Timp estimat pentru citit: 10 minute
Prăjitura Tosca cu mac și cremă de vanilie este un desert minunat pentru ocazii speciale sau pur și simplu pentru a îndulci o zi obișnuită. Este formată din 4 straturi cu texturi contrastane ceea ce îi dă un gust și un aspect deosebit.
Prăjitura Tosca are un aspect deosebit, ceea ce o face vedetă pe orice masă festivă și va fi prăjitura către care se îndreaptă toate privirile și toate mâinile. Dispare prima de pe platouri și e cea mai lăudată.
Rețeta nu e grea deloc, cere doar puțină răbdare, fiind o prăjitură care se lucrează în straturi.
Dacă vă plac deserturile cu semințe de mac, vă sugerez să încercați și rețeta de chec cu lămâie și mac. După mine, e cel mai bun chec din lume!
Mergi direct la:
Ingrediente
Prăjitura Tosca nu necesită ingrediente scumpe sau greu de găsit. Folosim ingrediente pe care poate că deja le aveți în casă. Las mai jos ingredientele pentru fiecare componentă a prăjiturii în parte ca să fie ușor de urmărit.
Din cardul de rețetă de la final, puteți salva sau tipări lista completă a ingredientelor.
ingrediente pentru crema de vanilie cu unt
- 5 gălbenușuri
- 100 g zahăr
- 500 ml lapte (integral, cu 3,5% grăsime)
- 50 g amidon
- 150 g unt (80-82% grăsime)
- 1 linguriță extract de vanilie
ingrediente pentru blatul de bezea cu mac
- 5 albușuri
- 50 g făină (tip 000)
- 100 g zahăr
- 50 g mac
- ½ linguriță praf de copt
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 1 linguriță extract de vanilie
- un praf de sare
ingrediente pentru stratul de biscuiți și glazura de ciocolată
stratul de biscuiți
- 200 biscuiți
- 200 ml cafea expresso sau ness (rece)
- 20 ml rom sau coniac (opțional)
glazura
- 150 g ciocolata neagră sau amăruie (min. 50% cacao)
- 200 ml smântână pentru frișcă (30-32% grăsime)
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum se face prăjitura Tosca cu mac și cremă de vanilie
Având mai multe straturi, este o prăjitură care se preătește pas cu pas. La început vom pregăti crema de vanilie pentru că are nevoie de timp să se răcească.
Cât timp se răcește crema, ne ocupăm de blatul de albușuri cu mac. Montăm prăjitura punând crema de vanilie peste blat, apoi biscuiți trecuți prin cafea și la final glazura de ciocolată topită.
Am pregătit pentru voi rețeta în imagini, pas cu pas ca să fie ușor de urmărit. La finalul postării găsiți și rețeta în format video postată pe canalul de YouTube.
preparare cremă de vanilie cu unt
1. Într-un castron puneți: gălbenușurile, zahărul, vanilia, sarea și amidonul. Turnați 50 ml de lapte rece (din cei 500 ml specificați la ingrediente). Amestecați cu un tel de mână până când dispar toate cocoloașele iar ouăle sunt ușor spumate.
2. Restul de lapte îl puneți la fiert într-o crăticioară cu fund gros. Când laptele începe să fiarbă, turnați amestecul de ouă, tot odată. După ce crema se îngroașă o mai lăsați pe foc încă 1 minut pentru a se stabiliza amidonul. Amestecați continuu.
3. Lăsați crema să se răcească complet, la temperatura camerei, acoperită cu o folie alimentară lipită chiar pe suprafață, ca să nu facă crustă.
4. Puneți untul moale într-un bol și îl mixați până devine spumos. Încorporați apoi puțin câte puțin din crema de vanilie în spuma de unt, mixând continuu.
preparare blat fraged cu semințe de mac
5. Mixați albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă. Adăugați zahărul și mixați din nou până aveți o bezea tare și lucioasă.
