• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Conserve

Conopidă murată pentru iarnă

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 10 ian. 2022 · Publicată: 5 oct. 2016 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 12 comentarii
1548 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta de conopidă murată pentru iarnă, în doua variante: simplă, doar cu rondele de morcov sau varianta colorată, cu sfecla roșie si usturoi.

Conopida murată pentru iarnă e preferata a soțului meu, de aceea la noi în casă este nelipsită. Pun conopidă și în borcanul mare, cel în care pun tot felul de murături asortate : gogonele, pepeni, morcov, țelină, etc, dar pun și separat câteva borcane doar cu conopidă pentru că ne este mai ușor să le luam la pachet.

Conopidă murată pentru iarnă

Desigur că nu terminăm un borcan de conopidă la o singură masă, dar poate rămâne pe jumătate plin (sau pe jumătate gol pentru pesimiști 🙂 ) în frigiderul de la birou până data viitoare.

Conopidă în saramură sau în oțet? Care e diferența?

Cred că e pe undeva o confuzie de termeni între procedeul de conservare a legumelor în saramură și cel de conservare în oțet. Pentru mine, murături înseamnă legume care își schimbă textura și gustul în urma unui proces natural de fermentare care se petrece în saramura formata din apă și sare. 

Atunci când folosesc oțet îndulcit cu zahăr sau miere și cu multe mirodenii aș zice că e mai degrabă un proces de marinare, similar celui care se aplică de exemplu cărnurilor. Ca și carnea, și legumele marinate capătă un plus de aromă și de gust datorită marinadei în care stau. În saramura acest lucru nu se întâmplă. Legumele pot împrumuta arome și culori eventual de la vecinele lor de borcan (sfecla roșie, usturoi, hrean, cimbru) dar nu din saramura în sine.

Rețeta mea de azi se referă la conopida conservată în saramură, cu toate că la final adaug în borcan câte o lingură de oțet de 9 grade. Fac acest lucru pentru că locuind la bloc, nu am condiții ideale de păstrare a murăturilor. Cămara mea de bloc nu se compară cu un beci întunecos, răcoros și cu temperatură constantă. Oțetul adăugat, este prea puțin ca să inhibe procesul de fermentație, dar totuși suficient cât să schimbe ph-ul saramurii în așa fel încât aceasta să se mențină sănătoasă și conopida să rămână crocantă.

Conopidă murată simplă sau cu sfeclă roșie?

De obicei pun conopida la murat în 2 variante: simplă, doar cu câteva rondele de morcov și varianta mai colorată și mai aromată la care pun în borcan felii de sfeclă roșie. Nici nu aș ști să vă spun care variantă îmi place mai mult.

Sfecla roșie, deși aduce un plus de zahăr în saramură, nu influențează semnificativ gustul, dar modifică substanțial culoarea 🙂

Conopidă murată pentru iarnă

Apropo de sfecla roșie, o altă conservă care nouă ne place foarte mult, este salata de sfecla roșie cu sau fără hrean. Puteți vedea cum o fac eu în videoclipul de mai jos postat pe canalul de YouTube.

Tot pe YouTube veți găsi și alte conserve interesante: hrean în oțet la borcan, ceapă roșie marinată, dovlecei sau cuburi de roșii cu busuioc, etc.

Mod de preparare conopidă murată pentru iarnă (VIDEO inclus)

Ca orice conservă pentru iarnă, și conopida murată se pregătește foarte ușor. Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi  Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.

Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

conopida murata

Conopida murată pentru iarnă

5 from 10 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
murat: 30 days days
Timp total: 30 days days 20 minutes minutes
Număr de porții: 2 borcane de 1.7 litri
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 2.8 kg conopidă
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcina de hrean
  • 100 g sfeclă roşie
  • 5-6 căței de usturoi
  • 1 lingură boabe de piper
  • 2 litri apă
  • 40 g sare grunjoasă neiodată (2 linguri)
  • mărar sau cimbru uscat

opțional, dacă locuiți la bloc

  • 2 linguri oțet de 9 grade

Instrucțiuni de preparare
 

  • Conopida trecuta pe sub un jet de apa se rupe în buchețele potrivit de mari cât să poată fi așezate în borcan.
  • Din loc în loc se pun rondele de morcov, fâșii subțiri de hrean, cimbru uscat, boabe de piper și opțional bucățele de sfeclă roșie și câțiva caței de usturoi întregi.
  • Se pune apa la încălzit împreună cu sarea. Proporția trebuie să fie de 1 lingură de sare (20 g) la 1 litru de apă.
  • Lăsați apa să fiarbă timp de 5 minute, stingeți focul și lăsați-o să se răcorească timp de 10 minute.
  • Turnați apa în borcane astfel încât să acopere conopida.
  • Este opțional, dar dacă nu aveți un beci răcoros și întunecos, vă sfătuiesc să adăugați în fiecare borcan 1 lingură de oțet de 9 grade. Va ajuta saramura să se mențină sănătoasă și conopida să rămână crocantă.
  • Înfiletați capacele și verificați să nu curgă. Dacă nu aveți borcane cu capac, legați-le cu folie de celofan pusă în 2-3 straturi. Depozitați borcanele cu conopidă în beci sau cămară.
  • În funcție de temperatura din cămară, conopida se va mura cam în 30 de zile.
Nutrition Facts
Conopida murată pentru iarnă
Amount per Serving
Calorii
396
% Daily Value*
Grăsimi
 
4
g
6
%
Carbohidrați
 
80
g
27
%
Fibre
 
31
g
129
%
Zahăr
 
33
g
37
%
Proteine
 
28
g
56
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Conserve

Spor la preparat conopidă murată pentru iarnă!

