Timp estimat pentru citit: 12 minute
Prăjitura Ora 12 era una dintre preferatele mele în copilărie, atunci când părinții mă duceau la cofetărie, de aceea am încercat să recreez rețeta în bucătăria mea, folosind ingrediente simple, naturale și la îndemâna oricui. Dacă vă amintiți și voi de această prăjitură delicioasă, cred că vă veți bucura foarte mult să o încercați acasă și să regăsiți aromele și texturile de pe vremuri.
Prăjitura Ora 12 este un desert simplu, dar cu un farmec aparte, perfect pentru ocazii speciale sau când vrei să-ți impresionezi familia cu ceva deosebit. Combinația dintre blatul pufos cu cacao, însiropat cu zahăr ars și rom, glazura fină de ciocolată și crema de frișcă cu mascarpone te va cuceri de la prima linguriță.
E genul de prăjitură care pare sofisticată, dar vă garantez că poate fi pregătită fără dificultăți chiar și de către începători. Este un desert elegant, ușor de porționat și de servit, potrivit pentru mesele în familie sau aniversări!
Dacă vă e dor și de alte prăjituri ale copilăriei, încercați neapărat rețeta mea de savarine din aluat dospit sau prăjitura Siret ca la Galați.
Mergi direct la:
- Ingrediente
- Cum se face Prăjitura Ora 12 - rețeta video detaliată
- Mod de preparare Prăjitura Ora 12 - rețeta pas cu pas
- Cum se păstrează, cum se servește
- Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
- Întrebări frecvente
- Alte rețete de prăjituri simple și elegante
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
Mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru fiecare etapă de preparare a prăjiturii "Ora 12". Puteți să tipăriți lista tuturor ingredientelor din caseta rețetei de la finalul postării.
blat pufos de cacao
am folosit o tavă de ~25x35 cm
- 8 ouă (mărime M) – pentru structura aerată a blatului.
- 150 g zahăr tos – îndulcește și ajută la formarea unei texturi ușoare.
- 150 g făină – folosiți făină tip 000 pentru un blat fin și aerat.
- 70 g cacao neagră – pentru aroma intensă de ciocolată.
- 70 ml ulei – adaugă umiditate și frăgezime.
- 1 linguriță extract de vanilie – pentru o aromă subtilă.
- un praf de sare – intensifică gustul ingredientelor.
sirop de zahăr ars cu rom și cafea
- 120 g zahăr tos – pentru caramelizare.
- 500 ml apă – baza siropului.
- 50 ml rom Stroh 40 (sau esență de rom, după gust) – pentru un gust aromat.
- 1 linguriță ness cu granulație fină (opțional) – accentuează aroma dulce-amăruie a siropului.
glazură de ciocolată și cremă de frișcă cu mascarpone
Glazură de ciocolată
- 200 g ciocolată amăruie (50-60% cacao) – pentru un gust intens de ciocolată.
- 200 ml smântână pentru frișcă – face glazura moale și cremoasă
- 50 g unt cu 82% grăsime – oferă strălucire și textură catifelată glazurii.
Cremă de frișcă cu mascarpone
- 400 ml smântână pentru frișcă – baza cremoasă a umpluturii.
- 250 g mascarpone – adaugă un gust bogat și oferă stabilitate cremei dacă prăjiturile nu se mănâncă imediat.
- 20 g zahăr pudră – sau mai mult, după gust, pentru a îndulci crema.
- 16 g zahăr vanilat Bourbon (2 pliculețe) – pentru aromă naturală de vanilie.
- 1 linguriță extract de vanilie (opțional) – pentru cei care preferă o notă mai intensă de vanilie.
Notă: Pentru decor am folosit 2 lingurițe de ciocolată topită rămasă de la glazură și puțină ciocolată rasă.
Cum se face Prăjitura Ora 12 - rețeta video detaliată
Dacă preferați rețetele video, unde puteți avea parte de o mulțime de detalii despre modul de preparare, găsiți rețeta și pe canalul meu de YouTube.
Dacă vă sunt de folos detaliile video, nu uitați să vă abonați la canal și la notificări ca să fiți anunțați atunci când apare o rețetă nouă!
Mod de preparare Prăjitura Ora 12 - rețeta pas cu pas
1. Puneți zahărul la topit într-o crăticioară. Păstrați focul la mic și mișcați din când în când crăticioara. Zahărul trebuie să se lichefieze și să ajungă la o culoare brun-auriu, dar fără să fumege!
