• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi la pahar

Cremă catalană - reţeta originală spaniolă

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 28 mai 2025 · Publicată: 17 nov. 2016 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 14 comentarii
442 shares
Mergi la rețetă

Acum 2 ani, aflându-ne în vacanţă la Barcelona, am comandat, fireşte, o cremă catalană la desert. Nu-mi făcusem temele prea bine, eram convinsă că e acelaşi lucru cu creme brulee care e acelaşi lucru cu crema noastră de zahăr ars. Greşit! Avea să mă contrazică prima linguriţă de cremă catalană. Am dat peste o cremă onctuoasă, mătăsoasă, fină şi nemaipomenit de parfumată. Nu reuşeam să-i separ prea bine aromele: era lapte, era ou, era caramel şi mai era ceva... Aveam să citesc mai târziu în reţetă că era o combinaţie de scorţişoară, coajă de lămâie şi coajă de portocală. O nebunie de arome, iar crema era rece, ascunsă sub un strat de zahăr caramelizat fierbinte. Superbă!

Cremă catalană - reţeta originală spaniolă

Mi-am dorit mult să reproduc acasă crema catalană mâncată la Barcelona, dar am tot amânat momentul pe motiv că torţa mea nu era încărcată cu gaz. Aş fi putut carameliza zahărul şi la grătarul de la aragaz, cel din tavanul cuptorului, dar nu şi nu, eu vroiam cu torţa care stătea degeaba în dulap aşteptând să fie pusă la treabă. Exact a doua zi după ce soţul meu mi-a făcut în sfârşit hatârul şi mi-a încărcat torţa, m-am şi pus pe amestecat în cremă 😀

Reţeta de cremă catalană este cum nu se poate mai simplă şi la îndemâna oricui. E exact genul de reţetă care mă dă gata şi de care mă îndrăgostesc: ingrediente simple, pe care le avem mereu în casă, reunite laolaltă într-un mod surprinzător.

Cremă catalană - reţeta originală spaniolă

Care este diferenţa dintre crema catalană, creme brulee şi crema de zahăr ars pe care am folosit-o şi eu la tortul cu cremă de zahăr ars şi frişcă ?

  • Crema catalană se face din ouă, lapte şi amidon, se aromatizează cu scorţişoară şi coji de citrice şi se fierbe pe aragaz. Se acoperă cu un strat de zahăr caramelizat.
  • Creme brulee are în compoziţie smântână, are aromă de vanilie şi se coace la cuptor, apoi beneficiază şi ea de un strat de zahăr caramelizat deasupra.
  • Crema de zahăr ars o ştim prea bine: lapte şi ouă turnate peste zahărul ars la începutul reţetei. Se fierbe la cuptor într-o baie de apă.

S-ar putea să fiu subiectivă, dar dacă mă întrebaţi pe mine, cea mai bună dintre cele trei, dar şi cea mai rapid de făcut este crema catalană. Cred că îmi place mai mult pentru că are o aromă mai pregnantă decât celelalte două. Scorţişoara şi cojile de lămâie şi portocală se combină perfect, iar gustul ei te învăluie şi rămâne cu tine încă mult timp după ce crema s-a terminat.

După ce am citit mai multe reţete de cremă catalană, într-un final am adaptat reţeta pentru 4 persoane, plecând de la reţeta lui Jamie Oliver, găsită aici . Da, ştiu că Jamie nu e spaniol, dar el ştie să le facă pe toate cel mai bine, cel mai simplu, cel mai convingător 🙂

Cremă catalană - reţeta originală spaniolă

Mod de preparare cremă catalană - reţeta originală spaniolă

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Cremă catalană - reţeta originală spaniolă

Cremă catalană - reţeta originală spaniolă

5 from 5 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 10 minutes minutes
Timp total: 20 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 4 gălbenuşuri
  • 500 ml lapte (cu min. 3.5% grăsime)
  • 10 g amidon
  • 100 g zahăr
  • 2 batoane de scorţişoară
  • coaja rasă de la ½ de lămâie
  • coaja rasă de la ½ de portocală
  • un praf de sare
  • în plus - 4 linguriţe de zahăr pentru caramelizat

