Cum să gătești o delicioasă și sănătoasă de tocană de iepure cu vin și măsline. Rețeta simplă de iepure la cuptor cu legume.
Această rețetă de tocană de iepure gătită la cuptor este o opțiune excelentă pentru cei care caută o alternativă la fripturile din carne de miel, porc, vită sau pasăre.
Tocana de iepure este pregătită cu ingrediente simple și gustoase, puțin vin roșu pentru aromă, legume proaspete și măsline aromate. Dacă sunteți în căutarea unei idei pentru un fel principal sănătos și delicios, această rețetă de iepure la cuptor cu vin și măsline este exact ceea ce căutați!
Iar dacă vă place carnea de iepure, încercați și rețeta mea de iepure întreg la cuptor marinat în chefir.
Mergi direct la:
De ce să alegi carnea de iepure
Carnea de iepure este o opțiune excelentă pentru cei care caută să adauge mai multe proteine și nutrienți sănătoși în dietă. Iată câteva beneficii ale cărnii de iepure:
- este o sursă bogată de proteine
- conține mai puține grăsimi decât carnea roșie
- are conținut scăzut de colesterol, ceea ce o face o alegere sănătoasă în comparație cu alte tipuri de carne roșie.
- este o sursă bună de nutrienți esențiali, inclusiv fier, zinc, vitamina B12 și niacină, importante pentru sănătate
- are un gust delicat și aromat
- este mai ușor de digerat decât alte tipuri de carne, ceea ce o face o alegere excelentă pentru persoanele cu probleme digestive
- este versatilă: carnea de iepure poate fi gătită în multe feluri diferite, de la fripturi și tocană, până la ciorbe și mâncăruri cu legume.
Ce ne trebuie pentru o tocană de iepure
Vă las mai jos, orientativ lista ingredientelor pentru această rețetă de iepure la cuptor, doar ca să vă orientați dacă aveți ceea ce vă trebuie.
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos, pe care o puteți tipări sau o puteți salva în telefon, ca să o aveți la îndemână atunci când preparați tortul. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei.
carne
un iepure întreg sau doar pulpele și spinarea
pentru marinadă
- ulei - pentru o aromă mai plăcută, folosiți ulei de măsline
- vin - alegeți de preferat un vin roșu, sec
- condimente: usturoi pudră, boia de ardei dulce, cimbru uscat, sare și piper
pentru tocană
- legume: ceapă uscată, ardei gras, morcov mare, țelină, măsline
- lichide: ulei de floarea soarelui, vin roșu, suc de roșii
- condimente: sare, piper boabe, dafin, cimbru, pătrunjel proaspăt (pentru servit)
Cum facem tocană de iepure la cuptor
Iată mai jos rețeta pas cu pas pentru cea mai reușită mâncare de iepure cu legume la cuptor:
Dacă aveți un iepure întreg, va trebui ca mai întâi să îl tranșați și să îl porționați. Puteți păstra pulpele anterioare, gâtul și pieptul pentru o ciorbă sau le puteți folosi mai departe.
Într-un vas amestecați toate ingredientele pentru marinadă. Puneți carnea de iepure într-o pungă, turnați marinada, sigilați punga și lăsați carnea la marinat pentru 2 ore la temperatura camerei sau peste noapte la frigider.
Puneți uleiul să se încingă într-o cratiță încăpătoare și prăjiți pe rând bucățile de carne marinată pe ambele părți, până când se rumenesc ușor. Apoi le păstrați deoparte, pe o farfurie.
Jumătate de morcov și o felie de țelină le dați pe răzătoarea cu găuri mari. Restul legumelor le tăiați cubulețe. Usturoiul îl tocați mărunt, din cuțit.
În uleiul rămas în cratiță căliți legumele pentru 3-4 minute, până când se înmoaie puțin, apoi puneți peste ele condimentele, usturoiul tocat și amestecați.
Puneți și carnea în cratiță, turnați aprox. 150 ml apă și 150 ml de vin roșu. Lichidul trebuie să cuprindă bine carnea și legumele.
Lăsați cratița pe foc până când ajunge la temperatura de fierbere, apoi puneți capacul și dați cratița la cuptor, la 160 de grade pentru 1 oră. Cuptorul să fie preîncălzit!
Scoateți cratița din cuptor, adăugați sucul de roșii și măslinele. Puneți capacul la loc și lăsați cratița în cuptor încă 1 oră.
Îndepărtați capacul, măriți temperatura cuptorului la 180 de grade și mai lăsați tocana în cuptor, fără capac, încă 30 de minute, ca să scadă sosul și să se rumenească puțin carnea.
Serviți tocana de iepure cu garnitură de orez, bulgur sau cartofi și pătrunjel proaspăt.
Cum se păstrează
Dacă nu se mănâncă toată, tocana de iepure se păstrează la frigider pentru 2-3 zile și se încălzește pentru 2-3 minute în cuptorul cu microunde sau timp de 15 minute la 180 de grade în cuptorul mare.
Extra-sfaturi
- Este important să folosiți carne de iepure de crescătorie pentru această rețetă, deoarece este mai delicată și mai suculentă. Dacă aveți iepure de câmp, timpul de gătire va fi mai lung.
