Numărătoarea inversă până la Paşte, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, a început. Deja începem să ne gândim din ce în ce mai serios la meniul de sărbătoare pe care vrem să îl pregătim pentru cei dragi. Cu cât trece timpul, cu atât mai nepregătite ne simţim. Deşi ne propunem în fiecare an să nu ne mai prindă sărbătorile stresate şi obosite, parcă niciodată nu ne reuşeşte. Vă sună cunoscut scenariul ăsta?
Aşa stăteau lucrurile şi pentru mine până acum câţiva ani când m-am decis să fac câteva schimbări în modul de abordare al pregătirilor pentru marile sărbători. În mare parte cred că am reuşit, de aceea vreau să împart cu voi metodele pe care eu le aplic cu succes în propria mea bucătărie.
Prin aceast articol nu vreau să vă fac recomandări de reţete, ci mi-aş dori mai mult să vă ajut să vă organizaţi singuri activităţile culinare, dar cu uşurintă şi eficienţă, fără risipă şi mai ales evitând stresul şi oboseala.
Pasul 1. Stabilirea meniului
Vorbind din punct de vedere culinar, Paştele însemnă familia adunată în jurul mesei frumos aranjate şi bucate tradiţionale pe masă. De Paşte ne bucurăm de anumite mâncăruri, care sunt de obicei încărcate cu o anume simbolistică religioasă şi pe care nu le facem prea des sau nu le facem deloc în timpul anului.
Da, sărbătoarea pascală înseamnă o masă bogată, dar nu înseamnă excese şi mai ales nu înseamnă risipă! Aminteşte-ţi că de fapt Paştele dureaza doar 3 zile (ba chiar doar 2 zile pentru salariaţi...) şi nu ceda tentaţiei de a cumpăra şi de a găti cantitativ mai mult decât este nevoie.
Ia un pix şi o agendă şi schiţează meniul pe zile şi tipuri de mese (mic dejun, prânz, cină) ţinând cont, de faptul că de exemplu din ciorba de miel puteţi mânca 2 sau chiar 3 zile, la fel şi din friptură.
Nu uita să iei în calcul şi musafirii dacă ştii că vor veni, sau scade un meniu de prânz dacă ştii că într-una din zile mergeţi în vizită la părinţi, de pildă.
Exemplu de meniu tradiţional:
- mic dejun - ouă roşii, caş de oi, urdă, sau brânză de vaci, lapte cu cacao, iaurt, cozonac
- prânz - ciorba de miel (sau curcan), friptură de miel (sau curcan) cu garnitură de cartofi noi şi salată,
- gustare - cafea şi o felie de pască
- cina - drob de miel (sau de pui) cu salată
- băuturi: ciocolată caldă, oranjadă, limonadă cu ghimbir sau cu fructe uscate, sucuri de fructe făcute în casă
Ca să îţi fac organizarea mai uşoară şi mai plăcută, am conceput pentru tine câteva formate care să te ajute la stabilirea meniului şi la generarea listei de cumpărături. Tipăreşte-le şi lucrează pe ele. Îţi va fi mult mai uşor să ai o privire de ansamblu în acest fel. Poţi descărca listele cu un click pe poza de mai jos:
Pasul 2. Organizare
După ce ai stabilit meniul, fă un scurt inventar al stocurilor din cămară, frigider şi congelator, apoi fă o listă de cumpărături doar cu ceea ce îţi lipseşte. Vei evita astfel să cheltuieşti inutil şi să faci stocuri de produse care nu îţi sunt imediat necesare.
Împarte lista de cumpărături pe secţiuni: alimentare, băuturi, cosmetice, produse pentru curăţenie, cadouri, etc. În acest fel îţi va fi mai uşor să te orientezi în magazin.
Pasul 3. La cumpărături
Ştiu că sunt multe de cumpărat în perioada asta, că toate trebuie să fie proaspete şi că ai de alergat în multe locuri diferite pentru a găsi tot ce ai scris pe listă. Nimic nu e mai obositor decât asta! Există însă o soluţie foarte simplă pentru o aprovizionare fără stres: cumpără totul dintr-un singur loc.
Cred că cea mai de folos descoperire a mea şi cea care mă salvează cu adevărat în perioadele aglomerate de dinainte de sărbători, este aceea că pot merge într-un singur loc pentru tot ce am nevoie și pentru asta aleg un hipermarket care să aibă și raioane cu produse pentru curățenie, ustensile de gătit, haine sau electrocasnice.
La un astfel de magazin știu că oricâte secţiuni ar avea lista mea de cumpărături: de la micile sau marile cadouri pentru cei dragi şi până la carnea de miel proaspătă, cu toate analizele şi certificatele sanitare necesare, pot să le rezolv pe toate cu un singur drum.
Sper că ai găsit în cele mai sus cel puţin câteva idei care îţi vor face pregătirile pentru sărbători mai puţin obositoare. Dacă ştii şi alte tips&tricks care funcţionează sau foloseşti alte metode care şi-au dovedit în timp eficienţa, lasă-mi un comentariu. Vom aduna la un loc mai multe idei care să ne facă viaţa mai uşoară.
Până una-alta, eu vă doresc pregătiri eficiente pentru marea sărbătoare şi bucate aromate pe masă!
LAURA C. a zis
Multumim pt sfaturi!
Iuliana a zis
Cu drag! M-as bucura sa stiu ca au fost de folos!