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneţi laptele la fiert împreună cu scorţişoara şi cojile de citrice. Când ajunge la temperatura de fierbere (începe să se umfle), stingeţi focul şi lăsaţi vasul acoperit cu un capac să se infuzeze aromele.
  • Bateţi gălbenuşurile cu zahărul şi amidonul până se albesc şi devin cremoase.
  • Strecuraţi laptele aromat şi turnaţi-l în fir subtire peste ouă, amestecând continuu pentru a le ridica temperatura, dar fară să le transformaţi în omletă.
  • Puneţi amestecul la fiert pe foc mic şi amestecaţi continuu cu telul până când simţiţi la mână că începe să se îngroaşe. Atenţie, dacă nu amestecaţi continuu, crema nu va fi fină si uniformă şi se prinde foarte uşor de fundul vasului!
  • Turnaţi crema în 4 castronele şi puneţi folie alimentară deasupra fiecărei creme ca să nu facă crustă.
  • Lăsaţi crema să se răcească în castronle, apoi o puteţi băga la frigider.
  • Înainte de servire îndepărtaţi folia, puneţi câte o linguriţă de zahăr deasupra fiecărui castronel şi caramelizaţi zahărul cu o torţă de bucătărie, sau folosind grătarul de la cuptor.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Cremă catalană - reţeta originală spaniolă

Poftă bună la crema catalană - reţeta originală spaniolă!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Crème brûlée servită în ramekin, decorată cu căpșuni, afine, mentă proaspătă și o păstaie de vanilie.
    Crème brûlée – rețeta clasică pas cu pas
  • Desert rapid cu cafea
    Desert rapid cu cafea și frișcă naturală
  • Eton mess
    Eton Mess - desert la pahar cu căpșuni, frișcă și bezele
  • Budincă de orez cu lapte de cocos și fructe de pădure
    Budincă de orez cu lapte de cocos și fructe de pădure
442 shares

Comentarii

  1. iuliana a zis

    noiembrie 24, 2017 at 10:15 pm

    imi plac retetele tale o sa incerc

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 25, 2017 at 5:08 pm

      Multumesc. Sper sa iti placa crema catalana. E foarte usor de facut si plina de arome. Te astept cu impresii 🙂

      Răspunde
  2. Laura a zis

    septembrie 29, 2017 at 11:31 pm

    Crema catalana este de fapt o budinca 😉

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 30, 2017 at 6:24 pm

      Da, pana la urma e o budinca. Dar ce buna e! 🙂

      Răspunde
  3. Claudia a zis

    noiembrie 20, 2016 at 8:55 pm

    Daca ai sti de cand am si eu crema asta pe lista de facut 🙂
    Dar tot ca si tine, nu am gaz in torta :)))

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 21, 2016 at 8:34 am

      Eu acum am gaz in torta si tare as colora un topping de bezea, dar fiind post trebuie sa mai astept putin 🙂

      Răspunde
  4. doina a zis

    noiembrie 17, 2016 at 1:19 pm

    O reteta pentru pofticiosii de ceva dulce si bun.Eu am o reteta de prajitura cu mere fara blat care peste stratul de mere are o crema din lapte , oua , amidon, zahar si bezea deasupra. Am s-o fac cu crema catalana si fara bezea . Este mai fina si zaharul caramelizat e un toping bun si aspectos.Ma bucur ca mai sunt si alte persoane care au fost lovite de dragoste la prima citire de blogul tau.Felicitari si pupici.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 17, 2016 at 8:45 pm

      Vai de mine, Doina, m-ai inebunit! Deci strat de mere, crema catalana si bezea! Lesin aici de pofta! :))

      Răspunde
      • doina a zis

        noiembrie 18, 2016 at 1:58 pm

        Da , e foarte simplu. !kg de mere rase cu tot cu coaja , 2ig. unt , 2lgt. scortisoara se calesc pana scade apa si le pui intr-un vas Jena uns .Se face crema din 1l lapte 6 galbenusuri, 6 lg zahar, 2lg amidon , arome . Dupa ce s-a ingrosat o pui fierbinte peste mere. Se da la 180gr. pana capata o crusta maronie . Din 6 albuse , 6lg zahar faci bezeaua , o pui peste crema si mai dai la cuptor pana e gata. Vezi se asorteaza foarte bine cu reteta ta. Important : se serveste rece .Un sfarsit de saptamana asa cum ti-l doresti.

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          noiembrie 19, 2016 at 7:05 pm

          Multumesc mult de tot, esti dulce ca o prajitura! Pup!

          Răspunde
  5. Cristina a zis

    noiembrie 17, 2016 at 8:52 am

    Toate retetele tale superbe,simple si cu ingrediente pe gustul meu.Te-am descoperit din intamplare si m-ai cucerit imediat cu umorul si dragostea ta pt ce faci.Primul mail pe care Il gasesc in box si care ma binedispune imediat! Te saruta Cristina din Grecia

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 17, 2016 at 8:43 pm

      Multumesc mult pentru mesaj, Cristina din Grecia 🙂 Pup si eu cu drag!

      Răspunde
    • Rozalia a zis

      iulie 27, 2022 at 3:30 pm

      Mi-am facut crema fara sa o fierb si fara zahar caramelizat. Rozalia Luminita Catalina Gertruda.

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        iulie 27, 2022 at 5:04 pm

        Cred că a fost bună și așa 🙂

        Răspunde
5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.