2. Turnați 500 ml de apă (caldă!) cu mare atenție la abur! Lăsați să fiarbă la foc mic 2-3 minute, mișcând cratița din când în când, ca să se dizolve zahărul caramelizat.
3. Dați crăticioara deoparte și lăsați siropul să se răcească, apoi adăugați romul și opțional cafeaua (ness).
4. Bateți albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă. Adăugați zahărul tos și mixați până când albușurile se întăresc din nou și devin lucioase.
5. Puneți gălbenușurile, vanilia, uleiul și mixați scurt, doar până când sunt încorporate.
6. Cerneți făina și pudra de cacao direct în vas și le încorporați cu o spatulă, nu cu mixerul și cu mișcări ușoare, de jos în sus, pentru a nu scoate aerul înglobat în albușuri.
7. Turnați aluatul în tavă și coaceți blatul timp de aprox. 15 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (căldură sus și jos) sau treapta medie la cuptoarele pe gaz. Faceți testul cu scobitoarea.
8. Răsturnați blatul pe un grătar și lăsați-l să se răcească, apoi îndreptați marginile și îl tăiați în 15 pătrate potrivite ca mărime.
9. Într-un vas puneți: ciocolata tăiată bucățele mici, smântâna pentru frișcă și untul. Topiți la bain marie și amestecați ușor să se omogenizeze, apoi lăsați glazura să se răcorească puțin înainte să o puneți peste prăjitură.
10. Puneți toate ingredientele într-un vas și mixați până când crema devine fermă și omogenă.
11. Așezați pătratele de blat într-o tavă puțin adâncă care să încapă în frigider. Turnați siropul egal peste toate bucățile de blat, lăsându-i timp să se încorporeze. O parte din sirop se va scurge în tavă și va fi absorbită de prăjitură în timp ce stă la frigider.
12. Turnați glazură de ciocolată pe fiecare pătrat de blat, lăsând-o să se scurgă și pe margini și nivelați cu dosul unei linguri.
13. Puneți crema de frișcă cu mascarpone într-un poș cu dui stelat și faceți câte o avelină mare pe fiecare pătrat de blat și opțional, decorați cu ciocolată topită (puteți păstra 1-2 linguri de glazură) și ciocolată rasă.
14. Lăsați prăjitura Ora 12 la frigider pentru cel puțin 4 ore înainte de servire. Păstrați prăjitura la frigider pentru 2-3 zile, de preferat acoperită ca să nu împrumute mirosuri de la alte mâncăruri.
Cum se păstrează, cum se servește
Prăjitura Ora 12 de casă se păstrează la frigider, într-un recipient acoperit, timp de 2-3 zile. Poate fi pregătită cu o zi înainte, lăsând aromele să se întrepătrundă și să se intensifice.
Prăjitura este perfectă pentru a fi servită la evenimente festive sau ca desert de weekend. Se potrivește de minune cu o cafea sau un pahar de lichior de rom. O puteți servi direct din frigider, pentru a avea o consistență fermă și răcoritoare.
Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
- Când topiți zahărul pentru sirop, asigurați-vă că nu-l lăsați să fumege, altfel va deveni amar.
- Nu adăugați romul în sirop cât este fierbinte, pentru a evita evaporarea aromei.
- Dacă vreți o aromă mai intensă, dar nu vreți să folosiți ness, îl puteți înlocui cu cafeluță de cicoare.
- Asigurați-vă că vasul și paletele mixerului sunt complet curate și uscate, altfel albușurile nu se vor bate cum trebuie.
- Nu mixați excesiv crema de frișcă cu mascarpone pentru a evita separarea zerului.
- Prăjitura Ora 12 în varianta clasică, de cofetărie, se făcea doar cu frișcă. Eu aleg să adaug mascarpone pentru că astfel crema este mai stabilă și nu se lasă, mai ales dacă nu se mănâncă toate prăjiturile și mai stau 2-3 zile la frigider.
- Glazura trebuie lăsată să se răcorească puțin înainte de aplicare, altfel va curge prea mult de pe prăjituri.
- Puteți face glazura doar cu ciocolată topită și puțin unt sau ulei, dar se va întări la frigider și va fi mai greu de spart și de mâncat cu lingurița. Glazura cu smântână e mai fină și mai moale.
- Lăsați glazura să se întărească puțin înainte să decorați prăjiturile cu cremă, altfel frișca poate aluneca pe ciocolata prea lichidă.
Întrebări frecvente
Da, puteți folosi ciocolată cu lapte pentru o aromă mai dulce.
Sigur, înlocuiți romul cu esență de rom.
