Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Fără carne

Vinete umplute cu legume și mozzarella - rețeta simplă de vinete la cuptor

Publicat la 1 august 2023 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

40 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 7 minute

Această rețetă de vinete umplute cu legume și mozzarella la cuptor este o modalitate delicioasă de a folosi legume proaspete în sezon. Este o mâncare ușoară, rapidă și plină de arome proaspete de vară.

vinete umplute cu legume si mozzarella

Când vine vara, abia aștept să mă bucur de toate legumele proaspete care apar în grădini și pe tarabele din piețe. Dar în entuziasmul meu, uneori ajung să cumpăr prea multe și apoi trebuie să-mi dau seama ce să fac cu ele. Când se întâmplă să ajung acasă cu prea multe vinete , această rețetă de vinete gratinate cu mozzarella, este una dintre cele care mă salvează mereu în cel mai delicios mod.

Când cumpăr prea mulți dovlecei, fac pizza cu blat de dovlecei sau o salată de dovlecei cruzi. Ambele rețete sunt iubite de toată familia, știu că merg la sigur!

vinete umplute cu legume si mozzarella
Mergi direct la:
  • Ce ne trebuie
  • Cum să faceți vinete umplute cu legume
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum se servesc vinetele umplute
  • Cum se păstrează vinetele umplute
  • Extra-sfaturi pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete delicioase cu vinete
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce ne trebuie

Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei de vinete umplute cu legume la cuptor.

  • vinete - folosim vinete mari, drepte pe care să le putem scobi ușor și să avem loc să le umplem cu restul legumelor și cu brânză
  • legume - ceapă uscată, ardei gras, roșii proaspete, usturoi
  • ulei - pentru uns tava și vinetele
  • condimente - oregano, busuioc uscat, sare și piper 
  • mozzarella - vă recomand să folosiți mozzarella proaspătă, moale, cea care se vinde ambalată în zer. O găsiți în magazine și sub denumirea italiană de "mozzarella fresca"
  • pentru servit - frunze de busuioc proaspăt

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Cum să faceți vinete umplute cu legume

Modul de preparare pentru rețeta de vinete umplute la cuptor nu este deloc complicat, totuși trebuie să lucrăm în etape, pentru că vinetele au nevoie de un timp de gătire la cuptor înainte de umplere.

jumatati de vinete scobite la cuptor

Tăiați vinetele în jumătăți pe lungime. Scoateți miezul, lăsând 1 cm de jur împrejur. Ungeți vinetele cu ulei, presărați sare și piper. Dați vinetele la cuptor, la 200 de grade pentru 15 minute. Cuptorul să fie preîncălzit!

ceapa si ardei gras calite

Încălziți uleiul într-o tigaie și căliți la început ceapa tăiată mărunt pentru 1-2 minute, apoi puneți și ardeiul gras tăiat cubulețe și gătiți 7-8 minute.Încălziți uleiul într-o tigaie și căliți la început ceapa tăiată mărunt pentru 1-2 minute, apoi puneți și ardeiul gras tăiat cubulețe și gătiți 7-8 minute.

cuburi de vinete puse in tigaie

Tăiați cuburi mici miezul vinetelor și îl adăugați în tigaie. Puneți și cuburile de roșii. Gătiți 10 minute la foc mediu-mic.

umplutura de legume pentru vinete

Dați tigaia deoparte și adăugați: usturoiul mărunțit, sare, piper, oregano și busuioc uscat.

tava cu vinete umplute bagata la cuptor

Scoateți vinetele din cuptor și le umpleți cu amestecul de legume. Deasupra așezați cubulețe de mozzarella. Dați din nou tava la cuptor pentru 10 minute, la 200 de grade.

vinete umplute cu legume si mozzarella

Decorați vinetele umplute cu legume cu frunze proaspete de busuioc și serviți cânt sunt calde.

Sfat: dacă țineți post sau aveți un regim de viață vegan, rețeta e ușor de adaptat: doar renunțați la brânza de deasupra și aveți o mâncare delicioasă fără ingrediente de origine animală!

Ce puteți înlocui în rețetă

Ca la orice mâncare, e bine să știm ce modificări putem aduce rețetei, astfel încât rezultatul final să fie delicios:

  • mozzarella - o puteți înlocui cu brânză feta, gorgonzola, cheddar sau cuburi de cașcaval
  • legume - puteți adăuga și alte legume în umplutură, de exemplu cuburi de morcovi sau ciuperci. De asemenea puteți adăuga leguminoase: boabe de fasole, linte maro sau năut fiert
  • roșii proaspete - puteți folosi cuburi de roșii din conservă
  • condimente - puteți folosi și alte condimente după gust, de exemplu cimbru uscat sau câțiva fulgi de chilli dacă doriți o mâncare picantă
  • busuioc proaspăt - puteți decora aceste vinete umplute și cu alte verdețuri, de exemplu cu pătrunjel sau mentă proaspătă
  • carne - dacă doriți, puteți adăuga cuburi de bacon sau șuncă rumenite puțin în tigaie înainte să căliți legumele
  • ouă - puteți sparge câte un ou peste fiecare vânătă umplută, exact ca la rețeta de shakshuka

Cum se servesc vinetele umplute

Puteți servi aceste vinete umplute alături de o salată, de exemplu o salată de dovlecei cruzi sau o salată tabouleh.

