Timp estimat pentru citit: 9 minute
Să ții cămara curată și ordonată poate fi o sarcină dificilă. Află cum să organizezi cămara de alimente în 10 pași simplu de urmat, pentru a te asigura că toate sunt depozitate corect și eficient, încât să îți fie ușor să găsești lucrurile necesare și să menții ordinea.

De curând am renovat bucătăria și oricât de atentă am căutat să fiu la detalii, la împărțirea zonelor de lucru și la ergonomia sertarelor, la un moment dat mi-am dat seama că nu pot avea o bucătărie eficientă fără să acord aceeași atenție și spațiilor adiacente acesteia - mă refer în cazul meu la cămară și la dulapul din balcon în care țin conservele peste iarnă.
Indiferent unde locuiți, cămara de alimente este o încăpere sau un spațiu uscat în care păstrăm alimente și băuturi cu termen lung de valabilitate.
Cămara poate fi o încăpere de sine stătătoare, eventual cu acces direct din bucătărie, dar în lipsă de spațiu și un dulap mai încăpător poate avea rol de cămară.
Mergi direct la:
Cum să organizezi cămara în 10 pași
Organizarea rafturilor din cămară poate fi un proces simplu și eficient dacă urmați câțiva pași importanți.

Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să le organizați simplu și rapid:
- Începeți prin a scoate toate lucrurile din cămară. Dacă aveți o încăpere separată, poate e necesară să văruiți pereții pentru igienizare. Instalați rafturi, dacă nu aveți deja, pentru a profita la maximum de spațiul din cămară.
- Verificați datele de expirare ale tuturor alimentelor din cămară. Aruncați orice aliment care a expirat sau care arată sau miroase ciudat.
- Grupați alimentele pe categorii. De exemplu: conserve dulci sau sărate, făină, zahăr, condimente, produse lichide, etc.
- Transferați alimentele din ambalajele lor originale în recipiente transparente, ermetice. Astfel e mai ușor să le țineți organizate sunt mai ușor de găsit și vedeți dintr-o privire ce produse sunt pe cale să se termine.
- Decideți care sunt cele mai importante articole și acordați-le spațiu suficient în cea mai accesibilă zonă.
- Căutați să așezați alimentele astfel încât să puteți vedea și accesa ușor toate produsele din cămară. Puneți produsele mai grele jos și pe cele mai ușoare în partea de sus.
- La alimente de același fel orientați-vă după data de expirare și puneți alimentele care expiră repede în fața celor celor cu termen mai lung.
- Așezați alimentele perisabile la îndemână astfel încât să le puteți vedea și să le utilizați înainte de a se strica.
- Folosiți etichete frumoase pentru rafturi și recipiente astfel încât și ceilalți membri ai familiei să poată identifica ușor produsul pe care îl caută.
- Faceți o listă cu produsele din cămară astfel încât să vă fie ușor să le verificați periodic și refaceți stocurile. La finalul articolului găsiți un model de listă gratuit, pe care îl puteți descărca sau tipări.
Dacă urmați acești 10 pași, cămara voastră va fi organizată, eficientă și ușor de folosit.
Ce fel de recipiente folosim
Tipul de recipiente pe care le alegeți pentru depozitarea alimentelor în cămară poate afecta prospețimea și organizarea alimentelor.

Iată câteva tipuri de recipiente de luat în considerare:
- Borcanele de sticlă cu capac le avem la îndemână și sunt o modalitate ieftină și excelentă pentru depozitarea produselor uscate, cum ar fi: paste, orez și cereale. Cele de dimensiuni mici sunt ideale pentru condimente.
- Recipientele din plastic cu capac sunt o opțiune economică pentru depozitarea unei varietăți de produse alimentare, inclusiv gustări, biscuiți și fructe uscate.
- Cutiile metalice sunt ideale pentru depozitarea articolelor care pot fi afectate de lumină, cum ar fi ceaiul și cafeaua. Sunt grozave și pentru fursecuri, blaturi și prăjituri de casă pe care doriți să le păstrați câteva zile.
- Recipientele ceramice cu capac sunt frumoase și ideale pentru depozitarea făinii, a mălaiului sau a zahărului.
- Pungile resigilabile din plastic sunt excelente pentru depozitarea gustărilor, a fructelor uscate și a nucilor. Sunt ușor de utilizat și pot fi resigilate pentru a păstra alimentele proaspete. Dacă folosiți, pungi, așezați-le într-o cutie mai mare pentru a fi ușor de manevrat.
Atunci când alegeți recipiente pentru cămară, luați în considerare dimensiunea, forma și tipul alimentelor pe care le veți depozita, precum și spațiul pe care îl aveți la dispoziție.
Dacă e posibil, alegeți recipiente care pot fi ușor așezate unele peste altele, astfel încât să puteți economisi spațiul pe rafturi.
Ce alimente putem păstra în cămară
Unele alimente pot fi păstrate in cămară pentru perioade mai lungi de timp decât altele, în funcție de natura lor și de condițiile de păstrare.

