• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

Tartă frangipane cu mere, fără zahăr – un desert special și sănătos

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 24 nov. 2024 · Publicată: 25 aug. 2024 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
11 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 10 minute

Această tartă frangipane cu mere, fără zahăr, este una dintre acele rețete care combină eleganța unui desert clasic cu o abordare sănătoasă. Umplutura fragedă de migdale și merele dulci-acrișoare transformă această tartă într-un desert care te cucerește la fiecare felie.

tarta cu crema de migdale (frangipane) cu mere

Încerc din ce în ce mai des să gătesc deserturi care să fie nu doar delicioase, ci și ceva mai prietenoase cu stilul de viață sănătos. Am redus zahărul în multe dintre deserturile mele , iar pasul următor este să îl înlocuiesc de câte ori se poate cu un îndulcitor 100% natural și anume pasta de curmale. Este foarte adevărat că și curmalele au zahăr, dar mai au și vitamine, minerale și mai ales fibre, așadar nu sunt doar calorii goale așa cum este zahărul.

Această rețetă de tartă frangipane îmbină aromele clasice de migdale și mere, iar frișca naturală și piureul de mere cu care am servit-o i-au dat acel „ceva" special. Deși pare sofisticată, se face destul de ușor. E genul de tartă care merge de minune la o cafea, dar poate fi de asemenea un desert impresionant la o ocazie specială.

felie de tarta frangipane servita cu frisca si piure de mere
Mergi direct la:
  • Ce este frangipane
  • Ingrediente pentru tartă frangipane cu mere, fără zahăr
  • Cum facem tartă frangipane cu mere - rețeta video
  • Mod de preparare - rețeta pas cu pas în imagini
  • Cum se servește
  • Cum se păstrează tarta frangipane
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete de tartă pe care să le încerci
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce este frangipane

Frangipane este o cremă pe bază de migdale, folosită frecvent în patiseria franceză și italiană. A fost creată în secolul al XVI-lea, numele provenind de la contele italian Muzio Frangipani . Ulterior, patiserii francezi au denumit această cremă fină, dulce și aromată după acest conte. Frangipane se folosește în diverse deserturi, cele mai populare fiind tartele cu fructe sau renumita „Galette des Rois" din Franța, servită de obicei de Bobotează.

În această variantă fără zahăr, folosim pentru îndulcit pastă de curmale, ceea ce face din această tartă o opțiune mai sănătoasă fără a sacrifica gustul bogat al cremei.

Ingrediente pentru tartă frangipane cu mere, fără zahăr

Pentru blat - formă de tartă de 26 cm

  • 300 g făină (tip 000) - asigură textura fragedă a aluatului.
  • 150 g unt (rece, cu 82% grăsime) - pentru o crustă crocantă și aromată.
  • 2 gălbenușuri - leagă aluatul și îi conferă fragilitate.
  • 1 linguriță extract de vanilie - pentru o aromă subtilă.
  • ½ linguriță sare - echilibrează gustul și potențează aromele.
  • 1-2 linguri apă rece - pentru a ajusta consistența aluatului.
  • opțional 30 g zahăr pudră - sau un îndulcitor pudră

Umplutură frangipane

  • 200 g unt (moale, cu 82% grăsime) - baza cremoasă a cremei frangipane.
  • 150-200 g pastă de curmale - îndulcitor natural, ideal pentru a înlocui zahărul rafinat. Dacă nu doriți să folosiți curmale, puneți 150-200 g zahăr pudră sau alt îndulcitor, după gust.
  • 250 g migdale crude - de preferat migdale blanșate, adică fără coajă, esențiale pentru textura fină și gustul inconfundabil. Dacă nu găsiți, puteți folosi fără probleme și migdale crude, cu coajă.
  • 2 ouă - oferă structură umpluturii.
  • un praf de sare - intensifică aromele.
  • 2 lingurițe extract de vanilie - pentru o aromă clasică.
  • 25 ml rom Stroh 40 sau coniac - pentru o aromă complexă.

Notă: vă puteți prepara singuri pasta de curmale pentru îndulcire din curmale naturale, fără sâmburi, hidratate minim 4 ore și apoi pasate la blender sau cu un tocător electric.

Pasta de curmale are aceeași putere de îndulcire ca și zahărul. Dacă preparați mai multă, o puteți păstra într-un borcan, la frigider pentru a o folosi și la alte deserturi, ceai, cafea, smoothies, etc.

Topping de mere

  • 3-4 mere (tari) - mențin textura crocantă după coacere.
  • 20 g unt (topit) - pentru un plus de luciu.

Frișca și piure de mere

  • 2-3 mere - pentru un piure delicios, dulce-acrișor.
  • 1 baton de scorțișoară sau anason stelat - ambele se potrivesc cu merele și adaugă o aromă caldă și plăcută.
  • 200 ml smântână pentru frișcă - baza pentru frișca pufoasă.
  • 1 linguriță extract de vanilie - pentru un gust delicat.
  • opțional - zahăr pudră sau îndulcitor, după gust

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, dacă doriți să tipăriți lista de ingrediente!