Puteți folosi de exemplu cireșe confiate, decoruri de ciocolată sau fulgi de migdale în locul ciocolatei rase.
Asigurați-vă că bateți bine albușurile și că amestecați ușor făina pentru a menține aerul în compoziție.
Alte rețete de prăjituri simple și elegante
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
Echipamente necesare
Ingrediente
Blat pufos cu cacao - tavă 25x35 cm
- 8 ouă (mărime M)
- 150 g zahăr tos
- 150 g făină tip 000
- 70 g cacao neagră
- 70 ml ulei
- 1 linguriță extract de vanilie
- un praf de sare
Sirop de zahăr ars cu rom și cafea
- 120 g zahăr tos
- 500 ml apă
- 50 ml rom Stroh 40 (sau esență de rom, după gust)
- 1 linguriță ness cu granulație fină (opțional)
Glazură de ciocolată
- 200 g ciocolată amăruie (cu 50-60% cacao)
- 200 ml smântâna pentru frișcă
- 50 g unt cu 82% grăsime
Cremă de frișcă cu mascarpone
- 400 ml smântână pentru frișcă
- 250 g mascarpone
- 20 g zahăr pudră
- 16 g zahar vanilat Bourbon (2 pliculețe )
- 1 linguriță extract de vanilie (optional)
Decor - opțional
- ciocolată topită
- ciocolată rasă
Instrucțiuni de preparare
Sirop de zahăr ars cu rom și cafea
- Puneți zahărul la topit într-o crăticioară. Păstrați focul la mic și mișcați din când în când crăticioara. Zahărul trebuie să se lichefieze și să ajungă la o culoare brun-auriu, dar fără să fumege!
- Turnați 500 ml de apă (caldă!) cu mare atenție la abur! Lăsați să fiarbă la foc mic 2-3 minute, mișcând cratița din când în când, ca să se dizolve zahărul caramelizat.
- Dați crăticioara deoparte și lăsați siropul să se răcească, apoi adăugați romul și opțional cafeaua (ness).
Blat pufos cu cacao
- Bateți albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă. Adăugați zahărul tos și mixați până când albușurile se întăresc din nou și devin lucioase.
- Puneți gălbenușurile, vanilia, uleiul și mixați scurt, doar până când sunt încorporate.
- Cerneți făina și pudra de cacao direct în vas și le încorporați cu o spatulă, nu cu mixerul și cu mișcări ușoare, de jos în sus, pentru a nu scoate aerul înglobat în albușuri.
- Turnați aluatul în tavă și coaceți blatul timp de aprox. 15 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (căldură sus și jos) sau treapta medie la cuptoarele pe gaz. Faceți testul cu scobitoarea.
- Răsturnați blatul pe un grătar și lăsați-l să se răcească, apoi îndreptați marginile și îl tăiați în 15 pătrate potrivite ca mărime.
Glazură de ciocolată
- Într-un vas puneți: ciocolata tăiată bucățele mici, smântâna pentru frișcă și untul. Topiți la bain marie și amestecați ușor să se omogenizeze, apoi lăsați glazura să se răcorească puțin înainte să o puneți peste prăjitură.
Cremă de frișcă cu mascarpone
- Puneți toate ingredientele într-un vas și mixați până când crema devine fermă și omogenă.
Asamblare și decor
- Așezați pătratele de blat într-o tavă puțin adâncă care să încapă în frigider. Turnați siropul egal peste toate bucățile de blat, lăsându-i timp să se încorporeze. O parte din sirop se va scurge în tavă și va fi absorbită de prăjitură în timp ce stă la frigider.
- Turnați glazură de ciocolată pe fiecare pătrat de blat, lăsând-o să se scurgă și pe margini și nivelați cu dosul unei linguri.
- Puneți crema de frișcă cu mascarpone într-un poș cu dui stelat și faceți câte o avelină mare pe fiecare pătrat de blat și opțional, decorați cu ciocolată topită (puteți păstra 1-2 linguri de glazură) și ciocolată rasă.
Păstrare și servire
- Lăsați prăjitura Ora 12 la frigider pentru cel puțin 4 ore înainte de servire. Păstrați prăjitura la frigider pentru 2-3 zile, de preferat acoperită ca să nu împrumute mirosuri de la alte mâncăruri.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Alexandra a zis
Foarte buna prajitura și foarte bine explicata rețeta. Mi-o amintesc si eu din copilărie. Mulțumiri!
Iuliana Sbîrnea a zis
Cu mare drag! Mă bucur că ți-am amintit de copilărie. Sper să încerci rețeta și să regăsești gustul pe care îl știai!