Pentru produsele cumpărate, orientați-vă după termenul de valabilitate indicat de producători pe ambalaje. Conservele de casă sterilizate pot fi păstrate până la 1-2 ani, depinde de temperatură.
Iată o listă cu unele alimente care pot fi păstrate în cămară:
pentru câteva săptămâni:
- Fructe: dovleac plăcintar, mere, pere, banane (în stadiul de coacere incipient)
- Legume: cartofi, ceapă, usturoi, morcovi, păstârnac
câteva luni:
- Făină, câteva tipuri: pentru prăjituri, pentru pâine, de secară
- Mălai
- Orez: alb, basmati, sălbatic
- Paste făinoase: scurte, spaghete, fidea, foi de lasagna, tagliatelle sau tăieței de casă cu ou, bine uscați
- Cereale: arpacaș, ovăz
- Zahăr: tos, pudră, zahăr brun sau muscovado, precum și înlocuitori
- Ulei: de floarea soarelui, de măsline, de cocos
- Oțet
- Nuci, alune, semințe de mac, in, susan
- Fructe uscate: stafide, merișoare, smochine, curmale, prune uscate, etc.
- Biscuiți și fursecuri
- Pesmet, crutoane
- Măsline in ulei sau în saramură
- Alimente UHT: lapte integral sau lapte condensat, smântână pentru gătit, smântână pentru frișcă
- Produse pentru patiserie: drojdie uscată, praf de copt, gelatină, zahăr vanilinat
- Băuturi: suc, apă plată sau minerală
ani:
- Condimente: piper, nucșoară întreagă, boia de ardei, turmeric, etc.
- Ierburi aromatice uscate: rozmarin, cimbru, oregano, busuioc, dafin, etc.
- Miere
- Cafea
- Conserve metalice
- Conserve de casă: murături în oțet, zacuscă, gem
- Băuturi alcoolice: vin, vișinată, afinată, etc.
- Extracte naturale de vanilie, lămâi, portocale, etc.
Este important de reținut că aceste perioade de păstrare pot varia în funcție de umiditatea și temperatura din cămară, așa că este recomandat să verificați cu atenție starea alimentelor înainte de a le consuma.
Temperatură optimă în cămara cu alimente
Temperatura recomandată pentru cămara de alimente este între 15°C și 20°C.
Este important să păstrați cămara bine ventilată și fără umiditate pentru a preveni apariția mucegaiului sau a bacteriilor.
Un termometru așezat pe un perete sau pe tocul ușii este deosebit de util pentru monitorizarea temperaturii. La fel de util poate fi și un dezumidificator așezat într-un colț.
Lista alimentelor din cămară - model gratuit
Păstrarea unei liste cu alimentele din cămară poate fi un instrument util pentru a fi organizat și pentru a vă asigura că aveți întotdeauna la îndemână ingredientele de care aveți nevoie.

- Creați un format de listă pe care să vă fie ușor să o urmăriți. Poate fi o listă scrisă de mână, o foaie de calcul în Excel sau o listă digitală pe telefon.
- Începeți prin a face inventarul: notați toate articolele pe care le aveți în prezent în cămară, inclusiv cantitatea și data de expirare.
- Organizați lista în funcție de categorie: de exemplu alocați câte o foaie pentru fiecare categorie cum ar fi: consumabile de copt, condimente, conserve etc. Astfel va fi mai ușor să vedeți ce există deja în cămară și ce trebuie să cumpărați.
- Păstrați lista la îndemână: ca să vă fie ușor să faceți modificări, țineți lista la îndemână. Dacă țineți lista pe hârtie, păstrați-o de exemplu pe un raft în cămară, alături de un pix.
- Țineți lista la zi: asigurați-vă că actualizați lista în mod regulat, mai ales după ce adăugați sau folosiți articole. Acest lucru vă va ajuta să urmăriți proviziile și să preveniți risipa.
- Folosiți lista pentru planificarea meniului și pentru a face lista de cumpărături: puteți vedea ce ingrediente aveți deja și să cumpărați doar ceea ce aveți nevoie.
Mai jos veți găsi un model gratuit de listă pentru a ține inventarul produselor din cămara voastră. Tipăriți oricâte foi aveți nevoie, de preferat câte o foaie pentru fiecare categorie de produse.
Puteți descărca sau tipări modelul de listă cu un click pe fotografia de mai jos:
Păstrând o listă cu alimentele din cămară, vă puteți eficientiza cumpărăturile alimentare, evitați risipa de alimente și vă asigurați că aveți întotdeauna la îndemână ingredientele de care aveți nevoie.
Lasă un comentariu