Cum facem tartă frangipane cu mere - rețeta video

Dacă preferați varianta video a rețetei, o găsiți mai jos, postată pe canalul meu de YouTube. Nu uitați să vă abonați la canal și la notificări ca să fiți anunțați când apare o rețetă nouă

Mod de preparare - rețeta pas cu pas în imagini

aluat nisipos cu unt pregatit la robot

1. Puneți în robot făina, untul rece și sarea. Mixați până obțineți o textură nisipoasă.

aluat fraged cu unt pregatit pentru racire la frigider

2. Adăugați gălbenușurile, apoi apa rece (dacă este necesar), până când aluatul se leagă. Formați o bilă, înfășurați-o în folie alimentară și dați-o la frigider pentru 30-60 minute.

aluat de tarta in tava perforat cu furculita

3. Întindeți aluatul într-o foaie de ½ cm grosime (~ 30 cm diametru), așezați-l în forma de tartă și înțepați-l cu o furculiță.

aluat de tarta copt in orb

4. Coaceți aluatul la 180°C timp de 30 minute, acoperit cu hârtie de copt și boabe uscate de fasole sau năut (sau bile de patiserie).

crema frangipane cu migdale si unt

5. Mixați untul moale cu pasta de curmale și sarea până devine pufos. Adăugați ouăle pe rând, apoi migdalele măcinate, vanilia și romul. Amestecați bine.

tarta cu mere - felii unse cu unt topit

6. Scoateți aluatul din cuptor și turnați umplutura. Aranjați circular feliile de mere peste umplutură și ungeți-le cu unt topit.

tarta frangipane cu mere proaspat scoasa din cuptor

7. Coaceți tarta la 180°C timp de 25-30 minute, până când umplutura devine fermă și merele se rumenesc ușor.

preparare piure de mere cu scortisoara

8. Fierbeți merele tăiate cuburi împreună cu un băț de scorțișoară până se înmoaie, apoi le scurgeți și le pasați fin.

frisca naturala batuta cu mixerul

9. Bateți smântâna pentru frișcă cu extractul de vanilie până devine fermă și cremoasă.

servire tarta frangipane cu frisca si piure de mere

10. Tăiați tarta după ce se răcește și serviți-o alături de frișcă și pure de mere. Presărați un praf fin de scorțișoară pentru aspect și aromă.

Cum se servește

Tarta este delicioasă servită la temperatura camerei, alături de frișcă naturală și piure de mere. Merge perfect cu un ceai sau o cafea. Pentru un plus de savoare, presărați scorțișoară pe frișcă.

tarta frangipane cu felii de mere si migdale

Cum se păstrează tarta frangipane

Tarta frangipane se păstrează la frigider până la 3 zile, într-un recipient închis. Frișca și piureul de mere se servesc proaspete, dar se pot păstra la frigider pentru 1-2 zile.

Nu vă recomand să congelați această tartă cu mere deoarece umplutura frangipane își pierde textura după decongelare.

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

  • Asigurați-vă că untul pentru aluat este foarte rece, direct de la frigider pentru a obține o crustă fragedă.
  • Adăugați apă puțin câte puțin doar până când se leagă aluatul. Nu adăugați mai mult decât trebuie, pentru că blatul va deveni sfărâmicios.
  • Nu decorați cu prea multe felii de mere, altfel tarta devine prea umedă și riscă să nu se coacă uniform.
felie de tarta frangipane cu mere

Întrebări frecvente

Pot folosi alt îndulcitor în locul pastei de curmale?

Da, puteți folosi orice îndulcitor natural, cum ar fi siropul de arțar sau agave.

Pot să pregătesc aluatul dinainte?

Da, aluatul fraged cu unt poate fi păstrat în frigider până la 2 zile sau congelat pentru o lună.

Aluatul nu se leagă. Ce să fac?

Adăugați câteva picături de apă rece și continuați mixarea până se leagă.

Alte rețete de tartă pe care să le încerci

Îți plac tartele și vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Tarta cu gem de prune si nuci
    Tartă cu gem de prune, nuci și aromă de rom
  • Tarta cu caise si afine
    Tartă cu caise și afine - cea mai ușoară rețetă
  • Galette cu capsuni
    Tartă rustică cu căpșuni. Galette cu căpșuni.
  • doua felii de tarta cu crema de lamaie pe blat de lemn
    Tartă cu cremă de lămâie fină şi parfumată

