Timp estimat pentru citit: 8 minute
Pastă de ardei copți cu nuci, o rețetă simplă și sănătoasă, perfectă pentru un mic dejun de post sau vegan. Se face ușor și e delicioasă, cu un gust complex, dulce-acrișor, ușor picant și cu plăcute arome de fum.
Această rețetă este o adaptare a renumitei Muhammara originară din Siria, Aleppo. Este o pastă de ardei de influență orientală, dar pe care eu am adaptat-o puțin pentru a fi mai ușor de făcut cu ingredientele pe care le avem la îndemână.
Am înlocuit unele ingrediente specifice bucătăriei orientale dar care la noi se găsesc mai greu sau pe care nu merită să le cumpărăm doar pentru această rețetă, de exemplu melasa de rodii.
Așadar, indiferent dacă vă doreați un aperitiv de post sau pur și simplu doriți să încercați ceva nou și sănătos, această rețetă este perfectă pentru un mic dejun savuros sau pentru o gustare delicioasă peste zi!
Mergi direct la:
- Ingrediente pentru pastă de ardei copți cu nuci
- Cum facem pastă de ardei copți cu nuci - rețeta pas cu pas
- Cum se servește pasta de ardei copți - muhammara
- Ce puteți înlocui în rețetă
- Echipamente necesare
- Cum se păstrează
- Întrebări frecvente
- Alte rețete de paste rapide de post
- Cu ce poți servi această pastă de ardei copți cu nuci
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente pentru pastă de ardei copți cu nuci
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei. Iar mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru cea mai bună pastă de ardei copți cu nuci.
- ardei copți - folosiți ardei kapia sau ardei gras roșu
- pesmet - în rețeta originală se folosește pesmet mai grosier, de la lipii dar puteți face și pesmet din 2-3 felii de pâine albă, uscată ușor în cuptor sau prăjită la toaster. Sau și mai simplu, puteți folosi pesmet Panko dacă îl aveți în casă.
- miez nucă - ușor rumenit în tigaie pentru o textură mai crocantă și o aromă mai intensă
- condimente - usturoi, fulgi de ardei iute, chimion măcinat, sare și piper
- suc de lămâie
- melasă de rodie - se poate înlocui cu miere amestecată cu oțet sau cremă de oțet balsamic
- ulei de măsline
- mentă proaspătă pentru decor - puteți folosi și pătrunjel
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum facem pastă de ardei copți cu nuci - rețeta pas cu pas
Să faci pastă de ardei copți cu nuci e foarte simplu mai ales dacă ai deja ardeii copți pregătiți. Iar dacă nu îi ai, poți coace mai mulți deodată și să îi păstrezi în punguțe la congelator, pregătiți pentru data viitoare când vei dori să faci această rețetă adaptată de muhammara.
1. Dacă nu aveți ardei deja copți, cu asta rebuie să începeți. Îi coaceți fie pe plită pe un grill de teflon sau de fontă fie la air fyrer. După ce îi coaceți, îi lăsați să se răcească și îi curățați de coji și de cotoare.
2. Dacă nu aveți pesmet deja făcut, uscați 2-3 felii de pâine albă în cuptor apoi mărunțiți grosier miezul.
3. Puneți miezul de nucă într-o tigaie și încălziți-le timp de 4-5 minute la foc mediu-mic. Le lăsați să se răcească, apoi le frecați puțin între palme ca să îndepărtați cojile fine care sunt amare.
4. Dacă nu aveți melasă de rodii, amestecați într-un pahar o linguriță de miere și o linguriță de oțet balsamic.
5. Puneți toate ingredientele și toate condimentele în cuva robotului și mixați până obțineți o pastă omogenă. Dacă o doriți mai fină și mai cremoasă, insistați până când ă mulțumește textura.
6. Puneți pasta într-un bol, stropiți cu o lingură de ulei de măsline și decorați cu miez de nucă și frunze de mentă. Serviți cu lipii sau pe felii de pâine.
Cum se servește pasta de ardei copți - muhammara
Muhammara se servește de obicei ca aperitiv, cu lipii sau cu pâine proaspătă. Poate fi, de asemenea, folosită ca sos pentru diverse preparate sau adăugată în sandvișuri și wraps.
De asemenea puteți adăuga muhammara în paste, risotto sau salate pentru a le da un gust picant și aromat. Pasta de ardei copți cu nuci poate fi folosită și ca umplutură pentru aperitive din foietaj sau ca topping pentru pizza.
Ce puteți înlocui în rețetă
Dacă doriți să personalizați rețeta sau să înlocuiți anumite ingrediente, iată câteva sugestii:
- nucile - se pot înlocui cu alune de pădure sau caju
- usturoiul - îl puteți omite dacă nu vă place aroma lui sau îl puteți înlocui cu ceapă verde sau cu praz pentru un gust diferit
- fulgi de chilli - dacă nu îi aveți dar doriți, totuși, o notă picantă, puteți pune boia de ardei iute după gust
- menta - puteți folosi în schimb busuioc sau pătrunjel
- chimion - dacă nu îl aveți sau nu vă place, îl puteți omite din rețetă sau îl puteți înlocui cu o altă aromă care vă place. Deși nu e același lucru puteți încerca să folosiți o cantitate mică de pudră de chimen sau de coriandru
Echipamente necesare
Pentru prepararea acestei rețete aveți nevoie de un robot de bucătărie sau de un tocător electric pentru a mixa ingredientele într-o pastă fină și omogenă.
Cum se păstrează
Pasta de ardei copți cu nuci se poate păstra la frigider, într-o caserolă cu capac pentru 3-4 zile.
De asemenea, se poate congela în pungi sau în caserole până la 3 luni. Când doriți să o consumați, lăsați-o să se decongeleze lent la frigider, apoi o mixați puțin pentru a-i reda cremozitatea.
Întrebări frecvente
Da, puteți folosi și alt tip de ardei: roșii, galbeni sau verzi. Fiecare tip va da o aromă și o culoare diferită pastei.
Desigur! Aceastā rețetā este foarte versatilā și puteți adăuga și alte ingrediente în funcție de preferințe.
Muhammara este o pastă de ardei iute și nuci originară din Siria.
Da, muhammara preparată după rețeta originală are un gust ușor picant datorită ardeiului iute și uleiului de ardei iute folosite în rețetă. Dar dacă nu mâncați picant puteți adapta rețeta în funcție de preferințele personale.
Alte rețete de paste rapide de post
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare pentru micul dejun de post? Iată ce mai găsești pe blog:
Cu ce poți servi această pastă de ardei copți cu nuci
Pasta de ardei copți cu nuci se servește în varianta originală cu lipii. Dar dacă nu sunteți amatori de lipii sau nu le aveți la îndemână, iată câteva idei de pâine, turte sau chifle pe care le puteți face acasă:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Pastă de ardei copți cu nuci (muhammara) - rețeta de post pentru micul dejun
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 260 g ardei kapia copți (cântăriți copți curățați de coajă si cotoare)
- 10 g pesmet Panko (sau pesmet din pâine albă)
- 70 g miez nucă
- 3 căței de usturoi
- ½ linguriță fulgi de chilli (ardei iute)
- 1 lingură suc de lămâie
- ½ linguriță chimion măcinat
- 1 linguriță miere
- 1 linguriță oțet balsamic
- 2 linguri ulei de măsline
- sare și piper
- mentă proaspătă pentru decor (sau pătrunjel)
Instrucțiuni de preparare
- Dacă nu aveți ardei deja copți, cu asta trebuie să începeți. Îi coaceți fie pe plită pe un grill de teflon sau de fontă fie la air fyrer. După ce îi coaceți, îi lăsați să se răcească și îi curățați de coji și de cotoare.
- Dacă nu aveți pesmet deja făcut, uscați 2-3 felii de pâine albă în cuptor apoi mărunțiți grosier miezul.
- Puneți miezul de nucă într-o tigaie și încălziți-le timp de 4-5 minute la foc mediu-mic. Le lăsați să se răcească, apoi le frecați puțin între palme ca să îndepărtați cojile fine care sunt amare.
- Dacă nu aveți melasă de rodii, amestecați într-un pahar o linguriță de miere și o linguriță de oțet balsamic.
- Puneți toate ingredientele și toate condimentele în cuva robotului și mixați până obțineți o pastă omogenă. Dacă o doriți mai fină și mai cremoasă, insistați până când ă mulțumește textura.
- Puneți pasta într-un bol, stropiți cu o lingură de ulei de măsline și decorați cu miez de nucă și frunze de mentă. Serviți cu lipii sau pe felii de pâine.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu