de minute pentru că se va usca!
  3. Înainte sa scoateți blatul din cuptor, faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că tortul este bine copt în mijloc.
Nutrition Facts
Cel mai bun tort de ciocolată - rețeta rusească de tort moale și umed
Amount per Serving
Calorii
451
% Daily Value*
Grăsimi
 
24
g
37
%
Colesterol
 
66
mg
22
%
Carbohidrați
 
58
g
19
%
Fibre
 
4
g
17
%
Zahăr
 
35
g
39
%
Proteine
 
7
g
14
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Tort unguresc de clătite în straturi, cu cremă de cacao – felie servită pe farfurie albă
    Tort de clătite cu cacao – rețeta ungurească de clătite „alunecate” cum n-ai mai mâncat!
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort Paradis cu cremă de brânză (urdă) și fructe din compot
    Tort Paradis cu cremă de brânză și fructe – rețetă ușoară pentru ocazii speciale
129 shares

Comentarii

  1. CELA a zis

    mai 09, 2025 at 6:16 pm

    5 stars
    Multumesc pentru reteta, si pentru blog .Blatul este cald sau rece cand il punem la frigo ?

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      mai 09, 2025 at 6:27 pm

      După ce se răcește se pune la frigider.

      Răspunde
  2. ClauM a zis

    decembrie 05, 2023 at 11:14 am

    Multumesc pentru retete. Foarte bine explicate, cu multe sfaturi. Imposibil de gresit reteta.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      decembrie 05, 2023 at 11:38 am

      Cu drag! Mă bucur mult că vă plac rețetele. Mulțumesc și eu!

      Răspunde
5 from 8 votes (7 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.