6. Adăugați semințele de mac și făina și le încorporați cu mișcări ușoare, cu un tel de mână, nu cu mixerul!
7. Turnați compozitia într-o tavă cu dimensiunile de 32x20x7 cm tapetată cu hârtie de copt. Nivelați.
8. Coaceți blatul în cuptorul preîncălzit, la 175 C pentru 15 minute sau până când trece testul cu scobitoarea. Răsturnați blatul pe un grătar și lăsați-l să se răcească.
cum se montează prăjitura Tosca
9. Puneți blatul înapoi în tava în care l-ați copt sau pe un platou și montați un inel metalic în jurul lui. Turnați crema de vanilie peste blat și nivelați.
10. Puneți romul sau coniacul în cafeaua rece, apoi înmuiați biscuiții pentru 1 secundă și îi așezați în tavă peste crema de vanilie.
glazura de ciocolată
11. Puneți smântâna să se încălzească într-un vas. Când începe să se umfle pe margini, stingeți focul și adăugați ciocolata mărunțită cu un cuțit.
12. Lăsați ciocolata să se topească pentru 10 minute, apoi amestecați energic cu un tel de mână până obțineți un sos omogen și turnați imediat glazura peste stratul de biscuiți. Nivelați rapid cu o spatulă.
răcire și servire
13. Acoperiți tava cu folie alimentară și dați prăjitura peste noapte la frigider.
14. Pentru felii frumoase, tăiați prăjitura cu un cuțit cu lamă lungă, udat cu apă caldă după fiecare tăietură.
Ce puteți înlocui în rețetă
Dacă vreți să adaptați rețeta după gusturile voastre iată ce puteți înlocui:
- semințe de mac - puteți folosi în schimb: nucă de cocos, miez de nucă sau migdale măcinate. Veți obține un aspect diferit dar prăjitura va fi de asemenea delicioasă.
- ciocolată neagră - puteți glazura prăjitura și cu ciocolată albă, dacă vă place mai mult
- cafea - dacă nu doriți să înmuiați biscuiții în cafea, puteți face un sirop din apă cu zahăr pe care să îl aromatizați după preferință cu: vanilie, rom, coji de lămâie sau de portocală. Mai puteți folosi zeama de la un compot sau un suc de portocale, de exemplu.
Cum se păstrează
Păstrați prăjitura într-o caserolă cu capac, la frigider. Nu vă recomand să o congelați.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
La început blatul cu mac poate părea ușor uscat dar în timp ce prăjitura stă la frigider el va trage din umiditatea cremei și se va înmuia. Nu vă recomand să îl însiropați!
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitura Tosca
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
pentru o tavă de 32x20x7 cm
crema de vanilie
- 5 gălbenușuri
- 100 g zahăr
- 500 ml lapte (integral, cu 3,5% grăsime)
- 50 g amidon
- 150 g unt (80-82% grăsime)
- 1 linguriță extract de vanilie
blat cu mac
- 5 albușuri
- 50 g făină (tip 000)
- 100 g zahăr
- 50 g mac
- ½ linguriță praf de copt
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 1 linguriță extract de vanilie
- un praf de sare
stratul de biscuiți
- 200 biscuiți
- 200 ml cafea expresso sau ness (rece)
- 20 ml rom sau coniac (opțional)
glazura
- 150 g ciocolata neagră sau amăruie (min. 50% cacao)
- 200 ml smântână pentru frișcă (30-32% grăsime)
Instrucțiuni de preparare
pentru o tavă de 32x20x7 cm
crema de vanilie
- Într-un castron puneți: gălbenușurile, zahărul, vanilia, sarea și amidonul. Turnați 50 ml de lapte rece (din cei 500 ml specificați la ingrediente). Amestecați cu un tel de mână până când dispar toate cocoloașele iar ouăle sunt ușor spumate.
