Timp estimat pentru citit: 7 minute
Aripioare de pui la cuptor fragede, picante și lipicioase însoțite de cartofi cremoși și aromați. Totul preparat deodată, simplu și rapid în aceeași tavă. Ce poate fi mai bun! Nimeni nu refuză o porție mare de aripioare cu cartofi!
Cu toții iubim puiul și cartofii la cuptor, este o mâncare simplă și bună cu care am crescut mulți dintre noi. Aripioarele le primeam mai mult în farfuria cu ciorbă de pui. Fascinația pentru aripioare prăjite, picante și crocante a venit de peste ocean, unde sunt foarte populare.
Eu am luat ce e mai bun din toate acestea și am gătit o mâncare pe cât de simplă, pe atât de bună! Aceste aripioare cu cartofi la cuptor se fac repede și ușor și sunt perfecte pentru prânz sau cină, alături de castraveți murați, în buna tradiție românească 🙂
Mergi direct la:
Ingrediente
Mai jos puteți vedea dintr-o privire tot ce ne trebuie pentru rețeta de aripioare de pui cu cartofi, ca să vă asigurați că aveți toate ingredientele la îndemână.
Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de la finalul postării.
pentru aripioare
- aripioare de pui
- ulei - de preferat ulei de măsline
- oțet balsamic - se poate înlocui cu vin alb sau roșu
- muștar - de preferat franțuzesc, cu bobițe
- miere - fluidă, nu zaharisită
- condimente: boia dulce, usturoi pudră, fulgi de chilli, rozmarin, sare și piper
cartofi aromați
- cartofi - de preferat cartofi roz care își păstrează bine forma la copt
- rozmarin - proaspăt sau uscat
- usturoi
- sare și piper
în plus
- puțin ulei pentru uns tava
- pătrunjel proaspăt pentru servit
Preparare
Într-un castron, amestecați toate ingredientele pentru marinadă: ulei, oțet balsamic, muștar, miere și condimente.
Puneți aripioarele în castron peste marinadă și amestecați bine pentru ca toate să fie bine îmbrăcate în sos. Acoperiți castronul cu un capac și lăsați-l la temperatura camerei 30 de minute.
Curățați cartofii și îi tăiați cuburi de 4-5 cm. Puneți cartofii în tava unsă cu puțin ulei. Presărați sare, piper, usturoi și rozmarin tocat fin. Peste cartofi așezați aripioarele marinate.
Băgați tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, pentru 35-45 de minute până când aripioarele sunt rumenite, iar cartofii moi și cremoși. Înainte de servire presărați pătrunjel proaspăt.
Sfat: marinada care rămâne în castron e grozavă și plină de arome, nu o aruncați! Luați-o cu o lingură și puneți-o în tavă peste aripioare.
Variante ale rețetei
- Rețeta se poate face exact la fel și cu pulpe de pui, fie ele cu os sau dezosate sau cu felii de ceafă de porc.
- Dacă nu mâncați picant, renunțați la fulgii de chilli din marinadă și alegeți un muștar cu aromă blândă.
- Puteți folosi și cartofi dulci în locul cartofilor obișnuiți.
- Dacă vă feriți de carbohidrați, puteți folosi rondele de morcov și /sau de păstârnac în locul cartofilor.
- Puteți pregăti aripioare la cuptor după metoda descrisă în rețetă și să le serviți cu o porție de cartofi natur.
Cum se păstrează
Aripioarele de pui la cuptor cu cartofi aromați se pot păstra la frigider, într-o caserolă cu capac până la 1-2 zile.
Se pot încălzi la microunde pentru 2-3 minute sau în cuptorul mare, la 180 de grade pentru 15 minute.
Congelarea nu este recomandată.
Extra sfaturi
- Poate veți fi tentați să omiteți mierea din marinadă sau să o înlocuiți cu zahăr, dar trebuie să știți că aripioarele nu vor mai fi la fel de lipicioase și frumos caramelizate. Gustul dulce va fi neutralizat de aroma puternică a muștarului și de aciditatea oțetului balsamic (sau a vinului), așa că nu trebuie să vă temeți că veți avea aripioare cu gust de desert.
- Marinada trebuie să conțină suficientă sare, altfel aripioarele vor fi fade!
- Puteți lăsa aripioarele la marinat peste noapte, cu condiția să le băgați la frigider, iar înainte de gătire să le lăsați 30-45 de minute pe blatul de lucru ca să ajungă la temperatura camerei.
