Ești începător, dar vrei să alegi vinul potrivit pentru orice ocazie? Află din acest articol toate lucrurile de bază despre vinuri!
Remarcam aseară, aflându-mă la cumpărături într-un hypermarket din oraşul meu, că oamenii au început să fie destul de atenţi şi de selectivi atunci când vine vorba de mâncarea pe care o pun în coş.
Ăsta e un semn că încet-încet campaniile media încep să-şi atingă scopul. Am văzut mulţi cumpărători verificând termenul de valabilitate al produsului sau citind cu atenţie eticheta cu ingredientele, comparând şi alegând preparate după criterii de calitate şi nu doar după preţ.
Nu ştiu însă, dacă la fel de bine stau lucrurile şi atunci când vine vorba despre vinurile care ne acompaniază preparatele delicioase, aşa că m-am gândit că şi în domeniul ăsta, puţină informare nu strică, măcar aşa, la nivel de începător, cât să ştim ce tip de vin să alegem în funcţie de meniul pe care îl avem în vedere.
Desigur că pentru inițiați, vinul se ridică la rang de artă, fiind cea mai veche şi cea mai apreciată băutură. Există oameni care au o adevărată cultură a vinului, fiind capabili să recunoască valoarea unui vin la fel de bine ca un somelier.
Dar nu toţi ne pricepem la vinuri, iar rafturile cu sute de sticle din supermarketuri ne intimidează de-a dreptul! Și totuşi cu toţii vrem să ne bucurăm de aroma şi buchetul vinului potrivit. Haideți să vedem cum!
Mergi direct la:
Vin roșu
Culoarea sa frumoasă vine de la pigmenţii localizaţi în coaja boabelor de strugure şi nu în mijloc, aşa cum s-ar putea crede. Vinul roşu este mult mai puternic decât cel alb, iar savoarea lui este mai pregnantă şi de aceea se recomandă să fie servit la temperatura camerei. Cele mai cunoscute soiuri de vin roşu sunt:
- Merlot – este alegerea cea mai bună pe care o poate face un începător sau un neiniţiat în tainele vinurilor roşii. Este un vin uşor, şi se potriveşte cu orice preparat. Dacă alegeţi un Merlot, mergeţi la sigur 😉
- Cabernet Sauvignon – este vinul cel mai potrivit alături de carnea roşie (vită, miel) şi este considerat regele vinurilor, unul dintre cele mai bune vinuri din lume.
- Pinot Noir - este un vin mai delicat decât Cabernet Sauvignonul. Are o intensitate a gustului deosebită şi acompaniază perfect preparatele din peşte, fructe de mare, carnea de pasăre, vânatul şi brânzeturile.
- Syrah – un vin cu aromă bogată de fructe, cu accente condimentate şi piperate, foarte potrivit lângă friptura de vită sau alte preparate din carne de vită, dar şi cu brânzeturile franţuzeşti.
- Zinfandel - este vinul perfect pentru cu sosurile de roşii , paste, pizza, curry sau brânzeturi uscate.
Temperatura de servire pentru vinurile roșii
- vinurile roșii ușoare se servesc în general la temperatura subsolului între 10-12 grade Celsius
- vinurile roşii tari se servesc la temperatura camerei, între 18-19 grade Celsius.
Vin alb
Mult mai delicat decât vinul roşu, cel alb este ideal pentru preparate mai uşoare, din carne albă: peşte, pui, curcan.
- Chardonnay - este cel mai cunoscut soi de vin alb. Are o aromă fructată şi trebuie să îl alegeţi neapărat dacă aveţi în meniu preparate pe baza de brânză, ouă, peşte, fructe de mare sau carne de pasăre.
- Sauvignon Blanc - am citit despre el că ar fi denumit în mod ironic Chardonnayul săracului deoarece costurile sale de producţie sunt mai mici decât cele ale preţiosului Chardonnay. Sauvignon Blanc-ul este excelent lângă preparate cu arome puternice sau preparate pe baza de peşte, fructe de mare, paste, sparanghel sau foie gras.
- Riesling - este un vin aromat, cu aromă subtilă şi foarte popular. Merge grozav lângă carnea de pui, peste alb sau fructe de mare.
- Pinot Blanc - se potrivește foarte bine cu creveții, scoicile, peştele afumat și stridiile.
Temperatura de servire pentru vinurile albe
Vinurile albe seci se servesc reci, astfel:
- vinurile albe, seci se servesc la temperaturi între 8-12 grade Celsius
- vinurile albe demidulci, licoroase se servesc la temperaturi între 6-8 grade Celsius
Cum răcim o sticlă de vin alb până la temperatura optimă de servire?
Ei bine, există în magazinele sau pe site-urile de specialitate o serie întreagă de dispozitive: frapiere, sacoşe, pungi sau răcitoare flexibile. Sunt reutilizabile şi vă vor aduce vinul la temperatura potrivită în doar 5 minute.
Ce facem dacă am desfăcut o sticlă de vin şi nu am consumat-o pe toată?
Cum păstrăm aroma şi buchetul vinului nealterate pentru o consumaţie ulterioară, ştiut fiind că în contact cu oxigenul din aer, acesta își pierde calităţile?
Ei bine, nici asta nu mai este o problemă. Există acum pompe pentru vacuumat care extrag aerul din sticlă păstrând astfel prospeţimea vinului pentru câteva zile. Acest tip de pompe se folosesc în combinaţie cu dopuri speciale, care sunt complet reutilizabile. Dispozitivele speciale de vacuum pentru vinuri sunt o investiţie necesară şi utilă în orice bucătărie, dar şi un cadou potrivit pentru cineva drag.
În speranţa că acum alegerea vinului este puţin mai uşoară, iar răcirea şi păstrarea lui nu mai sunt o problemă, vă doresc mese îmbelşugate şi vinuri pe măsură!
Lasă un comentariu