• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Articole utile

    Cum să organizezi meniul pentru masa de Paşte şi câteva trucuri utile

    Publicat la 3 aprilie 2017 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Numărătoarea inversă până la Paşte, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, a început. Deja începem să ne gândim din ce în ce mai serios la meniul de sărbătoare pe care vrem să îl pregătim pentru cei dragi. Cu cât trece timpul, cu atât mai nepregătite ne simţim. Deşi ne propunem în fiecare an să nu ne mai prindă sărbătorile stresate şi obosite, parcă niciodată nu ne reuşeşte. Vă sună cunoscut scenariul ăsta?

    Aşa stăteau lucrurile şi pentru mine până acum câţiva ani când m-am decis să fac câteva schimbări în modul de abordare al pregătirilor pentru marile sărbători. În mare parte cred că am reuşit, de aceea vreau să împart cu voi metodele pe care eu le aplic cu succes în propria mea bucătărie.

    Prin aceast articol nu vreau să vă fac recomandări de reţete, ci mi-aş dori mai mult să vă ajut să vă organizaţi singuri activităţile culinare, dar cu uşurintă şi eficienţă, fără risipă şi mai ales evitând stresul şi oboseala.

    cozonac pufos cu rahat si cacao

    Pasul 1. Stabilirea meniului

    Vorbind din punct de vedere culinar, Paştele însemnă familia adunată în jurul mesei frumos aranjate şi bucate tradiţionale pe masă. De Paşte ne bucurăm de anumite mâncăruri, care sunt de obicei încărcate cu o anume simbolistică religioasă şi pe care nu le facem prea des sau nu le facem deloc în timpul anului.

    Da, sărbătoarea pascală înseamnă o masă bogată, dar nu înseamnă excese şi mai ales nu înseamnă risipă! Aminteşte-ţi că de fapt Paştele dureaza doar 3 zile (ba chiar doar 2 zile pentru salariaţi...) şi nu ceda tentaţiei de a cumpăra şi de a găti cantitativ mai mult decât este nevoie.

    Ia un pix şi o agendă şi schiţează meniul pe zile şi tipuri de mese (mic dejun, prânz, cină) ţinând cont, de faptul că de exemplu din ciorba de miel puteţi mânca 2 sau chiar 3 zile, la fel şi din friptură.

    Nu uita să iei în calcul şi musafirii dacă ştii că vor veni, sau scade un meniu de prânz dacă ştii că într-una din zile mergeţi în vizită la părinţi, de pildă.

    Pulpă de miel la tavă

    Exemplu de meniu tradiţional:

    • mic dejun - ouă roşii, caş de oi, urdă, sau brânză de vaci, lapte cu cacao, iaurt, cozonac
    • prânz -  ciorba de miel (sau curcan), friptură de miel (sau curcan) cu garnitură de cartofi noi şi salată,
    • gustare - cafea şi o felie de pască
    • cina - drob de miel (sau de pui) cu salată
    • băuturi: ciocolată caldă, oranjadă, limonadă cu ghimbir sau cu fructe uscate, sucuri de fructe făcute în casă

    Ca să îţi fac organizarea mai uşoară şi mai plăcută, am conceput pentru tine câteva formate care să te ajute la stabilirea meniului şi la generarea listei de cumpărături. Tipăreşte-le şi lucrează pe ele. Îţi va fi mult mai uşor să ai o privire de ansamblu în acest fel. Poţi descărca listele cu un click pe poza de mai jos:

    Organizarea meniului de Paste

    Pasul 2. Organizare

    După ce ai stabilit meniul, fă un scurt inventar al stocurilor din cămară, frigider şi congelator, apoi fă o listă de cumpărături doar cu ceea ce îţi lipseşte. Vei evita astfel să cheltuieşti inutil şi să faci stocuri de produse care nu îţi sunt imediat necesare.

    Împarte lista de cumpărături pe secţiuni: alimentare, băuturi, cosmetice, produse pentru curăţenie, cadouri, etc. În acest fel îţi va fi mai uşor să te orientezi în magazin.

    Pasul 3. La cumpărături

    Ştiu că sunt multe de cumpărat în perioada asta, că toate trebuie să fie proaspete şi că ai de alergat în multe locuri diferite pentru a găsi tot ce ai scris pe listă. Nimic nu e mai obositor decât asta! Există însă o soluţie foarte simplă pentru o aprovizionare fără stres: cumpără totul dintr-un singur loc.

    Cred că cea mai de folos descoperire a mea şi cea care mă salvează cu adevărat în perioadele aglomerate de dinainte de sărbători, este aceea că pot merge într-un singur loc pentru tot ce am nevoie și pentru asta aleg un hipermarket care să aibă și raioane cu produse pentru curățenie, ustensile de gătit, haine sau electrocasnice.

    La un astfel de magazin știu că oricâte secţiuni ar avea lista mea de cumpărături: de la micile sau marile cadouri pentru cei dragi şi până la carnea de miel proaspătă, cu toate analizele şi certificatele sanitare necesare, pot să le rezolv pe toate cu un singur drum.

    Paste Fericit

    Sper că ai găsit în cele mai sus cel puţin câteva idei care îţi vor face pregătirile pentru sărbători mai puţin obositoare. Dacă ştii şi alte tips&tricks care funcţionează sau foloseşti alte metode care şi-au dovedit în timp eficienţa, lasă-mi un comentariu. Vom aduna la un loc mai multe idei care să ne facă viaţa mai uşoară.

    Până una-alta, eu vă doresc pregătiri eficiente pentru marea sărbătoare şi bucate aromate pe masă!

    Din aceeași categorie

    • tipuri de sare
      Sarea - cel mai important condiment. Tipuri de sare și cum le folosim.
    • cum sa organizezi camara
      Cum să organizezi cămara rapid și eficient în 10 pași simpli
    • amestec condimente pentru turta dulce
      Condimente pentru turtă dulce - cum se face amestecul acasă
    • Cum se face testul cu scobitoarea pentru blaturi și prăjituri

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. LAURA C.

      aprilie 07, 2017 at 9:28 pm

      Multumim pt sfaturi!

      Răspunde
      • Iuliana

        aprilie 08, 2017 at 6:30 pm

        Cu drag! M-as bucura sa stiu ca au fost de folos!

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.