O rețetă simplă de sărățele cu untură și iaurt, frământate rapid, doar 3-4 minute, fragede, crocante și mai bune decât orice snacksuri cumpărate! Iată cât de ușor poți face acasă 2 tăvi mari de sărățele doar cu ingrediente ieftine și la îndemâna oricui!
Tuturor ne place să ronțăim cea în timp ce ne uităm la televizor, iar aceste sărățele cu untură sunt gustarea perfectă! La fel de potrivite sunt și ca aperitive pe mesele de sărbători. Fie că e Paște sau Crăciun, toată familia se va bucura de sărățelele crocante presărate cu chimen!
Dacă vreți să faceți sărățele fără drojdie, vă recomand să încercați rețeta mea de sărățele cu brânză de vaci și unt sau rețeta rapidă de sărățele cu telemea și smântână!
Mergi direct la:
Ce ne trebuie
Rețeta de sărățele cu untură și iaurt e foarte simplă și prietenoasă cu bugetul nostru. Ne trebuie doar câteva ingrediente ieftine, pe care poate că le aveți în casă chiar acum.
Iată mai jos lista lor, iar pentru cantități exacte, vedeți cardul de rețetă de la finalul postării. De acolo puteți salva sau tipări rețeta și tot acolo găsiți și varianta video.
pentru aluatul dospit
- făină - folosim făină de patiserie, tip 000
- drojdie uscată instant
- zahăr tos
- untură
- iaurt grecesc
- gălbenușuri
- sare fină
deasupra
- ou bătut
- sare grunjoasă
- semințe chimen
- parmezan ras sau cașcaval, telemea, caș uscat
Cum se fac sărățelele cu untură
Cerneți făina în vasul în care frământați și adăugați restul ingredientelor. Frământați 2-3 minute la robot sau 3-4 minute la mână doar până când obțineți un aluat omogen, nu mai mult!
Lăsați aluatul să se odihnească 40-60 de minute (depinde cât e de cald în bucătărie), acoperit cu o folie de plastic. Aluatul va crește puțin, dar nu își va dubla volumul.
Împărțiți aluatul în 2 părți egale. O parte o păstrați în castron, acoperită. Cealaltă parte de aluat o întindeți într-o foaie pătrată, de aprox. 3 mm grosime.
Tăiați sărățele late de aprox. 1 cm. Le puteți lăsa de întregi, cât lungimea foii sau le puteți tăia în două, ca să fie mai scurte, după preferință. Ungeți sărățelele cu ou bătut și le presărați cu sare, grunjoasă, chimen și brânză rasă, după gust.
Coaceți sărățelele în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (căldură sus și jos) pentru aprox. 25 de minute. Procedați la fel și cu a doua bucată de aluat.
Puteți păstra sărățelele într-o cutie de carton sau într-o pungă de hârtie până la 1 săptămână. Vor fi din ce în ce mai fragede și mai bune!
Ce puteți înlocui în rețetă
Rețeta de sărățele cu untură e ușor de adaptat în funcție de gusturi și de ceea ce aveți în cămară. Iată ce modificări puteți face:
- Făină 000 - puteți folosi și făină pentru pâine sau făină integrală, dar acestea vor cere mai mult lichid în aluat. Adăugați 1-2 linguri de lapte.
- Drojdie instant - puteți folosi drojdie proaspătă, vedeți aici tabelul de conversie al cantităților
- Iaurt grecesc - puteți folosi smântână sau orice iaurt gras și lăsat să se scurgă foarte bine de zer într-o sită
- Chimen - puteți renunța la el dacă nu vă place sau îl puteți înlocui cu semințe de mac, susan, negrilică, rozmarin uscat sau alte ierburi aromatice.
Cum se păstrează
Puteți face sărățelele și cu o săptămână înainte. Se păstrează perfect în cutii de carton sau în pungi de hârtie, într-o cămară răcoroasă și devin din ce în ce mai fragede și mai bune.
Dacă doriți să le păstrați pe perioade mai lungi, le puteți congela în caserole cu capac etanș pentru 2-3 luni.