>>>  VEZI AICI INTREAGA COLECTIE DE CONSERVE PENTRU IARNA <<< 

Conserve pentru iarna

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Conserve pentru iarnă: zarzavat în suc de roșii la borcan – rețetă simplă pentru ciorbe gustoase
    Zarzavat în suc de roșii la borcan - perfect pentru ciorbe
  • Borcane și capace sterilizate în cuptor, așezate în tavă la 150 de grade timp de 15 minute – pas esențial pentru conserve de casă sigure
    Cum se sterilizează borcanele și capacele pentru conserve – Metode simple și sigure
  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
1548 shares

Comentarii

  1. Dani a zis

    octombrie 25, 2018 at 4:16 pm

    Buna ziua. Am pus conopida la murat acum doua săptămâni și azi am vrut să vad cum sunt și când am deschis borcanul a ieșit spuma din el. Ce am gresit😳😳😳???😩😩😩

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 25, 2018 at 5:42 pm

      Dani, si conopida cum e? E tare, s-a inmuiat, e murata, are gust bun?
      Daca conopida e buna la gust si doar saramura ti se pare ca nu e ok, poti sa o scurgi pe cea veche si sa faci alta saramura pe care sa o torni in borcan.
      Am patit si eu asa anul trecut. Conopida e cam sensibila. Poate a fost prea cald sau poate ai folosit sare cu iod?

      Răspunde
  2. Doina a zis

    octombrie 25, 2018 at 6:37 am

    Am pus și eu, dar după două zile a început să fermenteze și curge zeamă din borcane! Nu cumva cât fermentează nu trebuie strânse capacele la borcane și din când în când va turate?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 25, 2018 at 10:17 am

      Doina, se intampla sa se formeze gaze si sa curga zeama din borcane daca nu a fost suficient de rece in camara unde le-ai depozitat si fermentatia a inceput repede. Nu e o problema, poti sa desfaci capacele pentru a elimina gazele si apoi sa le pui la loc. Cel putin daca ai pus conopida in borcane mici, operatiunea asta e suficienta. Daca ai pus in borcane mai mari si daca saramura da semne ca tulbura, sau "se baloseste" cum se mai spune, atunci da, trebuie vanturata, adica bagi un furtul sau un pai, ceva in borcane si sufli ca sa oxigenezi saramura.
      Succes!

      Răspunde
  3. Fela Felicia a zis

    octombrie 03, 2017 at 9:19 pm

    Bună serea..ați uitat sa scrieți toată cantitea acestea in cate borcane se pune ..de cat trebuie sa fie borcanul??

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 04, 2017 at 7:21 am

      Nu am uitat, dar la astfel de retete nu se dau cantitati. Importanta e proportia de apa si sare, atat. In rest, umpleti orice borcan cu conopida si turnati apa cu sare cata intra.

      Răspunde
  4. Pop Iuliu a zis

    octombrie 01, 2017 at 11:20 am

    Am mai folosit retete luate de la prieteni si/sau unele de pe internet sau din cartea de bucate. Am respectat retele . Am avut surprizele si la cele murate in saramura si la cete in otet. A ramas in mare parte ne folosita . Cauza ? . in toate cazurile ,conopida a avut culoarea schimbata. ne prietenoasa . Dece???

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 01, 2017 at 11:26 am

      In ce sens a avut culoarea schimbata? Conopida trebuie curatata cu atentie inainte de conservare sa nu aiba portiuni innegrite ascunse printre buchetele, in locuri mai greu vizibile. La conopida in saramura, fie cantitatea de sare nu a fost suficienta, fie locul de depozitare nu a fost indeajuns de racoros. La conopida in otet nu ar fi trebuit sa se intample acest lucru, otetul (daca a fost de 9 grade) fiind un conservant foarte puternic.

      Răspunde
  5. Claudia a zis

    octombrie 05, 2016 at 5:51 pm

    Ei uite, ca asa murata inca nu am incercat. Am facut din cealalta, in otet, ca la gogosari.
    Asta murata in sare nu stiu ce gust o fi avand dar sigur e mai sanatoasa decat cea in otet 😉

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 05, 2016 at 10:00 pm

      Noi la otet nu punem prea multe, doar cele care nu prea merg puse in saramura.

      Răspunde
  6. Maria Josanu a zis

    octombrie 05, 2016 at 12:01 pm

    Îmi place f.mult conopida murată, voi încerca numaidecît receta Dvoastră.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 05, 2016 at 9:55 pm

      Sper sa iti placa, Maria! Te astept cu impresii dupa ce se mureaza.

      Răspunde
5 from 10 votes (10 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)
  • Sarmale de post cu păsat servite calde, cu mămăligă și ardei
    Sarmale de post cu păsat (crupe de porumb) în oală de lut – rețetă pas cu pas

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.