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

tarta cu crema de migdale (frangipane) cu mere

Tartă frangipane cu mere, fără zahăr - un desert special și sănătos

Tartă frangipane cu mere fără zahăr, îndulcită cu pastă de curmale. O rețetă sănătoasă și delicioasă, perfectă pentru un răsfăț dulce!
No ratings yet
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 1 hour hour
la frigider: 30 minutes minutes
Timp total: 2 hours hours
Număr de porții: 8
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

forma tarta 26 cm
formă pt. tartă 26 cm

Ingrediente
 

pentru blat - formă de tarta de 26 cm

  • 300 g făină (tip 000)
  • 150 g unt (rece, cu 82% grăsime)
  • 2 gălbenușuri
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • ½ linguriță sare
  • 1-2 linguri apă, după nevoie
  • 30 g zahăr pudră ( sau un îndulcitor pudră, opțional)

umplutură frangipane

  • 200 g unt (moale, cu 82% grăsime)
  • un praf de sare
  • 250 g migdale (de preferat blanșate, fără coajă)
  • 2 ouă
  • 2 lingurițe extract de vanilie
  • 150-200 g pastă de curmale (sau 150-200 g zahăr pudră sau alt îndulcitor, după gust)
  • 25 ml rom Stroh 40 ( sau coniac)

pentru toppingul de mere

  • 3-4 mere (de preferat, mere tari, nu foarte zemoase)
  • 20 g unt (topit)

pentru servit - frișca și piure de mere

  • 2 mere
  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 baton scorțișoară sau anason stelat
  • optional - zahăr pudră sau îndulcitor, după gust

Instrucțiuni de preparare
 

Blatul - tavă de 26 cm diametru

  • Puneți în robot făina, untul rece și sarea. Mixați până obțineți o textură nisipoasă.
    aluat nisipos cu unt pregatit la robot
  • Adăugați gălbenușurile, apoi apa rece (dacă este necesar), până când aluatul se leagă. Formați o bilă, înfășurați-o în folie alimentară și dați-o la frigider pentru 30-60 minute.
    aluat fraged cu unt pregatit pentru racire la frigider
  • Întindeți aluatul într-o foaie de ½ cm grosime (~ 30 cm diametru), așezați-l în forma de tartă și înțepați-l cu o furculiță.
    aluat de tarta in tava perforat cu furculita
  • Coaceți aluatul la 180°C timp de 30 minute, acoperit cu hârtie de copt și boabe uscate de fasole sau năut (sau bile de patiserie).
    aluat de tarta copt in orb

Umplutura frangipane

  • Mixați untul moale cu pasta de curmale și sarea până devine pufos. Adăugați ouăle pe rând, apoi migdalele măcinate, vanilia și romul. Amestecați bine.
    crema frangipane cu migdale si unt
  • Scoateți aluatul din cuptor și turnați umplutura. Aranjați circular feliile de mere peste umplutură și ungeți-le cu unt topit.
    tarta cu mere - felii unse cu unt topit

Coacerea tartei

  • Coaceți tarta la 180°C timp de 25-30 minute, până când umplutura devine fermă și merele se rumenesc ușor.
    tarta frangipane cu mere proaspat scoasa din cuptor

Frișca și piure de mere pentru servit

  • Fierbeți merele tăiate cuburi împreună cu un băț de scorțișoară până se înmoaie, apoi le scurgeți și le pasați fin.
    preparare piure de mere cu scortisoara
  • Bateți smântâna pentru frișcă cu extractul de vanilie până devine fermă și cremoasă.
    frisca naturala batuta cu mixerul

Servire

  • Tăiați tarta după ce se răcește și serviți-o alături de frișcă și pure de mere. Presărați un praf fin de scorțișoară pentru aspect și aromă.
    servire tarta frangipane cu frisca si piure de mere

Bine de știut:

  • Vă puteți prepara singuri pasta de curmale pentru îndulcire din curmale fără sâmburi, hidratate minim 4 ore și apoi pasate la blender sau cu un tocător electric. Dacă preparați mai multă, o puteți păstra într-un borcan, la frigider pentru a o folosi și la alte deserturi, ceai, cafea, smoothies, etc.
  • Adăugați apă puțin câte puțin doar până când se leagă aluatul. Nu adăugați mai mult decât trebuie, pentru că blatul va deveni sfărâmicios.
  • Tarta frangipane se păstrează la frigider până la 3 zile, într-un recipient închis. Frișca și piureul de mere se servesc proaspete, dar se pot păstra la frigider pentru 1-2 zile.
  • Nu vă recomand să congelați această tartă cu mere deoarece umplutura frangipane își pierde textura după decongelare.
Nutrition Facts
Tartă frangipane cu mere, fără zahăr - un desert special și sănătos
Amount per Serving
Calorii
862
% Daily Value*
Grăsimi
 
66
g
102
%
Colesterol
 
217
mg
72
%
Carbohidrați
 
58
g
19
%
Fibre
 
7
g
29
%
Zahăr
 
21
g
23
%
Proteine
 
14
g
28
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Felie de prăjitură cu iaurt și prune, desert simplu de sezon
    Prăjitură rapidă cu prune – fragedă, aromată și gata în 45 de minute
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Crème brûlée servită în ramekin, decorată cu căpșuni, afine, mentă proaspătă și o păstaie de vanilie.
    Crème brûlée – rețeta clasică pas cu pas
11 shares

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required