Dacă doriți o mâncare mai consistentă, puteți pune alături o garnitură de orez fiert simplu, bulgur fiert sau cuscus.

vinete umplute cu legume si mozzarella

Cum se păstrează vinetele umplute

  • la frigider - după gătire, vinetele umplute se vor păstra bine la frigider timp de 2-3 zile. Le puteți reîncălzi la 200C timp de 10-15 minute până când sunt fierbinți sau la microunde
  • la congelator - păstrați-le în caserole cu capac până la 1 lună.

Extra-sfaturi pentru reușita rețetei

  • alegeți vinete mari, drepte, cărnoase, care să ofere mult miez pentru umplutură și o bază bună pentru amestecul de legume
  • mai ales dacă folosiți cuburi de roșii din conservă, asigurați-vă că sosul din tigaie s-a îngroșat și nu este apos, altfel veți avea o umplutură prea umedă care va curge în cuptor

Întrebări frecvente

Pot găti vinetele cu tot cu coajă?

Absolut, puteți mânca vinetele întregi (cu excepția tulpinii). Coaja este delicioasă!

Vinetele trebuie ținute în apă rece?

Nu, vinetele sunt mai întâi scobite de miez și apoi coapte în cuptor, nu este nevoie să le înmuiați.

Alte rețete delicioase cu vinete

Vreți să încercați și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsiți pe blog:

  • Vinete cu usturoi la cuptor
    Vinete cu usturoi la cuptor - rețeta simplă, de post
  • Vinete cu sos de iaurt si rodie
    Vinete cu sos de iaurt şi rodie
  • Vinete umplute cu legume şi quinoa
    Vinete umplute cu legume şi quinoa
  • Musaca de vinete cu carne de pui
    Musaca de vinete cu carne de pui

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

vinete umplute cu legume si mozzarella

Vinete umplute cu legume și mozzarella - rețeta simplă de vinete la cuptor

Această rețetă de vinete umplute cu legume și mozzarella la cuptor este o modalitate delicioasă de a folosi legume proaspete în sezon. Este o mâncare ușoară, rapidă și plină de arome proaspete de vară.
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 2 vinete mari (400-500 g/buc)
  • 1 ceapă uscată mare
  • ½ ardei gras
  • 2 roșii
  • 50 ml ulei
  • 1 linguriță oregano uscat
  • 1 linguriță busuioc uscat
  • sare și piper (după gust)
  • 125 g mozzarella fresca
  • frunze de busuioc proaspăt

Instrucțiuni de preparare
 

  • Tăiați vinetele în jumătăți pe lungime. Scoateți miezul, lăsând 1 cm de jur împrejur. Ungeți vinetele cu ulei, presărați sare și piper. Dați vinetele la cuptor, la 200 de grade pentru 15 minute. Cuptorul să fie preîncălzit!
    jumatati de vinete scobite la cuptor
  • Încălziți uleiul într-o tigaie și căliți la început ceapa tăiată mărunt pentru 1-2 minute, apoi puneți și ardeiul gras tăiat cubulețe și gătiți 7-8 minute.
    ceapa si ardei gras calite
  • Tăiați cuburi mici miezul vinetelor și îl adăugați în tigaie. Puneți și cuburile de roșii. Gătiți 10 minute la foc mediu-mic.
    cuburi de vinete puse in tigaie
  • Dați tigaia deoparte și adăugați: usturoiul mărunțit, sare, piper, oregano și busuioc uscat.
    umplutura de legume pentru vinete
  • Scoateți vinetele din cuptor și le umpleți cu amestecul de legume. Deasupra așezați cubulețe de mozzarella. Dați din nou tava la cuptor pentru 10 minute, la 200 de grade.
    tava cu vinete umplute bagata la cuptor
  • Decorați vinetele umplute cu legume cu frunze proaspete de busuioc și serviți cânt sunt calde.
    vinete umplute cu legume si mozzarella

Bine de știut:

  • alegeți vinete mari, drepte, cărnoase, care să ofere mult miez pentru umplutură și o bază bună pentru amestecul de legume
  • mai ales dacă folosiți cuburi de roșii din conservă, asigurați-vă că sosul din tigaie s-a îngroșat și nu este apos, altfel veți avea o umplutură prea umedă care va curge în cuptor
Valori nutriționale
Vinete umplute cu legume și mozzarella - rețeta simplă de vinete la cuptor
Valori per porție
Calorii
271
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
19
g
29
%
Colesterol
 
25
mg
8
%
Carbohidrați
 
18
g
6
%
Fibre
 
7
g
29
%
Zahăr
 
10
g
11
%
Proteine
 
10
g
20
%
Vitamina A
 
1253
IU
25
%
Calciu
 
191
mg
19
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • Taci și Înghite – Rețeta Tradițională de Mămăligă în Straturi cu Brânză și Afumătură
  • tigaie cu piperchi targasiti reteta aromana
    Piperchi Țârgâsiti - Rețetă Tradițională Aromână din Dobrogea
  • bulz de mămăligă la air fryer în farfurie cu smântână și unt
    Bulz de Mămăligă: rețeta pentru cuptor sau air fryer. Care e mai bun?
40 shares
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x