Întrebări frecvente
Aripioarele de pui de bună calitate au o culoare alb sau galben crem. Pielea trebuie să fie bine întinsă peste carne. Atenție la mirosurile neplăcute!
Dacă puteți, alegeți întotdeauna să cumpărați aripioare de pui proaspete, la care puteți verifica aspectul și mirosul.
Aripioarele de pui pot fi sănătoase – în special aripioarele de pui coapte la cuptor ca acestea! Aripile în sine sunt o sursă bogată de proteine și oferă nutrienți esențiali suplimentari, cum ar fi fierul, potasiul și vitaminele B.
În general, cel mai sănătos mod de a găti aripioarele este la cuptor, mai degrabă decât prăjite. De asemenea, pregătiți aripioarele folosind condimente naturale și nu sosuri cumpărate ca maioneză sau ketchup.
Când sunt prăjite, aripioarele pot conține de două ori mai multe calorii și de patru ori mai multe grăsimi în comparație cu o rețetă de aripioare de pui la cuptor!
Rețete asemănătoare
Dacă vă plac mâncărurile cu carne, vă las mai jos și alte rețete de pe blog pe care le puteți încerca:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Aripioare de pui la cuptor cu cartofi - rețeta de aripioare picante
Rețeta Video
Ingrediente
pentru aripioare
- 800 g aripioare de pui
- 50 ml ulei de măsline
- 20 ml oțet balsamic
- 2 lingurițe muștar
- 2 lingurițe miere
- 1 linguriță boia dulce
- 1 linguriță usturoi pudră
- 1 linguriță fulgi de chilli
- 1 crenguță mică rozmarin
- sare și piper
cartofi aromați
- 1 kg cartofi roz
- 1 crenguță mică rozmarin
- 3 căței usturoi
- sare și piper
în plus
- puțin ulei pentru uns tava
- pătrunjel proaspăt pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Într-un castron, amestecați toate ingredientele pentru marinadă: ulei, oțet balsamic, muștar, miere și condimente.
- Puneți aripioarele în castron peste marinadă și amestecați bine pentru ca toate să fie bine îmbrăcate în sos. Acoperiți castronul cu un capac și lăsați-l la temperatura camerei 30 de minute.
- Curățați cartofii și îi tăiați cuburi de 4-5 cm. Puneți cartofii în tava unsă cu puțin ulei. Presărați sare, piper, usturoi și rozmarin tocat fin. Peste cartofi așezați aripioarele marinate.
- Băgați tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, pentru 35-45 de minute până când aripioarele sunt rumenite, iar cartofii moi și cremoși. Înainte de servire presărați pătrunjel proaspăt.
Bine de știut:
- Marinada care rămâne în castron e grozavă și plină de arome, nu o aruncați! Luați-o cu o lingură și puneți-o în tavă peste aripioare.
- Poate veți fi tentați să omiteți mierea din marinadă sau să o înlocuiți cu zahăr, dar trebuie să știți că aripioarele nu vor mai fi la fel de lipicioase și frumos caramelizate. Gustul dulce va fi neutralizat de aroma puternică a muștarului și de aciditatea oțetului balsamic (sau a vinului), așa că nu trebuie să vă temeți că veți avea aripioare cu gust de desert.
- Marinada trebuie să conțină suficientă sare, altfel aripioarele vor fi fade!
- Puteți lăsa aripioarele la marinat peste noapte, cu condiția să le băgați la frigider, iar înainte de gătire să le lăsați 30-45 de minute pe blatul de lucru ca să ajungă la temperatura camerei.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Liviu
Buna! Nu ai dat cantitatile la ingrediente…
Poti sa mi le comunici?
Multumesc.
Iuliana Sbîrnea
Cantitățile sunt în cardul de rețetă de la final. De acolo le puteți salva sau scoate la imprimantă.
Bogdan
multumesc! o reteta clara si o mancare faina la final!
Iuliana Sbîrnea
Mă bucur că a ieșit bine!
Gocia Andreea
Cele mai bune aripioare !!!! Multumesc mult mult mult pentru aceasta reteta, deja e a 5a oara cand o fac si ne-am indragostit de mancarea asta:)
Iuliana Sbîrnea
Mă bucur foarte mult că au așa mare succes aripioarele! Să le mâncați sănătoși!