- Restul de lapte îl puneți la fiert într-o crăticioară cu fund gros. Când laptele începe să fiarbă, turnați amestecul de ouă, tot odată. După ce crema se îngroașă o mai lăsați pe foc încă 1 minut pentru a se stabiliza amidonul. Amestecați continuu.
- Lăsați crema să se răcească complet, la temperatura camerei, acoperită cu o folie alimentară lipită chiar pe suprafață, ca să nu facă crustă.
- Puneți untul moale într-un bol și îl mixați până devine spumos. Încorporați apoi puțin câte puțin din crema de vanilie în spuma de unt, mixând continuu.
blat cu mac
- Mixați albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă. Adăugați zahărul și mixați din nou până aveți o bezea tare și lucioasă.
- Adăugați semințele de mac și făina și le încorporați cu mișcări ușoare, cu un tel de mână, nu cu mixerul!
- Turnați compozitia în tava tapetată cu hârtie de copt și nivelați.
- Coaceți blatul în cuptorul preîncălzit, la 175 C pentru 15 minute sau până când trece testul cu scobitoarea. Răsturnați blatul pe un grătar și lăsați-l să se răcească.
asamblare
- Puneți blatul înapoi în tava în care l-ați copt sau pe un platou și montați un inel metalic în jurul lui. Turnați crema de vanilie peste blat și nivelați.
- Puneți romul sau coniacul în cafeaua rece, apoi înmuiați biscuiții pentru 1 secundă și îi așezați în tavă peste crema de vanilie.
glazura de ciocolată
- Puneți smântâna să se încălzească într-un vas. Când începe să se umfle pe margini, stingeți focul și adăugați ciocolata mărunțită cu un cuțit.
- Lăsați ciocolata să se topească pentru 10 minute, apoi amestecați energic cu un tel de mână până obțineți un sos omogen și turnați imediat glazura peste stratul de biscuiți. Nivelați rapid cu o spatulă.
păstrare și porționare
- Acoperiți tava cu folie alimentară și dați prăjitura peste noapte la frigider.
- Pentru felii frumoase, tăiați prăjitura cu un cuțit cu lamă lungă, udat cu apă caldă după fiecare tăietură.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Doina a zis
Buna ziua. Va urmaresc cu interes. Prezentați și explicați perfect. Îndrăznesc doar sa vă întreb dacă , de obicei, coaceți aluaturile dospite sau nu cu ventilație sau fara. Prea putini bloggeri culinari spun: coacem in cuptorul preîncălzit cu căldură de sus și jos cu sau fara ventilatie. Eu am achiziționat de curând un cuptor electric și până mă obisnuiesc... De exemplu blatul l-ați copt cu ventilație sau doar căldură de sus și jos. Sărățele de exemplu cum sa le coc? Asta pentru că aveți , cred, experienta.Multumesc și mă iertați de îndrăzneală. Toate cele bune.
Iuliana Sbîrnea a zis
Bună ziua. Eu vă spun cum procedez eu la cuptorul meu Arctic. Nu știu dacă e la fel la toate cuptoarele, sper să vă ajute. În general coc totul doar cu căldură sus și jos,fără ventilație.
Ventilația mai adaugă 20 de grade în plus peste temperatura setată. De exemplu dacă ați setat temperatura la 180 de grade cu căldură sus și jos, dacă porniți și ventilația, veți avea în cuptor 200 de grade.
Ventilația o folosesc doar când coc 2 tăvi de plăcintă sau de friptură odată sau 2 cozonaci odată. Asta pentru că ajută să circule aerul printre tăvi. Dar sincer, sunt foarte rare situațiile astea.
Mai pornesc venitlația în ultimele 5-10 minute de coacere când am o prăjitură sau un blat pe care parcă l-aș vrea un pic mai rumenit sau mai uscat la suprafață. Cu ventilație se rumenește uniform.
Sper să vă ie de folos explicația mea. Vă îmbrățișez! Numai bine!