Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Articole utile

Cum să organizezi cămara rapid și eficient în 10 pași simpli

Publicat la 12 februarie 2023 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

28 shares

Timp estimat pentru citit: 9 minute

Să ții cămara curată și ordonată poate fi o sarcină dificilă. Află cum să organizezi cămara de alimente în 10 pași simplu de urmat, pentru a te asigura că toate sunt depozitate corect și eficient, încât să îți fie ușor să găsești lucrurile necesare și să menții ordinea.

organizarea camarii

De curând am renovat bucătăria și oricât de atentă am căutat să fiu la detalii, la împărțirea zonelor de lucru și la ergonomia sertarelor, la un moment dat mi-am dat seama că nu pot avea o bucătărie eficientă fără să acord aceeași atenție și spațiilor adiacente acesteia - mă refer în cazul meu la cămară și la dulapul din balcon în care țin conservele peste iarnă .

Indiferent unde locuiți, cămara de alimente este o încăpere sau un spațiu uscat în care păstrăm alimente și băuturi cu termen lung de valabilitate.

Cămara poate fi o încăpere de sine stătătoare, eventual cu acces direct din bucătărie, dar în lipsă de spațiu și un dulap mai încăpător poate avea rol de cămară.

Mergi direct la:
  • Cum să organizezi cămara în 10 pași
  • Ce fel de recipiente folosim
  • Ce alimente putem păstra în cămară
  • Temperatură optimă în cămara cu alimente
  • Lista alimentelor din cămară - model gratuit
  • Alte articole utile

Cum să organizezi cămara în 10 pași

Organizarea rafturilor din cămară poate fi un proces simplu și eficient dacă urmați câțiva pași importanți.

borcane de sticla pentru organizarea camarii

Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să le organizați simplu și rapid:

  1. Începeți prin a scoate toate lucrurile din cămară. Dacă aveți o încăpere separată, poate e necesară să văruiți pereții pentru igienizare. Instalați rafturi, dacă nu aveți deja, pentru a profita la maximum de spațiul din cămară.
  2. Verificați datele de expirare ale tuturor alimentelor din cămară. Aruncați orice aliment care a expirat sau care arată sau miroase ciudat.
  3. Grupați alimentele pe categorii. De exemplu: conserve dulci sau sărate, făină, zahăr, condimente, produse lichide, etc.
  4. Transferați alimentele din ambalajele lor originale în recipiente transparente, ermetice. Astfel e mai ușor să le țineți organizate sunt mai ușor de găsit și vedeți dintr-o privire ce produse sunt pe cale să se termine.
  5. Decideți care sunt cele mai importante articole și acordați-le spațiu suficient în cea mai accesibilă zonă.
  6. Căutați să așezați alimentele astfel încât să puteți vedea și accesa ușor toate produsele din cămară. Puneți produsele mai grele jos și pe cele mai ușoare în partea de sus.
  7. La alimente de același fel orientați-vă după data de expirare și puneți alimentele care expiră repede în fața celor celor cu termen mai lung.
  8. Așezați alimentele perisabile la îndemână astfel încât să le puteți vedea și să le utilizați înainte de a se strica.
  9. Folosiți etichete frumoase pentru rafturi și recipiente astfel încât și ceilalți membri ai familiei să poată identifica ușor produsul pe care îl caută.
  10. Faceți o listă cu produsele din cămară astfel încât să vă fie ușor să le verificați periodic și refaceți stocurile. La finalul articolului găsiți un model de listă gratuit, pe care îl puteți descărca sau tipări.

Dacă urmați acești 10 pași, cămara voastră va fi organizată, eficientă și ușor de folosit.

Ce fel de recipiente folosim

Tipul de recipiente pe care le alegeți pentru depozitarea alimentelor în cămară poate afecta prospețimea și organizarea alimentelor.

borcane cu condimente in camara

Iată câteva tipuri de recipiente de luat în considerare:

  • Borcanele de sticlă cu capac le avem la îndemână și sunt o modalitate ieftină și excelentă pentru depozitarea produselor uscate, cum ar fi: paste, orez și cereale. Cele de dimensiuni mici sunt ideale pentru condimente.
  • Recipientele din plastic cu capac sunt o opțiune economică pentru depozitarea unei varietăți de produse alimentare, inclusiv gustări, biscuiți și fructe uscate.
  • Cutiile metalice sunt ideale pentru depozitarea articolelor care pot fi afectate de lumină, cum ar fi ceaiul și cafeaua. Sunt grozave și pentru fursecuri, blaturi și prăjituri de casă pe care doriți să le păstrați câteva zile.
  • Recipientele ceramice cu capac sunt frumoase și ideale pentru depozitarea făinii, a mălaiului sau a zahărului.
  • Pungile resigilabile din plastic sunt excelente pentru depozitarea gustărilor, a fructelor uscate și a nucilor. Sunt ușor de utilizat și pot fi resigilate pentru a păstra alimentele proaspete. Dacă folosiți, pungi, așezați-le într-o cutie mai mare pentru a fi ușor de manevrat.

Atunci când alegeți recipiente pentru cămară, luați în considerare dimensiunea, forma și tipul alimentelor pe care le veți depozita, precum și spațiul pe care îl aveți la dispoziție.

Dacă e posibil, alegeți recipiente care pot fi ușor așezate unele peste altele, astfel încât să puteți economisi spațiul pe rafturi.

Ce alimente putem păstra în cămară

Unele alimente pot fi păstrate in cămară pentru perioade mai lungi de timp decât altele, în funcție de natura lor și de condițiile de păstrare.

ce alimente se pot pastra in camara

Pentru produsele cumpărate, orientați-vă după termenul de valabilitate indicat de producători pe ambalaje. Conservele de casă sterilizate pot fi păstrate până la 1-2 ani, depinde de temperatură.

Iată o listă cu unele alimente care pot fi păstrate în cămară:

pentru câteva săptămâni:

  • Fructe: dovleac plăcintar, mere, pere, banane (în stadiul de coacere incipient)
  • Legume: cartofi, ceapă, usturoi, morcovi, păstârnac

câteva luni:

  • Făină, câteva tipuri: pentru prăjituri, pentru pâine, de secară
  • Mălai
  • Orez: alb, basmati, sălbatic
  • Paste făinoase: scurte, spaghete, fidea, foi de lasagna, tagliatelle sau tăieței de casă cu ou, bine uscați
  • Cereale: arpacaș, ovăz
  • Zahăr: tos, pudră, zahăr brun sau muscovado, precum și înlocuitori
  • Ulei: de floarea soarelui, de măsline, de cocos
  • Oțet
  • Nuci, alune, semințe de mac, in, susan
  • Fructe uscate: stafide, merișoare, smochine, curmale, prune uscate, etc.
  • Biscuiți și fursecuri
  • Pesmet, crutoane
  • Măsline in ulei sau în saramură
  • Alimente UHT: lapte integral sau lapte condensat, smântână pentru gătit, smântână pentru frișcă
  • Produse pentru patiserie: drojdie uscată, praf de copt, gelatină, zahăr vanilinat
  • Băuturi: suc, apă plată sau minerală

ani:

  • Condimente: piper, nucșoară întreagă, boia de ardei, turmeric, etc.
  • Ierburi aromatice uscate: rozmarin, cimbru, oregano, busuioc, dafin, etc.
  • Miere
  • Cafea
  • Conserve metalice
  • Conserve de casă: murături în oțet, zacuscă, gem
  • Băuturi alcoolice: vin, vișinată, afinată, etc.
  • Extracte naturale de vanilie, lămâi, portocale, etc.

Este important de reținut că aceste perioade de păstrare pot varia în funcție de umiditatea și temperatura din cămară, așa că este recomandat să verificați cu atenție starea alimentelor înainte de a le consuma.

Temperatură optimă în cămara cu alimente

Temperatura recomandată pentru cămara de alimente este între 15°C și 20°C.

Este important să păstrați cămara bine ventilată și fără umiditate pentru a preveni apariția mucegaiului sau a bacteriilor.

Un termometru așezat pe un perete sau pe tocul ușii este deosebit de util pentru monitorizarea temperaturii. La fel de util poate fi și un dezumidificator așezat într-un colț.

Lista alimentelor din cămară - model gratuit

Păstrarea unei liste cu alimentele din cămară poate fi un instrument util pentru a fi organizat și pentru a vă asigura că aveți întotdeauna la îndemână ingredientele de care aveți nevoie.

lista de alimente pentru camara
  • Creați un format de listă pe care să vă fie ușor să o urmăriți. Poate fi o listă scrisă de mână, o foaie de calcul în Excel sau o listă digitală pe telefon.
  • Începeți prin a face inventarul: notați toate articolele pe care le aveți în prezent în cămară, inclusiv cantitatea și data de expirare.
  • Organizați lista în funcție de categorie: de exemplu alocați câte o foaie pentru fiecare categorie cum ar fi: consumabile de copt, condimente, conserve etc. Astfel va fi mai ușor să vedeți ce există deja în cămară și ce trebuie să cumpărați.
  • Păstrați lista la îndemână: ca să vă fie ușor să faceți modificări, țineți lista la îndemână. Dacă țineți lista pe hârtie, păstrați-o de exemplu pe un raft în cămară, alături de un pix.
  • Țineți lista la zi: asigurați-vă că actualizați lista în mod regulat, mai ales după ce adăugați sau folosiți articole. Acest lucru vă va ajuta să urmăriți proviziile și să preveniți risipa.
  • Folosiți lista pentru planificarea meniului și pentru a face lista de cumpărături: puteți vedea ce ingrediente aveți deja și să cumpărați doar ceea ce aveți nevoie.

Mai jos veți găsi un model gratuit de listă pentru a ține inventarul produselor din cămara voastră. Tipăriți oricâte foi aveți nevoie, de preferat câte o foaie pentru fiecare categorie de produse.

Puteți descărca sau tipări modelul de listă cu un click pe fotografia de mai jos:

lista pentru inventarul cămării de alimente

Păstrând o listă cu alimentele din cămară, vă puteți eficientiza cumpărăturile alimentare, evitați risipa de alimente și vă asigurați că aveți întotdeauna la îndemână ingredientele de care aveți nevoie.

Alte articole utile

  • Paste Fericit
    Cum să organizezi meniul pentru masa de Paşte şi câteva trucuri utile
  • cum masuram cu lingura
    Măsuri echivalente folosite în bucătărie
  • Pâine neagră cu bere şi negrilică
    Despre mixerul Kitchen Aid - pro și contra
  • despre vinuri
    Despre vinuri - ghid pentru începători

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • ilustratie articol cu 5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat
    5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat - Rețete Rapide și Calorii
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
28 shares

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici
x