Extra-sfaturi
- Puteți congela aluatul înainte de coacere. Îl puneți într-o pungă specială pentru congelator și se păstrează foarte bine până la 3 luni. Când vreți să îl folosiți, îl lăsați să se dezghețe lent, peste noapte la frigider, apoi pe blatul de lucru pentru 20 de minute.
- Faceți sărățele de grosime egală ca să se coacă toate în același timp, altfel cele mai subțiri se vor arde, în timp ce sărățelele mai groase nu vor fi încă bine coapte.
- Așezați sărățele în tavă lăsând puțin spațiu între ele pentru ca aerul să circule bine și să devină crocante peste tot. Dacă le puneți prea apropiate, se vor lipi la copt.
- Puteți coace sărățelele și direct în tavă, fără hârtie de copt. Având multă grăsime, nu se vor lipi.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Sărățele cu untură și iaurt - rețeta simplă, tradițională
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
aluat
- 450 g făină
- 7 g drojdie uscată instant (25 g drojdie proaspătă)
- 1 linguriță rasă zahăr
- 250 g untură (sau 290 g unt)
- 300 g iaurt
- 2 gălbenușuri
- 1 linguriță sare fină
deasupra
- 1 ou
- 1 lingură sare grunjoasă
- 2 linguri chimen
- 2-3 linguri parmezan ras - opțional (sau cașcaval, telemea, caș uscat)
Instrucțiuni de preparare
- Cerneți făina în vasul în care frământați și adăugați restul ingredientelor. Frământați 2-3 minute la robot sau 3-4 minute la mână doar până când obțineți un aluat omogen, nu mai mult!
- Lăsați aluatul să se odihnească 40-60 de minute (depinde cât e de cald în bucătărie. Aluatul va crește puțin, dar nu își va dubla volumul.
- Împărțiți aluatul în 2 părți egale. O parte o păstrați în castron, acoperită. Cealaltă parte de aluat o întindeți într-o foaie pătrată, de aprox. 3 mm grosime.
- Tăiați sărățele late de aprox. 1 cm. Le puteți lăsa de întregi, cât lungimea foii sau le puteți tăia în două, ca să fie mai scurte, după preferință. Ungeți sărățelele cu ou bătut și le presărați cu sare, grunjoasă, chimen și brânză rasă, după gust.
- Coaceți sărățelele în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (căldură sus și jos) pentru aprox. 25 de minute. Procedați la fel și cu a doua bucată de aluat.
- Puteți păstra sărățelele într-o cutie de carton sau într-o pungă de hârtie până la 1 săptămână. Vor fi din ce în ce mai fragede și mai bune!
Bine de știut:
- Puteți congela aluatul înainte de coacere. Îl puneți într-o pungă specială pentru congelator și se păstrează foarte bine până la 3 luni. Când vreți să îl folosiți, îl lăsați să se dezghețe lent, peste noapte la frigider, apoi pe blatul de lucru pentru 20 de minute.
- Faceți sărățele de grosime egală ca să se coacă toate în același timp, altfel cele mai subțiri se vor arde, în timp ce sărățelele mai groase nu vor fi încă bine coapte.
- Așezați sărățele în tavă lăsând puțin spațiu între ele pentru ca aerul să circule bine și să devină crocante peste tot. Dacă le puneți prea apropiate, se vor lipi la copt.
- Puteți coace sărățelele și direct în tavă, fără hârtie de copt. Având multă grăsime, nu se vor lipi.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Flori a zis
Bună ziua!Ieri am făcut aceasta reteta de saratele cu iaurt și untura.Absolut delicioase.
Am mai făcut saratele de a lungul anilor, dar niciodată doar cu iaurt și untura, și textura diferita fata de alte saratele.Si pufoase, și foarte fragede și crocante în același timp.Multumesc de reteta.
O zi frumoasa!
Iuliana Sbîrnea a zis
Bună ziua! Mă bucur tare mult că v-au plăcut sărățelele și că ați observat diferența de textură. Combinarea iaurtului cu untura chiar face minuni, nu-i așa? Vă mulțumesc și eu pentru feedback și vă doresc o zi minunată! ????