- Pentru a obține o tocană de iepure cu vin și măsline cu adevărat delicioasă, este important să rumeniți bucățile de carne înainte de a adăuga lichidele peste ele. Acest lucru ajută la sigilarea și caramelizarea cărnii la suprafață și în acest fel veți avea o aromă și un gust mai intens.
- Folosiți ingrediente proaspete și de calitate pentru a obține cel mai bun gust și aromă. Alegeți măsline bune, aromate și un vin roșu sec de calitate.
- Pentru a obține o aromă și o textură mai bogată, gătiți tocana de iepure într-un vas de fontă cu capac sau într-un vas de lut.
- Lăsați mâncarea să se odihnească timp de 10 minute înainte de servire, pentru a permite aromelor să se așeze.
Întrebări frecvente
Cel mai bun tip de vin pentru tocană de iepure cu vin și măsline este un vin roșu sec, cu un gust robust. Un Cabernet Sauvignon sau un Merlot ar fi o alegere excelentă.
Tocana de iepure cu vin și măsline trebuie să se coacă la cuptor timp de aproximativ 2 ore, sau până când iepurele este fraged și suculent.
Tocana de iepure cu vin și măsline poate fi servită cu garnituri de orez sau cartofi și cu o salată verde proaspătă. Este de asemenea delicioasă cu un vin roșu robust, care îi complimentează savoarea.
Da, puteți folosi alt tip de carne, cum ar fi: miel, curcan, pui, porc sau vită, în loc de iepure. Cu toate acestea, timpul de gătire și textura pot fi diferite în funcție de tipul de carne folosit.
Da, puteți folosi orice alt tip de măsline: măsline negre sau verzi, cu sau fără sâmburi.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tocană de iepure cu vin și măsline - rețeta de iepure la cuptor
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- un iepure de aprox. 1 kg
marinadă
- 30 ml ulei de măsline
- 50 ml vin roșu, sec
- 1 linguriță usturoi pudră
- 1 linguriță boia de ardei dulce
- 1 linguriță cimbru uscat
- sare și piper
pentru tocană
- 1 ceapă mare
- ½ ardei gras
- 1 morcov mare
- 1 felie mare de țelină
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 150 ml vin roșu, sec
- 200 suc de roșii
- 100 g măsline Kalamata
- sare
- piper boabe
- dafin
- cimbru
- pătrunjel proaspăt (pentru servit)
Instrucțiuni de preparare
- Dacă aveți un iepure întreg, va trebui ca mai întâi să îl tranșați și să îl porționați. Puteți păstra pulpele anterioare, gâtul și pieptul pentru o ciorbă sau le puteți folosi mai departe.
- Într-un vas amestecați toate ingredientele pentru marinadă. Puneți carnea de iepure într-o pungă, turnați marinada, sigilați punga și lăsați carnea la marinat pentru 2 ore la temperatura camerei sau peste noapte la frigider.
- Puneți uleiul să se încingă într-o cratiță încăpătoare și prăjiți pe rând bucățile de carne marinată pe ambele părți, până când se rumenesc ușor. Apoi le păstrați deoparte, pe o farfurie.
- Jumătate de morcov și o felie de țelină le dați pe răzătoarea cu găuri mari. Restul legumelor le tăiați cubulețe. Usturoiul îl tocați mărunt, din cuțit.
- În uleiul rămas în cratiță căliți legumele pentru 3-4 minute, până când se înmoaie puțin, apoi puneți peste ele condimentele, usturoiul tocat și amestecați.
- Puneți și carnea în cratiță, turnați aprox. 150 ml apă și 150 ml de vin roșu. Lichidul trebuie să cuprindă bine carnea și legumele.
- Lăsați cratița pe foc până când ajunge la temperatura de fierbere, apoi puneți capacul și dați cratița la cuptor, la 160 de grade pentru 1 oră. Cuptorul să fie preîncălzit!
- Scoateți cratița din cuptor, adăugați sucul de roșii și măslinele. Puneți capacul la loc și lăsați cratița în cuptor încă 1 oră.
- Îndepărtați capacul, măriți temperatura cuptorului la 180 de grade și mai lăsați tocana în cuptor, fără capac, încă 30 de minute, ca să scadă sosul și să se rumenească puțin carnea.
- Serviți tocana de iepure cu garnitură de orez sau cartofi și pătrunjel proaspăt.
Bine de știut:
- Este important să folosiți carne de iepure de crescătorie pentru această rețetă, deoarece este mai delicată și mai suculentă. Dacă aveți iepure de câmp, timpul de gătire va fi mai lung.
- Pentru a obține o tocană de iepure cu vin și măsline cu adevărat delicioasă, este important să rumeniți bucățile de carne înainte de a adăuga lichidele peste ele. Acest lucru ajută la sigilarea și caramelizarea cărnii la suprafață și în acest fel veți avea o aromă și un gust mai intens.
- Folosiți ingrediente proaspete și de calitate pentru a obține cel mai bun gust și aromă. Alegeți măsline bune, aromate și un vin roșu sec de calitate.
- Pentru a obține o aromă și o textură mai bogată, gătiți tocana de iepure într-un vas de fontă cu capac sau într-un vas de lut.
- Lăsați mâncarea să se odihnească timp de 10 minute înainte de servire, pentru a permite aromelor să se așeze.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu