Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Aperitive

Sărățele cu untură și iaurt - rețeta simplă și ieftină

Publicat la 16 februarie 2023 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

2533 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

O rețetă simplă de sărățele cu untură și iaurt, frământate rapid, doar 3-4 minute, fragede, crocante și mai bune decât orice snacksuri cumpărate! Iată cât de ușor poți face acasă 2 tăvi mari de sărățele doar cu ingrediente ieftine și la îndemâna oricui!

saratele cu chimen

Tuturor ne place să ronțăim cea în timp ce ne uităm la televizor, iar aceste sărățele cu untură sunt gustarea perfectă! La fel de potrivite sunt și ca aperitive pe mesele de sărbători . Fie că e Paște sau Crăciun, toată familia se va bucura de sărățelele crocante presărate cu chimen!

Dacă vreți să faceți sărățele fără drojdie, vă recomand să încercați rețeta mea de sărățele cu brânză de vaci și unt sau rețeta rapidă de sărățele cu telemea și smântână!

reteta saratele cu untura si iaurt
Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru 2 tăvi
  • Cum se fac sărățelele cu untură
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum se păstrează
  • Extra-sfaturi
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru 2 tăvi

Rețeta de sărățele cu untură și iaurt e foarte simplă și prietenoasă cu bugetul nostru. Ne trebuie doar câteva ingrediente ieftine, pe care poate că le aveți în casă chiar acum.

aluat

  • 450 g făină
  • 7 g drojdie uscată instant (25 g drojdie proaspătă)
  • 1 linguriță rasă zahăr
  • 250 g untură (sau 290 g unt)
  • 300 g iaurt
  • 2 gălbenușuri
  • 1 linguriță sare fină

deasupra

  • 1 ou
  • 1 lingură sare grunjoasă
  • 2 linguri chimen
  • 2-3 linguri parmezan ras - opțional (sau cașcaval, telemea, caș uscat)

Cum se fac sărățelele cu untură

aluat framantat la robot

Cerneți făina în vasul în care frământați și adăugați restul ingredientelor. Frământați 2-3 minute la robot sau 3-4 minute la mână doar până când obțineți un aluat omogen, nu mai mult!

aluat la dospit

Lăsați aluatul să se odihnească 40-60 de minute (depinde cât e de cald în bucătărie), acoperit cu o folie de plastic. Aluatul va crește puțin, dar nu își va dubla volumul.

aluat intins cu sucitorul

Împărțiți aluatul în 2 părți egale. O parte o păstrați în castron, acoperită. Cealaltă parte de aluat o întindeți într-o foaie pătrată, de aprox. 3 mm grosime.

sărătele cu untură și iaurt presărate cu chimen

Tăiați sărățele late de aprox. 1 cm. Le puteți lăsa de întregi, cât lungimea foii sau le puteți tăia în două, ca să fie mai scurte, după preferință. Ungeți sărățelele cu ou bătut și le presărați cu sare, grunjoasă, chimen și brânză rasă, după gust.

tava cu sărățele la cuptor

Coaceți sărățelele în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (căldură sus și jos) pentru aprox. 25 de minute. Procedați la fel și cu a doua bucată de aluat.

reteta saratele cu untura si iaurt

Puteți păstra sărățelele într-o cutie de carton sau într-o pungă de hârtie până la 1 săptămână. Vor fi din ce în ce mai fragede și mai bune!

Ce puteți înlocui în rețetă

Rețeta de sărățele cu untură e ușor de adaptat în funcție de gusturi și de ceea ce aveți în cămară. Iată ce modificări puteți face:

  • Făină 000 - puteți folosi și făină pentru pâine sau făină integrală, dar acestea vor cere mai mult lichid în aluat. Adăugați 1-2 linguri de lapte.
  • Drojdie instant - puteți folosi drojdie proaspătă, vedeți aici tabelul de conversie al cantităților
  • Iaurt grecesc - puteți folosi smântână sau orice iaurt gras și lăsat să se scurgă foarte bine de zer într-o sită
  • Chimen - puteți renunța la el dacă nu vă place sau îl puteți înlocui cu semințe de mac, susan, negrilică , rozmarin uscat sau alte ierburi aromatice.

saratele cu untura si iaurt
sărățele simple cu chimen
saratele cu parmezan asezate in tava
sărățele presărate cu parmezan

Cum se păstrează

Puteți face sărățelele și cu o săptămână înainte. Se păstrează perfect în cutii de carton sau în pungi de hârtie, într-o cămară răcoroasă și devin din ce în ce mai fragede și mai bune.

Dacă doriți să le păstrați pe perioade mai lungi, le puteți congela în caserole cu capac etanș pentru 2-3 luni.

Extra-sfaturi

  1. Puteți congela aluatul înainte de coacere. Îl puneți într-o pungă specială pentru congelator și se păstrează foarte bine până la 3 luni. Când vreți să îl folosiți, îl lăsați să se dezghețe lent, peste noapte la frigider, apoi pe blatul de lucru pentru 20 de minute.
  2. Faceți sărățele de grosime egală ca să se coacă toate în același timp, altfel cele mai subțiri se vor arde, în timp ce sărățelele mai groase nu vor fi încă bine coapte.
  3. Așezați sărățele în tavă lăsând puțin spațiu între ele pentru ca aerul să circule bine și să devină crocante peste tot. Dacă le puneți prea apropiate, se vor lipi la copt.
  4. Puteți coace sărățelele și direct în tavă, fără hârtie de copt. Având multă grăsime, nu se vor lipi.

saratele cu untura si chimen

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor
    Crochete de cartofi cu cașcaval la cuptor – Rețetă simplă și delicioasă
  • Grisine cu ulei de măsline și griș
    Grisine cu ulei de măsline și griș
  • Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
    Pogăcele cu cașcaval la cuptor - rețetă ușoară pentru un aperitiv delicios
  • Covrigei de casă cu telemea și semințe
    Covrigei de casă cu telemea - rețetă rapidă: 3 tăvi în 30 de minute!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

saratele cu untura si iaurt

Sărățele cu untură și iaurt - rețeta simplă, tradițională

O rețetă simplă de sărățele cu untură și iaurt, frământate rapid, doar 3-4 minute, fragede, crocante și mai bune decât orice snacksuri cumpărate!
5 from 8 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
dospire: 1 hour hour
Timp total: 2 hours hours 10 minutes minutes
Număr de porții: 2 tăvi (aprox. 60 sărățele)
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

tavă cuptor aprox. 40x30 cm
hârtie de copt
rola taiat cornulete
rolă tăiat cornulețe

Rețeta Video

Ingrediente
 

aluat

  • 450 g făină
  • 7 g drojdie uscată instant (25 g drojdie proaspătă)
  • 1 linguriță rasă zahăr
  • 250 g untură (sau 290 g unt)
  • 300 g iaurt
  • 2 gălbenușuri
  • 1 linguriță sare fină

deasupra

  • 1 ou
  • 1 lingură sare grunjoasă
  • 2 linguri chimen
  • 2-3 linguri parmezan ras - opțional (sau cașcaval, telemea, caș uscat)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Cerneți făina în vasul în care frământați și adăugați restul ingredientelor. Frământați 2-3 minute la robot sau 3-4 minute la mână doar până când obțineți un aluat omogen, nu mai mult!
    aluat framantat la robot
  • Lăsați aluatul să se odihnească 40-60 de minute (depinde cât e de cald în bucătărie. Aluatul va crește puțin, dar nu își va dubla volumul.
    aluat la dospit
  • Împărțiți aluatul în 2 părți egale. O parte o păstrați în castron, acoperită. Cealaltă parte de aluat o întindeți într-o foaie pătrată, de aprox. 3 mm grosime.
    aluat intins cu sucitorul
  • Tăiați sărățele late de aprox. 1 cm. Le puteți lăsa de întregi, cât lungimea foii sau le puteți tăia în două, ca să fie mai scurte, după preferință. Ungeți sărățelele cu ou bătut și le presărați cu sare, grunjoasă, chimen și brânză rasă, după gust.
    sărătele cu untură și iaurt presărate cu chimen
  • Coaceți sărățelele în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (căldură sus și jos) pentru aprox. 25 de minute. Procedați la fel și cu a doua bucată de aluat.
    tava cu sărățele la cuptor
  • Puteți păstra sărățelele într-o cutie de carton sau într-o pungă de hârtie până la 1 săptămână. Vor fi din ce în ce mai fragede și mai bune!
    reteta saratele cu untura si iaurt

Bine de știut:

  1. Puteți congela aluatul înainte de coacere. Îl puneți într-o pungă specială pentru congelator și se păstrează foarte bine până la 3 luni. Când vreți să îl folosiți, îl lăsați să se dezghețe lent, peste noapte la frigider, apoi pe blatul de lucru pentru 20 de minute.
  2. Faceți sărățele de grosime egală ca să se coacă toate în același timp, altfel cele mai subțiri se vor arde, în timp ce sărățelele mai groase nu vor fi încă bine coapte.
  3. Așezați sărățele în tavă lăsând puțin spațiu între ele pentru ca aerul să circule bine și să devină crocante peste tot. Dacă le puneți prea apropiate, se vor lipi la copt.
  4. Puteți coace sărățelele și direct în tavă, fără hârtie de copt. Având multă grăsime, nu se vor lipi.
Valori nutriționale
Sărățele cu untură și iaurt - rețeta simplă, tradițională
Valori per porție
Calorii
2149
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
140
g
215
%
Colesterol
 
426
mg
142
%
Carbohidrați
 
182
g
61
%
Fibre
 
7
g
29
%
Zahăr
 
8
g
9
%
Proteine
 
36
g
72
%
Vitamina A
 
556
IU
11
%
Calciu
 
263
mg
26
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • pogacele cu untura cu seminte de negrilixa si susan
    Pogăcele fragede cu brânză și untură - rețetă tradițională românească, pas cu pas
  • hummus cu dovlecei si nuci
    Hummus cremos cu dovlecei și nuci - Rețetă rapidă și sănătoasă
  • pasta de ardei copti cu nuci reteta muhammara
    Pastă de ardei copți cu nuci (muhammara) - rețeta de post pentru micul dejun
  • Castron cu salată ciuperci cu maioneză presărată cu pătrunjel.
    Salată de ciuperci cu maioneză dietetică și usturoi - rețeta pas cu pas
2533 shares

Comentarii

  1. Flori a zis

    august 11, 2024 at 2:05 pm

    5 stars
    Bună ziua!Ieri am făcut aceasta reteta de saratele cu iaurt și untura.Absolut delicioase.
    Am mai făcut saratele de a lungul anilor, dar niciodată doar cu iaurt și untura, și textura diferita fata de alte saratele.Si pufoase, și foarte fragede și crocante în același timp.Multumesc de reteta.
    O zi frumoasa!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      august 12, 2024 at 7:10 am

      Bună ziua! Mă bucur tare mult că v-au plăcut sărățelele și că ați observat diferența de textură. Combinarea iaurtului cu untura chiar face minuni, nu-i așa? Vă mulțumesc și eu pentru feedback și vă doresc o zi minunată! ????

      Răspunde
5 from 8 votes (7 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x