Timp estimat pentru citit: 7 minute
Această rețetă de vinete umplute cu legume și mozzarella la cuptor este o modalitate delicioasă de a folosi legume proaspete în sezon. Este o mâncare ușoară, rapidă și plină de arome proaspete de vară.

Când vine vara, abia aștept să mă bucur de toate legumele proaspete care apar în grădini și pe tarabele din piețe. Dar în entuziasmul meu, uneori ajung să cumpăr prea multe și apoi trebuie să-mi dau seama ce să fac cu ele. Când se întâmplă să ajung acasă cu prea multe vinete, această rețetă de vinete gratinate cu mozzarella, este una dintre cele care mă salvează mereu în cel mai delicios mod.
Când cumpăr prea mulți dovlecei, fac pizza cu blat de dovlecei sau o salată de dovlecei cruzi. Ambele rețete sunt iubite de toată familia, știu că merg la sigur!

Mergi direct la:
Ce ne trebuie
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei de vinete umplute cu legume la cuptor.
- vinete - folosim vinete mari, drepte pe care să le putem scobi ușor și să avem loc să le umplem cu restul legumelor și cu brânză
- legume - ceapă uscată, ardei gras, roșii proaspete, usturoi
- ulei - pentru uns tava și vinetele
- condimente - oregano, busuioc uscat, sare și piper
- mozzarella - vă recomand să folosiți mozzarella proaspătă, moale, cea care se vinde ambalată în zer. O găsiți în magazine și sub denumirea italiană de "mozzarella fresca"
- pentru servit - frunze de busuioc proaspăt
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum să faceți vinete umplute cu legume
Modul de preparare pentru rețeta de vinete umplute la cuptor nu este deloc complicat, totuși trebuie să lucrăm în etape, pentru că vinetele au nevoie de un timp de gătire la cuptor înainte de umplere.

Tăiați vinetele în jumătăți pe lungime. Scoateți miezul, lăsând 1 cm de jur împrejur. Ungeți vinetele cu ulei, presărați sare și piper. Dați vinetele la cuptor, la 200 de grade pentru 15 minute. Cuptorul să fie preîncălzit!

Încălziți uleiul într-o tigaie și căliți la început ceapa tăiată mărunt pentru 1-2 minute, apoi puneți și ardeiul gras tăiat cubulețe și gătiți 7-8 minute.Încălziți uleiul într-o tigaie și căliți la început ceapa tăiată mărunt pentru 1-2 minute, apoi puneți și ardeiul gras tăiat cubulețe și gătiți 7-8 minute.

Tăiați cuburi mici miezul vinetelor și îl adăugați în tigaie. Puneți și cuburile de roșii. Gătiți 10 minute la foc mediu-mic.

Dați tigaia deoparte și adăugați: usturoiul mărunțit, sare, piper, oregano și busuioc uscat.

Scoateți vinetele din cuptor și le umpleți cu amestecul de legume. Deasupra așezați cubulețe de mozzarella. Dați din nou tava la cuptor pentru 10 minute, la 200 de grade.

Decorați vinetele umplute cu legume cu frunze proaspete de busuioc și serviți cânt sunt calde.
Sfat: dacă țineți post sau aveți un regim de viață vegan, rețeta e ușor de adaptat: doar renunțați la brânza de deasupra și aveți o mâncare delicioasă fără ingrediente de origine animală!
Ce puteți înlocui în rețetă
Ca la orice mâncare, e bine să știm ce modificări putem aduce rețetei, astfel încât rezultatul final să fie delicios:
- mozzarella - o puteți înlocui cu brânză feta, gorgonzola, cheddar sau cuburi de cașcaval
- legume - puteți adăuga și alte legume în umplutură, de exemplu cuburi de morcovi sau ciuperci. De asemenea puteți adăuga leguminoase: boabe de fasole, linte maro sau năut fiert
- roșii proaspete - puteți folosi cuburi de roșii din conservă
- condimente - puteți folosi și alte condimente după gust, de exemplu cimbru uscat sau câțiva fulgi de chilli dacă doriți o mâncare picantă
- busuioc proaspăt - puteți decora aceste vinete umplute și cu alte verdețuri, de exemplu cu pătrunjel sau mentă proaspătă
- carne - dacă doriți, puteți adăuga cuburi de bacon sau șuncă rumenite puțin în tigaie înainte să căliți legumele
- ouă - puteți sparge câte un ou peste fiecare vânătă umplută, exact ca la rețeta de shakshuka
Cum se servesc vinetele umplute
Puteți servi aceste vinete umplute alături de o salată, de exemplu o salată de dovlecei cruzi sau o salată tabouleh.
Dacă doriți o mâncare mai consistentă, puteți pune alături o garnitură de orez fiert simplu, bulgur fiert sau cuscus.

Cum se păstrează vinetele umplute
- la frigider - după gătire, vinetele umplute se vor păstra bine la frigider timp de 2-3 zile. Le puteți reîncălzi la 200C timp de 10-15 minute până când sunt fierbinți sau la microunde
- la congelator - păstrați-le în caserole cu capac până la 1 lună.
Extra-sfaturi pentru reușita rețetei
- alegeți vinete mari, drepte, cărnoase, care să ofere mult miez pentru umplutură și o bază bună pentru amestecul de legume
- mai ales dacă folosiți cuburi de roșii din conservă, asigurați-vă că sosul din tigaie s-a îngroșat și nu este apos, altfel veți avea o umplutură prea umedă care va curge în cuptor
Întrebări frecvente
Absolut, puteți mânca vinetele întregi (cu excepția tulpinii). Coaja este delicioasă!
Nu, vinetele sunt mai întâi scobite de miez și apoi coapte în cuptor, nu este nevoie să le înmuiați.
Alte rețete delicioase cu vinete
Vreți să încercați și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsiți pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Vinete umplute cu legume și mozzarella - rețeta simplă de vinete la cuptor
Rețeta Video
Ingrediente
- 2 vinete mari (400-500 g/buc)
- 1 ceapă uscată mare
- ½ ardei gras
- 2 roșii
- 50 ml ulei
- 1 linguriță oregano uscat
- 1 linguriță busuioc uscat
- sare și piper (după gust)
- 125 g mozzarella fresca
- frunze de busuioc proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Tăiați vinetele în jumătăți pe lungime. Scoateți miezul, lăsând 1 cm de jur împrejur. Ungeți vinetele cu ulei, presărați sare și piper. Dați vinetele la cuptor, la 200 de grade pentru 15 minute. Cuptorul să fie preîncălzit!
- Încălziți uleiul într-o tigaie și căliți la început ceapa tăiată mărunt pentru 1-2 minute, apoi puneți și ardeiul gras tăiat cubulețe și gătiți 7-8 minute.
- Tăiați cuburi mici miezul vinetelor și îl adăugați în tigaie. Puneți și cuburile de roșii. Gătiți 10 minute la foc mediu-mic.
- Dați tigaia deoparte și adăugați: usturoiul mărunțit, sare, piper, oregano și busuioc uscat.
- Scoateți vinetele din cuptor și le umpleți cu amestecul de legume. Deasupra așezați cubulețe de mozzarella. Dați din nou tava la cuptor pentru 10 minute, la 200 de grade.
- Decorați vinetele umplute cu legume cu frunze proaspete de busuioc și serviți cânt sunt calde.
Bine de știut:
- alegeți vinete mari, drepte, cărnoase, care să ofere mult miez pentru umplutură și o bază bună pentru amestecul de legume
- mai ales dacă folosiți cuburi de roșii din conservă, asigurați-vă că sosul din tigaie s-a îngroșat și nu este apos, altfel veți avea o umplutură prea umedă care va curge în cuptor
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Lasă un comentariu