• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de post

Chisăliță de caise îngroșată cu mălai

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 17 iun. 2022 · Publicată: 5 iul. 2019 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 4 comentarii
122 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Vara asta pot spune că am făcut o adevărată cură de chisăliță. Am alternat rețetele și am făcut ba chisăliță de caise, ba chisăliță de vișine și cireșe. Asta pentru că nu ne-am putut decide care dintre cele două e mai bună 🙂

Chisăliță de caise îngroșată cu mălai

Despre chisălița de vișine și cireșe, îngroșată cu mălai v-am povestit de curând. Este de fapt un fel de compot gros, care se mănâncă mai mult cu lingura decât de bea din cană. Rețeta o găsiți aici sau cu un click pe poza de mai jos.

chisalita de visine si cirese cu malai

Pentru chisălița de caise am aplicat cam aceeași rețetă ca și la cea de vișine. Chiar am fost curioasă cum iese, așa îngroșată cu mălai, pentru că nu mai mâncasem niciodată.

Așa cum am mai povestit, la bunicii mei la țară, într-un sat de lângă Giurgiu, acest desert se făcea doar din caise și se îngroșa cu făină de grâu, nu cu mălai. Și denumirea era diferită, se numea "orșav" sau "orșavă". Rețeta de orșav, așa cum mi-o amintesc eu de la bunica mea, o găsiți cu click pe poza de mai jos.

Orşav (chisăliţă) de caise
Chisăliță de caise îngroșată cu mălai

A ieșit grozav de bună și chisălița mea de astăzi îngroșată cu mălai, mai ales că am folosit din nou mălaiul de la țară produs de Moara cu Pietre. Mălaiul ăsta, dacă îți bagi nasul în pungă, chiar miroase ca la țară, la bunici. E un miros pe care nu speram să îl mai regăsesc.

Chisăliță de caise îngroșată cu mălai

Până și textura lui este total diferită de ceea ce știm noi acum că este mălaiul. E mai grosier, mai rugos, are o culoare naturală, mai pală parcă decât cea a mălaiului de supermarket.

Mălaiul de la Moara cu Pietre e musai să fie cernut înainte de folosire și fierbe ceva mai greu decât cel din magazine. Dar are un gust deosebit, o aromă de bob de porumb adevărat.

Merge de minune atât la mămăligă, cât și la mâncăruri sau deserturi "țărănești" așa cum este chisălița sau alivanca.

  • Chisăliță de caise îngroșată cu mălai
    Mălai de țară, așa cum e în pungă
  • Chisăliță de caise îngroșată cu mălai
    Mălai de țară, cernut
Chisăliță de caise îngroșată cu mălai

Mod de preparare chisăliță de caise îngroșată cu mălai

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Chisăliță de caise îngroșată cu mălai

Chisăliță de caise îngroșată cu mălai

5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 30 minutes minutes
Număr de porții: 4 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 500 g caise fără sâmburi
  • 2 litri apă
  • 3-4 linguri de mălai
  • zahăr tos după gust

Instrucțiuni de preparare
 

  • Spălați caisele, îndepărtați sâmburii și puneți-le la fiert în apă cu zahăr. După ce compotul dă câteva clocote, se toarnă mălaiul în ploaie amestecând continuu cu telul să nu facă cocoloașe.

  • Se lasă mălaiul să fiarbă încă 15-20 minute, depinde de mălaiul folosit. E bine să gustați să vă asigurați că e fiert și totodată potriviți compotul cât doriți de dulce.

  • Chisălița se păstrează la frigider și se servește caldă sau rece.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Chisăliță de caise îngroșată cu mălai

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de plăcintă însiropată cu nucă pe farfurie albă
    Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă
  • prajitura de post în doua culori cu crema de gris cu lapte si fructe de padure
    Prăjitură de post în două culori cu crema de griș cu lapte și fructe
  • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
    Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
122 shares

Comentarii

  1. imaginary coffee a zis

    iulie 06, 2019 at 4:33 pm

    Această rețetă mi-a amintit de chisălița de prune pe care o pregătea mătușa mea, tanti Zizica. O bunătate!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iulie 06, 2019 at 5:04 pm

      Așa se întâmplă mereu cu rețetele copilăriei, nu doar că-s bune de te ung la suflet, dar ne amintesc și de oameni dragi <3

      Răspunde
  2. Violeta a zis

    iulie 05, 2019 at 8:46 pm

    Buna ,spune-mi unde ai gasit acest malai.Eu caut si faina fara aditici,faina care era odata folosita de bunicii nostri.Cu toata stima,Violeta
    p.s.nu ma trimite la piata,la taraba, nu am incredere

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iulie 05, 2019 at 8:54 pm

      Buna Violeta.
      Și mălai, dar și făină ca pe vremuri cumpăr de la Moara cu Pietre.
      E o firmă mică, a unui morar pasionat. O găsești aici https://www.moaracupietre.ro/
      Gasești aici și un interviu cu morarul: https://www.youtube.com/watch?v=eCK2PYAUBtw
      Dacă ești din București cred că poți găsi făina lor pe undeva, ar trebui să le dai telefon să întrebi.
      Dacă ești din provincie, transportul costă cam mult, 25 Ron, dar părerea mea e că merită. Toate au alt gust.

      Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.