Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Aperitive

Pastă de ardei copți cu nuci (muhammara) - rețeta de post pentru micul dejun

Publicat la 21 noiembrie 2023 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

38 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 8 minute

Pastă de ardei copți cu nuci, o rețetă simplă și sănătoasă, perfectă pentru un mic dejun de post sau vegan. Se face ușor și e delicioasă, cu un gust complex, dulce-acrișor, ușor picant și cu plăcute arome de fum.

pasta de ardei copti cu nuci reteta muhammara

Această rețetă este o adaptare a renumitei Muhammara originară din Siria, Aleppo. Este o pastă de ardei de influență orientală, dar pe care eu am adaptat-o puțin pentru a fi mai ușor de făcut cu ingredientele pe care le avem la îndemână.

Am înlocuit unele ingrediente specifice bucătăriei orientale dar care la noi se găsesc mai greu sau pe care nu merită să le cumpărăm doar pentru această rețetă, de exemplu melasa de rodii.

Așadar, indiferent dacă vă doreați un aperitiv de post sau pur și simplu doriți să încercați ceva nou și sănătos, această rețetă este perfectă pentru un mic dejun savuros sau pentru o gustare delicioasă peste zi!

pasta de ardei copti cu nuci reteta muhammara
Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru pastă de ardei copți cu nuci
  • Cum facem pastă de ardei copți cu nuci - rețeta pas cu pas
  • Cum se servește pasta de ardei copți - muhammara
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Echipamente necesare
  • Cum se păstrează
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete de paste rapide de post
  • Cu ce poți servi această pastă de ardei copți cu nuci
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru pastă de ardei copți cu nuci

Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei. Iar mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru cea mai bună pastă de ardei copți cu nuci.

ingrediente reteta pasta de ardei copti cu nuci muhammara
  • ardei copți - folosiți ardei kapia sau ardei gras roșu
  • pesmet - în rețeta originală se folosește pesmet mai grosier, de la lipii dar puteți face și pesmet din 2-3 felii de pâine albă, uscată ușor în cuptor sau prăjită la toaster. Sau și mai simplu, puteți folosi pesmet Panko dacă îl aveți în casă.
  • miez nucă - ușor rumenit în tigaie pentru o textură mai crocantă și o aromă mai intensă
  • condimente - usturoi, fulgi de ardei iute, chimion măcinat, sare și piper
  • suc de lămâie
  • melasă de rodie - se poate înlocui cu miere amestecată cu oțet sau cremă de oțet balsamic
  • ulei de măsline
  • mentă proaspătă pentru decor - puteți folosi și pătrunjel

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Cum facem pastă de ardei copți cu nuci - rețeta pas cu pas

Să faci pastă de ardei copți cu nuci e foarte simplu mai ales dacă ai deja ardeii copți pregătiți. Iar dacă nu îi ai, poți coace mai mulți deodată și să îi păstrezi în punguțe la congelator, pregătiți pentru data viitoare când vei dori să faci această rețetă adaptată de muhammara.

ardei rumeniti în tava friteuza cu aer cald

1. Dacă nu aveți ardei deja copți, cu asta rebuie să începeți. Îi coaceți fie pe plită pe un grill de teflon sau de fontă fie la air fyrer. După ce îi coaceți, îi lăsați să se răcească și îi curățați de coji și de cotoare.

pesmet panko

2. Dacă nu aveți pesmet deja făcut, uscați 2-3 felii de pâine albă în cuptor apoi mărunțiți grosier miezul.

nuci rumenite in tigaie

3. Puneți miezul de nucă într-o tigaie și încălziți-le timp de 4-5 minute la foc mediu-mic. Le lăsați să se răcească, apoi le frecați puțin între palme ca să îndepărtați cojile fine care sunt amare.

miere si otet balsamic

4. Dacă nu aveți melasă de rodii, amestecați într-un pahar o linguriță de miere și o linguriță de oțet balsamic.

mixare ingrediente la robot pentru reteta de pasta de ardei copti cu nuci

5. Puneți toate ingredientele și toate condimentele în cuva robotului și mixați până obțineți o pastă omogenă. Dacă o doriți mai fină și mai cremoasă, insistați până când ă mulțumește textura.

pasta de ardei copti cu nuci reteta muhammara

6. Puneți pasta într-un bol, stropiți cu o lingură de ulei de măsline și decorați cu miez de nucă și frunze de mentă. Serviți cu lipii sau pe felii de pâine.

Cum se servește pasta de ardei copți - muhammara

Muhammara se servește de obicei ca aperitiv, cu lipii sau cu pâine proaspătă. Poate fi, de asemenea, folosită ca sos pentru diverse preparate sau adăugată în sandvișuri și wraps.

De asemenea puteți adăuga muhammara în paste, risotto sau salate pentru a le da un gust picant și aromat. Pasta de ardei copți cu nuci poate fi folosită și ca umplutură pentru aperitive din foietaj sau ca topping pentru pizza.

Ce puteți înlocui în rețetă

Dacă doriți să personalizați rețeta sau să înlocuiți anumite ingrediente, iată câteva sugestii:

  • nucile - se pot înlocui cu alune de pădure sau caju
  • usturoiul - îl puteți omite dacă nu vă place aroma lui sau îl puteți înlocui cu ceapă verde sau cu praz pentru un gust diferit
  • fulgi de chilli - dacă nu îi aveți dar doriți, totuși, o notă picantă, puteți pune boia de ardei iute după gust
  • menta - puteți folosi în schimb busuioc sau pătrunjel
  • chimion - dacă nu îl aveți sau nu vă place, îl puteți omite din rețetă sau îl puteți înlocui cu o altă aromă care vă place. Deși nu e același lucru puteți încerca să folosiți o cantitate mică de pudră de chimen sau de coriandru

pasta de ardei copti cu nuci reteta muhammara

Echipamente necesare

Pentru prepararea acestei rețete aveți nevoie de un robot de bucătărie sau de un tocător electric pentru a mixa ingredientele într-o pastă fină și omogenă.

Cum se păstrează

Pasta de ardei copți cu nuci se poate păstra la frigider, într-o caserolă cu capac pentru 3-4 zile.

De asemenea, se poate congela în pungi sau în caserole până la 3 luni. Când doriți să o consumați, lăsați-o să se decongeleze lent la frigider, apoi o mixați puțin pentru a-i reda cremozitatea.

Întrebări frecvente

Pot folosi alte tipuri de ardei în această rețetă?

Da, puteți folosi și alt tip de ardei: roșii, galbeni sau verzi. Fiecare tip va da o aromă și o culoare diferită pastei.

Pot adăuga alte ingrediente în aceastā rețetā?

Desigur! Aceastā rețetā este foarte versatilā și puteți adăuga și alte ingrediente în funcție de preferințe.

Ce este muhammara?

Muhammara este o pastă de ardei iute și nuci originară din Siria.

Pasta de ardei copți muhammara este picantă?

Da, muhammara preparată după rețeta originală are un gust ușor picant datorită ardeiului iute și uleiului de ardei iute folosite în rețetă. Dar dacă nu mâncați picant puteți adapta rețeta în funcție de preferințele personale.

Alte rețete de paste rapide de post

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare pentru micul dejun de post? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Hummus-
    Rețeta clasică de hummus libanez – cremos și plin de savoare
  • Guacamole
    Guacamole Autentic - Sos Mexican de Avocado
  • Pate de linte cu roșii uscate
    Pate de linte cu roşii uscate, rețeta delicioasă de post
  • Hummus cu avocado si lime
    Hummus cu avocado şi lime

Cu ce poți servi această pastă de ardei copți cu nuci

Pasta de ardei copți cu nuci se servește în varianta originală cu lipii. Dar dacă nu sunteți amatori de lipii sau nu le aveți la îndemână, iată câteva idei de pâine, turte sau chifle pe care le puteți face acasă:

  • paine alba impletita la tava
    Pâine albă împletită la tavă - rețeta simplă de pâine pufoasă de casă
  • Japoneze coapte în tavă.
    Chifle împletite cu lapte - rețeta de japoneze pufoase
  • Turte subţiri şi crocante la tigaie
    Turte subţiri şi crocante la tigaie (cu maia naturală)
  • Pâine la tavă cu făină neagră şi seminţe de in
    Pâine la tavă cu făină neagră şi seminţe de in

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

pasta de ardei copti cu nuci reteta muhammara

Pastă de ardei copți cu nuci (muhammara) - rețeta de post pentru micul dejun

Pasta de ardei copți cu nuci, o rețetă simplă și sănătoasă, perfectă pentru un mic dejun de post sau vegan. Se face ușor și e delicioasă!
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Timp total: 30 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot philips
robot de bucătărie

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 260 g ardei kapia copți (cântăriți copți curățați de coajă si cotoare)
  • 10 g pesmet Panko (sau pesmet din pâine albă)
  • 70 g miez nucă
  • 3 căței de usturoi
  • ½ linguriță fulgi de chilli (ardei iute)
  • 1 lingură suc de lămâie
  • ½ linguriță chimion măcinat
  • 1 linguriță miere
  • 1 linguriță oțet balsamic
  • 2 linguri ulei de măsline
  • sare și piper
  • mentă proaspătă pentru decor (sau pătrunjel)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Dacă nu aveți ardei deja copți, cu asta trebuie să începeți. Îi coaceți fie pe plită pe un grill de teflon sau de fontă fie la air fyrer. După ce îi coaceți, îi lăsați să se răcească și îi curățați de coji și de cotoare.
    ardei rumeniti în tava friteuza cu aer cald
  • Dacă nu aveți pesmet deja făcut, uscați 2-3 felii de pâine albă în cuptor apoi mărunțiți grosier miezul.
    pesmet panko
  • Puneți miezul de nucă într-o tigaie și încălziți-le timp de 4-5 minute la foc mediu-mic. Le lăsați să se răcească, apoi le frecați puțin între palme ca să îndepărtați cojile fine care sunt amare.
    nuci rumenite in tigaie
  • Dacă nu aveți melasă de rodii, amestecați într-un pahar o linguriță de miere și o linguriță de oțet balsamic.
    miere si otet balsamic
  • Puneți toate ingredientele și toate condimentele în cuva robotului și mixați până obțineți o pastă omogenă. Dacă o doriți mai fină și mai cremoasă, insistați până când ă mulțumește textura.
    mixare ingrediente la robot pentru reteta de pasta de ardei copti cu nuci
  • Puneți pasta într-un bol, stropiți cu o lingură de ulei de măsline și decorați cu miez de nucă și frunze de mentă. Serviți cu lipii sau pe felii de pâine.
    pasta de ardei copti cu nuci reteta muhammara
Valori nutriționale
Pastă de ardei copți cu nuci (muhammara) - rețeta de post pentru micul dejun
Valori per porție
Calorii
208
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
20
g
31
%
Carbohidrați
 
8
g
3
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
1
g
1
%
Proteine
 
3
g
6
%
Vitamina A
 
387
IU
8
%
Calciu
 
49
mg
5
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • pogacele cu untura cu seminte de negrilixa si susan
    Pogăcele fragede cu brânză și untură - rețetă tradițională românească, pas cu pas
  • hummus cu dovlecei si nuci
    Hummus cremos cu dovlecei și nuci - Rețetă rapidă și sănătoasă
  • Castron cu salată ciuperci cu maioneză presărată cu pătrunjel.
    Salată de ciuperci cu maioneză dietetică și usturoi - rețeta pas cu pas
  • Reteta tzatziki_sos grecesc de iaurt
    Sos Tzatziki - rețeta grecească autentică
38 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x